På denna sida ska vi syna tangentbordet närmare. Vi använde ett skrivbord med 75 centimeters höjd samt en kontorsstol från Ikea i testerna. Det första man lägger märke till när man lägger fram tangentbordet på skribordet är hur pass stort det är. På grund av att det är delat samt att Microsoft valt att behålla normala "insert, delete, home, end, page-up samt page-down"-knappar känns tangentbordet gigantiskt. Som referens är det cirka 2 centimeter bredare än ett Keytronic KT2001 Ergopro, vilket inte säger lite om tangentbordets storlek. Har man gott om plats på skrivbordet är det dock i de flesta fall inga problem.

Natural Ergonomic Desktop 7000 har ett integrerat handledsskydd i ett silikonliknande material vilket gör att det inte bara är väldigt brett utan även stort på djupet. De 16 extraknapparna syns tydligt och sitter på ett sådant sätt att man inte kommer åt dem i onödan. Tangentbordets mittdel har en zoom-knapp vi skall syna närmare lite längre fram i recensionen.

När vi börjar skriva på knapparna märker vi att de är väldigt bekväma. Kraften som krävs för att trycka på en knapp känns perfekt och knapparna är väldigt tysta. Om man skriver väldigt snabbt är ljudnivån relativt låg jämfört med exempelvis Keytronic KT2001 Ergopro eller Microsoft Reclusa. Space-tangenten är den knapp som låter mest med ett "klickande" samt lite skrammel när man skriver snabbt medan de andra tangenterna är nästintill ljudlösa. Fjädringen i tangentbordet är relativt hård vilket gör att ljudnivån har sänkts.

De 16 extraknapparna som främst sitter längst upp på tangentbordet fungerar som snabbknappar till volymkontroll, kalkylator, webben, e-post samt vad man själv ställer in dem att utföra. Dessa knappar känns lite "sladdriga" och kanske inte så värst kvalitativa. Vi hade inga dåliga erfarenheter under recensionsperioden, men på en längre sikt känns det som att de kan bli utslitna rätt lätt om man använder dem ofta. Bakåt- och framåt-knapparna som sitter under space-tangenten är dock mycket användbara och ergonomiska då man slipper använda musen för att klicka sig bakåt eller framåt i webbläsarhistoriken.

Zoom-knappen som sitter emellan de tvådelade tangentborden är en mycket intressant knapp. Lite beroende på applikation så fungerar den på olika sätt. I webbläsare som Firefox eller Internet Explorer fungerar det som en sorts skrollhjul som skrollar på bland annat webbsidor. Genom funktionen "accelererad skrollning" så kan detta bli ett mycket bra komplement till det vanliga skrollhjulet på musen. Går vi vidare in i Openoffice Writer (motsvarighet till Word) så zoomas texten. Nedan har vi sammanställt en liten lista över vanliga program och hur zoom-knappen agerar:

Skroll

  • Mozilla Firefox

  • Internet Explorer

  • Adobe Acrobat Reader

  • Mirc

Zoom

  • Openoffice Writer

  • Openoffice Calc

  • Adobe Photoshop

I kombination med bakåt- och framåt-knapparna erbjuder Natural Ergonomic Desktop 7000 ett mycket kraftfullt komplement till att använda musen att surfa med. På en arbetsplats där man inte använder så värst många olika sajter (som man ofta gör när man surfar hemma) kan man även använda de fem favoritknapparna till webbplatser man ofta och snabbt behöver komma åt.

En sak vi anmärkte på var att control-, alt- och shift-tangenterna var rätt hala. Då de är litet större än på vanliga tangentbord så "glider" man lätt på dessa knappar när man exempelvis kopierar (control+c) eller skriver stor bokstav med shift-tangenten.

Går vi vidare till ergonomin så märker man av tangentbordets lutning väldigt mycket i början. Genom att man får en mer "rak" handled jämfört med vanliga tangentbord så sitter man helt klart bättre oavsett vad man har för kontorsstol eller skrivbord. Att skriva känns lite mer naturligt och man belastar inte axlarna lika mycket som med ett vanligt tangentbord. Handledsskyddet känns även väldigt gediget och är mycket skönt när man sitter längre stunder framför skärmen.

Önskar man ett läge där händerna pekar något uppåt, likt vanliga tangentbord, kan man ta bort plastförhöjningen som sitter på undersidan av tangentbordet och således få samma position som vanligt. Microsoft rekommenderar alla lägen förutom när man har både plastförhöjningen på undersidan och dels de uppfällbara fötterna på tangentbordets övre del uppfällt.

En stor fördel med Natural Ergonomic Desktop 7000 är att layouten är så standard som den kan bli trots det tvådelade tangentbordet. Insert, Delete, Home, End, Page Up och Page Down sitter precis där de brukar, vilket andra tillverkare gärna förändrar. Har man vant sig att använda dessa knappar är de till stor fördel när man surfar, skriver eller kalkylerar. Till och med "Print screen", "Scroll lock" och "Pause Break" finns med, vilket är knappar som vi åtminstone använder då och då och uppskattar att ha där de skall vara.

De enda knapparna som lagts till från den vanliga tangentbordslayouten är kalkyleringsverktyg i form av ett likhetstecken, "(", ")" samt en knapp som fungerar som en sorts backspace-knapp. Skillnaden är att denna tar bort en hel rad. Dessa knappar kan vara mycket bekväma att lära sig använda i Microsofts Excel- eller Openoffices Calc-program.

Som vanligt prestandatestar vi tangentbordet med prestandatestprogrammet Passmark Keyboardtest 2.2. Detta gör man för att se hur pass bra tangentbordet fungerar när man har två knappar intryckta. Det handlar mest om spel, därav har vi mest testat med knapparna som man normalt styr spel med, det vill säga w, a, s och d.

Nedan syns de knappar som inte fungerade när man höll in diverse knappkombinationer.

W+D

I, K, M, 9 fungerar inte.

W+A

Y, G, B, K, P, 7 fungerar inte.

A+S

Y, G, B, U, H, N, P, 7, 8 fungerar inte.

S+D

U, I, H, N, M, 8, 9 fungerar inte.

Shift+alfabetet

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÅÄÖ.

Resultatet är sämre än alla andra tangentbord vi har testat. Logitechs Wave-tangentbord är också ergonomiinriktat och presterar mycket bättre i testet. Det enda testet som Natural Ergonomic Desktop 7000 fick bra i är när man höll ner de två shift-knapparna och skrev alfabetet. Då var det endast knappen X som inte fungerade. Nedan syns lite referenser från andra tangentbordstester.

[article id="5956"]Logitech Wave[/article]

W+D

F fungerar inte.

W+A

F, S, 4, 5 fungerar inte.

A+S

W, 4 fungerar inte.

S+D

R, F fungerar inte.

Shift+alfabetet

ABCEGIKLMNOPQTUVWXYZÅÄÖ.

[article id="5917"]Revoltec Fightboard Advanced[/article]

W+D

E, S fungerar inte.

W+A

Q, S fungerar inte.

A+S

§, 1, 2, Q, W, Z, X, Caps Lock och Tab fungerar inte.

S+D

2, 3, W, E, X, C och Caps Lock fungerar inte.

Shift+alfabetet

BCEGHIMNOPQRUVWXZÄ.

[article id="646"]Microsoft Reclusa[/article]

W+D

E, S fungerar inte.

W+A

Q, S fungerar inte.

A+S

§, 1, 2, Q, W, Z, X, Caps-lock, Tab fungerar inte.

S+D

W, E, X, C, 2, 3, Caps-lock fungerar inte.

Shift+alfabetet

ABDEFGIJKLNOPQRSUÄÖ.

[article id="5919"]Razer Tarantula[/article]

W+D

Alla tangenter fungerar.

W+A

Alla tangenter fungerar.

A+S

Alla tangenter fungerar.

S+D

Alla tangenter fungerar.

Shift+alfabetet

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ (hela alfabetet).