Senare i år väntas AMD lansera processorer med de nya Zen 5-kärnorna, och enligt rykten ska kretsar för stationära datorer – kodnamn Granite Ridge – höra till de första med den nya arkitekturen. Nu ser det ut som att dessa komma ingå i en ny Ryzen 9000-familj, rapporterar Videocardz.

En av UEFI-drivrutinerna som ingår i en uppdatering av basmjukvaran för Asus-moderkortet X670 ROG Crosshair Hero är nämligen till för den nya processorserien. Drivrutinen i fråga är för AMD Platform Management Framework som möjliggör hantering av prestanda, effekt och temperatur.

Att Zen 5-processorerna kommer använda samma AM5-sockel som Ryzen 7000-familjen är känt sedan tidigare, men det är aldrig helt säkert att moderkortstillverkare uppdaterar existerande moderkort med stöd för nya processorgenerationer även om de har samma sockel.

Granite Ridge väntas ha processorer med TDP på 65–170 watt och kan toppas av Ryzen 9 9950X eller möjligen en modell med 3D V-Cache, som en uppföljare till populära Ryzen 7 7800X3D.