Varför jag är missnöjd med SweClockers recension av 3930K och 3960X

Permalänk
Medlem

Varför jag är missnöjd med SweClockers recension av 3930K och 3960X

Jag vill börja med att säga att det finns mycket som är bra i recension och den visar en hel del vad Sandy Bridge-E går för. Programtesterna är bra då de visar skillnaden på större cache-minne, fler kärnor & trådar och skillnaden mellan Sandy Bridge-E och Gulftown. So far so good

Speltesterna är jag dock besviken på. Dessa tester är de som flest är intresserade av att läsa då flest kan relatera till det i deras vardag. Många drar också direkt snabba slutsatser om Sandy Bridge-E baserat på testresultaten i spelen, men speltesterna är inte tillräckligt bra för att man ska kunna göra det.

Testriggen med ett stycken 6970 kanske hade fungerat om ni sänkt grafikinställningarna till det lägsta. Flera speltester visar endast var 6970 flaskhalsar och när sämre processorer börjar flaskhalsa istället för grafikkortet (6970).

Battlefield: Bad Company 2
Testet med Battlefield: Bad Company 2 kör en spelslinga som läser av FPS med fraps. Inte en perfekt teknik men heller inget problem i detta sammanhang. Slingan som körs är inte alls CPU-krävande och det första testet med 1920x1080 i upplösning visar två saker:

  1. Vilken FPS 6970 får med valda grafikinställningar

  2. Hur stor FPS-skillnaden blir när grafikkortet är flaskhalsen.

När ni sedan sänker upplösningen och grafikinställningarna förändras situationen lite. Men resultatet av testet visar bara:

  1. Mer än hälften av processorerna har inga problem att leverera 200 i medel-FPS.

  2. Vilken FPS 6970 får med valda grafikinställningar

  3. Att vissa sämre processorer börjar flaskhalsa istället för grafikkortet.

Testet är helt meningslöst och visar ingenting om hur processorerna egentligen skiljer sig åt. Testet utnyttjar inte CPU:n tillräckligt bra. En bra slinga att visa vad grafikkort presterar men absolut inget bra test för att jämföra processorer.

Crysis 2
Testet med Crysis 2 är bättre än det förra spelet. Även om det första testet har samma problem och visar endast hur mycket inverkan en CPU har när det är grafikkortet som flaskhalsar så är det andra testet bättre. Det andra testet visar en tydlig stegning där processorerna faktiskt skiljer sig åt, men även här kan jag inte sluta undra om 6970 faktiskt börjar flaskhalsa när det närmar sig toppen. Om ni sänkt upplössningen ytterligare så borde isf FPS vara ungefär detsamma men ni skriver ingenting alls om detta vad jag kan se.

Vad det faktiskt är som gör att det blir FPS-drops och minmum-FPS är så lågt vet jag inte. Men det hade absolut varit intressant om ni nämnde det i recensionen. Är det grafikkorten eller processorerna som flaskhalsar och orsaker så låg FPS. Men eftersom lägre grafikinställningar höjer minimum-FPS kan man här också fundera på om det inte är grafikkortet som orsaker det. Isf är värdena helt ointressanta igen.

Civilization V
Testet med Civilization V är heller inte bra. Här berättar ni själv att spelet kan vara väldigt CPU-begränsat när det händer mycket samtidigt. Men ni väljer ändå att bara göra ett test trots att man tydligt ser att 6970 inte orkar leverera mer än ca 55fps i de valda inställningarna. Lägre grafikinställningar eller bättre grafikkort hade gett ett betydligt intressantare diagram.

Total War: Shogun 2
Testet med Total War: Shogun 2 är det sista speltestet ni har och det absolut bästa. I detta test erkänner ni också att det är grafikkorten som flaskhalsar i de andra testerna. Testet visar tydligt skillnaderna mellan processorerna och visar att det är 2500K, 2600K, 3930K och 3960X som presterar väldigt snarlikt - alla baserade på Sandy Bridge(-E) 32nm och precis vad man kan förvänta sig av de flesta spel.

Vad ni borde göra istället?
Alla tester som visar att det är grafikkort som flaskhalsar är totalt ointressanta när man testar processorer. I ett grafikkortstest är det så klart tvärt om. Att ni då väljer att endast köra ett 6970 med inställningar som tydligt kör 6970 i botten och inte processorerna förstår jag faktiskt inte. Ett bättre grafikkort eller gärna flera grafikkort känns som en ännu bättre lösning. Testet ni kör med Battlefield: Bad Company 2 bör ni heller inte ta med i framtida CPU-tester.

Civilization V har dessutom en intressant benchmark del som bl.a Anandtech kört och visar skillnaderna på CPU-beräkningarna i spelet. De har även en hel del andra intressanta tester på CPU-krävande speltitlar.

Det är absolut inte fel att visa skillnaderna mellan processorerna i vanliga och populära speltitlar - men ett CPU-test ska aldrig begränsas av GPUn. Det hade också varit intressant att läsa om speltitlar som verkligen kan dra nytta av fördelarna med processorn som testas, och i detta fallet SB-E. Anandtech hade ett par bra exempel på det.

Bättre analys när SB-E verkligen är bättre val än SB
Frågan många ställer sig är om det är värt att köpa SB-E istället för SB, eller om IVB kommer vara bättre än SB-E för deras behov. Efter att ha läst er recension så är det väldigt många som är helt säkra på vanliga SB är minst lika bra för spel som SB-E. För majoriteten kan det säkert vara så men det finns scenarion där SB-E kanske är ett bättre val trots allt.

Jag förmodar att era testriggar kör med minimalt antal applikationer installerade. Kanske har ni också stängt av mycket i operativsystemet för att dess processer inte ska påverka utfallet i testerna. Många normala datoranvändare har en hel del applikationer igång medan de spelar. Även om inte startmenyn är full med applikationer så finns det många processer igång som äter lite CPU-kraft hela tiden. Vissa processer kan t.o.m. få för sig att äta en hel del processorkraft från tid till otid. Kör man då applikationer/spel som redan använder 4 kärnor så kan det helt klart ha ett utfall på prestandan, speciellt om en bakomliggande process får för sig att beräkna något tungt i 1-2 sekunder. Även en extrem gamer som stänger av så mycket som möjligt kommer kanske ha igång ett par kommunikations-applikationer, anti-virus och ett par andra applikationer som drar processorkraft. I det stora hela spelar det kanske inte så stor roll, men SB-E med 6 kärnor kan ge en stabilare/jämnare prestanda i dessa fall. I alla fall i teorin...

Ni nämner också att Sandy Bridge-E har fått 40 PCIe kanaler mot 16st för Sandy Bridge. Det hade varit intressant att veta när detta verkligen är en fördel mot en nackdel. Kör man fler än 2 grafikkort i SLI/Crossfire så tvingas grafikkortet för Sandy Bridge att köras i x4-läge? Medan Sandy Bridge-E kan köra dem i x8?

Fler än två grafikkort är dock ovanligt att köra med, men vad händer om man kör 2 grafikkort i SLI/Crossfire och använder 1 kanal för ett ljudkort, nätverkskort, kontrollerkort eller för något annat instickskort? Även då tvingas grafikkorten köras i x4 på Sandy Bridge? När Sandy Bridge-E kan köra dem i x16 och ha 8 kanaler över till andra instickskort? Jag är inte helt hundra på detta, men här är en tydlig förbättring med SB-E. Kommande Ivy Bridge förbättrar detta med 32 kanaler för PCIe 2.0 eller 16 kanaler för PCIe 3.0? Men även här kan man få problem med extra instickskort förutsatt att kommande grafikkort påverkas av skillnaden mellan x8 och x16 i PCIe 2.0.

Något annat som hade varit kul att läsa om är hur minnesbandbredden på primärminnet kommer till nytta när grafikkortets minne tar slut. Ni visade själv i BF3-testet hur minnet slukas i högre upplösningar och med AA aktiverat. Det hade varit kul att se skillnaderna mellan SB-E och SB när detta sker. Intresset för det kanske inte är så stort, men ni hade i alla fall varit unika med det

Varför skrev jag detta?
Istället för att maila in detta till SweC så publicerar jag det hellre här i en egen tråd. Jag hoppas således att det blir en liten diskussion kring CPU-tester och vad SweC bör ha med i framtida tester. Till mycket av det jag skrivit om finns det säkert bra motargument men jag ville skriva vad jag tyckte och väcka ämnet till debatt. Kanske finns det andra punkter som jag inte tagit med som någon annan tänkt på. Eller så har jag fått något helt om bakfoten och kan få det upplyst

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Medlem

Inte illa tummen upp

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz

Permalänk
Medlem

Håller med, skrev ungefär samma sak i kommentarstråden fast i kortare version.

Visa signatur

Intel i7 2600k, 4x4GB DDR3, Asus P8Z68-V Pro/GEN3, EVGA GTX570, Intel 320 160GB OS disk, WD Caviar Black 2TB lagringsdisk, Antec Kühler 620 med Noctua NF-F12-PWM, Corsair AX850 och Fractal Design Define XL

Permalänk

Jag tänkte på precis samma sak, jag fick inte ut någonting av recensionen som skrevs om dessa CPU:er och gav upp läsandet efter ett tag och gick istället till en annan sida. Bra skrivet!

Permalänk
Medlem

Mycket bra skrivet! Jag håller med dig om att testet visar inte riktigt det man vill se. Hoppas nu att redaktioner får upp ögonen och ser detta inlägg så att SweC bara kan bli bättre! Tummen upp till ditt initiativ.

Permalänk

En kombination av tester i 1920x1080 och lägre upplösning är absolut en bra ide', då man får en uppfattning om spelprestanda i en normal upplösning, men även får ett scenario där GPU är en mindre flaskhals. Däremot borde testerna utföras med en mycket bättre grafikkortslösning, t.ex. HD6990 (som användes för CPU-delen i BF3-recensionen) eller GTX590, eftersom ett ensamt HD6970 är för klent i sammanhanget.

Däremot är det i stort sett tvunget att ha det mesta nedstängt när man gör tester, för repeterbarhetens skull. I annat fall kommer processorerna förmodligen testas under ojämlika förhållanden och då kan man lika gärna skita i att testa över huvud taget.

Vad man däremot kan göra är att komplettera med ett test där man t.ex kodar en film samtidigt som man spelar igenom ett av speltesten, för att se hur multitasking påverkar prestandan (mer multitasking än kodning av film är det knappat någon som gör medan man spelar, inte om man nu vill ha ut optimal prestanda ur sitt spel i alla fall). Detta bör täcka in eventuellt igånghoppande av antivirusprogram eller windows update under spelande.

En liten genomgång mer specifikt av fördelarna med plattformen skulle vara en bra ide', även om mycket går igen från s1366 vs s1156.

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk
Antielefant

Suck.

Skrivet av FredrikMH:

Jag vill börja med att säga att det finns mycket som är bra i recension och den visar en hel del vad Sandy Bridge-E går för. Programtesterna är bra då de visar skillnaden på större cache-minne, fler kärnor & trådar och skillnaden mellan Sandy Bridge-E och Gulftown. So far so good

Speltesterna är jag dock besviken på. Dessa tester är de som flest är intresserade av att läsa då flest kan relatera till det i deras vardag. Många drar också direkt snabba slutsatser om Sandy Bridge-E baserat på testresultaten i spelen, men speltesterna är inte tillräckligt bra för att man ska kunna göra det.

Testriggen med ett stycken 6970 kanske hade fungerat om ni sänkt grafikinställningarna till det lägsta. Flera speltester visar endast var 6970 flaskhalsar och när sämre processorer börjar flaskhalsa istället för grafikkortet (6970).

Detta skulle däremot ge helt orealistiska resultat, eftersom det inte finns folk som faktiskt spelar i 1024x768 längre - och man slår dessutom i taket för vad både spelet och grafikdrivrutinerna accepterar i form av FPS.

Drivrutinerna från både AMD och NVidia har ett hårt tak, du kommer sällan om någonsin över 200 FPS utan att modifiera drivrutinen och stänga av denna funktion. Anledningen är enkel - vad f*n ska man med 200+ FPS till?

Citat:

Battlefield: Bad Company 2
Testet med Battlefield: Bad Company 2 kör en spelslinga som läser av FPS med fraps. Inte en perfekt teknik men heller inget problem i detta sammanhang. Slingan som körs är inte alls CPU-krävande och det första testet med 1920x1080 i upplösning visar två saker:

  1. Vilken FPS 6970 får med valda grafikinställningar

  2. Hur stor FPS-skillnaden blir när grafikkortet är flaskhalsen.

När ni sedan sänker upplösningen och grafikinställningarna förändras situationen lite. Men resultatet av testet visar bara:

  1. Mer än hälften av processorerna har inga problem att leverera 200 i medel-FPS.

  2. Vilken FPS 6970 får med valda grafikinställningar

  3. Att vissa sämre processorer börjar flaskhalsa istället för grafikkortet.

Testet är helt meningslöst och visar ingenting om hur processorerna egentligen skiljer sig åt. Testet utnyttjar inte CPU:n tillräckligt bra. En bra slinga att visa vad grafikkort presterar men absolut inget bra test för att jämföra processorer.

Testet visar att CPU inte är begränsande i BC2, vilket inte är särskilt förvånande för någon. Sandy Bridge E är alltså ett totalt meningslöst köp för någon som vill spela detta spel.

Citat:

Crysis 2
Testet med Crysis 2 är bättre än det förra spelet. Även om det första testet har samma problem och visar endast hur mycket inverkan en CPU har när det är grafikkortet som flaskhalsar så är det andra testet bättre. Det andra testet visar en tydlig stegning där processorerna faktiskt skiljer sig åt, men även här kan jag inte sluta undra om 6970 faktiskt börjar flaskhalsa när det närmar sig toppen. Om ni sänkt upplössningen ytterligare så borde isf FPS vara ungefär detsamma men ni skriver ingenting alls om detta vad jag kan se.

Vad det faktiskt är som gör att det blir FPS-drops och minmum-FPS är så lågt vet jag inte. Men det hade absolut varit intressant om ni nämnde det i recensionen. Är det grafikkorten eller processorerna som flaskhalsar och orsaker så låg FPS. Men eftersom lägre grafikinställningar höjer minimum-FPS kan man här också fundera på om det inte är grafikkortet som orsaker det. Isf är värdena helt ointressanta igen.

Och återigen slår vi i blocken att grafikkortet är begränsande i båda fallen. Anledningen är enkel - även en 2600k är tillräckligt snabb för att leverera maximal FPS ens vid låg upplösning.

Vad är det som är fel i testet? Att de använde ett för nytt spel som kräver för mycket av grafikkortet?

Citat:

Civilization V
Testet med Civilization V är heller inte bra. Här berättar ni själv att spelet kan vara väldigt CPU-begränsat när det händer mycket samtidigt. Men ni väljer ändå att bara göra ett test trots att man tydligt ser att 6970 inte orkar leverera mer än ca 55fps i de valda inställningarna. Lägre grafikinställningar eller bättre grafikkort hade gett ett betydligt intressantare diagram.

Du påstår alltså att grafikdelen av Civ5(!) är lika krävande som grafikmotorn i Bad Company 2?

Då spelet inte alls är grafikkrävande är detta enormt skitsnack från din sida. Begränsningen ligger på CPU, men det är så liten skillnad mellan processorerna i hur spelet kan använda dem att det landar direkt på IPC. Spelet kan bara använda fyra kärnor effektivt och visar resultat därefter, med 2500k först (lägst latens), följt av 2600k (lite högre latens iom HT men aningen högre klockfrekvens), följt av de 6-kärniga som har samma frekvens som 2500k men aningen sämre latens iom quad-DDR.

Citat:

Total War: Shogun 2
Testet med Total War: Shogun 2 är det sista speltestet ni har och det absolut bästa. I detta test erkänner ni också att det är grafikkorten som flaskhalsar i de andra testerna. Testet visar tydligt skillnaderna mellan processorerna och visar att det är 2500K, 2600K, 3930K och 3960X som presterar väldigt snarlikt - alla baserade på Sandy Bridge(-E) 32nm och precis vad man kan förvänta sig av de flesta spel.

Och återigen, who's surprised?

Citat:

Vad ni borde göra istället?
Alla tester som visar att det är grafikkort som flaskhalsar är totalt ointressanta när man testar processorer. I ett grafikkortstest är det så klart tvärt om. Att ni då väljer att endast köra ett 6970 med inställningar som tydligt kör 6970 i botten och inte processorerna förstår jag faktiskt inte. Ett bättre grafikkort eller gärna flera grafikkort känns som en ännu bättre lösning. Testet ni kör med Battlefield: Bad Company 2 bör ni heller inte ta med i framtida CPU-tester.

NEJ.

Stopp.

De är inte alls ointressanta. De visar direkt att Sandy Bridge E inte är ett bra köp för en gamer. Det är ännu en spik i kistan på det enorma skitsnacket man hör att valet av CPU påverkar ens FPS i spel. Det gör det INTE - det är precis som de påvisar i princip enbart valet av grafikkort som påverkar oavsett vilken processor man köper.

Citat:

Bättre analys när SB-E verkligen är bättre val än SB
Frågan många ställer sig är om det är värt att köpa SB-E istället för SB, eller om IVB kommer vara bättre än SB-E för deras behov. Efter att ha läst er recension så är det väldigt många som är helt säkra på vanliga SB är minst lika bra för spel som SB-E. För majoriteten kan det säkert vara så men det finns scenarion där SB-E kanske är ett bättre val trots allt.

Självklart. Sitter man med en CAD-dator, en renderingsmaskin eller en small business server är SB-E ett ypperligt val.

Som privatperson... absolut inte!

Som slutsats;

Din utläggning är inte fel i fakta, men den är felaktig i sin utgångspunkt (att SB-E måste vara ett bättre val då den är kraftigare). Den är inte kraftigare, den har bara fler kärnor. Fler kärnor som ens Windows inte riktigt vet vad den ska göra med.

Det finns fortfarande inte tillräckligt mycket applikationer ute som använder ens fyra kärnor, vilket vi vet sen ett bra tag tillbaka då både Intel och AMD haft sexkärnigt på marknaden rätt länge. Det är också anledningen att Turbo Core är så populärt som det är - många applikationer använder inte mer än två kärnor. Grattis - vanliga quad Sandy har samma funktioner och klockar dessutom bättre.

Det här är inte en plattform som riktas mot privatpersoner, eller ens entusiaster, det är en plattform som enbart och enkom är till för avancerade användare med program som exempelvis 3DSMax, AutoCAD, Inventor etcetera, för workstations inom avancerad bild/videobehandling och dylikt.

Som min egen slutsats: Visst är SB-E en bra plattform. Jag kommer antagligen att bli sittande med en. På jobbet. Där jag har användning av det. Där tillhörande grafikkort är ett Quadro för 20k och där det mest krävande programmet är Inventor. Hemma sitter jag kvar med min 2500k då den presterar identiskt i allt jag använder den till.

Återigen:

LGA 2011 / SANDY BRIDGE E ÄR INTE EN SPELPLATTFORM, DET ÄR EN WORKSTATIONPLATTFORM!

Visa signatur

i7-12700KF | 128 GB DDR4-4000 | RTX 4080 | Samsung 990 Pro | 3xAcer XB270HU G-Sync

Permalänk
Medlem
Skrivet av FredrikMH:

Wall of text, nästan tl:dr

Självklart är det trist att swec inte testade med minst 2st grafikkort. Men om du förväntar dig bättre resultat för SB-E än vanliga SB i spel så bör du tänka om. Det finns i dagens läge ingen anledning till att köpa SB-E för spel, möjligtvis kan det motivera om man kör med tri-SLI eller quad crossfire.

Permalänk
Medlem

boom! diskussionen dog

Visa signatur

Asrock 970 Extreme4, FX-8350 4,0Ghz, Noctua NH-U9B, Gigabyte GeForce GTX 970 Windforce 3X, Corsair XMS3 4Gb, ,Intel SSD 330 120GB, 1TB HDD. Fractal Design Define R4.

Permalänk
Medlem

Om något var det för mycket speltester på CPUer som aldrig varit positionerad som "gamer-cpu" (annat än i AMDs slides möjligen). Jag vill hellre se djupdykningar i det de var ämnade för, inte konstatera att det går att spela ett gäng halvgamla spel utan problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zcenicx:

Drivrutinerna från både AMD och NVidia har ett hårt tak, du kommer sällan om någonsin över 200 FPS utan att modifiera drivrutinen och stänga av denna funktion. Anledningen är enkel - vad f*n ska man med 200+ FPS till?

Du har rätt i att +200FPS sällan är till någon nytta, men något "hårt tak" finns inte, jag har lyckats att pressa mina 4870CF till 1000+ i t.ex UE3 spel(låga inställningar och stirra i en vägg), med GTX580 kan jag nå 2000+ i menyerna i Oblivion, TF2 ligger normalt å tickar på 300fps, ser ut till att faktiskt ha ett tak. så individuella spel kan faktiskt ha ett tak, men knappast korten/drivrutinerna.

Visa signatur

i7 2600k | P8P67Deluxe | Noctua NH-D14 | KFA2 GTX1080 EXOC | Corsair 750W | Corsair Obsidian 800D | Dell U2412M
America's Army: Proving Grounds

Permalänk
Skrivet av Zcenicx:

Massa text

Kunde itne sagt det bättre själv, eller ens lika bra

Visa signatur

WS1: | Gigabyte X670 G AX | Ryzen 9 7950x3D | 32GB G.Skill Trident Z5 NeoRGB | Sapphire RX 7800XT Pure | Corsair RM650i | FD North XL | EK Nucleus CR360 | WS2: | Asus RoG Strix X470-F | Ryzen 7 5600x | 16gb G.skill Trident Z Neo 3600mhz | Asus RoG Strix 3070 | Lian-Li Lancool 205 | ESX Srvr1 | MSI B450-A Pro Max | Ryzen 7 3700x | 64GB Corsair Vengence | Jonsbo UMX4 | Srvr2 MacMini | ClearOS

Permalänk
Medlem

Riktigt bra skrivet +1

Visa signatur

MOBO: ASUS B550-i                                    CPU: Ryzen 5900X
RAM: GTZN-3600MHZ-CL14                       GPU: EVGA 3080 XC3
BOX: Ncase m1 v6.1                                    PSU: Corsair SF750
AIO: Kraken z53                                           SSD: Samsung 980 PRO             

Permalänk
Antielefant
Skrivet av frankof:

Du har rätt i att +200FPS sällan är till någon nytta, men något "hårt tak" finns inte, jag har lyckats att pressa mina 4870CF till 1000+ i t.ex UE3 spel(låga inställningar och stirra i en vägg), med GTX580 kan jag nå 2000+ i menyerna i Oblivion, TF2 ligger normalt å tickar på 300fps, ser ut till att faktiskt ha ett tak. så individuella spel kan faktiskt ha ett tak, men knappast korten/drivrutinerna.

Oblivion ska jag låta vara osagt, men Fallout 3/NV (samma motor) har ett tak på 125 FPS som man visserligen kan höja till 255 via konsolkommandon - men inte stänga av. Vad jag pratar om är däremot faktiskt där - korten klockar ofta ner sig när du passerar en viss FPS för att inte arbeta onödigt hårt. Annars skulle korten bli glödheta även i dessa spel.

Visa signatur

i7-12700KF | 128 GB DDR4-4000 | RTX 4080 | Samsung 990 Pro | 3xAcer XB270HU G-Sync

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zcenicx:

NEJ.

Stopp.

De är inte alls ointressanta. De visar direkt att Sandy Bridge E inte är ett bra köp för en gamer. Det är ännu en spik i kistan på det enorma skitsnacket man hör att valet av CPU påverkar ens FPS i spel. Det gör det INTE - det är precis som de påvisar i princip enbart valet av grafikkort som påverkar oavsett vilken processor man köper.

Och vem är förvånad över det? I grafikintensiva spel är det ju självklart att grafiken är flaskhalsen. Om det är det enda man vill visa med testerna, så är de ju meningslösa, det vet man ju redan. Som du säger, SB-E är bara till för specialfall...
MEN
Då kan man ju lika gärna strunta helt i spel-testerna. Det finns ingen som helst mening med att visa var ett grafikkort flaskar i ett processor test. Ska spel testerna tas med, så ska grafiken elimineras som faktor, och sen får läsaren jämföra grafikkorts testerna med processor testerna för att få en rättvis bild av båda.

Speltesten är i nuläget motsvarigheten till att skriva en artikel om att vatten är vått. Det är självklart.

Visa signatur

Intel i7 2600k, 4x4GB DDR3, Asus P8Z68-V Pro/GEN3, EVGA GTX570, Intel 320 160GB OS disk, WD Caviar Black 2TB lagringsdisk, Antec Kühler 620 med Noctua NF-F12-PWM, Corsair AX850 och Fractal Design Define XL

Permalänk
Antielefant
Skrivet av SteveK:

Och vem är förvånad över det? I grafikintensiva spel är det ju självklart att grafiken är flaskhalsen. Om det är det enda man vill visa med testerna, så är de ju meningslösa, det vet man ju redan. Som du säger, SB-E är bara till för specialfall...
MEN
Då kan man ju lika gärna strunta helt i spel-testerna. Det finns ingen som helst mening med att visa var ett grafikkort flaskar i ett processor test. Ska spel testerna tas med, så ska grafiken elimineras som faktor, och sen får läsaren jämföra grafikkorts testerna med processor testerna för att få en rättvis bild av båda.

Speltesten är i nuläget motsvarigheten till att skriva en artikel om att vatten är vått. Det är självklart.

Och återigen en felaktig utgångspunkt.

Citat:

Speltesten är i nuläget motsvarigheten till att skriva en artikel om att vatten är vått. Det är självklart.

Men folk i allmänhet tror fortfarande att "vatten är torrt", alltså att snabbare CPU och mer VRAM = jättesnabb speldator. Det kanske är självklart för dig, och för mig, men för alltför många andra är det inte det.

Självklart är speltesterna totalt ointressanta i ett processortest, i alla fall vad gäller just processorkraften, men det har de varit väldigt länge. Stör du dig på den delen - ignorera den då? De är inte felaktigt gjorda bara för att de inte lämnar någon vettig information för oss som redan vet vad det är de säger.

Faktum kvarstår däremot att vad gäller 99,9% av normal användning räcker vilken ~3 GHz quad core som helst, oavsett om den heter Phenom, Core2Quad eller Core i5/i7. Allt utöver det är ungefär lika intressant vad gäller vardagsprestanda som en skuff på en Ferarri.

Visa signatur

i7-12700KF | 128 GB DDR4-4000 | RTX 4080 | Samsung 990 Pro | 3xAcer XB270HU G-Sync

Permalänk
Medlem

Att testa spel med sb-e är som att testa hastighet och acceleration på gruvtruckarna. Tror knappast det är intressant för köparna.

Visa signatur

Sex kärnigt på modermodemet och ett gäng 680s i hårddisken

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zcenicx:

Suck.

TEXT

Återigen:

LGA 2011 / SANDY BRIDGE E ÄR INTE EN SPELPLATTFORM, DET ÄR EN WORKSTATIONPLATTFORM!

Mycket bra klagörande av situationen.
Jag tycker dom lyfter fram väldigt väl att detta är en grymt bra cpu men dom säger också klart och tydliget att denna inte lämpar sig bättre än en 2500k eller 2600k.
Slutsatsen given av SweC är mycket bra cpu i sitt rätta element och detta återfinns sällan (obs säger inte aldrig) enns hos medlemarna här.
TS har rätt på tillvägagångssätt men som sägs ovan lite fel utgångsvinkel.
Intressant läsning från er båda

Skrivet av Pimpim666:

Att testa spel med sb-e är som att testa hastighet och acceleration på gruvtruckarna. Tror knappast det är intressant för köparna.

Haha bästa jämnförelse jag läst på länge XD

Visa signatur

MediaCen= Playstation 4, Playstation 3, Xbox 360, Proj= Epson TW700, Projduk= Grandview Cyber 100" tab-tension, Receiver= Marantz SR-6005, Front= Jamo S708, Cen= Jamo D8CEN, Surr= Jamo D8SUR, Surr bak= Jamo D8SUR, Sub= REL T3 + Audiovector K-Sub Signature, Köpta filmer= 1000++ och stiger stadigt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zcenicx:

Suck.

Detta skulle däremot ge helt orealistiska resultat, eftersom det inte finns folk som faktiskt spelar i 1024x768 längre - och man slår dessutom i taket för vad både spelet och grafikdrivrutinerna accepterar i form av FPS.

Drivrutinerna från både AMD och NVidia har ett hårt tak, du kommer sällan om någonsin över 200 FPS utan att modifiera drivrutinen och stänga av denna funktion. Anledningen är enkel - vad f*n ska man med 200+ FPS till?

Testet visar att CPU inte är begränsande i BC2, vilket inte är särskilt förvånande för någon. Sandy Bridge E är alltså ett totalt meningslöst köp för någon som vill spela detta spel.

Och återigen slår vi i blocken att grafikkortet är begränsande i båda fallen. Anledningen är enkel - även en 2600k är tillräckligt snabb för att leverera maximal FPS ens vid låg upplösning.

Vad är det som är fel i testet? Att de använde ett för nytt spel som kräver för mycket av grafikkortet?

Du påstår alltså att grafikdelen av Civ5(!) är lika krävande som grafikmotorn i Bad Company 2?

Då spelet inte alls är grafikkrävande är detta enormt skitsnack från din sida. Begränsningen ligger på CPU, men det är så liten skillnad mellan processorerna i hur spelet kan använda dem att det landar direkt på IPC. Spelet kan bara använda fyra kärnor effektivt och visar resultat därefter, med 2500k först (lägst latens), följt av 2600k (lite högre latens iom HT men aningen högre klockfrekvens), följt av de 6-kärniga som har samma frekvens som 2500k men aningen sämre latens iom quad-DDR.

Och återigen, who's surprised?

NEJ.

Stopp.

De är inte alls ointressanta. De visar direkt att Sandy Bridge E inte är ett bra köp för en gamer. Det är ännu en spik i kistan på det enorma skitsnacket man hör att valet av CPU påverkar ens FPS i spel. Det gör det INTE - det är precis som de påvisar i princip enbart valet av grafikkort som påverkar oavsett vilken processor man köper.

Självklart. Sitter man med en CAD-dator, en renderingsmaskin eller en small business server är SB-E ett ypperligt val.

Som privatperson... absolut inte!

Som slutsats;

Din utläggning är inte fel i fakta, men den är felaktig i sin utgångspunkt (att SB-E måste vara ett bättre val då den är kraftigare). Den är inte kraftigare, den har bara fler kärnor. Fler kärnor som ens Windows inte riktigt vet vad den ska göra med.

Det finns fortfarande inte tillräckligt mycket applikationer ute som använder ens fyra kärnor, vilket vi vet sen ett bra tag tillbaka då både Intel och AMD haft sexkärnigt på marknaden rätt länge. Det är också anledningen att Turbo Core är så populärt som det är - många applikationer använder inte mer än två kärnor. Grattis - vanliga quad Sandy har samma funktioner och klockar dessutom bättre.

Det här är inte en plattform som riktas mot privatpersoner, eller ens entusiaster, det är en plattform som enbart och enkom är till för avancerade användare med program som exempelvis 3DSMax, AutoCAD, Inventor etcetera, för workstations inom avancerad bild/videobehandling och dylikt.

Som min egen slutsats: Visst är SB-E en bra plattform. Jag kommer antagligen att bli sittande med en. På jobbet. Där jag har användning av det. Där tillhörande grafikkort är ett Quadro för 20k och där det mest krävande programmet är Inventor. Hemma sitter jag kvar med min 2500k då den presterar identiskt i allt jag använder den till.

Återigen:

LGA 2011 / SANDY BRIDGE E ÄR INTE EN SPELPLATTFORM, DET ÄR EN WORKSTATIONPLATTFORM!

-------------------------------------------
Mycket bra skrivet, och jag håller med till fullo, tycker testet visar just exakt detta, och intel säger ju att detta är en plattform för en viss målgrupp.
Dessutom har ts fel i detta att man skall köra dubbelkort osv, för det är väldigt få titlar som nyttjar det på ett bra sätt, som vanligt (alltid numera?!) kommer ju bf3 fram som argument, vilket börjar bli både tröttsamt och tjatigt och likaså som du redan nämner att processorn inte har så väldigt stor begränsning i spelen som många vill påstå.
Dessutom är det ändå väldigt få som ändå sitter med ett gtx580 eller ett hd6970, alla har inte råd vilket gör att många återanvänder sina grafikkort vid uppgraderingarna, men återigen, köper men s2011 så lär man kanske ha råd, men tror ändå att de flesta gör rätt i att välja 2500k eller 2600k, de flaskar inte grafikkorten ändå, men ts har rätt i ändå att det vore ju intressant att se så där håller jag med om inte annat än ur ren nyfikenhetsvinkel^^

Finns många som kommer köpa denna plattform ändå, den presterar ju ändå väldigt fint i flertrådade applikationer och är väl många gånger roligt att vara värst i kvarteret:)

Visa signatur

fanns inte plats för alla mina leksaker här:(

Permalänk
Skrivet av Zcenicx:

Och återigen en felaktig utgångspunkt.

Men folk i allmänhet tror fortfarande att "vatten är torrt", alltså att snabbare CPU och mer VRAM = jättesnabb speldator. Det kanske är självklart för dig, och för mig, men för alltför många andra är det inte det.

Självklart är speltesterna totalt ointressanta i ett processortest, i alla fall vad gäller just processorkraften, men det har de varit väldigt länge. Stör du dig på den delen - ignorera den då? De är inte felaktigt gjorda bara för att de inte lämnar någon vettig information för oss som redan vet vad det är de säger.

Faktum kvarstår däremot att vad gäller 99,9% av normal användning räcker vilken ~3 GHz quad core som helst, oavsett om den heter Phenom, Core2Quad eller Core i5/i7. Allt utöver det är ungefär lika intressant vad gäller vardagsprestanda som en skuff på en Ferarri.

Jo, vi förstår din poäng. Att köpa SB-E är onödigt om man bara ska spela.

Men faktum kvarstår - recensionen är inget bra test! Det är en bra vägledning för de gamers som inte har så bra koll på vilken cpu de ska köpa. MEN de visar inte vad CPU:n verkligen går för.

Jag tycker precis som TS att de ska i CPU testerna ska eliminera GPU delen som flaskhals - precis som de i GPU testerna fläskar in den fetaste processorn. Sen kan självklart sammanfatta med att ingen kommer ha någon nytta av detta inom snar framtid.

Visa signatur

Server: CPU - i7 3960x | GIGABYTE X79-UD3 | RAM 24GB 1600MHz | Corsair HX750(MDPC-X) | Fractal Design R4 | Intel 530 SSD 240GB | Dell U2311h
HTPC: i5 6600k, 1060 GTX, 8GB Ram, 256 GB SSD.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pimpim666:

Att testa spel med sb-e är som att testa hastighet och acceleration på gruvtruckarna. Tror knappast det är intressant för köparna.

Vet inte om jag kan hålla med. Det är ju lanserat som en entusiastplatform, och många "entusiaster" spelar väl spel?

Jag köper definitivt argumentet att man ska testa under verkliga förhållanden, och inte ta hänsyn till om GPU flaskar.
För absolut, om jag köper en SB-e för att spela, och det inte ger mig någon fördel mot en vanlig SB-cpu, då känns det ju meningslöst.

_däremot_ så borde det ju ha testats med den absolut mest top-notch-triple-GPU-setup som går att få till idag...
Att konstatera att det flaskar på ett single-graffe känns ju lite snålt.

Något _jag_ även saknar som fan i testerna är VMWare... bygger en hel del whiteboxar åt mig själv och polare, och skulle mer än väl uppskatta om det kunde tas fram någon sort av virtualiseringstest...
Att få 6 kärnor med HT samt 8 minnesslottar att köra en whitebox-esxi på är högaktuellt..
Tyvärr så verkar det som att vt-d är trasigt initialt:
http://feber.se/pc/art/224564/de_frsta_sandy_bridgee_process/

Sen har jag inte heller lyckats hitta något 2011-socket moderkort som har stöd för VT-d...

Permalänk
Skrivet av godspeed:

-------------------------------------------
Dessutom har ts fel i detta att man skall köra dubbelkort osv, för det är väldigt få titlar som nyttjar det på ett bra sätt, som vanligt (alltid numera?!) kommer ju bf3 fram som argument, vilket börjar bli både tröttsamt och tjatigt och likaså som du redan nämner att processorn inte har så väldigt stor begränsning i spelen som många vill påstå.
Dessutom är det ändå väldigt få som ändå sitter med ett gtx580 eller ett hd6970, alla har inte råd vilket gör att många återanvänder sina grafikkort vid uppgraderingarna, men återigen, köper men s2011 så lär man kanske ha råd, men tror ändå att de flesta gör rätt i att välja 2500k eller 2600k, de flaskar inte grafikkorten ändå, men ts har rätt i ändå att det vore ju intressant att se så där håller jag med om inte annat än ur ren nyfikenhetsvinkel^^

Finns många som kommer köpa denna plattform ändå, den presterar ju ändå väldigt fint i flertrådade applikationer och är väl många gånger roligt att vara värst i kvarteret:)

För det första - de flesta brukar enligt min uppfattning byta ut sina grafikkort minst en gång innan man byter ut den stora delen (MB+CPU+RAM)

För det andra - Min phenom på 3ghz flaskar mycket för mig i BC2. Det verkar inte spela någon roll hur mycket du tycker det är tjatigt och tröttsamt - det verkar ju ändå inte gå in.

Visa signatur

Server: CPU - i7 3960x | GIGABYTE X79-UD3 | RAM 24GB 1600MHz | Corsair HX750(MDPC-X) | Fractal Design R4 | Intel 530 SSD 240GB | Dell U2311h
HTPC: i5 6600k, 1060 GTX, 8GB Ram, 256 GB SSD.

Permalänk
Medlem

Dom har visat precis vad procesorn går för, ni vet väl att de gjorde många fler tester än just spel med processorerna?
I spel delen kom dom fram till att den inte är mycket bättre, men i alla andra delar av testet (vilket också är vad processorerna är tänka att användas till så visar dom att det är det snabbaste dom någonsin testat, vilket dom även säger rakt ut.

Spel har väl aldrig varit det tyngsta en processor kan göra, dom kommer aldrig utnyttja en procesor fullt ut, så då kan man ju inte ge processorn rättvisa genom att testa den i spel, spelkan inte använda all den kraft som finns i procesorn, det är ett faktum.

Det är väl även därför de inte kör med 2 6990 i CF så de kan visa detta.

Visa signatur

Dator || H440 Black Edition || Asus ROG MaximusVII || i7 4790K @ 4.5GHz, Noctua NH-D15 Kylare || MSI GTX 980ti Gaming 6GB || 16GB G-Skill 1866 1.5v || Corsair RM 850W || Samsung EVO 256GB, Crucial M4 256GB ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av nicklas1988:

För det första - de flesta brukar enligt min uppfattning byta ut sina grafikkort minst en gång innan man byter ut den stora delen (MB+CPU+RAM)

För det andra - Min phenom på 3ghz flaskar mycket för mig i BC2. Det verkar inte spela någon roll hur mycket du tycker det är tjatigt och tröttsamt - det verkar ju ändå inte gå in.

-------------------------------------------------------------
1: Minst lika många sparar sina kort, och byter dem senare, alla kör inte det värsta eftersom de många gånger inte spelar de senaste spelen, alla är inte klock-sverkersmedlemmar och köper nytt varje år faktiskt^^ (okej, överdriver lite)

2:Jag säger inte att inte alla processorer presterar såsom man önskar enligt givet scenario, ifall den gör det har du ju uppenbarligen för svag cpu i förhållande gentemot din gpu, säger inte att _alla_ fyrkärniga cpuer håller måttet om man drämmer dit en crossfirelösning eller ett highend singelkort, men i de flesta lägen och för de flesta spelare räcker de mer än väl i normala upplösningar och inte med alla effekter påslaget, vilket gäller för de flesta så det var inte det som diskussionen gällde utan ett givet scenario som de faktiskt just testat efter.

Edit, jag är trött och citerar idag som en kratta^^

Visa signatur

fanns inte plats för alla mina leksaker här:(

Permalänk
Medlem

Tycker det är högst relevant med speltester. Speciellt som moderkortstillverkarna lanserar moderkort med pistoler på och bundlar med battlefield 3, de marknadsför den som en spelplattform fast det uppenbarligen inte är det.. de luras med andra ord. Bra att recensioner visar annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zcenicx:

Men folk i allmänhet tror fortfarande att "vatten är torrt", alltså att snabbare CPU och mer VRAM = jättesnabb speldator. Det kanske är självklart för dig, och för mig, men för alltför många andra är det inte det

Jo visst, men det är inte den gruppen som läser testet. De går och köper en färdig dator i butik, eller lägger upp en tråd i köpråd utan att själv forska i det först. Det är personer som tycker det är intressant, och därmed snabbt samlar på sig kunskap och förståelse för det som följer testerna.

Skrivet av godspeed:

Dessutom har ts fel i detta att man skall köra dubbelkort osv, för det är väldigt få titlar som nyttjar det på ett bra sätt, som vanligt (alltid numera?!) kommer ju bf3 fram som argument, vilket börjar bli både tröttsamt och tjatigt och likaså som du redan nämner att processorn inte har så väldigt stor begränsning i spelen som många vill påstå.

Självklart kommer det mest krävande spelet fram i diskussionen när man pratar om prestanda. Det som spelar roll är ju trots allt hur datorn presterar just i de spelen, klarar man dem så klarar man allt det andra. I nuläget gör alla topp modeller det, men ett ordentligt spel test skulle visa hur långt in i framtiden det kommer vara sant med den här.

Skrivet av godspeed:

Dessutom är det ändå väldigt få som ändå sitter med ett gtx580 eller ett hd6970, alla har inte råd vilket gör att många återanvänder sina grafikkort vid uppgraderingarna, men återigen, köper men s2011 så lär man kanske ha råd, men tror ändå att de flesta gör rätt i att välja 2500k eller 2600k, de flaskar inte grafikkorten ändå, men ts har rätt i ändå att det vore ju intressant att se så där håller jag med om inte annat än ur ren nyfikenhetsvinkel^^

Gör man så missar man poängen helt med att uppgradera, om det inte är en arbetsmaskin, och för en arbetsmaskin är ju spel testerna irrelevanta, och det är just därför som ordentliga spel tester är intressanta. Om de visar på att 2011 modellerna har ett ordentligt övertag när de inte hålls tillbaka av grafiken så skulle jag kunna tänka mig att lägga lite extra nu så att jag kan behålla det moderkortet och den processorn några år längre än jag kommer ha kvar den 2600k jag köpte istället, och bara uppgradera grafiken under den tiden. 2000:- extra nu kan, om den är bra nog, innebära lägre kostnader i det långa loppet.

Skrivet av Mooter:

Tycker det är högst relevant med speltester. Speciellt som moderkortstillverkarna lanserar moderkort med pistoler på och bundlar med battlefield 3, de marknadsför den som en spelplattform fast det uppenbarligen inte är det.. de luras med andra ord. Bra att recensioner visar annat.

Jo, men de som har tillräckligt med pengar för att köra en sån lösning kommer inte sen att komplettera det med ett enda 6970, det sitter nästan garanterat minst 2 6970 eller 580 i den också.
Jag förstår vad en del menar med att det ska vara realistiskt och därför inte köra på lägsta upplösningen och lägsta grafiken - jag håller med, men "realistiskt" för någon som köper värsting processorn för spel innebär också en värsting grafiklösning.

Visa signatur

Intel i7 2600k, 4x4GB DDR3, Asus P8Z68-V Pro/GEN3, EVGA GTX570, Intel 320 160GB OS disk, WD Caviar Black 2TB lagringsdisk, Antec Kühler 620 med Noctua NF-F12-PWM, Corsair AX850 och Fractal Design Define XL

Permalänk
Skrivet av Mooter:

Tycker det är högst relevant med speltester. Speciellt som moderkortstillverkarna lanserar moderkort med pistoler på och bundlar med battlefield 3, de marknadsför den som en spelplattform fast det uppenbarligen inte är det.. de luras med andra ord. Bra att recensioner visar annat.

Nja, den funkar ypperligt som spelplattform också, men den är mycket dyrare än s1155 som ger samma prestanda för de flesta.
Vill man ha en värstingspelburk med triple/quad SLI/CF är s1366 eller s2011 båda bättre lämpade för detta än s1156/s1155, så för hardcore-spelentusiasten kan s2011 vara det bästa valet av plattform (mest beroende på antalet tillgängliga PCI-e lanes). Så det beror ju på hur man ser på saken. För den vanliga gamern så är s1155 (eller Phenom II x6) ett bättre va, då prestanda gott räcker till och det blir billigare.l

Bulldozer är väl i så fall en CPU som i mångt och mycket lanserades som en spelprocessor, men som har en hel del brister på det området främst pga låg IPC, där kanske man kan snacka om vilseledande marknadsföring.

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk
Medlem
Skrivet av WrongTarget:

Däremot är det i stort sett tvunget att ha det mesta nedstängt när man gör tester, för repeterbarhetens skull. I annat fall kommer processorerna förmodligen testas under ojämlika förhållanden och då kan man lika gärna skita i att testa över huvud taget.

Jag håller helt och hållet med dig. Men jag tyckte att det hade kunnat poängteras i text i en form av analys/sammanfattning och att verklighetsscenarion kan se anorlunda ut jämfört med testsystemet

Skrivet av Zcenicx:

Detta skulle däremot ge helt orealistiska resultat, eftersom det inte finns folk som faktiskt spelar i 1024x768 längre - och man slår dessutom i taket för vad både spelet och grafikdrivrutinerna accepterar i form av FPS.

Drivrutinerna från både AMD och NVidia har ett hårt tak, du kommer sällan om någonsin över 200 FPS utan att modifiera drivrutinen och stänga av denna funktion. Anledningen är enkel - vad f*n ska man med 200+ FPS till?

Precis du behöver inte 200+ FPS, så när man testar en processor - varför har man då med en speltitel vars flaskhals "alltid" blir grafikkortet? Att det är en populär speltitel kan jag förstå, men testet måste ändå kompleteras med andra speltester som visar vad processorn går för isf. För det finns speltitlar som äter betydligt mer processorkraft än så.

Skrivet av Zcenicx:

Testet visar att CPU inte är begränsande i BC2, vilket inte är särskilt förvånande för någon. Sandy Bridge E är alltså ett totalt meningslöst köp för någon som vill spela detta spel.

Fast det har visats i flera andra tester tidigare. Det är inte första gången SweC testar det spelet. De visste att om de skulle köra SB-E i den upplösningen så skulle grafikkortet flaskhalsa och isf endast visa att man inte behöver SB-E för att spela det. Men de har som sagt redan visat att det spelet inte äter mycket av CPUn, i alla fall inte med deras testslinga. Jag vet inte hur multiplayer är, men det lär kräva betydligt mer av processorn.

Skrivet av Zcenicx:

Och återigen slår vi i blocken att grafikkortet är begränsande i båda fallen. Anledningen är enkel - även en 2600k är tillräckligt snabb för att leverera maximal FPS ens vid låg upplösning.

Vad är det som är fel i testet? Att de använde ett för nytt spel som kräver för mycket av grafikkortet?

Nya spel brukar kräva mer av både processorn och av grafikkorten men för att visa vad processorn verkligen går för så är det tråkigt när grafikkortet flaskhalsar. 6970 är ett tråkigt val i ett test som detta. Det hade varit skillnad om de haft två stycken eller 2xGTX 580.

Skrivet av Zcenicx:

Du påstår alltså att grafikdelen av Civ5(!) är lika krävande som grafikmotorn i Bad Company 2?

Då spelet inte alls är grafikkrävande är detta enormt skitsnack från din sida. Begränsningen ligger på CPU, men det är så liten skillnad mellan processorerna i hur spelet kan använda dem att det landar direkt på IPC. Spelet kan bara använda fyra kärnor effektivt och visar resultat därefter, med 2500k först (lägst latens), följt av 2600k (lite högre latens iom HT men aningen högre klockfrekvens), följt av de 6-kärniga som har samma frekvens som 2500k men aningen sämre latens iom quad-DDR.

Kanske är det så, och isf tackar för jag upplysningen. Men tittar du på staplarna i diagrammet så ser du att allt från i7 870 och uppåt ligger på på nästan identisk prestanda. Jag förväntar mig exempelivs att 2600K prestar betydligt bättre än i7 870 och drar därför slutsatsen att det är något annat som begränsar testet - grafikkortet. Men jag kan ha fel, och som jag skrev i mitt första inlägg får ni gärna korrigera om jag skrivit något fel.

Skrivet av Zcenicx:

Massa text...

LGA 2011 / SANDY BRIDGE E ÄR INTE EN SPELPLATTFORM, DET ÄR EN WORKSTATIONPLATTFORM!

Det finns speltitlar där valet av processor har betydelse och sen finns det majoriteten av spel där valet av processor inte har så stor betydelse. Även i speltitlar som är krävande på processorn så 2500K och 2600K förmodligen det bästa valet att köpa. Men i ett test vill du se skillnaderna mellan processorna och vad utfallet blir när det är processorn som flaskhalsar.

Jag har inget emot dina argument och jag förstår vad du menar, men kontentan blir ändå att SweC valt att låta grafikkortet vara den största flaskhalsen i ett processortest vilket inte visar på några skillnader alls. Många gamers kanske bara sitter på ett 6970, men det finns också många som sitter på betydligt bättre grafiklösningar än så. Dessutom är inte SB-E en billig platform och de som köper den för att spela kommer förmodligen inte köpa 1st 6970. Speciellt inte med tanke på att de nu slutat tillverkas för att ge plats åt 7000-serien.

Avslutningsvis måste jag ändå säga att ditt sista påstående inte är helt rätt. Det är ett självklart val för en Workstation, men för många entusiaster även ett sjävlklart val som spelrigg. Läs min argumentation om flera grafikkort t.ex. Moderkortstillverkarna har heller inte förstått vad du menar eftersom de tydligen riktar sina kylflänsar till gamers

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zcenicx:

Suck.

Detta skulle däremot ge helt orealistiska resultat, eftersom det inte finns folk som faktiskt spelar i 1024x768 längre - och man slår dessutom i taket för vad både spelet och grafikdrivrutinerna accepterar i form av FPS.

Drivrutinerna från både AMD och NVidia har ett hårt tak, du kommer sällan om någonsin över 200 FPS utan att modifiera drivrutinen och stänga av denna funktion. Anledningen är enkel - vad f*n ska man med 200+ FPS till?

Testet visar att CPU inte är begränsande i BC2, vilket inte är särskilt förvånande för någon. Sandy Bridge E är alltså ett totalt meningslöst köp för någon som vill spela detta spel.

Och återigen slår vi i blocken att grafikkortet är begränsande i båda fallen. Anledningen är enkel - även en 2600k är tillräckligt snabb för att leverera maximal FPS ens vid låg upplösning.

Vad är det som är fel i testet? Att de använde ett för nytt spel som kräver för mycket av grafikkortet?

Du påstår alltså att grafikdelen av Civ5(!) är lika krävande som grafikmotorn i Bad Company 2?

Då spelet inte alls är grafikkrävande är detta enormt skitsnack från din sida. Begränsningen ligger på CPU, men det är så liten skillnad mellan processorerna i hur spelet kan använda dem att det landar direkt på IPC. Spelet kan bara använda fyra kärnor effektivt och visar resultat därefter, med 2500k först (lägst latens), följt av 2600k (lite högre latens iom HT men aningen högre klockfrekvens), följt av de 6-kärniga som har samma frekvens som 2500k men aningen sämre latens iom quad-DDR.

Och återigen, who's surprised?

NEJ.

Stopp.

De är inte alls ointressanta. De visar direkt att Sandy Bridge E inte är ett bra köp för en gamer. Det är ännu en spik i kistan på det enorma skitsnacket man hör att valet av CPU påverkar ens FPS i spel. Det gör det INTE - det är precis som de påvisar i princip enbart valet av grafikkort som påverkar oavsett vilken processor man köper.

Självklart. Sitter man med en CAD-dator, en renderingsmaskin eller en small business server är SB-E ett ypperligt val.

Som privatperson... absolut inte!

Som slutsats;

Din utläggning är inte fel i fakta, men den är felaktig i sin utgångspunkt (att SB-E måste vara ett bättre val då den är kraftigare). Den är inte kraftigare, den har bara fler kärnor. Fler kärnor som ens Windows inte riktigt vet vad den ska göra med.

Det finns fortfarande inte tillräckligt mycket applikationer ute som använder ens fyra kärnor, vilket vi vet sen ett bra tag tillbaka då både Intel och AMD haft sexkärnigt på marknaden rätt länge. Det är också anledningen att Turbo Core är så populärt som det är - många applikationer använder inte mer än två kärnor. Grattis - vanliga quad Sandy har samma funktioner och klockar dessutom bättre.

Det här är inte en plattform som riktas mot privatpersoner, eller ens entusiaster, det är en plattform som enbart och enkom är till för avancerade användare med program som exempelvis 3DSMax, AutoCAD, Inventor etcetera, för workstations inom avancerad bild/videobehandling och dylikt.

Som min egen slutsats: Visst är SB-E en bra plattform. Jag kommer antagligen att bli sittande med en. På jobbet. Där jag har användning av det. Där tillhörande grafikkort är ett Quadro för 20k och där det mest krävande programmet är Inventor. Hemma sitter jag kvar med min 2500k då den presterar identiskt i allt jag använder den till.

Återigen:

LGA 2011 / SANDY BRIDGE E ÄR INTE EN SPELPLATTFORM, DET ÄR EN WORKSTATIONPLATTFORM!

Där small de! Helt rätt.

Permalänk
Medlem

Håller med om i princip allt som Zcenicx sagt redan, men jag håller även med om att testet hade sina begränsningar:
Att inte testa någon SLI-uppsättning alls just när en av de stora fördelarna är fler pci-lanes är en ganska allvarlig brist. Man kan nog utgå från att majoriteten av de som köper dessa entusiast chip också kommer kräma in mer än ett grafikkort.
Sen finns det förstås andra spel och andra testmetoder att prova. Vore intressant med test i något mer simulationsaktigt, dvs nån flygsim eller bilsim tex.

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.