Beelink lanserade nyligen en dockningsstation för mini-PC med plats för ett fullstort grafikkort. Med hjälp av en finurlig anordning och en unik kontakt ansluts grafikkortet direkt via PCI-Express som en modern form av eGPU utan den flaskhals som Thunderbolt utgör.

Tekniken är intressant, men eftersom den inkluderar en unik kontakt såg den bara ut att fungera med Beelinks egna mini-PC-modeller och var därför naturligt begränsad. Men nu har Beelink meddelat att företaget öppnar konceptet. Det är därför fritt fram för andra tillverkare att använda och bygga vidare på det, rapporterar Videocardz.

Företaget har publicerat en enkel öppen källkod-licens som tillåter fri användning för dockningsstationer för mini-PC och relaterade produkter, och uppmanar andra tillverkare att bygga vidare på och innovera ytterligare. Företaget lovar också att fortsätta öppna egna nya tekniker och patent.

BEELINK-DOCK-1536x1038.jpg

En av flera ritningar publicerade av Beelink.

Beelink har även publicerat tekniska ritningar och annan nödvändig information som andra tillverkare och även entusiaster som gör olika hemmabyggen kan utnyttja fritt.

Med tanke på att det idag inte finns några andra mini-PC-modeller som har PCI-Expresskontakter annat än M.2 på moderkortet är det osäkert om och när någon kommer utnyttja företagets givmildhet. Hur som helst är det en positiv utveckling för kunder och mini-PC-entusiaster.