Citat:
Ursprungligen inskrivet av Haricots
Snus är basiskt ditt nöt.
Det HJÄLPER MOT sur mun... det kan hjälpa folk med sur mun mot karies.
Snus är inte nämnvärt skadligt.
För att vara lite politiskt inkorrekt så kan jag även säga att nikotin har en del positiva effekter.
En akut dos hjälper minnet. Ett långvarit bruk minskar risken för alzheimers och andra hjärnrelaterade sjukdomar.
Så studenter, be era snusande kamrater om en snus innan ni går in på nästa prov.
Angående basiskt, true.
Nöt; http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6t
"När det gäller rökning finns ett klart och vetenskapligt bevisat samband med cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns betydligt mindre data som tyder på negativa hälsoeffekter när det gäller snus. Många idrottsmän och -kvinnor använder snus istället för att röka, eftersom snus inte påverkar lungkapaciteten negativt. Nikotinet har i och för sig en kärlkrympande effekt och framkallar åderförkalkning. Men i och med att snus inte förbränns, så bildas inte de cancerogena ämnen som bildas vid förbränning med syreunderskott.[källa behövs]
Dock visar en studie från 2004 på 10 000 norrmän att snusare löper 67% högre risk att drabbas av cancer i bukspottskörteln, en cancerform där endast 2% av de drabbade överlever fem år efter diagnos. En liknande studie genomfördes i Sverige i slutet av 2005 av Folkhälsoinstitutet. Detta påstående avfärdas emellertid av vissa ledande cancerforskare[källa behövs] , då förekomsten av cancer i bukspottkörteln är mycket ovanlig i Sverige, som har 1,5 miljoner snusare, jämfört med länder där snus inte förekommer. Som en jämförelse kan nämnas att Danmark har ca 600 fall av cancer i bukspottkörteln per år, jämfört med Sverige som har ca 900, vilket innebär att Danmark, där snus inte förekommer, med sina ca 5 miljoner invånare har procentuellt sett fler cancerfall än Sverige, där snus som bekant förekommer.[källa behövs]
En omfattande undersökning gjordes på 300.000 byggnadsarbetare mellan åren 1978 och 1992 och där kunde inget samband mellan snusning och cancer i munhålan eller lungorna konstateras, samma studie drar dock slutsatsen att snusare har dubbelt så stor risk för att drabbas av cancer i bukspottskörteln[4] Dock har det påvisats samband mellan idrottskador och snus. Risken att drabbas av idrottsskador ökar enligt vissa studier med upp till 50% hos svenska snusare.
Storsnusare löper 60 procent större risk att drabbas av fetma och förhöjda blodfetter enligt en studie av 16 500 personer i Västerbotten. Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Public Health 2006 (Svenska Dagbladet den 24 augusti 2006). Trots att forskarna tog hänsyn till skillnader som kön, ålder, fysisk aktivitet och utbildningsnivå visade studien en kraftigt förhöjd risk för så kallat metabolt syndrom för dem som snusat minst fyra dosor snus per vecka."
"...Dock är det inte bara positivt med det höga pH-värdet, utan det kan även fräta på tandköttet och göra så att det drar sig tillbaka och att tandhalsen blir blottad och tanden lättare får karies på rotytan, samt ser längre ut..."
"...På samtliga snusare blir tandköttet skadat ,där snusen placeras. Variationer förkommer, kopplat till vilket snus man använder och hur ofta man snusar. Påssnus ger mindre skador på slemhinnan..."
mera; http://www.fhi.se/templates/page____6942.aspx
Och mera; http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=77-AV_ID=736208,00.html
Jag skulle snarare påstå att snus inte är lika skadligt som rökning, men fortfarande skadligt nog att ge seriösa biverkningar (+ fräschhet).