Efter en period då Apple gjorde allt det kunde för att tvinga användare att gå till företaget för att reparera trasiga Iphone-telefoner har företaget de senaste åren gått mot en mindre restriktiv hållning. Det har blivit enklare för små verkstäder och hobbyister att skaffa reservdelar, och framför allt att få dessa att parkopplas med systemkretsen så att IOS godkänner delarna.

Men ett område där Apple fortfarande har fått mycket kritik av både miljöorganisationer och rätten-att-reparera-aktivister är begagnade komponenter. När en Iphone går sönder är det sällan precis alla komponenter blir obrukbara, och delar som kamera, mikrofoner, batteri och annat skulle kunna återanvändas i andra telefoner. Det har Apple hittills inte tillåtit, men nu blir det ändring på det.

I ett pressmeddelande avslöjar företaget att det i höst kommer ändra processen för att parkoppla reservdelar så att det blir möjligt att använda begagnade delar. Det inkluderar de mest känsliga komponenterna som Truedepth-kameran för Face ID. Parkoppling och kalibrering ska ske direkt på enheten.

För att hindra kriminella att använda delar från stulna telefoner kommer Apple utöka aktiveringslåset. Idag innebär det att Icloud-lösenord måste fyllas i för att aktivera en nollställd telefon, men nu ska det även gälla alla enskilda komponenter, som inte kan parkopplas om telefonen de kommer från har aktiveringslåset aktivt. Den som lämnar en trasig telefon för återvinning kommer därför bli ombedd att ta bort den från Icloud så att komponenterna kan komma till nytta i andra telefoner.