Ifixit satte nyligen skruvmejseln i Iphone 16 och kunde konstatera att Apples senaste smartphone är ovanligt lätt att reparera. Nu har även Pro-modellerna plockats isär.

Särskilt beröm ges för möjligheten att komma åt komponenter som batteri, högtalare och kameror utan att behöva ta den vanskliga omvägen förbi skärmen. I Iphone 16 Pro-modellerna kan dessa delar nu nås genom att öppna baksidan av telefonen. Dessutom ska det vara enklare än tidigare att reparera USB-C-porten, och Lidar-enheten kan bytas ut separat.

En annan ny upptäckt är att Iphone 16 Pro-batteriet sitter inneslutet i ett aluminiumhölje, troligen för att förbättra värmeavledning och ge skydd vid reparationer. Den här designförändringen får tummen upp av Ifixit, eftersom den innebär minskad risk för skador som kan leda till kortslutning eller brand. Samtidigt har Iphone 16 Pro-modellerna inte fått samma förenklade system för att lossa batteriet som Iphone 16, där limmet som håller batteriet på plats kan lösas upp med en elektrisk ström.

Ifixit ger Iphone 16 Pro-modellerna betyget 7 av 10 för reparerbarhet, vilket är samma betyg som Iphone 16 fick, och högre än vad Apples telefoner brukar få. Förra året fick exempelvis hela Iphone 15-familjen betyget 4 av 10.

Krav på specialverktyg drar ner slutbetyget för Iphone 16 Pro, och Ifixit påpekar att det trots allt är osannolikt att telefonerna i sin nuvarande form lever upp till EU:s krav på utbytbara batterier, som börjar gälla 2027.