gigabyte_3080_goc-17.jpg

Gigabyte RTX 3080 Gaming OC

Nvidia RTX 3080

Krets

GA102

GA102

CUDA-kärnor

8 704 st.

8 704 st.

Basfrekvens

1 440 MHz

1 440 MHz

Turbofrekvens

1 800 MHz

1 710 MHz

Minnesbuss

320-bit

320-bit

Minnesmängd

10 GB GDDR6X

10 GB GDDR6X

Minnesfrekvens

19 000 MHz

19 000 MHz

Minnesbandbredd

760 GB/s

760 GB/s

Strömförsörjning

8+8-pin

12-pin

Dimensioner (L × H)

320 × 129 mm

-

Expansionsplatser

3 stycken (55 mm)

2 stycken

Utgångar

2 st. HDMI 2.1
3 st. DP 1.4a

1 st. HDMI 2.1
3 st. DP 1.4a

Rek. pris

8 990 kronor

7 825 kronor

Gigabyte satsar på ett antal olika modeller av Geforce RTX 3080, varav fyra saluförs direkt under eget varumärke medan de övriga ligger under gamingdivisionen Aorus. De första korten att trilla ut från fabriken var instegsvarianten Eagle samt modellen vi kikar på här idag i form av Gaming OC, där den sistnämnda har en högre fabriksöverklockning och strömbudget ställt mot sitt billigare syskon.

gigabyte_3080_goc-2.jpg

Gigabytes Gaming OC-modell är ett minst sagt bastant grafikkort, där detta mäter in på hela 320 mm längdmässigt. Ovanpå detta bygger kortet 129 mm på höjden till följd av en utskjutande kyllösning, där den sistnämnda även tar tre kortplatser i anspråk med en tjocklek på 55 mm. Materialmässigt är själva kåpan till kylaren uppbyggd uteslutande av plast, där delar av denna har ett borstat utförande.

gigabyte_3080_goc-3.jpg

Baksidan av kortet pryds av en rejäl täckplåt av metall, och här ser vi samtidigt att modellens kyllösning skjuter ut en bra bit utanför kretskortet både i bak- och ovankant. Själva kretskortet är en förhållandevis nätt historia, och ser ut att vara en modifierad och egenstöpt variant som någonstans i grunden baseras på Nvidias referensdesign.

gigabyte_3080_goc-7.jpg

Via en liten brytare på kortets ovankant finns det möjlighet att välja mellan två olika BIOS-versioner, där dessa är markerade med "OC" och "Silent". BIOS-versionen markerad "OC" applicerar en strömbudget på 370 W för kortet och har en turbofrekvens på 1 800 MHz. Väljer man "Silent"-läget vrids strömbudgeten ned till 345 W medan turbofrekvensen plockas ned till 1 770 MHz.

gigabyte_3080_goc-4.jpg

Längst bak på kortet har Gigabyte skurit ut en öppning i täckplåten, vilken låter luft passera genom kylflänsen och ut på andra sidan. Då företaget använder en ganska oortodox lösning gällandes modellens PCI Express-kontakter blockeras dock ungefär halva ytan av kablar, vilket troligtvis inte gör underverk för luftgenomströmningen i detta området.

gigabyte_3080_goc-5.jpg

Just PCI Express-kontakterna för strömmatning på kortet är verkligen en historia för sig. Dessa är, likt många andra Geforce RTX 3080-kort, två till antalet i 8-pinskonfiguration men skiljer sig på sådant vis att de inte sitter monterade direkt på modellens kretskort. Då kretskortet är väldigt kort har Gigabyte här valt att dra förlängningskablar till ett plastblock som huserar kontakterna i grafikkortets bakkant.

Detta är utan tvekan ett klassiskt fall av form före funktion, där placeringen av kontakterna i bakkant ska passa bättre med kortets formgivning och ge ett mer estetiskt tilltalande utseende ställt mot att de kopplas in i bakkant av det korta kretskortet. Lösningen är inte särskilt graciös och kan därtill ställa till vissa problem vid inkoppling av kontakten från nätaggregatet.

Vi fick in två Gaming OC-kort till testlabbet, ett Geforce RTX 3080 och ett Geforce RTX 3090, och för båda dessa hade vi problem med att koppla in 8-pinskontakterna i grafikkortet, där dessa tog stopp innan de nådde botten. Genom att rucka kontakten åt sidorna försiktigt samtidigt som den trycktes nedåt lyckades vi till slut koppla in denna ordentligt.

Efter närmare undersökning av kontakten verkar kontaktpinnarna på insidan sitta förhållandevis löst, vilket gör att vissa av dessa kommer in snett när man stoppar in kabeln från nätaggregatet. Detta är inte ett problem med vanliga kontaktlösningar, då man där använder solida kontaktpinnar som är fastlödda i kretskortet.

gigabyte_3080_PCIE.jpg

Problematiken tog därefter en vändning mot det värre när vi efter en ommontering av grafikkortet märkte att en kontaktpinne lossnat från sitt fäste och tryckts in i själva kontaktdonet. I detta läge slutade vi använda grafikkortet och returnerade detta till Gigabyte för reparation.

Givetvis kan det vara så att vi haft exceptionell otur med två måndagsexemplar av korten, men efter lite snabba sökningar på nätet verkar tråkigt nog fler haft problem med trilskande PCI Express-kontakter hos Gaming OC och Eagle OC. På diskussionsforumet Reddit hittar vi flertalet användare som inte lyckats koppla in kontakterna till sina kort, vilket i slutändan har lett till returer av dessa.

Vidare rapporterar överklockningsprofilen Der8auer att han haft liknande inkopplingsstrul med kontakterna på sitt exemplar av Gaming OC samtidigt som en ganska lång diskussionstråd på Overclockers UK avhandlar problematiken som uppstått hos ett antal användare.

Enligt Gigabyte kan användare som upplevt dessa problem ansöka om att skicka in kortet på ett RMA-ärende där företaget byter ut kontaktblocket mot en uppgraderad variant. Kort som skeppats från fabrik efter vecka 39 år 2020 ska enligt utsago har de uppgraderade kontakterna.

gigabyte_3080_goc-20.jpg

Gamla kontaktblocket

gigabyte_3080_goc-23.jpg

Nya kontaktblocket

Vi valde att skicka tillbaka grafikkortet till Gigabytes RMA-center i Tyskland för att få hela kontaktblocket utbytt. Som synes på bilderna ovan är det svårt att urskilja några större skillnader mellan det gamla och nya blocket, där det mest uppenbara verkar vara att företaget använder sig av krympslang för att hålla ihop kablarna innan dessa går in i PCI Express-kontakterna.

Dessvärre var inte heller det nya kontaktblocket perfekt då en av pinnarna på insidan satt så pass snett att kontakten från nätaggregatet inte gick att trycka i. Efter att ha centrerat kontaktpinnen med hjälp av en liten instrumentmejsel gick det slutligen att trycka i kontakten ordentligt, men detta känns inte som en manöver man ska behöva utföra på ett helt nytt grafikkort.

gigabyte_3080_goc-8.jpg

När det kommer till kortets bildutgångar erbjuds en något utökad uppsättning ställt mot Nvidias Founders Edition. Här syns två HDMI 2.1-kontakter samt tre fullstora Displayport 1.4a.

gigabyte_3080_goc-9.jpg
gigabyte_3080_goc-10.jpg
gigabyte_3080_goc-11.jpg

Gigabytes Gaming OC-kort pryds av en riktigt bastant variant av företagets kylanordning Windforce 3X. Denna består av en tvådelad kylfläns som löper längs med hela kortet och sammanbinds med totalt sju värmeledningsrör. Det hela kyls i sin tur av tre fläktar, två på 92 mm samt en på 80 mm, där dessa agerar enligt en semi-passiv fläktkurva och står stilla vid vila.