När det kommer till att utvärdera en bärbar dator av den här kalibern är det viktigt att ha ett par saker i åtanke. Först av allt – topprestanda i ett litet format kommer alltid innebära kompromisser på ett eller annat sätt.
Högpresterande datorkomponenter kräver mycket ström, och även om nya tillverkningstekniker möjliggör imponerande energibesparingar så förflyttas alltid målet framåt. Det är med just detta i åtanke som jag tycker att HP har gjort ett enastående bra jobb med just kompromisserna för denna bärbara dator.
Detta är i många avseenden en kompromisslös modell. Byggkvaliteten är toppklass, med ett gediget bygge av aluminium och plast. Jag har inte stött på något irriterande knarrande eller flexande. Gångjärnen är stabila och har precis det där rätta motståndet.
Textiltrådarna ingick.
Tangentbordet är den stora stjärnan när sett till de yttre aspekterna, jag gillar verkligen vad HP försökt åstadkomma med ett mekaniskt tangentbord på en bärbar dator. Motståndet är skönt och det finns till och med ett visst djup i tangenterna.
Sett till grafikkort anser jag att ett Geforce GTX 1070 är fullt tillräckligt och kommer matcha den här komponentmixen mycket bättre. Processorn blir en flaskhals och kan inte utnyttja den fulla potentialen i ett GTX 1080, så lillebrodern i serien hade troligen varit ett bättre val både ur ett ekonomiskt och prestandamässigt syfte.
Mina begränsade erfarenheter av bärbara datorer i premiumsegmentet gör bedömningen av kylningen något haltande men jag tycker att HP har lyckat väl med att sy ihop kompromissen mellan högprestanda och tyst och sval dator. Den upplåsta multipeln på processorn blir dock något av en gimmick då överklockningen begränsas av värmeutvecklingen.
Tyvärr har emellertid även solen sina fläckar, såsom styrplattan och övrig utformning. Enligt mig är det hög tid att Windows-datorer kommer ikapp Mac när det kommer till styrplattor. Min Macbook från 2012 är ljusår bättre än vad HP lyckas få ihop 2018.
I övrigt gör också den kantiga designen och tyngden att det är en väldigt obekväm dator att bära och det slutade ofta med att jag bar den som en serveringsbricka, till min frus stora nöje. Med sina nära på 5 kg plus 1,3 kg extra för strömadaptern så är det inte något som stoppas ned i väskan och tas med i första taget.
Denna datorn är snarare att betrakta som en väldigt mobil speldator, vilket jag hela tiden under testet har använt den som. Jag hade möjligheten att vara lite mer social med mitt spelande och kunde lira de senaste spelen från soffan, vardagsrummet och nere i gillestugan där min ordinarie rigg lever ut sitt liv.
Till sist måste jag också nämna priset, som är väldigt högt och i skrivande stund ligger på 34 990 kronor för toppmodellen. Värt att notera är att den, till skillnad från min testmodell, enbart erbjuder en SSD-enhet på 1TB och inget mer på lagringssidan. Den gamla devisen ringer sann; smakar det så kostar det.
Personligen rekommenderar jag att en potentiell köpare går på lillebrodern som istället har ett Geforce GTX 1070, men i övrigt är exakt samma dator fast 7000 kronor billigare.
Det är svårt att prata om prisvärt på något sätt i sammanhanget, men Omen X gör samtidigt mycket rätt och försöker verkligen göra sig skäl för pengarna. För den som letar efter en bärbar speldator utan kompromisser är ändå Omen X ett alternativ jag kan rekommendera.
Fördelar:
Kvalitativ och robust byggkvalitet
Skyhög prestanda
Mekaniskt tangentbord som sätter en ny standard
Bildskärmen på 120 Hz plus Nvidia G-Sync
Nackdelar:
Priset
Styrplattan är en stor besvikelse
Tung och otymplig, särskilt tillsammans med strömdadaptern
Pris vid publicering: 34 990 kronor