Reddit har under de senaste veckorna börjat blockera stora sökmotorer som Bing och Duckduckgo från att visa nya inlägg som publiceras på diskussionsplattformen, skriver The Verge.

Den enda sökmotorn som för närvarande visar aktuella resultat från Reddit är Google. Föga förvånande kanske, med tanke på att de båda företagen tidigare i år slöt ett avtal värt 60 miljoner dollar om året, vilket ger Google tillgång till Reddits data-API, att använda för träning av nya AI-modeller och för att kunna visa uppdaterade sökresultat på Google.

Reddit-talespersonen Tim Rathschmidt säger dock till The Verge att partnerskapet med Google inte har något att göra med blockeringen av de andra sökmotorerna. Han menar att Reddit har fört diskussioner med flera olika sökmotorer men inte kunnat nå avtal med dem.

Anledningen till det är att ”vissa sökmotorer inte kan eller vill göra bindande åtaganden om hur de kommer att använda Reddits innehåll, särskilt när det gäller användning för AI,” säger Rathschmidt.

Det går att diskutera om det hela faktiskt handlar om att Reddit vill säkerställa att innehållet på sajten inte används på oacceptabla sätt. En annan tolkning är att Reddit, som nu är ett börsnoterat bolag, helt enkelt ser möjligheten att tjäna pengar och glädja investerare genom att ta rejält betalt för API-tillgång.

För vanliga användare som brukar lägga till ”Reddit” i sina sökningar är konsekvensen hur som helst att de tills vidare bara kan få aktuella resultat från Googles sökmotor.