Inlägg

Inlägg som Nyrostad har skrivit i forumet
Av Nyrostad

Antar att det är ett typo, men du skriver tal med en skillnad på 1.01 A. Är skillnaden bara 0.01 A spelar det knappast någon roll. Ampere-angivelsen på den adapter som lämnar likström är den ström den maximalt klarar att leverera med bibehållen spänning - det faktiskta strömuttaget bestäms av belastningen (dvs datorn i detta fall). Du kan således inte ha för hög strömstyrka på adaptern, utan stämmer spänningen, polariteten på kontakten, huruvida den levererar likström eller växelström (DC resp. AC) sekundärsidan och märkningen för maxström inte understiger den tänkta maxbelastningen ska allt vara lugnt. Om det som i detta fall diffar 0.01 A spelar det knappast någon roll ens om det är upp eller ner - datorn belastar sällan nätagget till max ändå.

Dessutom är det ingen risk att skada själva datorn med lägre märkström heller - det lär bli instabilt och adaptern kan beroende på överbelastningsskydd skadas, men datorn i sig ska inte kunna ta någon skada av att få för lite ström.

Happy charging

EDIT: Här var det snabba svar haha! Tror dock laddningen av ett laptopbatteri regleras digitalt på datorsidan - således borde inte märkströmmen ha något att göra med laddtiden så länge den inte är riktigt klen. Den enda egentliga gången en laptopladdare maxbelastas är då datorn den driver maxbelastas.

Av Nyrostad

Flyger vanligtvis mest i Flight Simulator X, och realismen i flygfysikmotorn i BF3 kan ju definitivt diskuteras på ett par punkter men kul som fasen är det! Som alla andra säger så är en joystick av valfri modell det bästa du kan skaffa dig för att få bättre känsla i flygningen - mer avancerade undan- och attackmanövrar är nästan omöjliga med musen. Ett vridhandtag att binda till rodret är himla trevligt också - då får du bra mycket lättare att sikta.

Som med det mesta i BF3 är det svåraste att komma igång med själv flygningen - innan du låser upp flares är du otroligt sårbar, men de kommer ganska fort så bara håll ut. När man väl har flares klarar man sig långt - maskingeväret är det viktigaste vapnet man har även efter att man låst upp alla unlocks. En erfaren pilot skjuter du i princip inte ner med heatseekers såvida inte flera spelare avlossar dessa mer eller mindre samtidigt (detta kan iofs komma att ändras nu i och med den kommande patchen).

Resten är nog bara att prova sig fram till, men den vanligaste anledningen till att folk blir nedskjutna, iaf av mig, är att de inte fått in tekniken med att släppa av på gasen in i svängar (i verkligheten hade visserligen piloten svimmat och planet förlorat vansinnigt med höjd vid en sån manöver på så låg höjd som man flyger på BF3, men det är en annan historia). Gör man mjuka, vida svängar är det väldigt lätt för andra jets att med en skarp sväng lägga sig direkt bakom, och då är man körd. Air radar-unlocken är helt underbar i detta avseende, eftersom man kan flyga fram och tillbaka och roa sig med att skjuta tanks med rocket pods och bli varnad i god tid när ett fiendeplan närmar sig.

Att öva på det på lite mindre servrar funkade för mig iaf - nu har jag vid något tillfälle hållt mig i luften hela rundor på SweC-servern Ha så kul

Av Nyrostad

Kör datorn i sign på ett 500W FSP-agg eftersom jag hade det sen innan ville prova det iaf innan jag köpte nytt - men det fungerar fint. Spelade nyss BF3 i ett antal timmar i sträck istället för att plugga, så killen jag skriver arbete med skulle nog hävda att det funkar för bra...

Av Nyrostad

Dustin (home) har jag länge tyckt mycket bra om - förutom ett brett sortiment och bra leveranstider erbjuder de även en finfin studentrabatt. Dessutom har samtliga av de RMA-ärenden jag haft hos Dustin lösts på ett otroligt smidigt sätt - alltså inte bara bra och enligt gällande rutiner, utan verkligen strålande lösningar med mig som kund i centrum.

De har kanske inte en chans mot Inet här på SweClockers, men jag ville i alla fall ha sagt det här

Av Nyrostad

Prova stickorna var för sig med memtest. Jag hade nyss en defekt sticka i ett 2x4 Gb-kit och med båda stickorna i klarade paret memtest över natt - det krävdes memtest av den defekta stickan ensam för att påvisa problemet.

Av Nyrostad

Driver systemet i sign med ett FSP BlueStorm II på 500W, har aldrig krånglat

Av Nyrostad

Har du en allrisk/drulleförsäkring så är det bara att anmäla skadan och berätta vad som hänt. Självrisken är i dessa fall oftast fast mellan ca 800 och 1500:- beroende på avtal, och ersättningen därefter betalas ut efter en schablon för allriskförsäkringen som baseras på vad det är för typ av produkt (dator brukar vara en egen kategori) och hur gammal den är. Värdesavskrivningen går dock jävligt fort på elektronikprylar i hemförsäkringar, så huruvida du får ut nån summa värd namnet är upp till just ditt avtal.

Oavsett vilket kan du anmäla vad som helst till ditt försäkringsbolag - de avgör om du får ersättning eller inte. Försäkringsbedrägeri är rubriceringen på det brott du begår om du genom att ljuga om omständigheterna begär ersättning du egentligen inte har rätt till.

Ring och snacka med ditt försäkringsbolag!

Av Nyrostad

Postar lösningen till problemet ifall någon skulle råka ut för samma sak:

Jag fortsatte testandet med prime95 med small FFTs för att utesluta CPUn, och mycket riktigt verkade den stabil. Fortsatte sedan att leta efter något som skulle framkalla fel så fort som möjligt och fann att Linpack-testet i OCCT kraschade efter bara några minuter - det använde jag sedan som huvudtest när jag provade minnesstickorna var och en, och mycket riktigt var felen relaterade till den ena stickan. Denna ensam gav sedan fel också i Windows Memory Diagnostic, så gissningsvis ökade sannolikheten att de defekta adresserna skulle accessas tillräckligt för att kunna påvisa fel i minnestest när den friska stickan inte fanns med i leken.

Nya minnen borde komma idag efter en alldeles underbart välhanterad RMA hos Dustin - stor tack till dem!

Av Nyrostad

Har också precis detta kort - är ingen riktig gamer egentligen, men när det bara skiljde en femhundring mellan 560Ti och 570 tänkte jag att jag var tvungen att prova, och så långt är jag väldigt nöjd. Har tyvärr en del CPU/RAM-relaterade problem i nya riggen, så jag har inte hunnit prova några direkta tweakningar, men BF3-betan rullade rätt fint på "High" tyckte jag. Jag misstänker att man skulle kunna tweaka fläktprofilen lite bättre, för den är inte direkt tyst vid full load. Vid idle är det dock klart tystare än mina övriga fläktar, så på det hela taget gör det mig inget.

Av Nyrostad

Diverse BSODs och Prime95-fel i nybyggt, oklockat s1155-system

Har äntligen fått köpt och byggt ett nytt system, men glädjen infinner sig inte till fullo än eftersom det är duktigt instabilt emellanåt. BSODs av typen "MEMORY_MANAGEMENT" verkar vara det vanligaste felet, men kraschande program, andra BSODs och kanske framför allt omedelbara fel i Prime95 är också problem.

Parar jag ihop felkoder mina olika BSODs med det faktum att jag än så länge bara hunnit prova "blend"-läget i Prime95 pekar allt på defekta minnen, men de är 3+ timmar stabila i Memtest 86+ och 10+ timmar stabila in Windows Memory Diagnostic - kan de vara defekta ändå?

Har stängt av allt som har med auto-OC att göra i UEFI och ställt upp minnena i 1600 MHz eftersom SPD:n av någon anledning läses som 1333, trots att det är PC12800-minnen.

Systemet ser ut som följer:

CPU: i7 2600K
MoBo: Asus P8Z68-V Pro
RAM: Corsair Vengeance Low Profile DDR3 PC12800 2x4 Gb
GFX: Gainward GTX570
OS-disk: Crucial M4 128 Gb
PSU: FSP BlueStorm II 500W

Jag är medveten om att mitt gamla nätagg är i klenaste laget, men krascherna har å andra sidan enbart kommit då grafikkortet varit helt obelastat - att spela BF3-betan i 2-3 timmar har inte varit några som helst problem. Agget har dubbla 12V-linor specade till 18 A styck.

Jag kör senaste drivrutinerna till allt, men har ännu inte hunnit uppgradera firmware på varken SSDn eller moderkortet.

Idéer någon? Vad som helst - just nu har jag kört fast!

Av Nyrostad

Tack för ditt svar! Jag har tänkt i samma banor - Sandy Bridge-E hamnar sannolikt utanför min prisklass, men glömde det faktum att Ivy Bridge ju faktiskt håller liv i s1155. Då försvann helt plöstligt mitt enda aber, nämligen att sockeln inte är på väg ut riktigt än iaf. Med Bulldozer vet man ju aldrig, men de benchmarks, äkta eller inte, jag sett hittills har för det första inte visat några riktigt övertygande siffror och för det andra varit väldigt mycket mer spelinriktade än vad den här burken kommer att vara.

Om ingen har några protester tackar jag i så fall WrongTarget för hjälpen och beställer i helgen!

Av Nyrostad

Photoshop-/Arbets-/Speldator - bekräfta eller förkasta!

Nu ska äntligen mitt smått antika S939-system ut, och in ska nya prylar!

Bildbehandling i Photoshop/Lightroom är det huvudsakliga arbetsområdet, och min ursprungsplan ser ut som följer:

CPU: Core i7 2600k
MoBo: Asus P8P67 LE B3 (för PATA-kontrollerns skull)
RAM: Corsair Venegeance 2x4 Gb
GFX: GTX 570 (för att kunna spela ett och annat spel emellanåt)
System/scratchdisk: Crucial M4 128 Gb

Övriga delar ordnar sig, så vad tror ni? Är s1155/i7 2600k fortfarande värt att satsa på? Några förslag på ändringar?

Av Nyrostad

Riktigt snyggt att du inte bara som så många före dig byggde in en dator i ett stereochassi, utan dessutom integrerade den med dess kontroller! Och som lycklig ägare av ett par Carlsson OA-14 i teakfanér instämmer jag till fullo det högtalarförslaget

Av Nyrostad

Kort för tusenlappen som överlever lättare CAD-arbete?

Tjena!

Tjejen har börjat jobba en del Autodesk AliasStudio genom som utbildning, och jag har lovat henne hjälpa till att fixa ett grafikkort utöver det interna som drivers hennes skärm idag. Studentbudgeten tillåter som ni kanske förstår inga Quadro-kort, och med tanke på att hennes skolas datorer rullar på helt OK med sina 8600GTS-kort, så är målet för mig bara att hitta det som funkar bäst för de pengarna - de tyngsta renderingarna får hon göra nån annanstans

Som jag förstått det är Nvidia det som gäller för Autodesk-grejer, så därför frågar jag här - vilket kort skulle du komplettera hennes burk med i denna prisklass?

Systemet i övrigt bygger kring en Phenom II X4 955, med 4 Gb RAM och en Force F60 SSD som OS-disk.

Tackar för all hjälp i förhand!

Av Nyrostad

Jag är nog inte mycket till hjälp tyvärr, men då du sa att du var 3D-grafiker kände jag att jag måste passa på att fråga något jag undrat länge: Vad är det för grafikkort som gäller för 3D-grafik (då framför allt Autodesk Alias)? Fungerar ett konsumentgrafikkort som det du lagt i din lista, eller är QuadroFX och dess syskon mer eller mindre ett krav?

Tjejen pysslar med en hel del 3D-grafik inom sin utbildning, och jag känner att jag snart förlorar rollen som datorguru om jag inte uppdaterar mig inom det här

Av Nyrostad

Det har du rätt i! Hade helt missat hur mycket SSD-diskarna har sjunkit i pris, och efter att ha betat av ett par jämförande tester förstår jag vad du menar med overkill på CPU:n... Tack för tipset!

Har modifierat listan nu och lagt till en X25:a på 80 Gb och bytt ut processorn - vad sägs nu? Någon speciell SATA-kontroller man bör akta sig för med tanke på AHCI-stöd och grejer?

Produktlista - Frida Phenom X6

Av Nyrostad

Tack för alla svar!

Jodå, att det går att komma undan billigare förstår jag, men av olika anledningar är det faktiskt bäst om slutkostnaden hamnar mellan 5- och 7000 Det jag undrar mest över är således prioriteringen - vore det vettigare att satsa lite mer på ett intelsystem med färre, men effektivare kärnor med hyperthreading, eller har jag rätt i att AMD kanske är mer "bang for the buck"?

Ett HD5770 eller liknande tänkte jag låta henne få komplettera med själv när hon känner att hon behöver det. Eventuellt kommer hon i sin utbildning att behöva syssla med någon form av enklare CAD/CAM, så när det väl inträffar får hon själv kolla upp vad hon behöver

Klockning får jag oavsett se med, tvivlar på att prestandavinsten skulle märkas tillräckligt för att jag skulle riskera den extra supporttiden

EDIT: Nej, har du multipeln upplåst a la Black Edition är du fri att sätta processorns klockfrekvens oberoende av FSB och därmed minnesfrekvens. Högre minnesfrekvens ger dock ett snabbare system förutsatt att dina minnen klarar det utan allt för höga timings.

Av Nyrostad

Phenom X6-system till tjejen - ris eller ros?

Tjenare alla, long time no see för min del här på SweC, men hoppas ändå på lite synpunkter när jag nu lovat att hjälpa tjejen att bygga en stabil, hyfsat tyst och framtidssäker dator för max 7000, men gärna mindre.

Efter lite läsande har jag valt att basera systemet på AM3, mycket på grund av att Phenom X6 verkar vara bra "bang for the buck". Håller ni med? Hon har inte under de år jag känt henne spelat ett enda spel mer krävande än MS Röj - användningsområdena kommer snarare att vara huvudsakligen kontorsarbete/multitasking, viss filmuppspelning samt en del fotoredigering.

Hela inköpslistan finner ni här: Produktlista - Frida Phenom X6

Alla tips och synpunkter mottages tacksamt

Av Nyrostad
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Coltrasten
http://exet-upload.mine.nu/upl/ColtrasteN/pentaxk10d.jpg
http://media.pentax.se/images/products/lenses/se/21507_large....

Pentax K10D samt Pentax smc DA 16-45 mm / 4,0 ED AL objektiv.

En combo helt i min smak - den där gluggen har jag sett riktigt strålande resultat med, för att inte tala om kamerahuset! Törs man fråga vad du fick ge för kalaset?

Av Nyrostad

Har, som jag tidigare nämnt i den här tråden, utan problem lyckats löda ihop och konfigurera en kabel enligt detta kopplingsschema, men så för några dagar sen stötte jag på problem. Jag hade inte använt HTPC-riggen på ca 2 veckor, och när jag nu skulle ha den för några dagar sen, har jag bara en grå bild med svaga konturer av min bakgrund - allt tydde alltså på att blankingspänningen var för låg för att trigga in TV:n till RGB-läge. Sagt och gjort - jag aktiverade TV:n, drog ur scarten från TV:n och mätte DC-potentialskillanden mellan Pin 16 och 21 i scartkontakten, som till min bedrövelse bara kom upp i knappa 1 V, dvs inte i närheten av de 4,5 V som min digitalbox matar ut i RGB-läge.

Jag har senare även mätt i VGA-ändan (VGA-utgången aktiv och en synål i pin 9) med samma resultat, varför jag drar slutsatsen att kabeln är hel.

Min fråga är således; vad kan ha hänt, som gör att jag inte får några +5V ur pin 9 på VGA-kontakten? Det hela fungerade som sagt innan, men har till synes spontant lagt av...

EDIT: Har fortfarande inte hittat svaret till frågan ovan, men i brist på andra idéer snickrade jag ihop en USB-kabel som slangar +5V ur en USB-port in på scart pin 16, och det fungerar utmärkt så långt iaf!