Våra hitintills bästa överklockningsresultat med QX9770 skedde med Gigabyte X48T-DQ6. Överhuvudtaget har det vart svårt att få riktigt bra resultat med denna processor. Vi började då försöka ta reda på vad detta berodde på.

Att få processorn att starta och fungera felfritt var faktiskt lättare sagt än gjort. De moderkort med X48-kretsar vi än så länge testat processorn med verkar dock inte ha några problem. Abits IX38 QuadGT fungerar däremot inte alls med processorn trots senaste BIOS. Även Gigabyte EP35-DS4 verkar ha samma problem, men Gigabyte P35-DQ6 gick att få igång med den senaste beta BIOS. Vi blev dock tvungna att starta med maximalt två minnesmoduler och vid ett tillfälle ändra multipel med en annan processor för att sedan byta till QX9770. När det gäller kompatibilitet vinner QX9650 lätt trots att även den kan vara svår för en del moderkort.
För att lättare jämföra relationen mellan QX9650 och QX9770 utförde vi flera överklockningstester. Core 2 Extreme QX9770 kräver visserligen mindre spänning än tidigare processorer för att nå samma frekvenser men verkar trots det bli varmare. Vi litar dock inte alls på de temperaturer som uppvisats så vi skall försöka oss på en annan metod.
Spänning till processorn
QX9770 @ 4,0 GHz = 1,3125 V
QX9770 @ 3,2 GHz = 1,2875 V
QX9650 @ 4,0 GHz = 1,45 V
QX9650 @ 3,0 GHz = 1,25 V
Vi testade noggrant vilken spänning som krävdes för ett helt stabilt system vid 4,0 GHz. Med andra ord var det inte längre stabilt om vi sänkte spänningen. Att mäta effektförbrukningen är ett bra sätt att få en uppfattning om vilken av dessa processorer som blir varmast.
Dessa tester är utförda med samma nätaggregat och med moderkortet Gigabyte P35-DQ6 (förutom för plattformen Skulltrail som är med som referens). Det framgår tydligt att QX9650 visserligen kräver högre spänning än QX9770 för att nå samma frekvens men drar mindre effekt. Därför kan vi med stor sannolikhet säga att QX9770 blir varmare vid samma överklockningsfrekvenser.
Ytterligare ett tecken på detta var det faktum att vi fick prestandaförluster med QX9770 vid 4,0 GHz som endast löstes genom att stänga av nedklockningsfunktionerna i BIOS (som sker vid höga temperaturer). Viloläge i diagrammet är dock fortfarande med dessa funktioner aktiverade (men inte belastning). Våra prestandatester var utförda med dessa funktioner avstängda för att minska risken för sådana problem. När vi gjorde tester i 4200–4300 MHz fick vi märkbara prestandaförluster trots att alla BIOS-funktioner som reglerar detta var avstängda. Med andra ord kunde vi köra drygt 4,0 GHz med processorn utan några uppenbara prestandaproblem men dessa var tydliga vid 4,2 GHz och uppåt.
Skall man överklocka med vanlig luftkylning verkar QX9650 fortfarande vara det optimala valet. De som även bryr sig om prislappen bör kanske se närmare på de nya processorerna med fyra kärnor istället (Q9xx0-serien). Ifall man inte anser sig behöva mer än två kärnor är förstås processorerna i Wolfdale-serien de bästa för de som inte nöjer sig med standardfrekvenser (E8x00-serien).