AMD:s AM5-plattform var den första styrkretsen på markanden med fullt stöd för PCI-Express 5.0 och moderkort med styrkretsen X670E har normalt en x16-kortplats ämnad för grafikkort och en M.2-kortplats för en SSD. Enligt en rapport från WCCF Tech har en del användare drabbats av problem på datorer där båda dessa används.

Det finns idag inga grafikkort med PCI-Express 5.0 på konsumentmarknaden, men däremot många SSD:er och det är i system med en av dessa som problemen uppstår. Rapporter har förekommit med SSD:er från flera tillverkare, bland annat Crucial T700 och T705.

Ingenjörer på Crucial har bekräftat att de kan återskapa felet på olika kombinationer av moderkort och SSD:er, skriver företaget i ett inlägg på Asus ROG:s supportforum.

På drabbade datorer rapporterar Crystal Disk Info att SSD:n är ansluten med PCI-Express 1.0 istället för 5.0, som det borde. Enligt vissa rapporter är den faktiska hastigheten oförändrad med över 10 000 MB/s, men däremot säger användare att program kraschar slumpmässigt och några har inte kunnat starta Windows från SSD:n i fråga.

Användare som har ändrat inställning i BIOS från PCI-Express 5.0 till 4.0 säger att det har rått bot på problemen. Att använda en SSD med den äldre versionen hjälper så klart också, men då försvinner också den potentiella nyttan med den högre hastigheten.