Intel lanserade Thunderbolt 5 hösten 2023 och i år har de första enheterna börjat dyka upp med den nya tekniken. Thunderbolt 5 har stöd för 80 Gbit/s bandbredd, dubbelt så mycket som Thunderbolt 3 och 4, med möjlighet att nå upp till 120 Gbit/s i ena riktningen under vissa förhållanden. En annan förbättring är stöd för två skärmar med 8K-upplösning.

Flera moderkortstillverkare har lanserat moderkort för Intels nya Core Ultra 200-processorer med inbyggt stöd för Thunderbolt 5, men både Asus och Gigabyte har nu även lanserat instickskort för att ge existerande datorer två Thunderbolt 5-kontakter.

Korten har liknande specifikationer med tre Mini Displayport-kontakter för inmatning av videosignalen från ett grafikkort. Båda använder Intels JHL9580-kontrollerkrets och ansluts till en PCI‑Express 4.0 x4-kortplats. Varje Thunderbolt-kontakt kan ansluta upp till fem externa enheter i kedja, med upp till två skärmar per port.

En skillnad mellan korten är att Gigabytes modell har dubbla 6-stifts strömkontakter och Asus modell bara en. Trots det utlovar Asus upp till 130 watt laddning till en ansluten enhet från den ena kontakten och 96 watt från den andra, medan Gigabytes kort bara ger 100 watt per port.