Subxpixlar och PC-inställningar

LG:s WOLED-teknik bygger på fyra subpixlar där en vit subpixel kliver in för att hjälpa till med ljusstyrkan, särskilt vid HDR. I grunden är alla fyra subpixlar vita och det som skiljer dem är att röd, grön och blå får sin färg genom färgfilter. Ordningen på subpixlar är dessutom RWBG vilket påverkar hur text renderas på subpixelnivå. Därför är Cleartype-inställningarna viktiga för hur text ser ut och det rekommenderas starkt att du ändrar dessa till ditt gillande.

Att tänka på med 42C2 som skärm för text och grafik

För att LG OLED 42C2 ska likna en datorskärm så mycket som möjligt för text och grafik behöver du tänka på följande:

  • Kör PC-läget på TV:n för full färgupplösning

  • Använd RGB Full för typiskt PC-bruk

  • YCbCr bör köras med 4:4:4-nivå då subsamplad signal adderar till den problematik som redan finns

  • Använd Cleartype och anpassa tills det ser bättre ut då panelen har en ovanlig subpixelstruktur

  • Reglaget Justera skärpa ska ställas på 0 då den annars ger kantskuggor på text och grafik

  • Använd skalning i Windows med 125–150 procent för att ytterligare dölja effekterna av subpixelstrukturen

  • Vissa lägen under Speloptimeraren och Spelgenre försämrar textrenderingen. Låt det reglaget stå i Spelgenre: Standard-läget för så normal textrendering som det nu är möjligt

PC-läget är viktigt för att då subpixelrenderingen att fungera med text och grafik utan att färger subsamplas av 42C2. Den vita subpixeln och den ovanliga strukturen gör att text kan se ut att ha en extra kant och detta förstärks ifall du inte ändrar reglaget Justera skärpa till 0.

42C2_Subsampling_NOT_pc_mode.jpg

Utanför PC-läget subsamplas färger vilket överlag försämrar egenskaperna för att använda 42C2 som skärm. Bilden blir tydligare om du klickar på den.

42C2_Subsampling_pc_mode.jpg

Med PC-läget återges RGB och YCbCr 4:4:4 utan reducerad färgupplösning och den fungerar som en skärm ska fungera. Bilden blir tydligare om du klickar på den.

Allt detta blir steget svårare med modernare Mac OS där reglage för subpixelrendering är borta från Systeminställningarna. Vissa inställningar kan förvisso nås via terminalen, men inget finns som tar hänsyn till den ovanliga subpixelstrukturen. Är det någon som har idéer och förslag för Macar, återkom gärna i forumet!

Skalat gränssnitt döljer en del av problemen

Skalningen i gränssnittet kan till viss del dölja dessa fenomen. 100% skalning gör det tydligt på text och grafik att WOLED-panelen inte är som andra paneler. 125% och särskilt 150% skalning döljer det mesta och ger också behagligare text. Skalning mildrar även problemen för Mac OS.

42C2_Spelgenre_worse_text.jpg

Med Speloptimeraren kan text och grafik ytterligare bli sämre ifall du har ändra inställningen för Spelgenré till annat än Standard. Detta syns tydligast på text där det uppstår artefakter runt konturerna. Detta kan även försämra för vissa typer av spel där text och detaljer blir grötigare. Använd funktionen med omsorg.

Notera att allt detta fortfarande kan påverka viss typ av användning negativt. Du kan få text att skala vettigt men det är svårare med grafik och sådant som foto- och videoredigering. Det är svårt att sitta i exempelvis Photoshop och arbeta med detaljer i bilden när man inte riktigt kan avgöra om det man ser på skärm beror på det foto man arbetar med, eller ifall det är något som OLED-panelens struktur adderar till bilden.

Tumregel är Full RGB från PC

Beroende på grafikkort och inställningar kommer du att få ett varierande urval av tillgängliga signaler över HDMI. Fördelen med att LG 42C2 är en TV är att den kan reagera korrekt på både RGB- och YCbCr-signaler. Generellt som en tumregel för typiskt datorbruk bör du köra RGB Full-nivå. Fast det är inte alltid möjligt beroende på vilket grafikkort du har. Tänk på att många grafikkort och drivrutiner på automatik ofta kör HDMI-anslutningar som RGB Begränsad.

Ifall du måste köra en YCbCr 4:2:2 eller 4:2:0-signal med subsamplade färger kommer LG42C2 tappa en del kvalitet på detaljnivå. Det är inte rekommenderat när du använder 42C2 som renodlad skärm till datorn. För filmtittande och till viss del även spelande är detta däremot mindre besvärande eftersom subsampling inte utgör riktigt samma problem där.