Bakgrunden med OLED-TV som bildskärm

Varför ska man då köra en OLED-TV som en skärm? Här finns flera skäl. En OLED-TV är så mycket bättre när det kommer till bild- och färgkvalitet. Särskilt med hänseende på kontrast och dynamiskt omfång där dagens LCD-baserade bildskärmar ligger långt efter. Vilket blir brutalt uppenbart när man talar om HDR som handlar just om det dynamiska omfånget som en OLED kan nå men en LCD aldrig kan nå utan tveeggade löningar likt FALD.

Kortfattat: Varför kör man en LG 42C2 som bildskärm?

  • Traditionella spelskärmar matchar inte bildkvaliteten, särskilt för HDR

  • High-endspelskärmar ofta dyrare och inte alltid snarlika i bildkvalitet

  • OLED-TV tillverkas i miljoner exemplar och priset sjunker alltid

  • 42 tum precis på gränsen för ett skrivbord

  • LCD-TV med motsvarande prestanda endast på 55-tum och större

TV-utbudet har snart ett decennium av mycket hög bildkvalitet i 4K tack vare teknikutvecklingen. Detta till ständigt sjunkande priser samtidigt som finesserna bli fler och bättre. Nextgen-konsolerna har också satt fokus på spelegenskaper bland TV-tillverkare med lägre latenser, VRR/adaptiv synk och även sådana finesser som annars främst finns på spelskärmar, likt Speloptimeraren-funktionen som LG använder.

42C2_konsol_GPU.png

Ironin blir därför att en användare med PS5 eller Xbox Series X trots sin kringskurna hårdvarukapacitet faktiskt kan spela med högre och bättre bildkvalitet tack vare TV:n. Medan en PC med en traditionell spelskärmar ofta har det precis tvärtom. Grym och nästan gränslös hårdvara men annars rätt så jädra medioker bildkvalitet. Kör du OLED-TV till en PC och du kan ta del av den grafikupplevelse en välutrustad PC rättmätigt är kapabel till.

Spelskärmar matchar inte alltid kvalitet eller pris

Faktum är att det just nu inte finns många dedikerade spelskärmar vilka kan matcha bildkvaliteten hos en OLED – förutom möjligtvis de väldigt få OLED-spelskärmar som finns. Du kan finna 27- och 32-tums spelskärmar med 4K-LCD-panel i höga frekvenser för ungefär samma prisnivåer som LG:s OLED-TV. Dessa skärmar har dock inte i närheten av bildkvaliteten en OLED kan erbjuda.

Bland bildskärmar och särskilt spelskärmar är vi i grunden fast i 00-talets kvalitetsnivåer. Spelskärmarna blir främst billigare och billigare varje år. Du får högre frekvens och fler pixlar för färre kronor. De uslaste skärmarna är idag borta men inte mycket har hänt med den högre kvalitetsnivån. Traditionella spelskärmar är därför idag helt frånsprungna vad gäller just hög bildkvalitet. Förutom ett fåtal rätt så dyra specialfall.

OdysseyPR_main1_G8.jpg

Kommande Samsung Neo G8 kör 4K/UHD i 240 Hz, LCD-panel med mini-LED och på pappret 2000 nits. Priset ännu inte känt men lär hamna på som lägst 18 000 kr baserat på preliminärt dollarpris.

I den mån tillverkarna försöker med high-end-spelskärmar med kvalitet får man i sin tur räkna med att betala mycket mer för de spelskärmarna. 32-tums 4K-spelskärm med verklig HDR-kapacitet från en mini-LED-FALD kan mycket väl kosta mer än det dubbla mot en OLED-TV.

TV-marknaden är en stor och bred marknad där toppkategorin av modeller produceras och säljer flera miljoner enheter varje år. LG:s OLED är just den typen av volymprodukt och är tillgänglig överallt till låga priser, särskilt mot hösten och vinterns reor. En nischad spelskärm tillverkas endast i bråkdelen så stora volymer.

Bättre LCD-TV istället för OLED-TV?

En följdfråga är då varför man inte kör en LCD-TV med FALD, mini-LED och quantum dot-teknik? Dessa modeller kan ofta matcha en OLED-TV i bildkvalitet, trumfa en OLED i hög ljusstyrka och även matcha LG:s spelfunktioner, inte minst då Samsungs TV-apparater vilka också har ett distinkt spelfokus sedan flera år tillbaka.

TCL C93 Series_2.png

Full spelkapabla LCD-TV likt TCL C93 kan ge en kvalitet jämförbar med en OLED. Fast då är det som regel i 55 tum och uppåt som gäller för LCD-TV. Produkter i mindre storlekar använder enklare och sämre paneler.

Svaret är att det kan du så klart också göra. Kruxet med LCD-TV-strategin är att du måste till 55 tum och större för att finna LCD-TV med en kapacitet och kvalitet som motsvarar LG 42C2. Är det 55 tum och större du söker kan du därför finna LCD-alternativ. LG 42C2 prickar in ett område där LCD-spelskärmar inte matchar pris och kvalitet och där LCD-TV förvisso kan matcha kvalitet men istället riskerar att vara för stora för ett skrivbord.

Priset kommer att variera men också sjunka

När detta skrivs i början av juni är prislappen för 42C2 någonstans kring 14 000 kronor. Baserat på föregående modellers prisutveckling kan prislappen mycket väl hamna under 10 000 kronor till hösten. Ingen LCD-spelskärm med snarlika specar kan matcha bildkvaliteten hos 42C2 och samtidigt möta den prisnivån.