Filmen hackar ungefär 1 gång / sek

Permalänk

Filmen hackar ungefär 1 gång / sek

Hej!

Jag är ny här på detta forum så jag vet inte ens om det är rätt ställe jag lägger in frågan på eller om det till och med är fel forum. Skulle bli jättetacksam om någon rättade mig eller flyttade frågan till rätt forum i så fall.

När jag konverterar en .avi-fil (alltså en film) till en .vob-fil så att en spelare skall kunna förstå och spela upp filmen, märker jag att det blir ett "hack" i filmen ungefär en gång i sekunden. Detta syns mest när texterna rullar i början - vitt mot svart bakgrund tex.

Vad beror detta på? Finns det något sätt att eliminera dessa "hack" eller "ryck"?

En god vän har gjort en film om sitt hemland och har lagt upp den på sin hemsida så att jag kan ladda ner den. Han bor på Salomonöarna. Kanke problemet skedde när han konverterade den? Då är det ju inget jag kan göra. Har bett honom att bränna ner filmen från originalet på en DVD och skicka till mig. Men han har inte kvar originalet eller ens den datorn. Den, och stora delar av hans hus försvann under en tyfon. Men hemsidan finns ju kvar.

Tackar på förhand!

stuckinsnow

Permalänk

Vad spelar du upp dem i?
Synd det som hände din kompis!!

Visa signatur

AMD Phenom II X4 940//XFX Radeon HD 5850 1GB//OCZ Vertex Series SATA II SSD 60GB
//Ultra-120 Extreme//Antec Nine Hundred//Gigabyte GA-MA790GP-DS4H// 4 GB Corsair Dominator PC8500//Corsair CMPSU-520HXEU 520W//

Permalänk

Jag spelar upp filmen dels på datorn, dels på DVD jag bränt på min vanliga dvd-spelare. Samma hack. Verkar som om hacken bara berör bilden. Inte ljudet.

Permalänk
Avstängd

Har haft samma problem tidigare innan jag fick in alla program i htpcn. I mitt fall hackade dvdn (mest märkbart i panoreringar) eftersom jag saknade en vettig mpeg2- avkodare. Installerade Dscaler och så var det problemet ur världen.

Permalänk
Medlem

Felet beror på att du inte kollat vilken tidskod du skall använda. NTSC använder sig av 60 hz (i princip 30 frames/s) medan PAL använder 50 Hz (25 bilder/s).
Om grundmaterialet (AVI-filen) och det färdiga materialet (Vob) inte har samma tidskod måste encodern justera felet mellan bildrutorna och därför blir det hack i bilden.

Skaffa en bra encoder så ska du se att det fixar sig:)

Permalänk
Medlem

Om det är samma även på den vanliga fristående DVD-spelaren så är det knappast någon codec i datorn som ställer till det vid uppspelningen. Jag tror att det skett en omvandling mellan NTSC och PAL någonstans. Antingen i originalfilmen (då är det svårare att göra något åt det), när du gjorde din DVD (då kan du göra om den från originalet till NTSC om du gjorde PAL innan och vice versa) eller i din spelare/TV om den omvandlar mellan NTSC och PAL. Se till att använda samma format hela vägen avi, DVD, DVD-spelare och TV. Det som vi normalt använder i Sverige är PAL.

Jag hade en gång i tiden en DVD-spelare som hade kass omvandling från NTSC till PAL och den hackade då 1 gång per sekund när jag spelade NTSC DVD. Jag kunde då ställa om DVD-spelaren så att den inte omvandlade utan skickade ut originalformatet till TV så då fick TV-apparaten spela upp i NTSC istället. Hacken försvann men tyvärr var den gamla TVn ganska kass på att visa NTSC (blev svarta kanter på bilden och suddig bild). Moderna TV-apparater brukar klara NTSC bra.