Inlägg

Inlägg som Masyve har skrivit i forumet
Av Masyve
Skrivet av Glucooma:

Kommer behöva uppgradera moderkortet för 6th gen intel blir för kostsamt med ny cpu plus 6700k

Det var verkligen inte det han menade, alls.

Med din nya kylare kan du överklocka gott, bara att tuta och köra. Tips för första gången du rotar med överklockning (om du vill göra det lätt för dig) är att inte ta några egna initiativ direkt, kolla runt lite grann och försök få en hyfsad uppfattning om vart någonstans din modell på CPU normalt klarar att ligga genom att läsa andras resultat av samma CPU.

Av Masyve

En processor sänker sin arbetshastighet när den blir för varm, så kallad thermal throtteling. Det ska ganska mycket till före du förstör den fysiskt, särskilt i en laptop där du inte kan ha mixtrat med kylningen någonting själv.

Normalt går den gränsen vid 100 grader, om du är nyfiken.

Av Masyve

Vägra svara på frågan?

Mellan 60 och 70 grader om du kör CPU-tunga benchmarks är ingenting läskigt alls. Det är lugna puckar, och antagligen ungefär där din CPU kommer ligga under spel i realistiska förhållanden med en sån kylare om du har fläktarna på hyfsat lugna varvtal.

Av Masyve
Skrivet av Vuzuul:

@Bläckman: du kommer inte klara att spela witcher 3, fallout 4,eller flera av de senaste titlarna på högsta grafik även i 1080p, din processor kommer maxxa ganska så snabbt

Inte mycket rätt där haha.

Av Masyve

Själv kör jag 980Ti i 1440p till min 2500k på den hastigheten, ibland upp på surround 7980x1440. Inga konstigheter någonstans direkt även om jag har sett processorn dyka upp ganska högt så är det fortfarande ingen begränsning.

Av Masyve

Sammanfattningsvis skitbra.

Av Masyve

Användare: @Melinho2895
Typ av affär: Jag sålde
Tillvägagångssätt: Möttes upp
Produkt: 16GB DDR3

Positivt: Ödmjuk och trevlig, tålmodig med att jag haft en strulig vecka

Negativt: Ingenting.

Slutbetyg: 6/5

Kommentar: Känn på den här grabbar... Han gav mig ett påskägg, en påse jordnötter och ett paket kakor för att han missade ett SMS så att jag fick köra två gånger. Vilken jävla hjälte? Gjorde min kväll!

Av Masyve
Skrivet av Kent:

@Masyve *Tråd flyttad*

Tror du får bättre svar här i "Stationära datorer->Support och övrigt".
/moderator

Allright, tack!

Av Masyve
Skrivet av Ph4st:

En fråga kring att ställa VCORE på fixed, när de är på auto och min cpu är i stockläge så pendlar VCORE mellan 0.960 och 1.176 ( är väl i takt med speestep som klockar ner cpun?) Om jag ställer in vcore manuellt, blir inte processorn onödigt varm då den hela tiden är det jag ställt den på? Om det nu är 1,3 säger vi så borde väl processorn bli varmare även i idle?

Någon med mer exakt kunskap om elektricitet får gärna rätta mig om jag har fel men som jag har förstått det så utväxlas värme av förbrukad watt, alltså energi. Och högre spänning på strömmen tillåter processorn att dra fler watt energi, som därmed utväxlar mer värme - alltså är värmeutväxlingen bara högre när processorn arbetar mer och tillåts förbruka fler watt, inte när den idlar.

Som sagt, rätta mig gärna.

Av Masyve
Skrivet av captur605:

jag ska bygga nytt 2023.. vad är bra då?

Hör av dig till AMD eller Intel och be dem rita upp en sån här löjlig fullkomligt out of their ass graf om hur jävla bra allt ska bli, så kanske du får svar. Annars är det bara att gå till lokala glaskulan och betala dyrt för hennes åsikt.

http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2016/03/Capsaicin-Pre...

Av Masyve

WoW signalförlust skärm?

Hej,

frågar åt en vän som haft lite problem med att när han spelar WoW så flimrar skärmen/skärmarna motsvarande som om han hade haft svag signal. Dock händer det aldrig i något annat spel eller någon annan applikation, och alla kablar osv. är dugliga för att driva hans skärmar.

Jag spelar inte WoW själv så jag vet inte om det här är något som flera råkar ut för och om det finns någon allmänt känd lösning på det, men om någon vet något om problemet så får de gärna berätta lite för mig så att jag kan hjälpa honom lösa det.

Googlat lite och hittat fler folk med samma symptom men ingen verkar ha löst det.

Tack!

Av Masyve
Skrivet av Gladaminer:

@Masyve: tokshysst med hjälpen. Ska natta döttrarna och sen kolla lite. Vcore har jag inte ändrat något alls endast alla 4 kärnornas hastighet - i BIOS. Något jag efterjusterar även det i BIOS? Thx!

Helt rätt, VCORE är något som styrs ifrån BIOS. VCORE är det måttet som begränsar spänningen på strömmen som går genom din processor, och för att nå högre frekvenser (Ghz) så krävs ibland lite högre spänning på strömmen.

Om vi tar min processor t.ex. som är en 2500k (samma serie som din fast i5-gradering istället för i7) så ligger den på 4,5Ghz just nu med 1,32 volt VCORE. Om jag vill få upp den i t.ex. 4,8Ghz istället, så skulle jag behöva öka min VCORE till något i stil med 1,38-1,4 någonstans - och på grund av att spänningen på strömmen ökar så blir chippet också varmare. Därför är kylningen avgörande för överklockning, en processor som blir för varm kommer börja strypa sig själv i hastighet för att inte överhetta, och kan skadas fysiskt av den höga spänningen om man tar i för mycket.

De flesta brukar säga att man ska hålla sig under 1,4v på den generationen processorer som du och jag har. Har sett massor av folk gå över också, men under 1,4v är i princip idiotsäkert. För 4,5Ghz ska du inte behöva gå så högt dock. Prova med typ 1,33v eller t.om. 1,32v. Normalt brukar man behöva ställa VCORE på "fixed" före man kan manipulera värdet själv.

Av Masyve

Nej, det är inget att bry sig om. Det påverkar ingenting. Pendeln mellan 1500 och 4.2 är Intels såkallade "speedstep" där den klockar ner vid tillfällen som inte kräver full uträkningskraft.

60 grader i Prime är inga konstigheter alls. Rätt bra, till och med. Vill du kan du nog pilla vidare upp till 4,5 utan att se några stora konsekvenser, 2600k klarar det utmärkt - däremot kan det bli så att du kanske får pilla upp VCORE lite smått beroende på vad du ställt den på nu.

Av Masyve

Bjuder 4,000:- på ärende av en vän.

Av Masyve
Skrivet av pysen92:

haha dagens smildragare!! Om du har möjlighet, kör gärna farcry primals inbyggda test sekvens! Sitter själv med likande stup och 1600 minnen. Roligt å se vart du hamnar. 1920x1080p ligget jag runt medel 56 fps

Kan prova, vad snackar vi för inställningar på grafiken? Full pott på allt eller något undantag?

Max allt, motionblur off.

https://gyazo.com/ff42aea62c8d075276ff66190a7e56b6.jpg

Av Masyve

Vet inte vad för sorts kylare som skulle vara ett problem om typ NH-D15 och liknande dual towers inte är några problem. Mycket grövre än så får du knappt plats med i normala chassin.

Kraften är ganska väl fördelad eftersom att skruvarna går brett isär och fäster i en backplate som sprider ut ytan till typ 9x9cm snarare än ytan av ett litet processorchip om har missförstått den biten.

Av Masyve
Skrivet av improwise:

Tack för info. Ja, jag var lite otydlig där med "vanlig" i7. Det jag tänkte på var att Skylake CPUerna, om jag minns rätt, inte främst skapats för maximal prestanda utan mer fokus på effektivitet och sånt, eller gäller det bara de mobila varianterna? Kanske skulle omformulera min frågeställning här till vad det finns för skäl att inte köra på en Skylake CPU som väl ändå är nyare? Utifrån ditt svar så verkar det vettigt att köra på en Skylake CPU om jag förstod dig rätt.

Har inte alls så mkt tid som jag skulle önska ens för spelande så att hålla på och kämpa med överklockning och sånt (som väl i sig innebär ökad risk för problem) lär inte bli av. Sen är det väl ändå så att vad man än köper så kommer det snabbt något som är nyare och bättre.

Ska du spela mest och inte vill fippla så är 6700k perfekt. Finns ingen orsak att nyta ner sig till generationen innan. En av grejerna som alla Skylake-chip brukar skina på är single thread-prestanda som vissa appar och program om de inte är optade för flera kärnor. Du märker nog inte skitmycket av det dock, och särskilt inte i spel.

Av Masyve

6700k är en "vanlig" i7, det är bara den sista generationen som kallas för Skylake och 6:an betyder att det är generation 6. I syftet gaming är det dock ingen fördel att gå på t.ex. processorerna med flera kärnor, spelen som körs måste ha stöd för det också nämligen och det har de nästan aldrig.

Utvecklingsarbete vad det nu innebär har antagligen fördel av fler kärnor men de processorerna som finns i Haswell-E (5820k, 5930k och 5960x) har inte riktigt samma upplägg, de jobbar på lägre hastigheter och flera kärnor istället som är fördelaktigt för andra saker än spel skrivna för 4 kärnor. De slaktar 6700k om du t.ex. ska rendera film eller arbeta i ritprogram, men för spel är 6700k antingen likvärdig eller på några benchmarks t.om. lite bättre.

Visst, du kan köpa en av de i parentesen och överklocka den till samma hastighet som 6700k går på från fabrik. Då får du bägge sidorna, men det tarvar ju också att du är intresserad av att överklocka själv. Det är förhållandevis lätt men du låter inte asintresserad av sånt.

Av Masyve

Varför skulle man vilja öka CL? Eller är det för att få ner volten till 1,5 så du slipper gå över där och kompenserar minskad volt med att tillåta längre latens?

Av Masyve
Skrivet av anon179202:

Tack, mycket intressant. Då du är så gpu begränsad kommer nog inte minnet ge något extra tyvärr iaf inte i det här spelet.

Men det är väl om belastningen är som ovan över cpu-kärnorna som minnesbandbredd kan ge extra fps prestanda. Dåligt optimerade spel som inte är programmerade att utnyttja trådarna ger det inte, vilket stämmer med vad som det var allmänt uppfattat tidigare.

Jag spelar nästan aldrig på max i surround, körde lite tester osv. dagen jag köpte minnena och märkte en markant skillnad. Fast under andra omständigheter än de vi provade nu. Komiskt nog var GTA det jag märkte mest skillnad i till och med, i någon annan titel gav det i princip inget alls. Men det är nog för att jag ligger "i mitten" av dessa två, så att säga, där GPU:n inte är en begränsning på samma sätt.