Inlägg

Inlägg som mudde har skrivit i forumet
Av mudde
Skrivet av Neon:

SNES Classic hade ett rent rövar pris, troligen för att man blev giriga efter hur bra NES Classic gick. Jag bokade SNES classic ganska tidigt och antog då att priset var taget ur luften, när det visade sig vara det riktiga priset så avbeställde jag det direkt. Nu vet jag inte hur bra det sålda men jag skulle gissa på att det inte är i närheten av av NES har sålt(trotts att produktionen var strypt). En annan gissning är att anledningen till att man dumpar priset nästan 40% beror på dålig efterfrågan. Att det skulle vara en tillfällig rea tror jag inte en sekund på men om någon har siffror som talar ett annat språk så är jag inte den som är den

Angånde Nintendos priser, NES classic, SNES classic och framförallt Nintendo Switch Pro Controller är kraftigt överprissatta. Både NES och SNES rullar fint på sen raspberry för 200-300 kr som troligen inte kostar många 10:or att tillverka. Lägg sedan på ett skal och kontroll på det i massproducering så tror jag de flesta inser att även 800-900 kr ger någon en ganska bra vinst. När det gäller pro kontroller så kan man ju titta på ex XBOX kontrollen som är klart billigare, kan i vissa fall hittas för 300 kr, varför är Nintendos Pro kontroller dubbelt så dyr? Är den verkligen så mycket dyrare att producera?

Hur kraftig är verkligen hårdvaran i Switchen? Och hur hade produktionskostnaden förändrats om vi inte hade haft krav på bärbarhet, kompakt kylning, pekskärm m,m? Är det inte så att nVidia Shield kör mer eller mindre samma GPU som Switchen? D.v.s en nVidia Tegra X1? När jag tittar tillbaka på mitt kvitto från 2015 då jag köpte Shielden så gav jag 1590 kr för den inkl fjärrkontroll, idag hade den troligen varit ännu billigare. På vilket vis hade en Shield från 2015 skilt sig från en stationär Switch utan docka, pekskärm och krav på bärbarhet? Rent hårdvarumässigt då.

Jag menar inte att Switchen som en bärbar konsol är dålig, snarare tvärtom, vad jag menar är att man borde ha släppt en stationär version också som var starkare eller billigare.

En anledning till att Switchen gått så bra kan ju vara att den nu tar kunder från 3DS fansen som vad jag förstår ska vara en ganska stor grupp. Någon kanske har siffror på hur 3DS har gått senaste året i förhållande till dels tidigare år och jämfört med Swtichen? Det konkurrerar trotts allt med varandra även om spelutbudet skiljer sig.

För att inte räkna in reapriser när hyllor ska tommas på en produkt som inte säljer bra:
Shielden verkar i basversion ha lanserats för US$199 (som referens kostade Switchen US$299 ).

Räknar vi in lite högre kostnader för mer avancerad handkontroll, marknadsföring, mjukvaruutveckling och QC hamnar vi i en prisskillnad mellan en stationär switch och nuvarande på max en tusenlapp (moms + "bergsalaskatt" inräknat). Många av de fasta kostnaderna (låda, kylare, kretskort, massa extrakretsar/ljudchip, allt utom SOC) kostar nog ~detsamma nu som 2015.

Och självklart hoppar flera 3DS-ägare (som jag) också på Switchen. I mina ögon är Switch just en naturlig efterträdare till 3DS som haft en fullt normal levnadstid som konsol (sen början av 2011). Att den också ersatte Wii U är just för att den sålde uselt och det var lika bra att överge den för en enda konsol nu när tekninken möjliggjort det.

En länk som postades tidigare här visar att 3DS-familjen fortfarande sålde bra 2017 med ganska litet tapp från tidigare, men det gjorde även DS efter att 3DS kommit.
Det finns fortfarande en marknad för billigare bärbara konsoler och den fyller rollen bra. Troligtvis säljer den fortsatt ganska bra några år framöver men kommer fasas ut i takt med att Switch-priset sjunker (kanske delvis via bärbar budgetmodell) och switch-spelutbudet ökar.

3DS kommer nog knappt få några nya spel framöver, men klarar sig bra i sin roll tack vare många starka befintliga titlar som fortsatt säljer bra (Pokenmon-spelen, MK7, Mario 3D Land/New2, Animal Crossing, Monster Hunter, SSB m.m.)

Av mudde
Skrivet av Neon:

Ser inte hur en 6,2" skärm och enkelt stereo ljud kan slå 65", surround och troligen en mer ergonomisk sittställning. För mig är det lite som att säga att det är bättre att titta film på mobilen än i en hemmabio även när man är hemma och har tillgång till hemmabio. Jag kan inte vara ensam om att tycka så men visst kan jag köpa att det är individuellt.

Film (i.a.f. dyrare filmer) är producerad helt och hållet med syftet att ses på en bioduk. Filmtittande i hemmet är ett sätt att få in lite mer pengar på redan producerat material. Självklart gör sig filmtittande bäst i något som liknar "bioförhållanden".

Spel är lite annorlunda. Några gör sig bäst på datorskärm(ar) en armlängd ifrån ögonen. T.ex. känns det mer som en cockpit på det sättet så rymdsimulatorer (t.ex. Elite Dangerous) passar utmärkt så.
Enkla spel som minröj/patiens gör sig bäst om man inte behöver flytta blicken för mycket så liten skärm är att föredra då.
Andra spel gör sig bra på olika sätt som TV med bekväm position i soffan och i mina ögon är ofta bärbart på en skön plats väldigt trevligt.

Citat:

Ser ju mer ut som att de gått ifrån detta med tanke på spelen som kommer ut men framförallt på hur konsolen är utformad. Att kunna dela upp joy-cons som enskilda kontroller känns som en ren gimick för marknadsföring, det håller inte i längden om man inte har väldigt små händer. Visst finns det ett och annat spel för local multiplayer men det känns inte alls lika tydligt som med Wii och ev Wii U.

Jag gillar i.a.f. gimmicken. Tycker singel joycon fungerar utmärkt vid casual MK8-spelande. Det kanske är en följd av att jag är uppvuxen med många olika konsoler där vissa inte haft optimala kontrollers (alla kunde inte vara lika bra som Saturn ), men alla har ändå varit tillräckliga för ändamålet.
Är man hardcore-gamer eller ska spela långa stunder är såklart bättre kontroll önskvärt, men det finns ju alternativ.

Citat:

Hade de kört på en stationär konsol med bibehållen prestanda så hade vi troligen pratat om 1000-1500 kr för konsolen. Att den är bärbar lär ha kostat ganska mycket både när det gäller komponenter och utvecklingstid. Om det är värt det handlar åter igen till stor del på hur man använder konsolen, för mig så är det pengar in sjön och jag kan inte tro att jag egentligen är ensam om detta. Det är lite som att köpa en bil som kan flyga där jag givetvis får betala även för flygfunktionen men jag använder aldrig det, kanske hade det då varit bättre att dela upp det.

Nu kanske det låter som jag är väldigt negativ till Nintendo Switch men egentligen är det bara hårdvaran jag tycker är dålig, spelen som egentligen är den avgörande biten håller fortfarande hög kvalité!

Det låter som att du underskattar kostnaden efter alla led en hel del. Med tanke på att Pro controllern kostar nästan lika mycket som joycons att köpa kan man anta att den också är ganska dyr att tillverka. Plattan är nog billigare än många tror. Totalt sätt kanske man hamnat på slutpris på max en tusenlapp billigare efter att alla tagit sin del av kakan.
Då har jag inte räknat med att det för Nintendo är enklare att ha en enda konsol att utveckla spel till och för oss kunsumenter är det också bra att alla deras kommande spel kan spelas på samma konsol, inte som med 3DS och Wii(U).

Av mudde
Skrivet av Neon:

Men visst spelar vi var för sig då och då men ingen av oss skulle ens komma på tanken att sitta i något hörn och spela på en 6.2 tums skärm i 720p med stereo när man kan spela på en 65" med surround.

Citat:

För mig är det ganska uppenbart att upplevelsen att spela ex Zelda på en 70" TV med full surround är bra mycket högre än på en 6.2" skärm i stereo läge, iallafall för övervägande antal användare.

Det där är väldigt individuellt. Jag tycker att jag får en fantastisk inlevelse när jag spelar i soffhörnet på switchens skärm. Jag tror det är närheten som hjälper till att få upplevelsen mer personlig och intim.
Då har jag ändå en utmärkt 65"-plasma-TV och en minst lika bra surround-uppsättning.

Det kan såklart bero på vilka spel man spelar, men min 2DS (och senare N3DSXL) gjorde att jag verkligen fick upp ögonen för bärbart spelande även i hemmet, vilket var något som jag kraftigt underskattat innan dess.

Skrivet av Neon:

Vad du menar är att Nintendo egentligen inte har någon stationär konsol längre? De är därmed också på väg ifrån att vara en social konsol som på ett vis satte ex Wii på kartan och istället siktar man på singelplayer och möjligen online gaming?

Som jag ser det är switchen en fantastisk social konsol. Möjlighet till socialt spelande överallt (inkl hemmet) och det t.o.m. utan att köpa till en extra kontroll, det är imponerande. Trots att skärmen är liten för split-screen är MK8D skitkul på den med varsin joycon+strap

Som jag ser det fick Nintendo offra lite prestanda jämfört med en helt stationär konsol (helt ok uppoffring i mina ögon) + eventuellt lite dyrare.
Som bärbar innebar joyconsen (och i viss mån dockan) att den blev lite dyrare, men jag uppskattar verkligen att kunna byta trasiga kontrollers i en bärbar.

Den extra kostnaden (tusenlappen?) som en hybrid medför är egentligen inget att bråka om för en vuxen person med jobb. Sett över en konsols livslängd är det försumbart. Fördelarna med hybriden har jag redan haft stor nytta av.

Av mudde

Bra koncept, väl utfört och flertalet stortitlar redan första året!
Inte alls konstigt att den säljer bra.

Av mudde
Skrivet av mudde:

Har också en steam-nyckel till Cities in motion 2 som jag redan har sen tidigare.
PMa för kod.
Kom på att jag ofta missar PMs, så skriv i tråden för key.

Skrivet av Icte:

Tar den gärna!

Tagen!

Av mudde
Skrivet av Shudnawz:

Well, damn. Jag som hade hoppats på nåt i stil med "Nej, ta en X52. Den är inte så dålig som dom säger."

...och där kom den!

X52 beställd till lokala butiken, antar att jag kan hämta den på tisdag eller onsdag. Fett ös. Håller på att traggla "E:D for n00bz" på tuben just nu.

X52 och alla andra f.d. Saitek-joystick har dåligt rykte avseende kvalitetskontroll. För många ex dör inom första året.

Den verkar också stundtals ha vissa problem med precisionen som oftast är klart bättre än på riktiga budgetstickor (som T.Flight HOTAS X) men inte i klass med t.ex. T.16000m.

Har du hyfsad tur med exemplaret är den nog bra, speciellt för reapriset. Den har fler och bättre knappar på stickan är T.16000m och många verkar ändå nöjda med den till rymdsims.

Jag själv kör på T.16000m och kommer nog skaffa Throttlen nästa gång jag återupptar ED. Den har funkat utmärkt ett par år, men saknar lite knappar på stickan (vilket throttlen nog löser).

Av mudde

Har också en steam-nyckel till Cities in motion 2 som jag redan har sen tidigare.
PMa för kod.
Kom på att jag ofta missar PMs, så skriv i tråden för key.

Av mudde
Skrivet av oqvist:

Kan du översätta till svenska

Han tänker göra Elites version av att köra till kapstaden - med otrimmad moped. Han har bara med sig verktygslåda (AFMU) och kreditkort för bensin (Fuel Scoop).
Ingen kamera heller för att kunna dokumentera resan och tjäna lite Cr (Discovery Scanner).

Av mudde
Skrivet av Autodidact:

Aha, det var mer än vad jag visste. Tack för bra länk.

Med det sagt så hade jag stuckit härifrån illa kvickt ändå. Sen hade svenska staten gärna fått åtala mig för det i efterhand, inga problem. Dock tror jag knappast att det hade funnits någon svensk stat kvar efter en vecka eller två om Sverige faktiskt hade attackerats.

EDIT: För övrigt blev jag aldrig inskriven efter mönstringen så den sjunde paragrafen under kapitel ett borde ju innebära att jag utan problem hade kunnat lämna landet omedelbart. Förutsatt att jag tolkar det hela rätt såklart.

Stycket du syftar på säger:

Citat:

7 § Ingen är skyldig att fullgöra värnplikt eller civilplikt utan att ha skrivits in enligt 3 kap.

Vilket innebär att du är skyldig att göra allmän tjänsteplikt.

Citat:

...
2. tjänstgöra inom totalförsvaret i den omfattning som hans eller hennes kroppskrafter och hälsotillstånd tillåter, och
...
Tjänstgöring enligt första stycket 2 fullgörs som värnplikt, civilplikt eller allmän tjänsteplikt. Lag (2010:447).

Skrev förresten fel tidigare om medborgarskap. Bosatt i Sverige och/eller medborgare räcker för att vara totalförsvarspliktig, så länge man är i rätt ålder:

Citat:

2 § Totalförsvarsplikt gäller för varje svensk medborgare från början av det kalenderår när han eller hon fyller sexton år till slutet av det kalenderår när han eller hon fyller sjuttio år. Totalförsvarsplikten gäller också under motsvarande tid för var och en som utan att vara svensk medborgare är bosatt i Sverige. Lag (2010:447).

Av mudde
Skrivet av Autodidact:

Det finns inte någon lag som säger att jag måste försvara Sverige i ett eventuellt krig.

Nu vet jag inte din ålder eller nationalitet men alla svenska medborgare eller personer bosatta i Sverige mellan 16 och 70 år omfattas av Totalförsvarsplikten:

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-fo...

Edit: Rättelse om att personer bosatta i Sverige också är totalförsvarspliktiga

Av mudde

@Tiamat:
Tack för alla fantastiska uppdateringar på allt nytt som kommer!

Av mudde
Skrivet av AddixD:

Hallå gubbar, hur ser det ut i framtiden för Switch? Jag är väldigt sugen på att köpa mig en konsoll, dock velar jag lite fram och tillbaka då jag inte riktigt vet vilka spel det kommer. Jag köpte mig en Wii U när den släpptes och det ångrade jag lite då det knappt kom några vettiga spel.

Alltid svårt att veta hur det är i framtiden. Mycket pekar på att den har en god framtid, men saker kan vända fort.

Den har redan sålt bättre än Wii U (totalt antal) så visst intresse finns bland spelutvecklare.

Det finns redan också spel i flera av de största Nintendo-serierna (men 2 av dessa finns också till WiiU) och massvis med indie-spel.

Gillar du Nintendo-spel eller tycker bärbart är en stor fördel borde den vara ganska given.
Jag tror själv inte så många av de största multi-plattform-AAA-titlarna kommer att komma till den, i.a.f. inte direkt vid släpp.

Jag är själv inte orolig. Det som släppts + det som officiellt utannonserats är ganska många riktigt intressanta spel.
Sen tycker jag 3DS har ett riktigt bra spelbibliotek, trots avsaknad av många multi-plattform-spel, så lyckas denna ärva de flesta spelserier därifrån blir jag nöjd.

Konceptet med dockningsbar bärbar enhet med möjlighet till multiplayer på resande fot passar mig också utmärkt.

Av mudde
Skrivet av plexx:

Då blev man med Switch

https://i.imgur.com/7Dee4kW.jpg

Var köper folk sina fysiska spel ? Är lite kluven med angående det, skönt och slippa byta hela tiden men man vill ju ha boxarna

Grattis till köpet!

Fysiska spel köper jag som med mycket annat - kollar på prisjakt och köper från den billigaste seriösa butiken (med fraktkostnad inräknad).
Är priserna ungefär desamma eller om jag har bråttom blir det från wehhallen då de som råkar ha utlämningsställen både 200 m från jobbet och ett annat 200 m hemifrån.

Det är sällan värt att beställa nya spel från utlandet då frakten ofta äter upp den lilla prisskillnaden. Det är väl limited-versioner eller vissa tillbehör som är värt det då de ofta antingen inte finns här eller kan vara mycket dyrare här.

Begagnade spel finns knappt än så de få som finns kostar som nytt. Annars är det något som ofta kan vara värt att köpa från utlandet (minimalt utbud här och priser därefter), men kanske om några år till Switchen.

Av mudde
Skrivet av Neon:

Har mätt vårt vardagsrum och det är precis att 3 meter kabel når de yttre platserna. Troligen ingen höjdare om någon rycker till i sladden, dessutom har vi kattor som kan få för sig att bita i kablarna om de rör på sig.

Avstånd borde gå att lösa med USB-kabel till en USB-hub på soffbordet. Körde med en sån lösning hos en polare till Xbox 360 innan fler i spelgruppen hunnit skaffa konsol med egna trådlösa dosor. Den trådade var ju riktigt billig och utmärkt till PC, så jag och en till hade sån innan vi skaffat konsol.

Trådlöst är självklart smidigare, i.a.f. om man har bra laddmöjligheter och kommer ihåg att ladda dom.

Av mudde
Skrivet av videopac:

Det vänder jag mig inte mot, men att inte ha en platt skatt är rena kommunistfasonerna. Kurvan skall vara en "flatliner".

Jag tolkar inlägget som "Alla som har en annorlunda uppfattning än jag om hur den optimala skattesatskurvan set ut är kommunister!"

Det låter som att du läst MUFs (eller annan ung högergrupperings) partiprogram lite väl bokstavligt

Av mudde
Skrivet av -=Mr_B=-:

Jag skulle vilja påstå att det hade allt med "tankeförbudet" att göra. Vi hade ett utgångsläge för att bli en ledande nation inom kärnkraft, och vi hade åtminstone kunnat ha egna kärnvapen, även om alla visste att vi vore lika intresserade av att använda dem som Pakistan är av att använda sina. Fan, bara att ha haft 50 kortdistansare, hälften på ubåtar, hade gjort utgångsläget annorlunda. Och vi hade inte suttit i en situation där miljömupparna kan tvinga fram en skrotning av den enda vettiga energikällan vi har utöver vattenkraft, med hänvisning till att den är föråldrad, och "farlig".

Kärnvapenprogrammet lades ner i praktiken i mitten av 60-talet av flera olika skäl.

"Tankeförbudet" kom efter Tjernobylolyckan 1986. Den kom som en följd av de internationella hippierörelserna från 70-talet som lyckades skapa negativ bild av kärnkraften, vilket förstärktes av bl.a. mediahantering av Three Mile Island-olyckan 1979. Tankeförbudet i sig hade ganska liten praktisk betydelse (vi hade flera forskningsgrupper på universiteten som sysslade med kärnkraftsforskning även långt innan det upphövdes.)
Tankeförbudet var mer ett förtydligande från regeringen att den folkomröstade nedläggningslinjen stod fast för att lugna kritikerna utan att egentligen göra något mer i praktiken.

Kärnvapen och kärnkraft har ganska lite med varandra att göra efter de riktigt tidiga åren i utvecklingen.
Mer kärnvapenforskning hade inte gett oss bättre kärnkraftverk - snarare tvärt om. Det är p.g.a. kärnvapentankar som vi höll oss kvar längre än nödvändigt i tungvatten-idéer (Ågesta, Marviken) istället för att ännu snabbare hoppa på lättvattenreaktorspåret. Hade vi lagt ner kärnvapenprogrammet helt lite tidigare tror jag vi kommit igång med de "riktiga" kärnkraftverken (O1 och framåt) ännu tidigare.

Barsebäck lades ner mest p.g.a. politik, men i slutändan har det varit mycket ekonomi som gjort att det ser ut som det gör nu med kärnkraften. Låga elpriser och ökande krav (och därmed kostnader) gör att de älsta verken är svåra att driva vidare på ett lönsamt sätt.

Jag tror inte heller att det kommer byggas fler rektorer. Vänsterblocket är generellt inte jättepositiva till kärnkraft och högerblocket föredrar "marknadsmässighet" eller privata aktörer. Ett bolag som ska drivas marknadsmässigt har extremt svårt att bygga något som inte blir lönsamt de första 20 åren eller så, även om det därefter kan bli en riktig kassako. Det skulle aktieägare aldrig godkänna.

I princip bara stater eller hårt kontrollerade statliga bolag i västvärlden verkar kunna göra sånt numera, i.a.f. utan subventioner.

Av mudde

@Neon:
Kan förresten tillägga att jag är mycket nöjd med min Hori-kontroll i övrigt. Spakar och knappar känns som om dom är av god kvalitet. Har inte testat något spel som utmanar d-paden så den kan jag inte kommentera. D-paden är annorlunda, men vissa recensenter verkar nöjda i.a.f.:
http://www.nintendolife.com/news/2017/08/hardware_review_hori...
Försök hitta någonstans där du kan prova om du är osäker och spelar många spel där d-paden är viktig.

USB-hub + 3-4 Horipads (beroende på om din grupp "tillåter" att en kör med pro controller utan att det ger fördelar) bör ju funka.

När jag själv kört olika TV-spelskonsoler med många spelare brukar ändå några spakar vara mer slitna än andra så någon har alltid fördel. Vi kanske är för gamla/luttrade (lycka till att hitta t.ex. 4st använda N64-kontrollers med bra spakar ) eller för avslappnade för att bry sig om det.

Av mudde
Skrivet av AplAy:

En sak jag tänkt på ibland på senaste tiden och oroat mig över att jag inte har planerat med familjen än är nästa stora solstorm som kommer att slå ut elnätet och telekommunikationen(?) i Sverige vilket då kanske får många att tro att "ryssen anfaller!" (tack Aftonbladet) och så börjar många bete sig som galningar så att det hela blir ett enda stort "false russian attack" som Hawaii-larmet.

Ännu mer oroväckande med solstormar är hur andra länder skulle reagera om deras ledare (t.ex. Trump och Kim-Jung Un) är för korkade att förstå vad som hänt och de tror att det var en attack från deras fiende och så svarar de med det värsta de har.

Eller har länder redan inplanerade internationella krishanteringar för nästa stora kommande solstorm? Det är endast en tidsfråga precis som asteroider och gammastrålar (sistnämnda troligen något inte vi här på forumet eller våra barnbarn kommer att hinna få uppleva under sin livstid).

"Planera för det värsta och hoppas på det bästa" - jag utgår från att Sverige i värsta fall kommer att utplånas inom 8 år, antingen invändigt av inbördeskrig mellan vanliga människor+militären och importerade krigsskadade personer som fortfarande tror att det är krig där de befinner sig eller utvändigt i samband med att den amerikanska ekonomin kommer att krascha då den tycks gå för bra nu vilket republikanerna kommer att vilja lösa med ett ytterligare krig för krig skapar jobb vilket "skapar" pengar.

När något krig börjar så kommer ryssarna troligen att ta vara på denna chans att ta över Gotland och säkerligen slå ut viktiga delar i Sverige av långsiktiga strategiska skäl. Sverige är väl också en minimal förlust för omvärlden rent ekonomiskt talat (och ALLT handlar om pengar i slutändan) så varför skulle andra länder vilja blanda sig in om inte pga. NATO?

Det är därför jag tycker att Sverige ska investera i kärnvapen (eventuellt utrymma Gotland och bomba den med liten kärnvapenspets för att göra den oanvändbar för alla länder): INTE för att använda det utan på grund av detta: https://en.wikipedia.org/wiki/Stability%E2%80%93instability_p...

Vore intressant att höra från någon insats inom militärkunskap om den paradoxen överensstämmer med verkligheten.

Solstormar (hittills) har inte haft särskilt stor påverkan. Det är inte helt utan anledning som samma kanadensiska solstorm (Quebec 1989) nämns som exempel varje gång ämnet åker upp. Då slogs elnätet ut i en stad i ca 9 timmar. Ingen börjar bomba länder p.g.a. sånt.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Lugnt. Jag bor i Helsingborg, men färdas med viss regelbundenhet till Värmland, så jag kommer, om det blir allvar av.

Vi här i Sverige är dumma i huvudet. Vi var långt framme inom kärn-teknik, och kärnvapen, men helt plötsligt införde vi ett tanke förbud, all forskning stoppades, och i dag har vi skrivit på alla möjliga icke-spridningsavtal, och pratar om att förbjuda kärnvapen helt inom landets gränser. Våra politiker tillhör verkligen begåvningsreserven, fattas bara att de lyckas övertyga sig själva om att vi ska gå med i NATO med... Helst efter att man förbjudit alla kärnvapen inom landets gränser, så klart.

Stoppet i kärnvapenutvecklingen hade inte mycket att göra med det senare "tankeförbudet".

Ganska tidigt (strax efter att ryssen utvecklat sina vätebomber) insåg folk på många plan att vi behövde en helt annan (totalt orimlig) försvarsbudget för att ha en chans att kunna hota ett land med mängder av vätebomber.
De ~10 aktiva vanliga kärnvapen vi hade kunnat ha hade knappt varit avskräckande. Vi är helt enkelt ett för litet land för att bekosta mycket mer och utveckla vätebomber på kort tid är svårt och kräver provsprängningar.

Däremot hade de inneburit att Soviet känt sig tvingade att rikta några vapen mot oss i händelse av kärnvapenkrig med USA.

Som jämförelse har kärnvapen ofta en sprängverkan motsvarande några tiotals kiloton TNT jämfört med mer än 1 megaton för vätebomber (och mitt emellan dessa för "boostade" kärnvapen).

Av mudde
Skrivet av Neon:

Jag håller med om att man måste ha iallafall 1 Nintendo Pro controller och det har jag faktiskt också. Men att köpa 3 st till för 600 kr känns ganska tungt. Jag räknar inte joy-con som någon vettig lösning, ingen av oss som provade dem gillade dem, på tok för små för normala vuxenhänder. Då är Hori troligen ett mycket bättre alternativ eller till och med SNES kontrollen om det nu inte är massa input lag.

Jag håller med om ett det just nu inte finns något klockrent alternativ men man kan hoppas på att det kommer, Nintendo behöver inse att deras kontroll är överprissatt. En XBOX One kontroll kostar 450 kr och för mig slår den så gott som allt annat jag provat inkl Nintendo Swich pro men den fungerar självklart inte till Switch om man inte håller på med USB adaptrar.

Tycker du joycons är för små även i hållaren? Tycker själv de är riktigt sköna så, men jag kanske är skadad av spelande med andra bärbara enheter.

Ensamma joycons är annars väldigt små, men ändå skoj det lilla jag kört. Är det Mario Kart som gäller finns ju "rattar" att köpa till. Har dock inte provat dom själv.

Om någon i gänget (ev roterande schema) kan spela med båda joycons i hållaren, så räcker vore en pro controller och 2 Hori (eller 2 BT-adaptrar om du vill ha trådlöst). En bra uppsättning för totalt strax över tusenlappen.

Vet inte om det finns några 4-player-spel ännu som "kräver" gyro (som odyssey nästan verkar göra). Du har ju i.a.f. då 2 kontrollers med gyro/rumble.

Av mudde

@Multithread:
Ett problem med många hantelset på t.ex. biltema/rusta är att de kommer med en massa småvikter så det blir omöjligt att lasta på mer än ca 20 kg.
Kvalitén är nog ok annars då korta saker som hantelstänger måste vara direkt usla för att böjas. Värre är det med skivstänger där jag direkt skulle undvika såna ställen som säljer 3-delade skivstänger och liknande.

Kolla efter hantlar med tunna 5-kg vikter! Då får du på lite vikt utan att hantlarna blir absurt stora.

Bor du i Stockholmsområdet kan jag rekommendera dessa (även om länken heter annat än innehållet ):
http://www.traningsspecialisten.se/art/frivikter/hantlar-stal...

Har själv handlat från dom ett par gånger till föreningens gym och var mycket nöjd med både bemötande/diskussion i butiken och (hem-)leverans (av stora saker). Vet dock inte hur de normalt ligger till med fraktkostnader.

Edit:
Annars är ställbara hantlar också bra, men rejält mycket dyrare. T.ex. dessa (men finns fler på andra ställen, ofta till liknande pris):
http://www.traningsspecialisten.se/art/frivikter/hantlar-stal...