Permalänk
Medlem

Partionera Ubuntu..

Tjena.
Nu är jag riktigt trött på Windows 7 och tänkte istället köra Ubuntu 13.04 på min huvudburk.

Jag har lite beslutsångest med hur jag ska partionera diskarna bäst.
1st 120gb SSD
1st 750gb hdd (finns redan massa filer på denna som downloads, musik etc etc NTFS)

Jag tänkte partionera SSD typ såhär:
/ 30gb
/swap 8gb (har 8gb ram, men är säkert bra med extra swap)
/home resten

Men sen är frågan hur jag ska göra med min hdd. Kan den vara kvar i NTFS, eller bör jag försöka formatera om den och byta filsystem till etx4?
Jag sitter ibland på en annan dator som har win7, och den behöver åtkomst till filer ibland, så det måste oxå tas med.

Hur skulle ni ha gjort?
På min nuvarande hdd har jag 3 partitioner:
1st 150gb (fungerade som länk till mina dokument, mina filmer etc)
1st 50gb där jag har alla projekt som det jobbas med
1st 500gb där jag har musik, film, övrigt etc etc..

Hur skulle ni ha gjort detta för bästa effekt?

Visa signatur

xciso

Permalänk
Medlem

Jag skulle inte behålla NTFS om jag var du, förmodligen är NTFS stödet helt ok nuförtiden i linux men ett "riktigt" fs som inte är reverse enginerat är alltid att föredra om du någosånär smidigt kan backuppa det du vill spara.

Personligen så brukar jag köra oparitionerat. Så små som ssd:erna är så brukar man bara ångra sig.
- Hela ssd:n på / (ev en swap-part eller swap fil)
- hhd på antigen /home eller /archive

Tänk på att man inte tvekade en sekund att lägga swap på hdd för några år sedan. Börjar man swappa så är det dags att köpa mer minne, kan vara trevligt med en hörbar feedback på när det är dags

Just my 2 cents.

/Ivar

Permalänk
Medlem

Tjena & tack för ditt svar.
Vad tycker du jag istället ska ha för filsystem på hdd? Tänk på att win dator måste kunna läsa från den. (Om jag delar ut filer)

Varför vill du lägga /home på hdd och inte SSD?

Ni andra får oxå givetvis svara.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

xciso

Permalänk
Medlem

Om du inte kör iSCSI eller liknande mellan din linux-dator och din Windows-dator så är ju filsystemet irrelevant. Du delar ut filer, inte ett filsystem.

Jag har inte så bra koll längre på NTFS-3G, men för något år sedan så fungerade det bra, men skrivningar var CPU-tunga och långsamma. Så ext4 eller annat "linux-vänligt" FS är helt klart att föredra om du tar steget fullt ut över till Linux skulle jag tro. Är du osäker så kan du ju dock vänta och se hur det är. Och är du missnöjd och trivs i Linux så kan du då migrera över.

I övrigt hur du vill partitionera är ju lite en smaksak, och beror även på hur du använder datorn, och inte så mycket vi kan råda dig om.

Jag hade haft en swap-partition på hårddisken och inte på SSDn. Den kommer inte användas så mycket, så det är synd att "slösa" dyrt utrymme på SSDn på det. Och du sliter mindre på SSDn. Och prestandaskillnaden mellan SSD och hårddisk är fortfarande liten jämför mot RAM och SSD, så även om du kör den på SDDn så kommer prestandan sjunka ordentligt.
Förutsatt att du inte vet med dig att du kommer behöva swapa mycket och har en slitstark SSD.

Själv hade jag nog kört hela SSDn på /, och inte haft en separat /home-partition. Men det är efter min smak, och mina behov. Fler partitioner än nödvändigt offrar ju bara utrymme som blir svårt att använda, utan att hålla på och växa och krympa partitioner efter hand.

Permalänk
Medlem

Swap kan väl vara trevligt om man vill använda sig av viloläge eller om man nu använder sig av mer än det ram-minne man har, men gemene man skulle jag våga påstå klarar sig utan swap. Dessutom går det alltid att lägga swap som fil istället för att ha en dedikerad partition om man skulle märka att man behöver det vid senare tillfälle. Men som sagt, det är vad jag anser - knappast någon absolut sanning för alla alltid.

Sedan skulle jag rekommendera att inte gå ifrån NTFS på en gång. Visst, är du helt säker på att du kommer köra Linux på heltid under överskådlig framtid, ja då kan det vara dags att fundera på det, men om du inte är helt säker: vänta. Det är inga direkta problem att köra NTFS under Linux i dagsläget, framför allt inte som "vardagsanvändare", så krångla inte till det för mycket för dig, dels nu och dels om du skulle ångra dig och sitter i Windows om en månad igen. Att dela filerna till ett annat system är delvis oberoende utav filsystemet i sig, precis som Genesis skrev, åtminstone om du har rätt rättigheter applicerade på filerna, så oavsett om du stannar kvar med NTFS eller kör något annat så kan du alltid läsa det över nätverket (om du ger filerna de rättigheterna vill säga).

Vore jag som dig skulle jag lägga en root-partition på så mycket du tror dig behöva (Allt mellan 5 och 105 GB kan säkerligen vara en bra start, svårt att säga utan att veta dina specifika behov, men troligtvis är 30-40 en bra start. Hellre lite för mycket än lite för lite i dagens läge, och så mycket kommer du troligtvis inte att nyttja av /home när du har en separat HDD för lagring.) av SSD:n och resten av SSD:n som /home. Därefter är det bara att montera HDD:n på lämpligt ställe och slänga in lite symlinks i /home till strategiskt utvalda foldrar på HDD:n.

Fördelarna med det är att du har /home med konfigurationer och dylikt separat från "systemet" utifall något skulle skita sig och du inte klarar av att reparera felet. Då är det lätt att återställa det mesta även om du installerar om på nytt. Sedan har du lagringsdisken intakt, vilket gör att det inte blir en massa bök om du vill återgå till Windows en vacker dag eller kommer på dig med att vilja dualboota.

Personligen lever jag dock inte som jag lär, men det är mest för att jag är lat och lite för att jag har en såpass liten SSD (60 GB) för Linux. Jag har en enda partition på den (ext4) och har all lagring (ext4) snyggt uppordnat med länkar i /home-foldern. Sedan har jag en separat SSD och en liten, gammal och slö HDD för Windowsrelaterat skräp med NTFS som filsystem.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

Skulle jag varit dig skulle jag kört linux på ssdn ini swap (tar inte stor plats) och sedan inte portionerat mer utan låtit allt vara. Linux hanterar ntfs klockrent så det kommer funka bra!

Visa signatur

7800X3D, 16GB 6000Mhz, 7800XT 16GB

Permalänk

Behåll lagringsdisken som NTFS men passa på att byta när du köper en ny ersättare.

Så här brukar jag göra..

  1. Ta hela disken som /

  2. Ingen swap.

  3. Home hamnar automatiskt som en vanlig mapp i / inte som en separat partition.

  4. Installera.

  5. Ändra så att SSD:n monteras med discard.

  6. Montera /tmp i minnet genom tmpfs.

Permalänk
Medlem

Tack så mycket för era svar.
Jag tror jag kommer göra såhär:
/ 30gb (bör räcka gott om jag förstår rätt)
/home resten
Detta är på SSD disken. Anledningen till att jag vill ha /home på egen är om jag någon gång måste formatera om root.

Sen är dock frågan hur jag ska göra med swap.
Jag tror jag klarar mig långt med mina 8gb ram och behöver jag mer så är 8gb till inte så dyrt.

Men jag vill nog ändå ha en swap partition för ev viloläge.
Tjänar jag något på att ha den på SSD disken?

På HDD gör jag nog såhär:
Slår ihop min 50+150gb partition till en och formaterar den till ext4.
Den som är kvar på 500gb får vara kvar med NTFS.

Vad tror ni?

Visa signatur

xciso