Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Cooler Master MA824 Stealth en processorkylare som imponerar stort. Självklart finns det dock alltid saker att anmärka på när det kommer till de flesta produkter och likaså här och det är väl bäst att börja i den änden.

Valet att konstruera kylaren med en fläkt i mitten försvårar avsevärt möjligheten att enkelt byta ut denna. Det kan tyckas vara något som borde vara en självklarhet på kylare i den här pris och prestandaklassen. Problemen det eventuellt kan medföra är att det kan bli svårt att byta ut fläkten om den till exempel skulle sluta fungera eller dylikt.

CM-MA824-Stealth-9.jpg

Vid inspektion av hur mittenfläkten hålls på plats kan redaktionen efter att ha brottats med skruvar, plastclips och spärrbrickor konstatera att det inte är att rekommendera att försöka ta bort den. Det är synd att Cooler Master inte designat en lösning som underlättar för användaren vid underhåll snarare än försvårar. Hade det funnit en självklar prestandavinst i att använda en märklig formfaktor på fläkten hade vi varit förstående. Istället ställer vi oss nu ganska frågande inför tilltaget.

Nästa punkt att fundera över är prislappen, och att Cooler Master valt att prissätta kylaren i samma nivå som Noctuas flaggskepp är ett tecken på självförtroende. Faktum är att marknaden för luftkylare idag är väsentligt annorlunda jämfört med för ett decennium sedan. Du kan idag köpa kylare som är markant billigare än flaggskeppen och levererar jämförbar prestanda, så valet av Cooler Master att släppa en produkt som vid publicering placerar sig över både NH-D15 och NH-U12A i pris är en strategi som först fick mig att höja på ögonbrynen.

Med resultaten i hand är det dock tydligt att Cooler Master menar allvar och att deras nykomling absolut kan leka med de stora barnen på skolgården.

CM-MA824-Stealth-1.jpg

Tittar vi på resultaten i både temperaturmätningarna och ljudmätningarna är det lätt att bli imponerad. Det är inga större problem för MA824 Stealth att hålla temperaturerna under kontroll även vid tyngre arbetslaster. Framför allt är det resultaten vid över 200 W arbetslast där den särskiljer sig och det blir uppenbart att kombinationen många värmeledningsrör, stor kylfläns och bra fläktar gör susen.

Givetvis finns det scenarion med processorer på marknaden som alstrar mer värme än vad Cooler Masters MA824 Stealth klarar av. För normal användning, spelande och produktivitet är vi dock ändå bekväma med att påstå att MA824 kommer vara tillräcklig i de flesta fallen, och dessutom göra jobbet vid en låg ljudnivå.

CM-MA824-Stealth-13.jpg

Monteringen lämnar ett positivt intryck, det går snabbt och smidigt och hela lösningen känns genomtänkt och svår att misslyckas med. Skruvar och beslag är tillverkade med hög precision och det känns som att kvaliteten är på en nivå som prislappen förtjänar.

I ett segment av marknaden som länge varit stillastående kommer Cooler Masters MA824 Stealth som en frisk fläkt (hehe) och rör om i toppen. För alla oss som är förtjusta i luftkylare är det också tillfredställande att se att segmentet inte helt övergivits till förmån för slutna vätskekylare. Det finns helt enkelt mer att hämta med tekniken och Cooler Master intygar detta med bravur.

Finns det utrymme i plånboken och i chassit är Cooler Master MA824 Stealth en kylare vi kan rekommendera så länge du inte planerar att demontera den för att byta fläkt.

CM-MA824-Stealth-7.jpg

Fördelar

Cooler Master MA824 Stealth är en utmärkt processorkylare som är enkel att montera.

  • Kylförmåga i toppklass

  • Effektiv vid låg ljudnivå

  • Genomtänkt monterings-system

  • Mycket god byggkvalitet

Nackdelar

  • Högt pris

  • Mittenfläkten är ej designad för att tas bort

Pris vid publicering: 1 499 kronor