Innan Sony, Microsoft och Nintendo släpper nya spelkonsoler måste företagen få ut utvecklarmodeller av konsolerna till spelstudior så att de kan lära sig programmera för dem och ta fram spel som är redo till lanseringen.

Sådana Dev Kit-konsoler är ovanliga och svåra att få tag i. Dels tillverkas de i få exemplar, dels gör tillverkarna allt de kan för att förhindra att de hamnar i orätta händer. Spelstudiorna måste skriva under sekretessavtal och följa olika säkerhetsrutiner. Varje konsol är ”brännmärkt” så att tillverkaren kan veta vilken studio som har klantat sig om ett Dev Kit dyker upp till försäljning.

Playstation 5:s Dev Kit var inget undantag. Det hade en intressant V-formad design och bara några få exemplar har setts till under åren. Nu rapporterar Tom's Hardware att ett exemplar ser ut att ha sålts öppet på Ebay – förklätt till pizzaugn.

Uppgifterna kommer från X-kontot Consolevariations som har delat en skärmbild som om den är äkta visar den avslutade auktionen där konsolen klubbades för 6 050 euro eller cirka 69 000 kronor efter 59 bud. Bilden visar flera pizzakartonger i bakgrunden och en stekspade med Playstation-logga. Det framgår inte när auktionen hölls.

Tom's Hardware påpekar att det lär vara svårt att få någon användning av ett modern Dev Kit eftersom de har olika tekniker som ska hindra olovlig användning.