I juni 2024 publicerade Folkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten en rapport som handlade om ungas användning av digitala medier och hälsoeffekter. I den framgick bland annat hög skärmtid kan leda till depressiva symtom, sämre sömn och missnöje med den egna kroppen.

På uppdrag av regeringen har nu Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommendationer om skärmanvändning för barn och unga, i syfte att hjälpa föräldrar och andra vuxna att stödja barn och ungdomar i att balansera skärmtid med andra aspekter av livet, som fysisk aktivitet, sömn och sociala interaktioner.

De nya riktlinjerna säger att barn under två år inte bör använda digitala medier alls, och att äldre barns skärmanvändning bör begränsas till mellan en och tre timmar per dag beroende på ålder. Skärmanvändning innan läggdags rekommenderas inte, snarare att mobiler och surfplattor lämnas utanför sovrummet på natten.

Folkhälsomyndighetens åldersrekommendationer för skärmtid

  • Barn under 2 år: Undvik i möjligaste mån att använda skärm alls

  • Barn 2–5 år: Max 1 timme per dygn

  • Barn 6–12 år: Max 1–2 timmar per dygn

  • Barn 13–18 år: Max 2–3 timmar per dygn

Myndigheten rekommenderar också att föräldrar aktivt styr barnens innehållskonsumtion, ser till att åldersgränser för sociala medier och spel följs, samt att de själva är medvetna om hur deras skärmvanor påverkar barnen.

Folkhälsomyndigheten redovisade sitt uppdrag vid en pressträff, där även socialminister Jakob Forssmed (KD) deltog. Han sa bland annat att de stora techbolagen behöver ta ett större ansvar för att skydda barn och unga från de negativa hälsoeffekter som användningen av deras tjänster kan medföra. Hela pressträffen kan ses på regeringens hemsida.

Vad tycker du om Follhälsomyndighetens nya riktlinjer?