AMD-chef: Därför satsar vi inte på grafikkort i absoluta toppen

Permalänk
Medlem

Än vet vi inte var AMDs nästa "midrange" kommer att hamna prestandamässigt. Det är trots allt ett par år sedan 7000-serien lanserades så om toppmodellen i kommande serie är "high midrange" kan det fortfarande vara i paritet med 7900 XT.

Om det samtidigt har bättre features, pris och energieffektivitet så vore det inte så illa pinkat och kan absolut bli ett kort värt att köpa. Men, mycket hänger som sagt på priset.

Visa signatur

CPU: 5600X - NH-D15S. GPU: 3070Ti
RAM: 16GB DDR4 3600MHz Cl 14-15-15-35.
Moderkort: MSI X570 Tomahawk.
Nätagg: Corsair RMX 850W

Permalänk
Medlem

AMD och Nvidia har i stort sett samma ägare och nuvarande status quo tjänar dem mest pengar på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av phanto:

AMD och Nvidia har i stort sett samma ägare och nuvarande status quo tjänar dem mest pengar på.

Japp, jag har aktier i båda två

Permalänk
Skrivet av KalleKofot:

Det här tycker jag är fantastiska nyheter! Majoriteten är inte intresserad av att lägga 10-20k på en GPU. 3060 är t.ex fortf det dominerande kortet på steam. Detta är helt rätt väg att gå för AMD, satsa på midrange och lyckas med AI renderingen så kan vi faktiskt snacka konkurrens.

Hur är detta fantastiska nyheter? Jag tolkar det som att de inte nått målet att konkurrera på högsta ligan där de enkelt bara kunde skala ner. Samtidigt så förstår man att AMD prioriterar annat som t ex sina server processorer.

Ja Polaris och RDNA 1 var hyfsat prisvärda alternativ men AMD hade nog vunnit mer att lägga sig mer på toppen. Samtidigt har de Intel i baken. De kommer nu bli omkörda av Intels inbyggda Xe 2 kretsar i Lunar Lake och mobila Arrow Lake. Deras fördel som de haft i över tio år på inbyggd grafik finns ej mer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av norrby89:

Fast sen när har Nvidia vunnit tester? sätt till vad kort kostar och hur dom presterar så har det snarare varit tvärt om, och nu om man kollar i 4k så ligger även AMD före i RT.

Steam survey är något du måste ta med en STOR hink med salt. deras lista är mer eller mindre vad asien och deras internetcaffer använder och inte en reflektion av hur det ser ut globalt.

Problemet är när det finns hundratals om inte tusentals med internetcafer där varje dator loggas in på flera konton vilket gör steam survey totalt meningslös fram tills dagen man kan filtrera per land/världsdel.

Fast nå 80% utan Asien blir svårt.

Permalänk

Vad AMD behöver är marknadsandelar på konsumentmarknaden, kollar man Steam Hardware Survey så ser det väldigt illa ut för AMD.

Då båda lagen har övergett $250-$379 segmentet så borde AMD inställa sig just där ett tag och då måste Nvidia pressa priserna för sitt mellansegment vilket i sin tur gör att Nvidia får svårt att sätta sina $1500-prislappar på toppsegmentet.

Bättre att offra vinstmarginal för att få mer marknadsandelar, med mer marknadsandelar så kanske fler väljer AMD i toppsegmentet senare.

Visa signatur

Spelburk: R7 5700X | 6700 | 32GB RAM | MSI B350M PRO-VDH

Permalänk
Medlem

Tycker inte 7900XTX segmentet borde läggas ner. AMD måste inte slå nVidia på toppen, AMD behöver däremot släppa kostnadseffektiva kort som kostar mycket mindre prestanda per krona än GreedVidia.

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 4090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM850x v2 White Series | Phanteks P500A D-RGB | MSI 321URX QD-OLED | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Medlem

Kärnan i problemet för AMD är att dom inte alls presterar när det gäller raytracing och uppskalning.
Dom satsar på mellansegmentet och kanske mycket på multiplayer FPS-spel där mestadels skyhöga FPS räknas.
Slår man av raytracing och nöjer sig med den sämre bildkvaliteten på uppskalningnen för AMD (om man nu har det på) så ger väl AMD mest FPS/krona i övre mellansegmentet (79XX-korten)?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alexraptor:

Mycket dåligt för oss konsumenter, då med ohotad krona så kommer priset på Nvidias toppsegmentkort, bara fortsätta att skjuta i höjden.

Det finns bara ett sett att möta det och det är med plånboken. Om korten säljer trots överpris kommer priset inte gå ner.

Visa signatur

Moderkort: MSI MPG X570 Gaming plus CPU: Ryzen 7 5700X3D
RAM: Crucial Ballistix 16GB DDR4 3600 MHz Kylning: Noctua NH-D15 chromax.black Lagring: 4 x Samsung 840 Pro 500GB
Grafikkort :Sapphire Radeon™ RX 6950 XT PURE NITRO+ Nätaggregat: EVGA SuperNOVA 750 G2
Chassi: Fractal Design Define Vision S2 Blackout Monitor: ASUS TUF Gaming VG34VQL3A & Acer XF270HUC
Tangentbord: Corsair Gaming Strafe RGB MX SILENT Mus: SteelSeries Sinsei

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lussarn:

AMD har alltid inställningen utåt att dom KAN konkurrera med Nvidia, och göra lika snabba grafikkort, men dom VÄLJER hela tiden att inte göra det, av olika anledningar. Det här är bara ytterligare ett sätt att säga det på. Dom ligger efter, men skulle aldrig erkänna det.

De släpper väl oftast lika snabba eller snabbare, men sedan så släpper nvidia ett snabbare efter.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Medlem

Det är bra, vem behöver snabbare grafikkort nu liksom. 😼

Visa signatur

Asus Tuf Gaming X670E-Plus - Amd 7800X3D Noctua D15 Chromax Black - Corsair 6000MHz cl30 - Evga 780 OC - Asus Rog Thor 850W 80+ Platinum - Sound Blaster AE-9 - Asus 26.5" ROG Swift PG27AQDM OLED 240Hz

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av robbankentor:

Det finns bara ett sett att möta det och det är med plånboken. Om korten säljer trots överpris kommer priset inte gå ner.

Tillgång och efterfrågan funkar bara när det finns andra aktörer på marknaden som kan och vill konkurrera på pris, och varorna är direkt utbytbara mot varandra.

Att bara vägra köpa dyra prylar i vad som i praktiken är en monopolsituation, i en marknad som är väldigt svår att slå sig in i, gör inte att det magiskt dyker upp aktörer som säljer billigare prylar, eller att befintliga aktörer sänker sina priser.

Det som krävs är konkurrens på marknaden, vilket i sin tur bara är möjligt för en marknad med enorma investeringskrav om marknaden är tillräckligt lukrativ. Jag har svårt att tro att t.ex. Intel skulle börja ge sig in i marknaden för dedicerad grafik om det inte vore för att det finns gott om utrymme att sälja dina grejer dyrt om man lyckas.

Så på ett sätt är kunder som köper grejer för höga priser lite av ett incitament för att konkurrens ska kunna uppstå.

Personligen tycker jag det på något sätt är bra att kort som 5090 finns, så att de som har mer pengar än förstånd kan sponsra utveckling av grafikkort som är mer vettigt prissatta. Ingen tvingar dig att köpa ett 5090, det går helt utmärkt att spela dataspel med betydligt lägre spec än så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av robbankentor:

Det finns bara ett sett att möta det och det är med plånboken. Om korten säljer trots överpris kommer priset inte gå ner.

Det är en väldigt liten andel som köper de bästa korten. Det är inte där dom drar in pengar. Det är flagskepp som visar vem som är bäst.
Skullde dom sälja noll flaggskepps kort skulle de inte bry sig då folk ser stt dom är bäst och köper ett billigare.

Tråkigt för oss få konsumenter som ändå gillar en trevlig prestanda strid och utan konkurrens och i o med att det är flaggskeppsprodukter kan nvidia sätta vilka priser dom vill.

Förstår AMD men ändå tråkigt.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.
YT kanal där jag meckar bilar: https://www.youtube.com/@saab900turbo9

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pantburk:

Det är bra, vem behöver snabbare grafikkort nu liksom. 😼

Med tanke på att dom nyaste spelen är extremt krävande så behöver det absolut bättre kort, speciellt när man spelar 4k.

Visa signatur

''Man får betala för kvalitet och stabilitet'' //Pantburk 2024.

Permalänk
Medlem

Många som hyllar beslutet. Men det är inte ett beslut, det är en undanflykt.

Som jag sagt så många gånger förr, det är BS. För precis samma satsningar och framsteg som ger dig möjlighet att bygga bra high-end är det som behövs för att bygga bra mid-range. Du måste ha bra prestanda/W/mm². Har du inte det så gör du sämre kort i både mid-range och high-end. Men i mid-range så kan du alltid utrymme att kompensera genom att kasta antingen mer effekt eller mer mm² på problemet. Kastar du mer mm² sänker du marginalerna, kastar du mer effekt på det får du en mindre attraktiv produkt och får sänka pris, och därmed marginalerna.
Det utrymmet har du inte i high-end där du börjar nå acceptabla tak på både kretsstorlek och effektuttag, och du når därmed inte toppen. Sedan kan du såklart skylla ifrån dig på att du prioriterar mid-range, men det är BS. Förmågan att slå hårt i high-end kommer närmast med automatik till den som har bästa arkitekturen.
Sedan finns det ju en genväg till, att dra tillbaka på effekt/utrymmeskrävande features. T.ex. Raytracing. Exemplet är AMDs 6000-serie som faktiskt såg ut att kunna vara effektivare än nVidias 3000-serie, vilket är den första sedan åtminstone VLIW vs Fermi. Men hade nVidia snålat in lika mycket på RT så hade det sett annorlunda ut. Precis som vid VLIW vs Fermi där nVidia satsat på GPGPU-förmågor utöver spelprestanda.
Men utan ordentlig RT-prestanda kan man inte motivera high-end pris heller. Så inte heller denna kompensation för sämre arkitektur når hela vägen.

Allt detta är lite förenklat då det kan finnas skalningsproblem i arkitekturen som sådan. Som AMD ett tag hade vid 64CUs på GCN. Men vi har inga indikationer på den typen av skalningsproblem i dagens kretsar då man på ett helt annat sätt fokuserat på skalbarhet inför MCM-eran.

TLDR;Har du en effektiv arkitketur så kan du ta hem både high-end och mid-range. Har du en sämre arktiektur så är du sämre på båda.

PS, jag är ändå gammal AMD-fanboy. Men inte för att de gjort bästa arkitekturerna, utan för att de haft schysst approach till öppenhet i standarder, kanske nödgade till det, men ändå. Men det är ett faktum att nVidia haft bästa arkitektur sedan åtminstone 8000-serien 2006.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

Det är en väldigt liten andel som köper de bästa korten. Det är inte där dom drar in pengar. Det är flagskepp som visar vem som är bäst.
Skullde dom sälja noll flaggskepps kort skulle de inte bry sig då folk ser stt dom är bäst och köper ett billigare.

Tråkigt för oss få konsumenter som ändå gillar en trevlig prestanda strid och utan konkurrens och i o med att det är flaggskeppsprodukter kan nvidia sätta vilka priser dom vill.

Förstår AMD men ändå tråkigt.

Det som inte framgår är vilken nivå dom kommer lägga sig på. klar är att dom inte kommer försöka tävla med RTX5090 men det gjorde dom inte mot RTX4090 heller.
Kommer dom släppa ett RX8900XTX som tävlar mot RTX5080? eller nöjer dom sig med RX8800 som tävlar mot RTX5070/TI?

Den stora massan köper nog RTX5060 eller RX8700 eller lägre.

Visa signatur

Moderkort: MSI MPG X570 Gaming plus CPU: Ryzen 7 5700X3D
RAM: Crucial Ballistix 16GB DDR4 3600 MHz Kylning: Noctua NH-D15 chromax.black Lagring: 4 x Samsung 840 Pro 500GB
Grafikkort :Sapphire Radeon™ RX 6950 XT PURE NITRO+ Nätaggregat: EVGA SuperNOVA 750 G2
Chassi: Fractal Design Define Vision S2 Blackout Monitor: ASUS TUF Gaming VG34VQL3A & Acer XF270HUC
Tangentbord: Corsair Gaming Strafe RGB MX SILENT Mus: SteelSeries Sinsei

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ryzer:

Med tanke på att dom nyaste spelen är extremt krävande så behöver det absolut bättre kort, speciellt när man spelar 4k.

Det går att ställa ner grafikinställningarna eller upplösningen. Inget som påverkar spelets spelbarhet. Visst vill du köra allt på ultra i 4k så kommer du behöva betala en del, men det är inte direkt något spel som kräver för att vara mer än spelbara.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

Trist, då är vi fast i mellanmjölksträsket om ett tag och får betala 5000 kr-ish för GPU:er motsvarande Intel A750 och RX 7600.

”Jag är en 80-procenttyp eftersom jag inte vill att AMD ska vara ett företag som bara folk som har råd med Porsche och Ferrari kan köpa. Vi vill bygga speldatorer för miljontals användare.”
Nä, såklart inte, precis som politiker så vill man ju åt den grå massan. De får det att låta som de vill bedriva någon slag välgörenhet.

Känns som ett uttalande som är oklart om det är riktat till investerare eller till kunder.

Vad gäller kunder så är väl själva potentialen om man får upp volymerna och det kan pressa priserna, men oklart om det finns sådana möjligheter. TSMC ska ju tillverka allt avancerat i hela världen, det blir kanske bara dyrare att beställa mer.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem

Denna tomte bör dom sparka. Hade han jobbat på merca hade han bara sålt billiga och mellanklass bilar och det hade gjort Merca tappa sin status. Att vara bra och i toppen är så viktig. Varför tror han billtillverkare tävlar och vill vinna i racing?För det är kul bara eller? Nej för att vara bäst ger kunder och marknads delar och då kan man sälja i stora volymer mellan klass också. Så jag blir så chockad över denna tomte får ha detta jobbet. Ut med fetaste fläskigaste gpu och ge er inte fören ni har det bästa. Usch vilka korkade i dag det finns som får ha chefsjobb. Sorligt.

Visa signatur

Magnus AMD

Permalänk
Medlem
Skrivet av THB:

Intel ARC A750 för 2390:- överlägsen prestanda för pengarna.

Tack för tipset! Men jag vill inte lägga mer än 1500 kr för det behov hon har. Sjukt att det inte går att lösa 2024.

Visa signatur

Cosbyness is next to Godliness - Robert Jebediah Freeman, A.K.A. Granddad

Permalänk
Medlem

Back in the day, när det fanns riktig konkurrens på grafikkortsmarknaden, släppte nvidia och deras konkurrenter nya generationer var 6:e månad. Those were the days.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AMD73:

Denna tomte bör dom sparka. Hade han jobbat på merca hade han bara sålt billiga och mellanklass bilar och det hade gjort Merca tappa sin status. Att vara bra och i toppen är så viktig. Varför tror han billtillverkare tävlar och vill vinna i racing?För det är kul bara eller? Nej för att vara bäst ger kunder och marknads delar och då kan man sälja i stora volymer mellan klass också. Så jag blir så chockad över denna tomte får ha detta jobbet. Ut med fetaste fläskigaste gpu och ge er inte fören ni har det bästa. Usch vilka korkade i dag det finns som får ha chefsjobb. Sorligt.

De har försökt med toppmodeller men det har antagligen kostat mer än det smakat. Låt dem testa. Eftersom folk idag främst väljer Nvidia i framför allt de högre prisklasserna måste de på något sätt röra om ordentligt i grytan. Jag hoppas i alla fall det är det de vill. Det är nog detta eller att ge upp helt eftersom kunder inte köper deras toppmodeller trots att de är mer prisvärda än Nvidia. Prisvärde spelar ingen roll för de flesta, de väljer Nvidia ändå, trots deras skamliga prissättning och att de struntar i att supporta de som köpte förra generationens modeller.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daark:

Är inte detta lite också att de vill rättfärdiga att de inte är kapabla till att konkurrera med Nvidia? Bara min känsla, all talang sitter i fel kontor bara.
Är väl självklart de vill kunna ha något som slår 5090n med råge, är ju väldigt bra publicitet.

AMDs värstingkort är många gånger bättre än 4090 när man inte använder raytracing men folk köpte Nvidia ändå...

De flesta köper kort i klass med rtx 3060, känns väldigt tråkigt att AMD framöver enligt denna artikel ska (bara?)rikta in sig på det segmentet

Permalänk
Medlem
Skrivet av iBib:

Tack för tipset! Men jag vill inte lägga mer än 1500 kr för det behov hon har. Sjukt att det inte går att lösa 2024.

Det kanske går att hitta amd 6600 för 1,5-2 tusen begagnad.

Permalänk
Medlem

Att ha det bästa kortet ger ju även mindshare så lite tråkigt att de inte lyckas.
De hade dock behöva ha bästa kortet i minst 3 generationer i rad för att bryta den enorma mindshare nvidia har skapat över åren.

Visa signatur

PG279Q | 6XX | X-Fi Titanium HD | RTX 2080 | 5800X3D
G.Skill 3200 CL14 | B450-F | 970 EVO | Seasonic 750W | Fractal R5

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alexraptor:

Mycket dåligt för oss konsumenter, då med ohotad krona så kommer priset på Nvidias toppsegmentkort, bara fortsätta att skjuta i höjden.

Men de där jämnar ut sig, man får kanske pröjsa extra ett par generationer för top kort hos de gröna, men ökar midrange för de röda så de får fler marknads andelar så är de tillbaka igen.

Du måste se det i ett större perspektiv en att "mitt nästa gröna kort blir dyrare"

Permalänk
Inaktiv

Det han egentligen säger är att:

"AMD har begränsade resurser för forskning och utveckling, vilket gör det svårt att konkurrera med Nvidia. Därför kommer vi att fokusera på låg- och mellanklasssegmenten en tid framöver för att öka marknadsandelarna och generera intäkter. Dessa intäkter kommer sedan att återinvesteras i forskning och utveckling för att kunna återuppta konkurrensen med Nvidia."

Tråkigt för oss entusiaster men bra för AMD som företag i det långa loppet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon349446:

Det han egentligen säger är att:

"AMD har begränsade resurser för forskning och utveckling, vilket gör det svårt att konkurrera med Nvidia. Därför kommer vi att fokusera på låg- och mellanklasssegmenten en tid framöver för att öka marknadsandelarna och generera intäkter. Dessa intäkter kommer sedan att återinvesteras i forskning och utveckling för att kunna återuppta konkurrensen med Nvidia."

Tråkigt för oss AMD-entusiaster men bra för AMD som företag i det långa loppet.

Inte bara. Den viktigare delen tror jag är just det han säger- att AMD behöver stora marknadsandelar för att få intresse från all sorts utvecklare och kunna fokusera på mjukvara tillsammans, där Nvidia enkelt har övertaget. Sen såklart, att detta utesluter top-segmentet är en resursfråga och de kan inte konkurrera med Nvidia där. Tror inte fokus är på intäkter, tvärtom brukar lägre klass kort ha lägre intäkter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ceji:

De har försökt med toppmodeller men det har antagligen kostat mer än det smakat. Låt dem testa. Eftersom folk idag främst väljer Nvidia i framför allt de högre prisklasserna måste de på något sätt röra om ordentligt i grytan. Jag hoppas i alla fall det är det de vill. Det är nog detta eller att ge upp helt eftersom kunder inte köper deras toppmodeller trots att de är mer prisvärda än Nvidia. Prisvärde spelar ingen roll för de flesta, de väljer Nvidia ändå, trots deras skamliga prissättning och att de struntar i att supporta de som köpte förra generationens modeller.

Ja men nu är det ju så dom har testat detta länge länge.Hur har det gått? Inte så bra. Jag minns när dom hade bästa
och gick från en gen 800 till nästa gen 1600 stremproccesorer eller vad nu heter. Då var man bäst och sålde som smör. Att ha
bästa kortet eller nära på bästa och till lägre pris ger ökade marknadsandelar. Eller tycker du AMD ska börja sattsa på
mellan klass med cpu också? Att ge upp verkar vara det du tycker man ska göra och vara mellanklass bara. Helt fel sätt att
se på saken enligt mig och säkert många andra också. Man ska aldrig ge sig och det är ger en fördel för oss alla.

Visa signatur

Magnus AMD

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av rwkk:

Tror inte fokus är på intäkter, tvärtom brukar lägre klass kort ha lägre intäkter.

Inte när man ser till volym. Låt oss säga att AMD säljer 10,000 st 7900 XTX à 12,000 kr. Det blir 120,000,000 kr. Om AMD i stället säljer 100,000 st 7600 XT à 4,000 kr så blir det 400,000,000 kr.