PC-läget och nödvändiga inställningar

LG 42C2 kommer att köra Eco-bildläget med energisparläge som sin grundinställning. Eco-läget har en bildbehandling som påminner om ett Instagram-filter för akvarellmålningar som ställs ut i belysningen hos ett bårhus. Du kan heller inte reglera ljusstyrkan på egen hand innan du dyker igenom menyerna på djupet.

42C2_fjarr_viktiga_knappar.jpg

Viktigaste inställningar i korthet

Följande behöver göras för att LG OLED 42C2 ska fungera optimalt som en skärm. Resten av avsnittet beskriver momenten i detalj:

  • Ställ in PC-läget för full färgupplösning

  • Stäng av Energisparläget för att själv kunna påverka reglaget OLED-pixelljusstyrka

  • Aktivera bildläget Speloptimerare (Bild-menyn) och funktionen Speloptimeraren (Allmänt-menyn)

  • Kör SDR för allt typiskt Windows-användning

  • Spar på HDR till enbart spel och film

  • OLED-pixelljusstyrka 100 för runt 200/≈700 nits i SDR/HDR i PC-läge

  • OLED-pixelljusstyrka 50 för runt 100/≈400 nits SDR/HDR i PC-läge

  • Matcha reglaget Videointervall mot källan. Typiskt Komplett för en PC som kör RGB Full

  • Justera kontrast ställs in via testbilder. Ofta runt 80–85 i SDR och 100 i HDR

  • Svartnivå ställs med testbild. Rätt matchat Videointervall bör hamna mellan 50–60 och når du andra värden är det ett tecken på att något inte är rätt matchat

  • Gamma: 2.2

  • Färgskala: Autohitta

  • Färgtemperatur kring Varm 45 för D65-standard

  • Justera skärpa: 0

  • Håll in kugghjulsknappen för att nå de kompletta menyerna

Notera att du förstås kan strunta i PC-läget och köra andra lägen om du har andra önskemål än att 42C2 ska fungera så likt en bildskärm som möjligt. Ifall du främst har ett HTPC-användande kan Filmmaker Mode, Biosalong och de olika Expert-lägena fungerar de med och ger flera alternativ som PC-läget stänger av. Dessa lägen kommer däremot att dras med något sämre kvalitet för datorgrafik och även variera tydligare i hur OLED-panelen arbetar med ljus.

42C2_reklam.jpg

Hem-panelen med reklam för filmer och streaming är sällan önskvärt när du kör 42C2 som bildskärm. Du kan stänga av detta. Se steg 8 nedanför.

Det är också allmänt rekommenderat att du kör SDR, alltså inte kör HDR, från PC:n vid mer typiskt skrivbordsbruk. Spar istället på HDR-läget till spel och filmtittande med HDR.
Det finns också inställningar du behöver göra på din dator. Mer om detta i eget avsnitt.

Klicka för mer information

1. Aktivera PC-läget för full färgupplösning

Rakt upp och ned kommer LG 42C2 att reducera färgupplösningen internt vilket påverkar grafik och även text. För att ta bort detta måste du aktivera PC-läget vilket också stänger av en rad funktioner du ändå inte behöver i normalfall för en PC, likt brusfilter, interpolering och liknande. Processen att aktivera PC-läget är inte alls självklar men går till som följer:

  1. Håll in knappen där du väljer anslutning. Då når du gränssnittet för Instrumentpanel hemma

  2. Uppe till höger finns en symbol med tre prickar. Klicka på den för en meny

  3. Välj Redigera ingångar

  4. Du får nu en ny vy med de fyra HDMI-anslutningarna. Till vänster om varje fält för ”HDMI 1”, ”HDMI 2”etc. finns en symbol som ser ut som en HDMI-anslutning. Klicka på den för nästa meny

  5. Du får nu en lista med alternativ för vad varje anslutning väntas innehålla

  6. Rulla menyn nedåt för PC och välj det

  7. Symbolen ändras nu till en PC

  8. Klicka på Spara och du återgår till instrumentpanelen

Visa mer
Klicka för mer information

2. Stäng av energisparläget

Innan du stängt av energisparläget kommer TV:n att bestämma åt dig hur ljusstarkt den ska lysa baserat på ditt rum och bildens innehåll:

  1. De kompletta inställningarna nås via kugghjulsknappen genom att du håller in den i en sekund.

  2. Gå till Allmän-menyn, symbolen är en skiftnyckel

  3. OLED-skötsel

  4. Egenhetsvård

  5. Energisparläge

  6. Välj Av

Nu kan du själv reglera hur ljusstark panelen ska lysa. Medan du ändå är i närheten:

  1. Gå till Allmän/AI-tjänst

  2. Kör du PC-läget är flera av de här maskinlärda funktionerna redan utgråade. Vilket inte för något då de inte passar för PC-bruk

  3. Stäng av AI-ljusstyrkeinställningar för att minska godtyckliga förändringar av bildens ljusstyrka baserat på rum och bildinnehåll.

Observera att du faktisk kan reglera hur TV:ns egergisparläge ska fungera och hur mycket det ska varierar sig. Detta är den väg som ger dig mesta möjliga kontroll.

Visa mer
Klicka för mer information

3. Låg latens och Speloptimeraren

Spelläget för låg latens och extra funktioner som VRR aktiverar du genom att växla bildläge till det som heter Speloptimeraren. Vilket kan göras via kugghjulsknappen igen. Håll in den en sekund för kompletta menyer.

  1. Menyn Bild

  2. Välj läge

  3. Speloptimeraren

Notera att Speloptimeraren är både det bildläge du bör aktivera och även funktion vilken ger en panel med spelrelaterade inställningar. Trots att du har Speloptimerare-bildläget aktivt behöver du fortfarande separat aktivera själva funktionen som heter Speloptimerare i menyn Allmänt. Denna del har vi ett eget avsnitt då vi går igenom alla dess inställningar

Visa mer
Klicka för mer information

4. Rätt signalomfång och ljusnivåer

När du har aktiverat PC-läge och bildläget speloptimeraren är det vettigt att gå vidare med övriga inställningar kring färger, ljusnivåer, signalomfång, gamma, vitbalans och även ljusstyrka. En del av detta kring ljusstyrka har egna avsnitt.

  1. Kugghjulsknappen i en sekund för kompletta menyer

  2. Bild: Avancerade inställningar

  3. Menyn Ljusstyrka

OLED-pixelljusstyrka reglerar hur ljust panelen ska arbeta. I PC-läget kör du reglaget på 100 för uppemot 200 nits ljusstyrka och reglaget på 50 ger runt 100 nits. Detta reglage har dock ett komplext förhållande med andra reglage, bildläget, signalformat och bildens innehåll. Se separat avsnitt.

Justera kontrast samt Svartnivå styr var du ankrar vitt samt svart i bilden och ställs med testbild samt är baserat på källan. Hur man gör detta har vi en separat artikel om.

Vid SDR ska Justera kontrast sällan över 85. Vid HDR bör reglaget stå kvar på 100. Svartnivå bör landa mellan 50–60 beroende på exemplar. Detta är mer komplext med en PC som källa och se nedanför om reglaget Videointervall.

Automatisk dynamisk kontrast brukar vara grå i PC-läge. Annars av.

Dynamisk tonspegling (endast HDR) ger tre alternativ:

  • Av: 42C2 försöker genomföra en normal HDR-tonemapping baserat på nivåerna material är mastrat till

  • På: kliver förbi mastringen och utgår från vad OLED-panelen är kapabel till

  • HGIG följer det som HGIG-anpassade källor, typiskt konsoler anger. HGIG står för HDR Gaming Interest Group och mer info via deras hemsida

Inget läge är egentligen mer rätt eller fel utan kan ge såväl helt olika som helt identiska resultat baserat på källan och materialet. På-läget ger ofta en ljusare bild överlag.

Högsta Ljusstyrka är grå i PC-läge. Se separat avsnitt om detta reglage.

Gamma (justera ljusstyrka) bör stå på 2.2-läget för att likna en typisk datormonitor.

Videointervall växlar mellan dator- och videonivåer och ska matchas mot källan där Begränsad är videonivåer (16–235), Komplett är datornivåer (0–255) och Auto-läget försöket tolka signalen vilket omfång det har. Artikeln om svart och vitt i bilden som nämns ovan berättar mer.

Några snabba tumregler är att ifall du matchar videointervall, till exempel att RGB Full ut från grafikkortet hör ihop med Komplett-läget och YCbCr-signal hör ihop med Begränsad-läget, då kommer Svartnivå-reglaget troligtvis att landa mellan 50 till 60. Ifall Svartnivå-reglaget kräver att du sänker långt, likt 40 eller att du kliver högt över 60 är det troligt att du matchat nivåerna under Videointervall fel mot källan.

Notera också att du för att kunna se alla nyanser ovanför svart kan behöva öka Svartnivå-reglaget så pass högt att du inte längre OLED-svart utan ankrar svart på en nivå där ljuset som kommer i ”svart” är mörkgrått. Detta är vanligt med LG:s OLED och du måste välja antingen eller. Nivåer för var Svartnivå-reglaget ska ankras kan också komma att ändras efter att du genomfört en pixelrensning, se separat avsnitt om inbränningar.

Visa mer
Klicka för mer information

5. Ställ in färgomfång och vitbalans

Fortsätter du i Bild-menyn, Avancerade inställningar samt Färg-menyn har du följande alternativ:

Färgdjup beskriver mättnad och luminans i färger. Reglaget på 50–55 är ungefär lika korrekt beroende på om du vill tweaka mot mindre respektive mer färg men fortfarande vara inom vad som anses vara felmarginaler.

Nyanser: 0

Färgskala: Autohitta anpassar sig efter signalen och är det som ger normala HDTV/Rec.709-färger typiska för datorbruk.

Färgskala: Inbyggd upplösning följer panelens native gamut, alltså det färgomfång den är fysiskt kapabel till vilket är nära P3-standard.

Färgskala: Dynamisk gör som inbyggd upplösning men skjuter godtycklig till mer färg till de nyanser som är mer dämpade.

Färgskala: AdobeRGB försöker efterlikna Adobe RGB som namnet antyder.

Finjustera har avancerade reglage för kalibrering med mätinstrument. Dessa fungerar dock inte nämnvärt bra och bör inte användas alls.

Vitbalans ger alternativen för just vitbalans. Färgtemperatur bör vara D65-standard och den dagsljusnorm som färgstandarder bygger på landa med reglaget på Varm:40 och nedanför. 0-läget är kraftigt blått. På exemplaret var Varm:46 mitt i prick för D65. Lägre nivå på reglaget gjorde då bilden mer gulgrön. De flesta OLED-modeller jag testat har sin sweet spot runt Varm 45–48.

Metod, Punkt, Röd, Grön och Blå: används för att med mätinstrument kalibrera vitbalansen

Visa mer
Klicka för mer information

6. Skärpa och klarhet

Skärpe-reglage i olika former är typiskt ett sådant reglage som inte gör bilden skarpare i egentlig mening. Bilden är ju så skarpa som den är skapad. Vad som tillförs är distorsion vilket adderar kantskuggor som underlättar för ögat att uppleva en kontrastskillnad och att något är subjektivt ”skarpare”. Detta kan fungera i mindre mängder för film och TV. Med datorgrafik och text fungerar detta inte alls då det blir störande konturer runt text och grafik.

Notera att flera av dessa reglage är utgråade vid PC-läge:

Justera skärpa: 0 då 10 ger kantskugga runt just grafik och text.

Superupplösning: Av. Reglaget har en subtil uppskalning som hjälpa med intrycket av skärpa när du matar signal med lägre upplösning likt 1080p.

Brusreducering och MPEG brusreducering smetar till bilden i rörelser men kan hjälpa vid video med låg kvalitet. Utgråade i PC-läget.

Smidig gradering: Av. Utgråad i PC-läget. Ska mildra posterisering men gör det priset av sämre detaljnivå överlag.

Biosalong: Endast relevant när du matar 24p-signal. Ska då vara På för att undvika så kallat ”judder”. Ej aktuellt och därför utgråat vid 60 eller 120 Hz i PC-läget.

TruMotion är LG:s interpolering för mer bildflyt och är avstängt i PC-läget då det annars blir märkliga fel i rörelser vid datorgrafik, inte minst i hur muspekaren upplevs.

TruMotion: OLED-Motion är BFI-funktionen, se separat avsnitt om Spelegenskaperna

Visa mer
Klicka för mer information

7. Stäng av overscan

Overscan är att bilden beskärs i kanterna och zoomas, typisk att man inte ser startmenyn i Windows därför att tycks hamna utanför bilden.

  1. Kugghjulsknappen i en sekund för kompletta menyer

  2. Menyn Bild

  3. Bildformat

  4. Användarval: Original

  5. Skanna bara: På

Vid PC-läge och med speloptimeraren som bildläge verkar det som overscan inte är ett problem och Skanna bara-menyn är grå. Men det kan förekomma i andra sammanhang och i andra bildlägen och då är det värt att veta hur man ordnar med det här sattyget.

Visa mer
Klicka för mer information

8. Stäng av reklamen och hemskärmen

När du drar igång LG OLED 42C2 kommer den bete sig som en modern TV och presentera appar samt reklam för film- och TV-utbud, typiskt Disney-filmer som vänder sig till barn. Vill du försåeligt nog inte mötas av detta varje gång du knäpper igång 42C2 går det att stänga av. Reglagen gömmer sig långt ned på djupet i menyerna.

  1. Kugghjulsknappen i en sekund för kompletta menyer

  2. Menyn Allmänt

  3. System

  4. Ytterligare Inställningar

  5. Heminställningar

  6. Stäng av Automatisk start av Hem och Hemreklam

Visa mer