Nu har EU och Apple kommit överens om att Apple Pays NFC-teknik ska öppnas upp till konkurrenter, skriver CNBC. Margrethe Vestager, som ansvarar för konkurrensfrågor på EU-kommissionen, säger att kommissionen är nöjda med de åtgärder som Apple föreslagit.

Konkurrerande plånboksutvecklare och konsumenter kommer att dra nytta av dessa förändringar, som öppnar för innovation och valfrihet, samtidigt som betalningarna fortsätter vara säkra – Margrethe Vestager.

Beslutet grundar sig i en utredning av Apple som EU påbörjade 2020 och som tittade på reglerna och villkoren som applikationer och webbsidor måste uppfylla för att integreras med Apple Pay. 2022 visade utredningen att Apple begränsar konkurrensen på iPhone eftersom Apple Pay är den enda tillåtna betaltjänsten.

EU har godkänt Apples förslag från januari om att öppna upp NFC-kretsen till tredjepartsutvecklare. Det betyder att konkurrerande betaltjänster bland annat ska kunna nyttja Face ID. Apple ska dessutom låta dig välja om du vill ha Apple Plånbok eller någon annan applikation för betalningar.