Processorer

Här hittar du tester av de senaste processorerna från CPU-jättarna AMD och Intel. Du kan vänta dig att alltid kunna läsa det senaste om AMD:s och Intels arkitekturer och serier, Ryzen respektive Core, med allt vad det innebär. Hur fungerar tekniken, hur många kärnor har processorn, vilken klockfrekvens och inte minst – hur de presterar i spel och produktivitet.

Klicka för mer information

Hur du väljer rätt processor
Av alla komponenter i en dator är den centrala delen processorn, eller som de egentligen heter Central Processing Unit (CPU). Det här är komponenten som ligger bakom allt du gör med datorn, oavsett om det handlar om att redigera ett dokument, att surfa på webben, redigera foto, video och spela. En snabb processor är alltså den komponent som i regel ger en rapp upplevelse – oavsett vad du gör med datorn.

Att välja rätt processor är enklare sagt än gjort. Det korta svaret om vilken som är rätt för dig är “det beror på” och här kommer SweClockers in i bilden. Det som på en gång kan slås fast är att praktiskt taget alla processorer oavsett prisklass med namnen Ryzen 3, 5, 7 och 9 eller Core i3, i5, i7 och i9 levererar tillräcklig prestanda för vardagliga sysslor. Dessa är AMD:s respektive Intels prestandaserier, till skillnad från Athlon, Pentium och Celeron som beroende på modell kan vara märkbart långsamma. På uppgång är också Apple med sina processorer, ARM-baserade M1 eller senare, vilka oavsett modell likt Ryzen och Core räcker för det mesta.

Vill du ha mer än att ha en surfburk är ändamålet ofta viktigare än plånbokens tjocklek. Antal kärnor, klockfrekvens och arkitektur är viktiga, men också strömförbrukning eller TDP om målet är att bygga kompakt. För den som inte är spelintresserad eller inte ställer höga krav kommer många CPU:er dessutom med en integrerad grafikdel, kallad IGP, vilken gör att du kan hoppa över att köpa ett grafikkort och lägga mer pengar på processorn.

Allt detta och mycket mer besvarar SweClockers här i sina djuplodande tester och recensioner av processorer.

Visa mer
29

Test: Celeron 400 @ 600 MHz

Det är dags för riktigt retromys på SweClockers! Vad sägs om när Edin testade att överklocka en Celeron 400 MHz till mäktiga 600 MHz?