Att recensera ett grafikkort är idag svårare än tidigare. De två primära rivalerna AMD och Nvidia slåss inte längre om prestandakronan, den plockade Nvidia hem 2022 och idag lämnar de över den till sig själva utan att ha en konkurrent ens i närheten.
Utöver det faktum att Nvidia har hela toppen av prestanda-heirarkin för sig själva är de dessutom den enda tillverkaren som erbjuder grafikkort som klarar av de allra flådigaste grafikinställningarna med spelbar prestanda. När jag ska bedöma ett grafikkort som kostar lite drygt 28 000 kronor är det svårt att resonera kring prisvärdhet eller prestanda per krona. Är du spekulant på ett grafikkort i den här prestandaklassen så är det för att du önskar det bästa som går att köpa just nu, och det är Geforce RTX 5090.
Flådig kylare av hög kvalitet.
Vi väljer dock att försöka bredda resonemanget lite. När Geforce RTX 4090 äntrade marknaden under 2022 var den så fullkomligt överlägsen allt annat att prislappen på 21 990 kronor kändes dyr men inte oskälig. Geforce RTX 5090 är på många sätt ett steg upp från sin föregångare men med en prislapp som är ungefär 30 procent högre tar det bort en del av "WOW"-känslan som infann sig när vi testade föregångaren.
Prestandamässigt är det i snitt 20 procent snabbare än Geforce RTX 4090, det är dock bara en del i ekvationen. Det största lyftet för nykomlingen i min mening är DLSS 4 och förbättringarna det innebär. Den största förbättringen är bildkvaliteten som blir (ursäkta ordvitsen) transformerad med den nya modellen som ligger till grund för förbättringarna. Ökad skärpa, temporal stabilitet och detaljnivå har efterfrågats av mig och många andra och det är glädjande att se förändringen.
Med detta sagt kommer dessa förbättringarna i bildkvalitet även bli tillgänliga för ägare av RTX 4000-serie grafikkort. Visst kan de ha en större prestandapåverkan på de äldre korten än den nya produktserien men likväl. Multi Frame Gen är även det ett stort lyft för tekniken som introducerades under förra generationen. Men för att verkligen dra nytta av den till fullo kommer du behöva en skärm med väldigt hög uppdateringsfrekvens och ett väldigt kraftfullt grafikkort. Där jag testat funktionen har den fungerat väl men det är såklart högst individuellt huruvida du upplever de ökade latenserna som störande eller ej. Den förvandlar inte en ospelbar upplevelse till en njutbar sådan utan bör istället ses som ett verktyg att göra en bra upplevelse ännu bättre. DLSS 4 fungerar, och i min mening fungerar det riktigt bra oavsett om pixlarna är så kallade fejkpixlar eller helt äkta hederliga pixlar.
Smakar det så kostar det.
Valet av Nvidia att bestycka RTX 5090 med en mindre kylare än tidigare är kanske inte det valet jag skulle ha gjort då kortet går något varmare än sin föregångare. Personligen skulle jag föredragit en större kylare och svalare och tystare drift. Dock är möjligheten att stoppa in RTX 5090 i ett kompakt bygge något som verkar uppskattas hos mången entusiast så jag förstår varför beslutet togs.
För att försöka knyta ihop säcken och leda mitt resonemang i hamn är Geforce RTX 5090 kortfattat det snabbaste grafikkortet för spel på marknaden. Därtill är det väldigt energieffektivt och förbättrar den redan marknadsledande uppskalningen och bildruteinterpoleringen med DLSS 4. Priset är såklart skyhögt och i jämförelse med hur imponerande RTX 4090 fortfarande är uppfattas RTX 5090 som en mer blygsam uppgradering.
Med allt ovan i åtanke väljer därför SweClockers att belöna Geforce RTX 5090 med utmärkelsen "Utmärkt"