Asus PG42UQ – fakta och funktion

asus_pg24uq_bildspel_1.jpg
asus_pg24uq_bildspel_2.jpg
asus_pg24uq_bildspel_3.jpg
asus_pg24uq_bildspel_4.jpg
asus_pg24uq_bildspel_5.jpg
asus_pg24uq_bildspel_6.png

Specifikationer: Asus ROG Swift PG42UQ

Egenskap

Värde

Storlek och format

41,5 tum (16:9)

Upplösning

3 860 × 2 160 px, 106 ppi

Paneltyp

WOLED, 10 bitar

Reflexfilter

Matt

Kontrastförhållande (specificerat)

135 000:1

Kontrastförhållande (mätbart)

>100 000:1

Specificerad ljusstyrka

450 cd/m2

SDR ljusstyrka (uppmätt, 10% APL)

SDR, Brightness uniformity ON: 180 cd/m2
SDR, Brightness uniformity OFF: 350 cd/m2

HDR ljusstyrka (uppmätt, 10% APL)

HDR, 6500K: 740 cd/m2
HDR, 10000K: 950 cd/m2

Uppdateringsfrekvens

120 Hz, 138 Hz överklockning

Adaptiv synk

G-Sync Compatible/VESA Adaptive: 48 – 138 Hz
HDMI VRR: 48 – 138 Hz

Eftersläpsreducering:

Nej

Responstid (specificerat)

0,1 ms

Latensstid (uppmätt)

5 ms vid 120 Hz (mitten av panelen)

Inbyggda högtalare

Ja, Harman Kardon

Anslutningar

1 st. DP 1.4, HBR3, DSC (138 Hz)
2 st. HDMI 2.1 FRL 48 Gbps (138 Hz)
2 st. HDMI 2.0 TMDS 18 Gbps (60 Hz)
4 st. USB 3.2 Gen 1 (hub)
1 st. 3,5 mm ljud ut (hörlur)
1 st. 3,5 mm optisk s/pdif ljud ut
Intern strömförsörjning, 3-polig nätbrunn

Strömförbrukning

Max: 220 W
Typisk: ej specificerat
Stand-by: 0,5 W
Energiklass: ej specificerat

Mått, enbart skärm (B×H×D)

1068 × 612 × 40 mm

Skärmfot

Djup: ca 26 cm
Höjdjustering: nej
Maximal höjd: ca 69 cm
Horisontell rotation: nej
Vertikal vinkel/tilt: ca -4° – +5°
Pivot: nej

VESA-fäste

300 × 300

Vikt inkl. stativ

16,2 kg (15 kg utan)

Tillverkargaranti

3 år

Lägsta pris

asus_pg24uq_kartong.jpg

Stor kartong

Skärmen kommer ordentligt packad i en stor kartong med en komplett uppsättning kablar och tillbehör, inklusive en fjärrkontroll vars knappar du programmera om. Chassit är tung och rejält byggd. En av de mest robusta konsumentskärmar jag haft inne för test. Baksidan är etsad med ASUS ROG-speldesign men det är inte mycket av detta som syns framifrån. Möjligen högtalarna och den lysande ROG-loggan som du tack och lov kan släcka.

Stativet är enkelt och robust. Det kan vicka eller rangla aningen mer än LG OLED C2:s simpla stativfötter vilken sprider ut tyngden. Asus stativ ger istället en möjlighet att vinkla skärmen något framåt eller bakåt. Skärmens underkant lyfts cirka åtta centimeter från bordet. För alla mer avancerade och personliga lösningar finns ett VESA-fäste av TV-storlek för 300 × 300. Skärmen är med sina 15 kg faktiskt rätt tung för att vara just endast en 42-tummare, vilket kan vara värt att tänka på ifall du planerar gasarmar eller liknande.

Signerat Harman/Kardon

Nu är inbyggda högtalare något man alltid kan arbeta sig runt med eget ljudsystem – inklusive hörlurar – som matchar det personliga behovet och önskemålen. Skulle du vilja ha en skärm som låter bra utan att köra extra högtalare är PG42UQ på en nivå som kan jämföras med bra ljudsystem i en TV. Det finns även en optisk 3,5 mm-utgång ifall du vill transportera ljud den vägen. Däremot inget avancerat och inga TV-format likt Dolby Atmos.

Firmware-uppdatering

En fördel med att testet blev långvarigt är att det dök upp i slutet av november en ny firmware som åtgärdade en del problem och funktioner runt HDR och att ROG-logotypen på framsidan hela tiden tändes av sig själv. Denna rekommenderas:
Firmware till PG42UQ hos Asus

Det finns endast en Displayport 1.4 som då använder DSC, Display Stream Compression då HBR3-bandbredden (ca 32 Gbps) endast räcker till 4K i ≈100 Hz med 10 bitars RGB-signal. DSC täcker alltså med komprimering upp den sista biten. Här körde jag utan problem 4K/138 Hz via överklockning och DSC-komprimeringen är omöjlig att upptäcka eller se med ögat. Den ska å andra sidan heller inte märkas av vid så små skillnader i bandbredd som det handlar om när man kör en kompressionsnivå om de runt 25 till 45 procent som det blir. Förstörande komprimering inte alltid nödvändig.

En ensam Displayport

Endast en Displayport kan först upplevas vara en nackdel. Jag tror också många gärna hade sett en USB-C med Displayport och laddning för att matcha en modern laptop. Samtidigt är det idag – bortsett från diskussionen runt GPU-priser – normalt att de moderna GPU:er du väldigt gärna vill matcha med en 4K-skärm också bär modern HDMI-kapacitet. Det vill säga att en ensam Displayport inte lär vara en särskilt stor brist i praktiken då de flesta lär matcha skärmen med just en modern GPU som kör full sprutt på HDMI. Snarare så att Displayport är en trevlig finess för äldre datorer och grafikkort vilka inte orkar 48 Gbps över HDMI.

asus_pg24uq_kontaktkarta.jpg

Kartan över kontakterna på baksidan där 48 Gbps HDMI och Displayport är riktad nedåt medan optisk ljud ut och 4K/60-HDMI sitter mot kortsidan, höger kortsida sett framifrån. En lucka följer med för att täcka dessa anslutningar och den snäpper fast elegant med magneter.

Där finns två stycken HDMI 2.1 med FRL 48 Gbps. Dessa använder också DSC om det skulle behövas för link training med sämre kablar. Annars är lösningen enkelt och det är att använda en Ultra High Speed-certifierad HDMI-kabel där Asus skickar med en sådan kabel tillsammans med en Displayport DP8K-kabel och tillhörande USB-kablage. Observera som alltid med "HDMI 2.1" och att HDMI-funktioner man kanske räknar med på en TV, likt eARC inte finns hos PG42UQ.

I praktiken är det tack vare DSC ingen som helst skillnad på att köra Displayport eller HDMI för de tillfällen du matar 4K/120, HDR eller VRR. Det går med ett modernt grafikkort lika bra oavsett. Men kör du HDMI undviker du DSC och komprimeringen vilket för många kanske åtminstone kan kännas som det rätta även om ingen skillnad kunde upplevas från mitt håll.

Strösslar med USB och HDMI

Det finns också ytterligare två stycken HDMI 2.0-anslutningar för de källor som nöjer sig med 4K/60. Det går att mata PG42UQ med videokällor som kör subsamplad YCbCr-signal och även 24 Hz återges utan judder eller ojämn repetition av bildrutor. Skärmen är fortfarande ingen TV så inga TV-funktioner likt interpolering eller Dolby Vision finns med.

asus_pg24uq_skruv_on_top.jpg

Ovansidan med gänga för webbkamera som är försänkt bakom själv OLED-panelen. Till vänster utanför bild även en USB-kontakt för tänkta webbkamera.

Fyra stycken USB finns utspridda, inklusive en på skärmens ovansida, dock försänkt bakom själva panelen. På ovansidan finns även fäste för att gänga en webbkamera eller annan utrustning. På undersidan finns ytterligare en USB och hörlursutgång. Strömförsörjningen är 3-polig nätbrunn och sitter på vänster kortsida sett framifrån.

asus_pg24uq_nätbrunn.jpg

Nätbrunn

Här är ytterligare en skillnad mellan bildskärmar och TV. Asus PG42UQ kan precis som förväntat för en bildskärm agera USB-hubb till datorn. En TV:s USB-anslutningar är till för TV:n enbart.

Det var annars få praktiska problem med skärmen. En sak värd att nämna är att PG42UQ problemet med kanske 1–3 veckors mellanrum inte längre vaknade ur vila annat än att jag fick rycka strömsladden. Typiskt sådant som ett kortvarigt och vanligt test inte hade upptäckt utan något som egentligen bara kan bekräftas utifrån sju månaders användning.