HDMI: Detta krävs av din GPU

För att komma åt den fulla 4K/120-kapaciteten med FRL 48 Gbps behöver du ett modernt grafikkort i antingen Nvidias Geforce RTX 3000-serie och AMD:s Radeon RX 6000-serie eller nyare när det kommer. Ett modernt grafikkort rekommenderas verkligen då du undviker alla kompromisser och de tekniska och praktiska hindren för nå full kapacitet med LG 42C2. I vanlig ordning rekommenderas en certifierad Ultra High Speed-HDMI-kabel för att nå den bandbredden.

Kortfattat: GPU-kraven för LG 42C2 och 4K/120

  • HDMI med FRL 48 Gbps används

  • Certifierad Ultra High Speed-HDMI-kabel

  • Nvidia RTX 3000 och nyare

  • AMD RX 6000 och nyare

  • Äldre grafikkort kräver kompromisser eller omvägar som i sin tur har kompromisser

  • LG 42C2 är en TV och använder därför inte Displayport

  • Macar når inte 4K/120 pga av att Apple är Apple

Har du äldre grafikkort kan du fortfarande köra HDMI med gamla TMDS-maxgränsen om 18 Gbps vilket räcker till något av följande:

  • 4K/60 med 8 bitar full färgupplösning i RGB eller YCbCr 4:4:4

  • 4K/60 med 10 bitar HDR i subsamplade färger YCbCr 4:2:2 eller 4:2:0

  • 4K/120 med 8-bitar i med YCbCr 4:2:0-subsampling

  • 1080p och 1440p fungerar även i 120 Hz på 18 Gbps ifall du har krävande spel och ett äldre grafikkort som inte orkar rendera spelen i 4K med tillräcklig prestanda

Anslutningar och högtalare

Strömförsörjning är via en knappt två meter lång ojordad apparatkabel (vinklad och rund CEE 7/17-kontakt, ej den smala Euro-kontakten) vilket sitter fastbyggd till höger på baksidan sett framifrån. Alla kontakter sitter på kortsidan åt vänster sett rakt framifrån. Eftersom det är en TV använder den HDMI och 42C2 har fyra 48 Gbps-kapabla HDMI-anslutningar.

42C2_kontakter.jpg

LG 42C2 har inbyggda högtalare och en funktion kallad ”AI-ljud” som ger ett slags spatialt filter. För att vara högtalare till en TV är det inte direkt kraftfullt men i alla fall distinkt och tydligt. Jämfört man däremot ljudet från 42C2 med de sorgliga ursäkter till högtalare som sitter i vanliga bildskärmar är ljudkvaliteten så bra att hakan slår i gatan!

En förtjänst av 42C2 i grunden är en TV är att det också finns optiskt ljud ut och hörlursuttag, samt att den kan köra ARC/eARC på HDMI 2 till externa ljudsystem om det önskas. På det även Bluetooth för anslutning till högtalare. Alternativt det omvända att använda TV:n som en Bluetooth-högtalare. Bluetooth verkar tyvärr inte kunna stängas av och LG42C2 kommer att ligga öppen och inbjudande för det senare vilket är direkt störande. Du kan behöva blocka nyfikna grannar då och då.

Omvägen via Displayport

En TV byggs inte med Displayport i åtanke och fullt förväntat saknas alltså Displayport på LG 42C2. För det är en TV och inte en bildskärm. Alla moderna datorer är kapabla till HDMI och kan således ansluta till en TV. Långt ifrån alla datorer har dock FRL 48 Gbps-kapabla HDMI-anslutningar men sitter istället på Displayport och även Thunderbolt vilka kan nå beandbredden för 4K/120.

Den tredje vägen för äldre grafikkort är därför att använda en aktiv Displayport till HDMI-omvandling som med tillräckligt hög bandbredd konverterar Displayport till HDMI och där når man som regel motsvarande ≈30 Gbps vilket räcker till 4K/120 med 8 bitars färg RGB/4:4:4 eller 4K/120 10 bitar HDR med YCbCr och subsampling.

DSC08606.jpg

Förra generationen och kanske fortfarande fullt kapabla grafikkort kommer inte kunna köra 4K/120 över HDMI utan kompromisser eller omvägar via specialomvandlare.

Dessa omvandlare fungerar normalt inte med alla HDMI-funktioner likt exempelvis VRR/adaptiv synk. Notera också att majoriteten omvandlare av den här sorten (de som kostar hundralappar) endast omvandlar till HDMI med max 18 Gbps för 4K/60 eller till och med lägre bandbredd med max 4K/30.

Ta alltså inte för givet att du får bättre anslutning via HDMI bara för att kabeln, omvandlaren eller dockan ansluter med rätt sorts kabel i datorn och HDMI i andra. Hela kedjan måste vara kapabel.

Stannar på 4K/60 för Macar

Ifall du kör en modern Mac är de HDMI-anslutningarna inte kapabla till mer än TMDS 18 Gbps. Det går att köra Displayport via USB-C/Thunderbolt enligt ovan nämnda omväg och därifrån omvandla till HDMI. Fast det visar sig att Apple låser bandbredden till max 18 Gbps så fort det är HDMI-enheter i andra änden. Detta trots aktiv omvandling från Displayport-signal.

Därför fungerar den tredje vägen inte för Macar med Apples nuvarande mjukvara. Den Macbook Pro M1 Max-modell jag använder under testet körde 18 Gbps 4K/60 med YCbCr 4:4:4 via sin inbyggda HDMI-anslutning.