Retention och inbränningar

OLED är som bekant den teknik som erbjuder högst kontrastförhållande eftersom varje pixel är sin egen ljuskälla och därmed kan släcka ned helt medan pixeln bredvid kan tända upp hela vägen mot vad som kan vara närmare 1 000 nits. I praktiken med konstanta ljusnivåer är det däremot betydligt mer modesta nivåer. På gott och ont då OLED med hög ljusstyrka riskerar kortsiktig retention vilket tyder på slitage och i det långa loppet om flera tusen timmar hård körning riskerar permanenta inbränningar.

pg24uq_vinklar_retention_1.jpg
pg24uq_vinklar_retention_2.jpg
pg24uq_vinklar_retention_3.jpg
pg24uq_vinklar_retention_4.jpg

Inbränningar och OLED är en evig diskussion där jag hävdar att rädslan för och diskussioner runt inbränningar omfattar magnituder fler personer än vad det finns personer som fått faktiska permanenta förändringar. Särskilt om man sätter bildkvaliteten och ljusstyrkan hos OLED i perspektiv till hur äldre teknik likt CRT och plasma hade motsvarande och mycket mer omfattande problem på sin tid.

Tänker inte orda så mycket om det igen utan konstatera att du kan köra PG42UQ helt utan problem med retention och faktiska inbränningar. Mest påminna ännu en gång om att alla diskussioner om ”burn in” behöver skilja på retention, tillfälliga ljusare ”efterglöd” likt bilderna ovan, samt det långsiktiga permanenta slitaget som först efter flera tusen timmar leder till mörkare permanenta förändringar på panelen.

Råd runt retention och inbränningar

Råden för säkrast drift med tanke på lång- och kortsiktig OLED-slitage är som följer:

  • Brightness uniformity: ON

  • Med Brightness uniformity: ON kan du fortfarande köra Brightness: 100 och ändå hålla dig på långsiktigt säkra nivåer om max 180 nits

  • Windows, arbete och statisk grafik: kör SDR

  • Spar HDR till stunder med dynamiskt innehåll, likt spel. Se separat avsnitt om HDR

Asus PG42UQ har effektiv kylning och retention klingar av något snabbare än LG OLED C2, framför allt de första sekunderna efter man stresstestat panelen diffuseras den kvardröjande bilden fortare. Antagligen för att kylningen sprider ut värmen snabbare. Efter ca en minut finns ingen synlig retention längre.

Kör en paneltvätt regelbundet och automatiskt

Under de sju månader, närmare 3 000 timmar jag testade skärmen uppstod aldrig retention ens efter flera timmar stunder med HDR-spelande. Då letade jag ändå regelbundet efter fenomen som är typiska för retention, likt att gråa bakgrunder blir ojämna. Det var först när jag körde stresstesterna dagar innan skärmen returnerades som jag för första gången observerade retention och då endast med den specifika typen med ljusare kvardröjningar. Inga ojämnheter på bakgrunder någon gång.

PG24UQ kommer med 8 timmars mellanrum påminna om en paneltvätt, refresh-cykel för att tvätta bort retention. Denna paneltvätt aktiveras av sig själv vid standby och pågår i några minuter. Jag fick dock påminnelsen betydligt oftare än med 8 timmars mellanrum vid flera tillfällen. Den kunde dyka upp flera gånger per dag och var faktiskt lite irriterande, särskilt som själva påminnelsen lyser galet starkt vid HDR.

pg42uq_reminder.jpg

Återkommande och lyser ironiskt nog med fullt blås på skärmen när du kör HDR...

Asus har inte riktigt tänkt till att menyer och funktioner på skärmen, likt Hertz-räknare är kodade till värden som i HDR översätts till instruktioner att lysa med flera tusen nits. Så skärmen gör allt den kan för att lysa på med något som verkligen kan ge just problem både på kort och lång sikt. Här har man borta i Taiwan kanske inte riktigt tänkt hela vägen fram.