En av styrkorna med att bygga sin egen stationära dator är möjligheten att uppgradera denna med snabbare komponenter eller helt enkelt kunna byta ut delar som fallerat. När det kommer till bärbara datorer, och i synnerhet det ultraportabla segmentet, är det dessvärre betydligt mer nedlåst. Trenden går här istället mot att löda fast såväl primärminne som lagring, vilket innebär att man är fast vid en konfiguration och blir tvingad att köpa en helt ny dator när en uppgradering krävs.

framework_13-36.jpg

Framework Laptop 13 är bolagets första bärbara dator.

Detta är något som den amerikanska datortillverkaren Framework ämnar att ändra på. Bolaget grundades år 2020 och släppte sin första bärbara dator Framework Laptop 13 året därpå, med löftena om att erbjuda en produkt som inte bara är lätt att reparera för slutanvändaren utan även uppgradera under många år. Via företagets marknadsplats går det att köpa reservdelar till datorerna samt uppgraderingar för den som exempelvis vill ha ett nytt moderkort med den senaste processorn.

framework_13-14.jpg

Framework använder samma formfaktor för alla sina moderkort i Laptop 13, vilket gör det lätt att uppgradera.

Vad detta innebär i praktiken är att en användare som köpte en Framework Laptop 13 år 2021 med Intels 11:e generations Core-processorer har möjlighet att uppgradera till den tre generationer nyare Core Ultra 100-serien via ett moderkortsbyte, eller helt sonika byta till det röda lagets Zen 4-baserade Ryzen 7000U-familj. Uppgraderingsprocessen är dessutom extremt enkel och pedagogisk, där även en oerfaren användare bör kunna få det gjort inom en halvtimme.

Framework har tidigare bara sålt sina datorer i ett begränsat antal regioner i världen, men har på senare tid börjat expandera till fler länder. Så sent som i juni öppnade bolaget upp sina portar för Sverige, och därför tänkte vi idag ta en närmare titt på Framework Laptop 13.

Aktuella konfigurationer för Framework Laptop 13

AMD

Intel

Processor

Ryzen 5 7640U
Ryzen 7 7840U

Core Ultra 5 125H
Core Ultra 7 155H
Core Ultra 7 165H

Primärminne

Upp till 64 GB

Upp till 64 GB

Lagring

Upp till 4 TB PCI Express 4.0 NVME

Upp till 4 TB PCI Express 4.0 NVME

Skärm

13,5", 2256 × 1504 pixlar, 60 Hz eller
13,5", 2880 × 1920 pixlar, 120 Hz

13,5", 2256 × 1504 pixlar, 60 Hz eller
13,5", 2880 × 1920 pixlar, 120 Hz

Nätverk

Wifi 6E

Wifi 6E

Portar

Konfigurerbart

Konfigurerbart

Batteri

Upp till 61 Wh

Upp till 61 Wh

Storlek

15,85 x 296,63 x 228,98 mm

15,85 x 296,63 x 228,98 mm

Vikt

1,3 kg

1,3 kg

Pris

Från 12 949 kronor

Från 14 739 kronor

Framework Laptop 13 är i dagsläget inne på sin fjärde hårdvarugeneration sedan lanseringen för drygt tre år sedan. Datorn finns numera i konfigurationer med processorer från antingen AMD eller Intel, där det rör sig om Ryzen 7000U-serien "Phoenix Point" samt Core Ultra 100-serien "Meteor Lake". Oavsett plattform kan datorerna konfigureras med upp till 64 GB primärminne enligt standarden DDR5-5600 samt upp till 4 TB PCI Express 4.0-baserad lagring.

framework_13-35.jpg

Likadan på utsidan, men stora konfigurationsmöjligheter på insidan.

Själva chassit är detsamma oavsett vilken Framework Laptop 13 man väljer, vilket i sig är tillverkat i aluminum och har ett ganska nätt och portabelt fotavtryck med en vikt på 1,3 kg. Det finns dock ytterligare konfigurationsmöjligheter, däribland valet mellan två olika skärmpaneler, batteriets kapacitet, tangentbordets layout samt vilken färg skärmramen ska ha.

Vilka portar vill du ha?

Ett ständigt diskussionsämne när det kommer till bärbara datorer är att folk är missnöjda med vilka portar som finns tillgängliga på datorn. Här har Framework valt att gå sig egen väg genom att göra portarna modulära med hjälp av ett system av expansionskort. Detta innebär att användaren själv kan välja vilka portar denne vill ha på sin dator och därtill har möjlighet att byta ut dem vid behov.

framework_13-4.jpg

Expansionskorten erbjuder en bred skara olika portar.

Framework har successivt byggt ut sitt sortiment av expansionskort, och numera finns ett brett utbud av portar att välja mellan. Här syns bland annat USB Type-C (vilket även används för laddning), USB-A, HDMI, Displayport, Micro SD-läsare samt Ethernet. Ovanpå detta finns det expansionskort med inbyggd lagringsenhet och senare i höst släpps en fullstor SD-kortsläsare.

framework_13-8.jpg

Datorn har totalt fyra expansionsplatser för portar.

framework_13-9.jpg

Expansionskorten skjuts enkelt på plats och kan växlas vid behov.

Laptop 13 har totalt fyra expansionsplatser för portar, där dessa ansluts internt via USB Type-C till moderkortet på insidan. Expansionskorten skjuts helt enkelt på plats och låses automatiskt fast i datorn. Genom att trycka ned knappen mellan portarna på undersidan låser man upp expansionskorten, vilket gör att dessa kan lossas och växlas.

framework_13-46.jpg

Ethernet-porten sticker ut en del om man väljer att använda den.

Vilka expansionskort, och därmed portar, man vill ha väljs vid konfigurationsdelen av datorn på bolagets webbplats. Vill man komplettera med ytterligare portar går dock detta utmärkt att göra genom att köpa expansionskort löst via Frameworks marknadsplats. Priserna ligger mellan 119 kronor för USB-portar upp till drygt 500 kronor för Ethernet-kortet.

Färdigbyggt eller bygga själv

Som ni kanske har märkt vid det här laget är ett av Frameworks ledord valfrihet och detta gäller även i vilket skick man vill ha sin dator levererad. Företaget erbjuder dels färdigbyggda versioner av Laptop 13 i en handfull konfigurationer, där dessa är "nyckelklara" med operativsystemet installerat. Utöver det finns det möjlighet att köpa en do it yourself-version (DIY) av datorn, där man bygger ihop vissa beståndsdelar själv.

framework_13-2.jpg

En bärbar dator i byggsats.

En klar fördel med att välja DIY-versionen är, utöver nöjet att få bygga ihop sin bärbara dator, faktumet att det finns mycket större valmöjligheter vid konfigurationen. Här kan man exempelvis välja bort primärminne och lagring helt, och istället köpa dessa från en annan butik. Har du redan en bra USB Type-C laddare med PD 3.0? Bra, då kan du spara några hundralappar genom att välja bort den medföljande.

För kunder i Sverige som önskar det nya svensk/finska tangentbordet har man idag inte särskilt mycket val heller. Detta säljs nämligen bara som en del av DIY-versionen av Framework Laptop 13 – åtminstone i dagsläget.

Att bygga ihop en Framework Laptop 13 är en barnlek

Då vi var nyfikna på hur pass enkelt, eller svårt, det var att bygga ihop DIY-versionen av Laptop 13 så bad vi Framework skicka över den varianten. Konfigurationen som landade på kontoret var den med åttakärniga AMD Ryzen 7 7840U, 16 GB DDR5-5600-minne, 500 GB NVME-lagring från Western Digital, basversionen av skärmen med 2256 × 1504 pixlars upplösning, en svart skärmram, det svensk/finska tangentbordet samt en hel hög av olika expansionskort för portar.

framework_13-1.jpg

DIY-versionen kommer paketerad i en anonym brun kartong.

Datorn kommer i en ganska spartansk och anonym förpackning, vilket är en medveten del av Frameworks miljötänk. I locket på förpackningen finns en QR-kod, och när man scannar den kommer man till en pedagogisk steg-för-steg-guide kring hur man bygger ihop sin Laptop 13.

framework_13-11.jpg

Alla delar som behövs för att montera en komplett Laptop 13.

Det första steget är att packa upp de olika beståndsdelarna. Som en del av detta får vi bekanta oss med Frameworks mejsel, vilken är det enda som behövs för både monteringen samt servicearbeten. Denna har en vändbar bit med Torx T5 på ena sidan samt Philips PH0 på andra och en "spatel" som kommer väl till pass när man vill lossa kablar på insidan.

framework_13-12.jpg

Varje enskild del har en QR-kod som tar en till en specifik installationsguide.

framework_13-15.jpg

Vik upp Mylar-plasten som täcker minnesplatserna.

framework_13-16.jpg

Installera SO-DIMM-modulerna för primärminnet.

framework_13-19.jpg

Installera SSD-enheten.

framework_13-20.jpg

Skruva fast SSD-enheten.

framework_13-21.jpg

Lägg tangentbordet upp-och-ner på batteriet.

framework_13-22.jpg

Använd "fingeröglan" för att koppla in tangentbordet till moderkortet.

framework_13-23.jpg

Tangentbordet inkopplat.

framework_13-24.jpg

Vänd tangentbordet försiktigt och lägg det på plats. Det hålls på plats med magneter

framework_13-26.jpg

Plocka bort skyddstejpen på skärmramen.

framework_13-27.jpg

Montera skärmramen. Även denna hålls på plats med magneter.

framework_13-28.jpg

Skärmramen monterad.

framework_13-29.jpg

Vänd datorn upp-och-ner och lokalisera de fem skruvarna.

framework_13-30.jpg

Skruva fast skruvarna. Detta fixerar tangentbordet i chassit.

framework_13-31.jpg

Bestäm var du vill ha dina portar på datorn.

framework_13-32.jpg

Installera expansionskorten med portarna.

framework_13-35.jpg

Klart!

I bildspelet ovan visas installationsprocessen i den ordningen som beskrivs i bolagets guide, och i det stora hela var det en väldigt smärtfri process. Uppskattningsvis tog det bara mellan 10 och 15 minuter att slutföra hela monteringen, där inga steg kändes otydliga eller nämnvärt krångliga.

IMG_9325.JPEG

Frameworks mjukvarupaket installerar endast drivrutiner och inget onödigt skräp.

När allt är klart är det bara att ansluta nätadaptern, starta upp datorn och installera det operativsystem man önskar. I vårt fall installerade vi Windows 11, men för den som är intresserad av att köra Linux så har Framework en webbsida med rekommendationer kring kompatibilitet med olika distributioner. Med Windows 11 på plats installerade vi sedan Frameworks mjukvarupaket, vilket helt enkelt installerar alla drivrutiner automatiskt utan att besudla datorn med bloatware.

Att använda Framework Laptop 13 – en generellt trevlig upplevelse

Medan det är väldigt kul att bygga ihop sin dator köper man den givetvis inte för det ändamålet, utan i slutändan ska den ju faktiskt användas som en bärbar dator. Rent byggkvalitetsmässigt tycker jag Laptop 13 håller en generellt hög nivå, särskilt med tanke på hur pass modulär den är. Givetvis är modellen en bit bort från mer integrerade lösningar som exempelvis den Macbook Air M1 jag använder privat, men samtidigt blir det inte en helt rättvis jämförelse.

framework_13-44.jpg

Missmatchen i färg på expansionskorten drar den det estetiska intrycket något.

Estetiskt kan många tycka att datorn känns lite föråldrad i sin design samtidigt som det finns vissa mindre fagra inslag som den missmatchande färgen mellan expansionskorten och chassit. Själv är jag inte särskilt brydd kring hur min bärbara dator ser ut, men om "snygghet" är av vikt kanske inte Frameworks modeller är förstahandsvalet på marknaden.

framework_13-43.jpg

Laptop 13 känns bra storleks- och viktmässigt.

Jag gillar storleken på modellen, där den är väldigt portabel och lätt att få med sig oavsett väskval samtidigt som vikten hålls på en fullt rimlig nivå vid 1,3 kg. Samtidigt känns det inte som att datorns modularitet och uppgraderingsbarhet har gjort den nämnvärt större än andra modeller med bildskärmar i 13,5"-klassen.

IMG_9334.JPEG

SweClockers, rätt bra sajt faktiskt.

När vi ändå är inne på skärmen är datorn vi byggt bestyckad med "basversionen" av panelen som introducerades år 2021. Denna känns generellt bra, med goda betraktningsvinklar, vettig färgåtergivning och ett bra reflexfilter samtidigt som ljusstyrkan räcker till för mina behov. Jag gillar personligen bildförhållandet på 3:2 och medan det inte är unikt för Framework Laptop 13 hade jag gärna sett det på ännu fler datorer.

IMG_9333.JPEG

Kör man 100 procent skalning blir allt väldigt pyttigt.

Upplösningen på 2256 × 1504 pixlar lämpar sig i min mening inte för 100 procent skalning i den här skärmstorleken. Vid 200 procent skalning blir allt för stort, så jag landade vid att 150 procent skalning var en bra sweet spot i Windows. Detta har dock visat sig vara ett problem för vissa Linux-användare, då en del fönsterhanterare inte klarar av ojämna skalningshållanden på ett bra vis.

De som önskar att köra 200 procent skalning bör därför rikta in sig på den nya skärmpanelen som Framework precis är på väg att skeppa. Denna har en upplösning på 2880 × 1920 pixlar och lämpar sig därför bättre för det skalningsförhållandet. Utöver det erbjuder den panelen en uppdateringsfrekvens på 120 Hz samt något högre ljusstyrka. Nämnvärt är dock att det blir ett prispåslag på cirka 1 700 kronor för den nya panelen vid beställning.

framework_13-40.jpg

Webbkamera och mikrofon.

framework_13-41.jpg

Det finns individuella knappar för att elektriskt stänga av dessa.

Längst upp på skärmen hittar vi datorns integrerade webbkamera med en upplösning på 1080p samt mikrofonlösning. Båda dessa kan avaktiveras individuellt med hjälp av två skjutreglage.

WIN_20240704_15_03_14_Pro.jpg

Framework Laptop 13 ger inte fantastisk kvalitet på webbkameran.

WIN_20240704_15_04_35_Pro.jpg

Asus Zenbook 14 OLED som referens.

Bildkvalitén från webbkameran är inte fantastisk, men det duger för videosamtal. Resultatet från den Asus Zenbook 14 OLED vi har inne som referens ser helt klart mer naturligt ut. Nämnvärt är att det finns möjlighet att köpa en uppgraderad webbkameramodul med högre upplösning från Framework som säkerligen ger bättre resultat. Denna ligger på drygt 500 kronor.

framework_13-37.jpg

Tangentbordet är väldigt bra!

Tangentbordet är alltid ett orosmoln när man ska köpa en ny bärbar dator, där ett dåligt sådant verkligen kan stjälpa hela upplevelsen. Här tycker jag Framework har gjort ett riktigt bra jobb med detta, och i synnerhet när det rör sig om en separat modul som inte är en del av chassit. Det är väldigt skönt att skriva på, med lagom slaglängd och precis rätt feedback för min smak. Det finns av naturliga skäl en viss flex i det, men det var inget som störde vid användande.

framework_13-39.jpg

Biometrisk inloggning via fingeravtryck finns.

När det kommer till biometrisk inloggning har Framework integrerat en fingeravtrycksläsare med strömknappen. Denna fungerade väldigt bra för inloggning via Windows Hello och var bra mycket mer responsiv än den som sitter på min Macbook Air. Jag saknar dock en IR-kamera med ansiktsinloggning, då jag verkligen har vant mig vid det hos andra moderna laptops.

framework_13-38.jpg

Pekplattan är helt okej.

Datorns pekplatta av glas är helt okej, inte det bästa jag testat men också långt ifrån det sämsta. Toppreferensen är den haptiska pekplattan på min Macbook Air, men jag har faktiskt hittills inte hittat någon PC-variant som kommer i närheten. Pekplattan på Framework Laptop 13 fungerar dock i det stora hela bra och den gör helt enkelt sitt jobb utan några krusiduller.

framework_13-13.jpg

Datorn är inte överdrivet högljudd vid full belastning.

Framework har tidigare fått kritik att Laptop 13 varit väldigt högljudd ihop med Intels 11:e och 12:e generationens Core-processorer. Detta var dock inte något vi upplevde med Ryzen 7 7840U. Visst, kör man Windows i prestandaläge med 35 W TDP och blåser på Cinebench några rundor så är det klart hörbart, men jag har upplevt betydligt värre kylsystem. Vid vanligt surfande i det energieffektiva läget är datorn knappt hörbar större delen av tiden.

framework_13-12.jpg

Testenheten har ett batteri på 61 Wh.

När det kommer till batteritid som kommer detta variera vilt baserat på vilken konfiguration man väljer av datorn, där både processorval och batterikapacitet påverkar. I vårt fall med Ryzen 7 7840U samt batteriet på 61 Wh fick vi ut strax under 8 timmars batteritid vid aktivt webbsurfande på Wifi, vilket är klart godkänt. Vid videouppspelning räckte datorn cirka 12 timmar. Den begränsande faktorn här är helt klart batterikapaciteten, där vissa konkurrenter har tryckt sig förbi 70 Wh i den här formfaktorn.

Datorn är frisk fläkt på marknaden – men den är inte för alla

När vi nu knyter ihop säcken på den här genomgången måste jag verkligen säga att jag diggar Frameworks vision för vad en bärbar dator kan vara för något. Företaget har gjort några snedsteg både när det kommer till hårdvara och mjukvara sedan starten, men mitt intryck är att de är väldigt transparanta med detta och i största möjliga mån försöker göra rätt för sig när något går snett.

framework_13-45.jpg

Framework Laptop 13 är en frisk fläkt på dagens laptopmarknad.

Laptop 13 är på många sett ett väldigt imponerande bygge, inte minst sett till kvalitetsnivån som uppnås trots sin modularitet. Jag älskar att det finns så mycket valmöjligheter vid köptillfället, samtidigt som man helt enkelt kan exkludera saker som lagring och primärminne och köpa dessa billigare från annat håll. Sen är det ju rätt fantasiskt att man om några år kan byta ut moderkortet till en betydligt modernare plattform utan att behöva kassera hela datorn.

Med detta sagt är inte allt odelat positivt och den här typen av uppgraderingsbarhet kommer oundvikligen med kompromisser. Då företaget måste hålla sig till samma chassi och moderkortsstorlek framöver är de lite inritade i ett hörn ställt mot konkurrenterna. De sistnämnda har möjlighet att göra större förändringar på datorns insida mellan generationer, vilket innebär exempelvis att man kan rymma betydligt större batterilösningar inom ramen för samma fotavtryck.

Något annat som inte är helt oanseligt är priset på Frameworks datorer, vilket inte är lågt. Konfigurationen vi tittade på här idag med Ryzen 7 7840U, 16 GB primärminne och 500 GB lagring ligger på 18 400 kronor. Tittar man bara på komponenterna i ett vakuum och räknar bort uppgraderingsaspekten är detta väldigt mycket pengar på dagens marknad.

Extra_03.jpg

Asus Zenbook 14 erbjuder helt klart mer pang för pengen komponentmässigt.

Vi kan dra en parallel till Asus Zenbook 14 OLED som vi har inne i testlabbet som referens. Denna modell kostar 18 000 kronor och kommer med en Core Ultra 7 155H, 32 GB primärminne, 1 TB lagring samt en väldigt trevlig OLED-skärm med upplösningen 2 880 x 1 800 pixlar och 120 Hz uppdateringsfrekvens. Man får helt enkelt väldigt mycket mer för pengarna, rent komponentmässigt, om man väljer en mer nedlåst modell från någon av de större tillverkarna.

Frameworks datorer är helt enkelt inte för alla, då man måste vara beredd att punga ut en extra slant för möjligheten att kunna uppgradera och reparera sin dator samtidigt som man eventuellt går miste om vissa tekniska framsteg med den inlåsta formfaktorn. Med det sagt gillar vi verkligen Framework Laptop 13 och hoppas att bolaget fortsätter utveckla produkten under många år framöver.