Processorer

Här hittar du tester av de senaste processorerna från CPU-jättarna AMD och Intel. Du kan vänta dig att alltid kunna läsa det senaste om AMD:s och Intels arkitekturer och serier, Ryzen respektive Core, med allt vad det innebär. Hur fungerar tekniken, hur många kärnor har processorn, vilken klockfrekvens och inte minst – hur de presterar i spel och produktivitet.

Klicka för mer information

Hur du väljer rätt processor
Av alla komponenter i en dator är den centrala delen processorn, eller som de egentligen heter Central Processing Unit (CPU). Det här är komponenten som ligger bakom allt du gör med datorn, oavsett om det handlar om att redigera ett dokument, att surfa på webben, redigera foto, video och spela. En snabb processor är alltså den komponent som i regel ger en rapp upplevelse – oavsett vad du gör med datorn.

Att välja rätt processor är enklare sagt än gjort. Det korta svaret om vilken som är rätt för dig är “det beror på” och här kommer SweClockers in i bilden. Det som på en gång kan slås fast är att praktiskt taget alla processorer oavsett prisklass med namnen Ryzen 3, 5, 7 och 9 eller Core i3, i5, i7 och i9 levererar tillräcklig prestanda för vardagliga sysslor. Dessa är AMD:s respektive Intels prestandaserier, till skillnad från Athlon, Pentium och Celeron som beroende på modell kan vara märkbart långsamma. På uppgång är också Apple med sina processorer, ARM-baserade M1 eller senare, vilka oavsett modell likt Ryzen och Core räcker för det mesta.

Vill du ha mer än att ha en surfburk är ändamålet ofta viktigare än plånbokens tjocklek. Antal kärnor, klockfrekvens och arkitektur är viktiga, men också strömförbrukning eller TDP om målet är att bygga kompakt. För den som inte är spelintresserad eller inte ställer höga krav kommer många CPU:er dessutom med en integrerad grafikdel, kallad IGP, vilken gör att du kan hoppa över att köpa ett grafikkort och lägga mer pengar på processorn.

Allt detta och mycket mer besvarar SweClockers här i sina djuplodande tester och recensioner av processorer.

Visa mer
85

Gulftown: Intel Core i7 980X

Sex kärnor, 12 MB L3-cache och 32 nanometers tillverkningsteknik är några av höjdpunkterna med Intels senaste processor för sockel LGA 1366. SweClockers sätter press på alldeles färska Gulftown.

401

Intel Lynnfield – Core i5 750 och i7 870

Namnet på allas läppar är Lynnfield – processorn som tar Nehalem till mellanklassen. Rykande färskt kisel har hittat till SweClockers testbänk och nu är det äntligen dags att presentera de första prestandaresultaten.

56

AMD Phenom II X4 955 Black Edition

Efter månader av väntan lanserar AMD äntligen processorn som tar plattformen AM3 ikapp och förbi AM2+. SweClockers granskar värstingen Phenom II X4 955 Black Edition.

97

AMD Phenom II för AM3

Ungefär en månad har gått sedan AMD lanserade Phenom II. Nu är det dags för ett gäng nya processorer att göra entré, denna gång för AM3 och DDR3.

327

AMD Dragon – Phenom II

Den nya plattformen AMD Dragon är här. Med processorn Phenom II i spetsen tar processortillverkaren återigen upp kampen med Intel. SweClockers testar och har resultaten.

166

Intel Core i7 920

Nu är det dags. Intels senaste värstingprocessor Core i7 ligger på testbänken, och vi har resultaten. SweClockers ställer nykomlingen mot de mest påkostade processorerna på marknaden idag.

95

AMD Phenom X4 9850 Black Edition

Phenom med B3-stepping har varit efterlängtade, tack vare att AMD med dem löst TLB-buggen. Frågan är hur de står sig i den hårda konkurrensen. Totalt testar vi 20 olika processormodeller och jämför dem med varandra. Häng med!

34

Intel Core 2 Extreme QX9770

Intels värstingprocessor för vanliga stationära datorer är Core 2 Extreme QX9770 som har en frekvens på 3,20 GHz. Vi skall i vanlig ordning testa dess prestanda, överklockningsförmåga och effektförbrukning. För tillfället är detta den enda sockel 775-processorn med en busshastighet på 1600 MHz. Trots många löften från moderkortstillverkare fungerar den inte på alla moderkort och på en del går den att använda trots inledande problem. Det finns även många som påstår att Intels Extreme QX9650 är minst lika bra att överklocka. Vi skall se om vi kan reda ut så mycket som möjligt av detta i vårt test.

57

Core 2 Extreme QX9650 prestandatest

Vi har väntat länge på att AMD skall lansera sina nya Phenom-processorer för att ha möjlighet att konkurrera i prestandatoppen igen. Men det ser ut som att det blir Intel som hinner först och vi skall här testa en Yorkfield-processor som kallas QX9650. Klockfrekvensen ligger på 3,0 GHz och genom att tillverka processorn med 45-nanometersteknik kan man bland annat använda fler transistorer och mer L2-cacheminne. Det är självklart inte de enda nyheterna, men det som imponerade oss mest var överklockningsresultaten.

93

Intel Core 2 Duo E4300

Intel har nyligen släppt sin budgetprocessor som de kallar E4300. Även om man har satt en lägre busshastighet på 800 MHz är det tänkt att den fortfarande skall stå sig väl mot AMD:s billigaste processorer med två kärnor. Redan från början såg processorn ut att vara idealisk för överklockare och som mest nådde vi en stabil klockfrekvens på 3716 MHz (luftkylning), vilket är en ökning på 106 procent från originalfrekvensen.

38

Kentsfield – Core 2 Extreme QX6700

Efter det tidigare processortestet är det nu dags för oss att se närmare på Core 2 Extreme QX6700. Intel blev om vi ser till tester först med att lansera en lösning med fyra processorkärnor och det är egentligen inte någon större arkitekturskillnad från de tidigare Conroe-modellerna. Man har helt enkelt valt att sätta två Conroe-kärnor på samma processor och det nya är egentligen bara att det fungerar som fyra kärnor i samma datorsystem. Eftersom vi inte har sett några processorer i lager ännu bör man dock ta lanseringen lite med en nypa salt och rent hypotetiskt kan AMD fortfarande vara med i kapplöpningen om vem som hinner få ut sina fyrkärnelösningar på den svenska marknaden. Några sådana indikationer har vi dock inte fått.

96

Stort processortest - AMD mot Intel

Nya processorer kommer hela tiden och nu är det framförallt modeller som har två processorkärnor som dominerar utbudet. AMD och Intel säger sig båda ha de processorer som ger mest prestanda för pengarna. Bara en av dem har rätt och utfallet blev ibland lite annorlunda än väntat när vi testade de flesta processormodeller (AM2 och Core 2) på marknaden.

167

Core 2 Duo och Core 2 Extreme

Nu är det äntligen dags för oss att prestandatesta de nya Core 2 Duo- och Core 2 Extreme-processorerna (Conroe) från Intel. Enligt flera uppgifter som tidigare cirkulerat skall processorerna prestera märkbart bättre än AMD:s bästa och trots detta skall de förbruka mindre energi än Intels nuvarande processorer. Har vi en ny prestandakung på tronen?

29

AMD AM2 X2 5000+

Att ställa om till DDR2-minnen för AMD innebar att man behövde ändra arkitekturen på sina processorer då minneskontrollern är integrerad. Vi fick möjligheten att testa Athlon 64 X2 5000+ med minnen i DDR2 800 med inställningarna 3-3-3-8 T1. En ny virtualiseringteknik innebär också att man kan använda flera operativsystem samtidigt och riktigt energisnåla modeller är på väg. Med AM2 finns även budgetversionen Sempron tillgänglig på samma plattform som högprestandamodellerna.