Inlägg

Inlägg som ElectroGeeza har skrivit i forumet
Av ElectroGeeza
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dr_Spackel
Minns att på amigan så hade jag ett Earth defender spel. Var bokstäver som ramlade ner mot marken och mina byggnader.
Träffade de byggnaderna så fick de skada. Man skulle trycka rätt bokstav för att ta bort den i luften innan den trääffade nått. [...] Borde ju ha kommit något liknande spel i dessa flashspelstider.

Faktum är att det redan finns. Jag har just installerat Type Faster och där ingår tydligen ett spelläge där man styr ett stridsflygplan genom det yttre rymden. Du får gärna testa det.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av andkem
Här har du en länk där man kan köpa ett program som heter "Tangenta". I det tränar man på att skriva "enligt tallriksmodellen". Det kostar dock 360 Kr för en privatlicens.

Tangenta

Jag fick använda det när jag gick på lågstadiet och jag tycker att det är ett utomordentligt program att träna sina skrivkunskaper med.

Det kostar 450 kr med moms.

Tack för tipset! Jag tror dock att det finns många bra program för den här typen av träning som kan konkurrera med Skrivknep - Tangenta och som till skillnad från Tangenta inte kostar något alls. Jag tycker inte att det är värt 450 kr för en enkel licens för en dator. Den som är motiverad nog får gärna köpa det, men jag hade alltså inte gjort det. Om man ska jämföra detta program med Type Faster eller KTouch i förhållande till priset så är både Type Faster och KTouch tusen gånger bättre tack var det att de inte kostar något alls.

Topreviews.com kan man se en lista med 10 top bästa program för skrivträning. Här är deras första, andra och tredje placerade program:

#1: Mavis Beacon Teaches Typing
#2: Typing Instructor
#3: 21st Century Typing

Alla tre kostar de mindre än Tangenta. De kostar mellan 14,99 till 19,99 US dollar. 19,99 US dollar är ca 175 kr vilket är betydligt mindre än de 450 kr man måste betala för Tangenta.

Jag har ännu inte testat så många program, men Typing Master som är på deras fjärde plats har ett genuint gränssnitt och är lättanvänt. Jag vet inte hur och vida de här programmen har stöd för svenskt tangentbordslayout men det hoppas jag att åtminstone någon av dem har.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Qwarkman
Välj norsk layout, dom har samma som oss. Glöm inte att ändra i windows också, annars får du fel för ö och ä.

Dansk layout funkar inte, dom har bytt plats på ö och ä av någon anledning.

Edit:
Tack för programmet föresten, har letat efter det vi hade i skolan, men kom inte ihåg vad det hette, men det här verkar bra. Nu är det slut på pekfingervalsen

Jag hade ingen aning om att norrmännen hade samma layout! Något nytt lär man sig hela tiden. Men danska passar inte, det stämmer nog.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av shagy
fin tråd gillar ditt tema
Jag skriver dock rätt snabbt med 3-4 fingerstekniken , men jag är 32 nu så jag är nog för gammal hund att få in riktigt skrivande i huvudet.
Jag skriver på et kombinerat svensk/norsk layoutbord för jag är svensk men bor i Norge så det blir lite missar på ö/ä ibland när jag byter bokstavslayouten.

Är det inte lite tokigt ändå med all denna utrustning vi behärskar, att vi inte har lärt oss det som ligger til grund för hela tekniken *LOL*
Jag har faktiskt aldrig reflekterat över det förrän nu.
KUDOS för uppväckandet !

Nej, inte jag heller, jag började först tänka på det när jag såg andra skriva om touch-typing och hur man kan skriva snabbt på tangentbordet.

Vår svenska tangentbordslayout bygger egentligen på den engelska QWERTY layouten. Men QWERTY i sig är en för ålderdomlig layout som datorerna har ärvt från skrivmaskinen och den är egentligen inte optimerad för dagens behov. Från början var bokstäverna på de första skrivmaskinerna ordnade i alfabetisk ordning, och sedan var det någon som kom på att man skulle kasta om alla bokstäver så att man snabbt skulle kunna komma åt bokstäver som är vanligast i engelska och då tillkom QWERTY någon gång på 1850-talet.

Det talas ofta också om att den egentliga anledningen till omorganiseringen av bokstäverna var pga. tekniska problem med de första skrivmaskinerna då tangent-armarna som slogs an mot pappret när man track på en knapp låg för nära varandra och kunde därför trassla ihop sig.

Själva begreppet "QWERTY" kommer alltså från de första sex bokstäverna på översta tangentraden, och det kan man se på det svenska skrivbordet också. Det finns också variationer så som AZERTY som är anpassad för franskspråkiga användare.

DVORAK är egentligen den mest aktuella och nyskapande tangentlayouten som skapades på 1930-talet och den har reviderats åtminstone två gånger sedan dess där man gjort smärre förändringar till den ursprungliga designen. På 1980-talet hade DVORAK flera hundra tusen användare. Men trots att allt flera DVORAK användare trycker på att DVORAK är flera gånger bättre än QWERTY så har databranschen ändå varit ganska konservativ och inte lyssnat så mycket. Följden är att vi än idag bråkar med QWERTY tangentbord, DVORAK tangentbord är i stort sett omöjliga att hitta idag i Sverige eller annanstans för den delen, de är mycket sällsynta.

Det har också tillkommit en svensk variant av DVORAK som heter SVORAK där man har placerat Å, Ä och Ö överst på första raden. Det finns också något man kallar "programmerings-DVORAK" som är anpassad för användare som ägnar mer tid åt att skriva dataprogram än vanlig text där man har placerat parenteser och olika operationstecken närmare mitten.

Om det är någon som vet var man kan köpa ett DVORAK eller SVORAK tangentbord i Sverige så får ni gärna skriva det här.

Den som vill läsa mer om DVORAK kan göra det här: [=http://gigliwood.com/abcd/lessons/]ABCD: A Basic Course in Dvorak[/url] Där kan man också göra lite övningar.

En annan webbplats som jag har hittat där man kan göra lite övningar i QWERTY är Lecteur.com. Sidorna är för det mesta på franska, men man kan också byta språk till engelska och övningssidorna är på antingen franska eller engelska.

Happy QWERTING and DVORAKING!

Av ElectroGeeza

Maskinskrivning: en förglömd konst

Hej!

För er som inte vet så är det rätt ovanliga ordet "maskinskrivning" en slags svensk motsvarighet till det engelska "typing". Man gör alltså skillnad på att "skriva" och att... tja, "skriva"... i engelskan, dvs. att skriva för hand med penninstrument och att skriva på skrivmaskin, vilken har allt eftersom ersatts av datortangentbordet i vår tid.

Så, låt oss anta att du säger att du är en van datoranvändare och att du vet precis allt om datorer. Men vet du mest grundläggande, kan du skriva på datorn?... och kanske framför allt, kan du skriva snabbt, bekvämt och samtidigt som du inte tittar på tangenterna? Ja, det är sannerligen mycket märkligt att rätt skrivmetod och fingersättning är underprioriterat och att det tycks vara viktigare att veta hur man använder ett program på datorn på rätt sätt än att kunna behärska tangentbordet riktigt.

Hur många av er här har rätt fingersättning eller skrivmetod när ni skriver?

Upp med en hand!

Hur många kan skriva 100 tecken per minut eller fler?

Hur många kan skriva utan att titta på tangentbordet?

Hur många gör 5% eller färre misstag per 100 tecken?

Förr i tiden när skrivmaskinen fanns fick man gå igenom en speciell skolning för att behärska skrivtekniken. Idag tycks det vara bara att plocka ut sin nya dator ur kartongen och börja knappa, oftast med ett finger till en början och sedan med två och där slutar det för de flesta.

Det är riktigt patetiskt att vi kan så mycket om datorer men kan ändå inte skriva på ett riktigt sätt. Själv har jag knappat på tangentbordet i många år, och jag kan skriva utan att titta på tangentbordet förutom när jag ska skriva vissa punkteringstecken. Men jag kan ändå inte "touch-typing". Jag har utvecklat någon avancerad form av "search and peck", men jag använder alla fyra fingrar på båda händerna i någon utsträckning och tummen för blanksteg och vissa kontrollknappar. Det tänkte jag att det skulle bli ändring på, så nu försöker jag lära mig rätt fingersättning "enligt tallriksmodellen"! Hehe, nej men tänkte försöka lära mig riktig "tocuh-typing" med den rätta fingersättningen.

Jag har hittat ett program som heter Type Faster som är baserat på KTouch. Jag tänkte använda det programmet för att öva på, men det verkar sakna svenskt tangentbordslayout. Är det någon här som har testat det här programmet och vet om det har stöd för svensk layout eller hur man kan fixa svensk layout?

Vet ni något annat program?

Någon webbsida eller webbapplikation där man kan öva kanske?

Är det lättare att lära sig QWERTY eller DVORAK alternativt SVORAK tycker ni?

Tack på förhand!

Av ElectroGeeza

Problem med TWAIN kommunikationsprotokollet i Adobes programavara

Hej!

Sedan jag uppgraderade från Adobe Creative Suite 3 till Creative Suite 4 så har jag upptäckt att Photoshop CS4 saknar stöd för TWAIN protokollet. Det gör att jag inte alls kan använda min skanner längre tillsammans med Photoshop CS4. Enda sättet verkar vara att nergradera tillbaka till CS3.

Att gå tillbaka till CS3 är dock inte en lösning i längden. För jag ställer mig frågan, använder inte alla nya skannrar TWAIN protokollet? Vilket protokoll använder dagens skannrar? Är det WIA? Kanske ISIS eller SANE? Vilken är vanligast? Anledningen till att jag frågar är naturligtvis för att jag ska veta vad som är aktuellt just nu på marknaden så att jag vet vilken skanner jag ska skaffa om jag nu ska köpa någon ny istället. Det hjälper ju knappast att jag köper en ny skanner om också den använder TWAIN. I Adobes nya program verkar ju TWAIN betraktas som utdött och det verkar som att Adobe aktivt vill att gå ifrån den.

Ni kan läsa mer om problemet med TWAIN stöd i Photoshop CS4 i min tidigare tråd på: http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=8...

Min skanner är en Canon LiDE60. Alternativet WIA är den enda som finns tillgänglig från Import alternativet i File menyn i Photoshop CS4. Finns det någon möjlighet att "konvertera" min skanner så att den använder det protokoll-stöd som faktiskt finns dvs. att tvinga den att använda WIA istället för TWAIN?

Tackar på förhand!

Av ElectroGeeza

TWAIN support saknas i Adobe Photoshop CS4?

Hej!

För några veckor sedan har jag uppgraderat till Adobe Creatieve Suite 4 från 3an. Jag har tidigare inte behövt skanna in några bilder från skannern, men när jag väl behövde göra det i Photoshop CS4 så blev jag negativt överraskad. När jag gick in på Import från File menyn så fanns inte "TWAIN" alternativet. TWAIN är ett protokoll och API som reglerar kommunikationen mellan mjukvaroapplikationer och bildenheter så som skanners och kameror. Utan den kan inte min skanner kommunicera alls med programvaran och jag kan alltså inte använda den alls tillsammans med Photoshop.

När jag installerade Creative Suite 4 så lät jag alla programalternativ vara markerade för installation utan att ändra alternativ för några komponenter. Efter en eftersökning om problemet via Google så visar det sig att andra användare har exakt samma problem, och det visar sig att en viktig komponent (ett plug-in) för att TWAIN ska stödjas i Photoshop CS4 är från början som standard avmarkerat så att det inte installeras vilket ju är oerhört korkat av Adobe att göra på det sättet.

TWAIN har ju funnits med åtminstone sedan CS om inte sedan tidigare också. Om man ändå vill gå ifrån den så ska man låta det vara upp till användaren att aktivt avmarkera detta alternativ vid installation än att Adobe själva har valt att avmarkera den vid installation. Man ska inte behöva bli överraskad på det här sättet när något som har fungerat i alla år plötsligt inte fungerar.

Lösningen ska alltså enligt vissa forum vara att man explicit markerar att man vill ha . Om man redan har installerat Creative Suite 4 utan den så ska man installera "Adobe Photoshop CS4 Optional plug-ins" i efterhand. För den som inte har möjlighet att installera den från skivan kan ladda ner det från Adobes webbplats på följande sidor.

För Mac: http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4047

För Windows: http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4048

Jag har nu installerat skiten och till och med startat om datorn men ändå visas den inte på File menyn. Det tycker jag är för jävligt, speciellt med tanke på att det tar flera timmar att installera Creative Suite 4. Jag tror att det tog fyra timmar för mig att installera hela CS4 paketet, lika mycket som versionsnumret 4 indikerar i programnamnet... det är som om det finns ett samband där, för varje ny version av Creative Suite så tar det allt längre och längre tid att installera. Jag orkar inte gå igenom det en gång till och vänta i fyra timmar för att installera om den. Även om jag installerar om den så finns det ingen garanti att det fungerar i alla fall. Det gick ju inte att installera den separat från Adobes webbplats, så det finns inget som säger att det kommer att fungera om jag installerar den från skivan.

Jag behöver vara klar om en halvtimme, jag har inte ens tid att gå igenom den plågsamma installationen ens om jag ville. Anledningen till att jag skriver här istället för att försöka lösa problemet är av ren desperation och för att få skriva av mig och avreagera på det här problemet som Adobe själva har förorsakat sina användare.

Så, om någon av er har några förslag på vad jag kan göra för att göra det möjligt att importera bilder från skannern i Photoshop IGEN, så hör gärna av er. Om ni också upplever samma problem så kan ni prova att installera tillägget ("Adobe Photoshop CS4 Optional plug-ins") från någon av länkarna ovan (om ni har Windows eller Mac). Jag hoppas att det fungerar för er om det inte gör för mig. Men om det fungerar så skriv det gärna här så att andra vet om den lösningen fungerar över huvudtaget.

Tack på förhand för eventuell hjälp och tips.

Av ElectroGeeza

Windows Vista: drivrutiner och färgprofiler för bildskärmar/monitorer

Hej!

När jag går in på Enhetshanteraren i Windows Vista så står det "Allmän PnP-bildskärm" under gruppen Bildskärmar. Jag undrar då, ska inte namnet på den egentliga bildskärmen stå där? Så vitt jag vet så finns det inget som heter drivrutiner för bildskärmar, vad gäller datorseende så finns drivrutiner endast för grafikkortet eller grafikchippet (om integrerad i moderkrotet) och de är de enda som kräver särskilda drivrutiner. Har jag fel kanske? Det enda som man kan installera för en bildskärm är dess profil för färghantering. Inga drivrutiner är inblandade. Men det är kanske just färgprofilen som vissa refererar till som "drivrutin"?!...

Jag kör som sagt Windows Vista, och det är 64-bit versionen med gränssnitt på svenska. Hur skiljer sig Windows Vista från Windows XP när det gäller färghantering? Till exempel; behöver man installera färgprofilen för bildskärmen om man kör Windows Vista? Det behövde man ju göra på NT, Win2000 och XP.

Ska det stå "Allmän PnP-bildskärm" i Enhetshanteraren? Om inte, hur får jag datorn att identifiera bildskärmen korrekt?

Tack på förhand!

Av ElectroGeeza

Symbian OS: inspelningsprogram sökes

Hejsan!

Det är så att jag har en Nokia N-series telefon med Symbian OS, plattform S60 (series 60), 3rd edition. På den skulle jag vilja installera något program som gör det möjligt att spela in telefonsamtal. Jag har under lång tid letat efter en sådan programapplikation utan framgång. De gånger jag har hittat ett så har det kostat pengar. Därför vänder jag mig till er här istället nu. Vet ni var jag får tag på ett sådant program? Hur har ni själva gjort, har ni ett sådant program på er telefon? Om inte, vilket skulle ni ha installerat om ni ville ha ett, hur skulle ni ha löst det?

Det ska alltså vara kompatibelt med Symbian OS, plattform S60.

Av ElectroGeeza

Lokalisera ntbtlog.txt?!

Hej!

Bakgrund
Jag har haft problem med att starta upp datorn efter att ha installerat ett program som används för skräddarsyende (?) eller anpassning av utseendet av Windows gränssnitt. När jag startade programmet så fick jag förvarningen om att det kan hända att systemet inte kan starta efteråt eller att data kan skadas osv. och att utvecklaren inte tar någon ansvar för det. Så det är lugnt från deras sida, det är schysst. Men nyfiken som jag är så gick jag ändå med på det, och efter att ha använt programmets funktioner och startat om datorn så kunde jag inte komma åt inloggningsskärmen och fick två olika felmeddelanden som upprepade sig efter varandra fyra eller fem gånger för varje gång jag klickade på OK. Sedan blir skärmen bara svart, och jag kan bara starta om datorn med Reset knappen.

Vid ny start av datorn väljer jag att starta i felsäkert läge men det fungerar inte det heller, starten stannar vid laddningen av crcdisk.sys. Vid nästa start kan jag trycka på F8 för att få fram alternativ för avanderad start och där kan jag välja att aktivera loggning av systemets start till filen ntbtlog.txt filen för senare felsökning.

Fråga
Nu undrar jag, var hittar jag den där filen?

Jag har fått för mig att den ska finnas i %systemroot% dvs. i C:\Windows men där hittade jag inte den. Måste jag leta efter den via något Windows felsöknings- och informationsprogram så som Loggboken eller Event Viewer?

Kan det hända att filen heter något annat än ntbtlog.txt om man inte kör just Windows NT?

Jag använder Windows Vista 64-bit med SP1 och gränssnittet är på svenska, och den är ju en variant av NT, så loggfilen borde väl ha samma namn som den i NT.

Tack på förhand!

Av ElectroGeeza

En liten uppdatering:

Användaren AIOE från www.vistaheads.com har ställt ungefär samma fråga som jag att har här. Han använder också Windows Vista Home Premium och undrar varför han inte kan hitta den.

Där konstaterar man att "Local Group Policy Editor" eller "Lokala grupprinciper" eller "gpedit.msc" inte är inkluderad i Vista Home Premium. Det nämns inte i tråden, men det är att förvänta sig då att den inte heller finns i någon av de billigare och mindre innehållsrika utgåvorna av Vista så som Vista Home Basic och Vista Starter. Den finns endast i Vista Business, Vista Ultimate och Vista Enterprise.

AlexB skriver att den egentliga snap-in modulen heter lusrmgr.msc. Jag gissar på att det är en förkortning för "Local User Manager". Jag har provat att kalla på lusrmgr.msc genom att skriva just lusrmgr.msc i Kör eller Run prompten. Det som händer då är att ett nytt programfönster öppnas, något som ser ut som en instans av Microsoft Management Console eller "mmc". MMC försöker alltså öppna snap-in modulen lusrmgr.msc. Det är det enda positiva med det. För längre än så kommer man inte. I namnlisten för programfönstret för MMC står det "lusrmgr - [Lokala användare och grupper (lokal)]" och "Lokala användare och grupper (lokal)" i programmets vänstra fält (konsol trädet). I mitten av programfönstret står det följande felmeddelande.

Citat:

Lokala användare och grupper

Den här datorn använder Windows Vista Home Premium. Den här snapin-modulen kan inte användas på den aktuella Windows-versionen. Använd verktyget Användarkonton på Kontrollpanelen om du vill hantera användarkonton på datorn.

http://img21.imageshack.us/img21/2039/runlusrmgr.jpg

Men nu är Windows Vista Home Premium åtminstone ärligt och tydligt och pekar på att denna funktion inte är inkluderad. Hellre att det står så än att man skriver gpedit.msc och får meddelandet Det går inte att hitta filen gpedit.msc. Kontrollera att du angav rätt namn och försök igen. och undrar vad fan är det här??...

Det är riktigt dåligt av Microsoft att inte inkludera en sån liten skitsak som Group Policy Editor i de billigare versionerna av Windows Vista. Vadå, ska man betala det dubbla priset för en Windows Vista Ultimate bara för att få tillgång till Group Policy Editor?!... det är riktigt lågt. Att det inte går att ladda ner denna komponent separat eller en motsvarande från Microsoft Downloads webbplats gör inte saken bättre. Enligt Wikipedia finns det ett verktyg som heter "Group Policy Management Console (GPMC)" som man kan ladda ner fritt från Microsoft.

Citat:

GPOs are created and edited through two tools - the Group Policy Object Editor (Gpedit.msc) and the freely downloadable Group Policy Management Console (GPMC).

Källa: Wiki - Group Policy - Creating and editing GPOs

Men denna går inte att installera på Windows Vista eftersom den är relativt gammal. Den publicerades senast den 6/15/2004.

http://img22.imageshack.us/img22/8463/gpmcinstall.jpg

Se länkarna nedan om du ändå vill försöka installera den.

Microsoft Windows Server 2003 R2 - Enterprise Management with the Group Policy Management Console

Microsoft Download Center - Group Policy Management Console with Service Pack 1

Av ElectroGeeza

EU kommisionär efterlyser universella kablar för mobiltelefoner

Hej!

För två veckor sedan läste jag någonstans att EU kommissionären Gunther Verheugen har föreslagit att tillverkare av mobiltelefoner ingår ett samarbete och skapar en universell standard för laddningsadaptrar till mobiltelefoner. Idén presenterades på någon mässa för mobil teknologi som avslutades den 17 februari 2009, dessvärre minns jag inte vad mässan hette. Det var nog där jag läste om det. Men nu har jag hittat en artikel om just detta även hos Ars Technica - EU Commisioner calls for unified mobile cable standard. Där kan ni läsa mer om det, ni som har missat det.

För mig är det här en glädjande nyhet. Jag vill gärna se ett liknande samarbete mellan olika tillverkare för att ta fram en gemensam standard även för datakontakten. Som exempel kan jag nämna att jag idag använder en Nokia N73 som jag ofta kopplar till datorn för att synkronisera kontaktuppgifter, kalender data, överföra filer, m.m. För att överföringen ska gå någorlunda snabbt vid överföring av stora filer så kopplar jag den med USB kabeln som heter Nokia CA-53, istället för att koppla den trådlöst med Bluetooth.

CA-53 och Pop-Port
CA-53 har en vanlig USB typ A kontakt på den sidan som går till datorn och en s.k. "Pop-Port" kontakt på den sida som kopplas till telefonens kontaktdon. Jag fick kabeln med telefonen, men redan ett år efter att jag köpte och började använda telefonen tillsammans med kabeln så har jag fått byta den här kabeln mot en ny.

Problemet med denna kabel är "Pop-Port" kontakten som är så jävla dåligt konstruerad att man knappt kan tro att Nokia har skapat den. Den har små fjädrande kontakt-piggar som är oerhört känsliga och det räcker med att det kommer minsta lilla smutspartikell in i eller kring kontakt-piggarna, eller att kontakt-piggarna dras bakåt vid töjning av kabeln t.ex. när man viker den, eller att fjädrarna blir för klena och inte kan skjuta ut kontakt-piggarna tillräckligt så är kabeln oanvändbar. Då har den ingen kontakt med telefonen. I bästa fall har man en glappande kontakt och fungerar lite till och från. När man väl anslutit telefonen och valt t.ex. PC Suite anslutningsläget så gäller det att inte röra på den. Minsta lilla rörelse gör att den förlorar kontakten och återfår den strax därefter och man måste välja om anslutningsläge. Men då är det oftast redan för sent, för då har eventuell överföring av filer redan avbrutits.

Inte nog med det, sådana forcerade och oväntade frånkopplingar skada både telefonen och den andra apparaten den är ansluten till eller korrumpera filerna. Tänkt er att uppdatera telefonens programvara via datorn när anslutningen plötsligt kopplas ner bara... es ist kaputt!

En ny original Nokia CA-53 kabel kostar mellan 250 - 300 kr i närmaste elektronikbutik på stan. Jag beställde dock en helt ny för typ 80 kr från danmark, MED frakt inkluderad! Den levererades på bara tre dagar. Jag trodde då att mina bekymmer var över, men även om den nya kabeln är bättre än den gamla var senast jag använde den så har även den nya kabeln en tendens att förlora kontakten ibland så jag försöker vara försiktig när jag ansluter den och petar inte på den när den används.

Pop-Port är det värsta jag vet! Det har kommit att bli ett av mina hatobjekt, och den gamla kabeln har jag plockat isär och förstört helt för att se hur fanskapet är konstruerat och det var ingen imponerande syn. Till och med de gamla seriella kontakterna RS-232 som användes på vissa gamla mobiltelefoner var bättre än den här sketna Pop-Port. Det här är ju ett skämt!

För att göra saken värre så ger Nokia ingen garanti på tillbehör om de är mer än 6 månader gamla typ. Det kan mycket väl hända att jag fick ett måndagsexemplar med min telefon och att anledningen till att den tappade kontakten så ofta var ett tillverkningsfel. Men det ville inte Nokia ta hänsyn till eller ens undersöka. Sedan vill de också ha 300 kr för en halv meter USB kabel?! Bara för att det är Nokia originaldel och har deras patenterade Pop-Port kontakt?! Är de inte riktigt kloka?... man kan ju köpa en ny mobiltelefon idag för de pengarna!

Jag har sett att nyare Nokia telefoner har små USB Mini-A och eller USB Micro AB kontakter. Dessa kontakter används sedan länge av bl.a. tillverkare av digitalkameror. Dessa är mycket stadigare och bättre än Pop-Port. Det verkar Nokia också ha fattat, äntligen. Men det är osäkert om de använder mikro och eller mini USB kontakter på alla sina nya modeller. I och med utbredningen av USB standarden idag och att så många elektronikprodukter är kompatibla med denna standard så tycker jag att alla tillverkare av mobiltelefoner borde gå över till att använda dessa USB kontakter på mobiltelefonerna för datalänkning med datorer istället för att komma med sina egna påhitt som Pop-Port.

Wiki: Pop-Port

Jag är helt klart för såna här initiativ som kommer från Gunther Verheugen! På de bara Gunther! Let them touch your tralala,
mm your ding ding dong. Det skulle jag göra i alla fall. Jävla kapitalister, de fattar ingenting. Öppna standarder och universella kontakter är framtiden!

Av ElectroGeeza
Citat:

Ursprungligen inskrivet av omega
Alltså.. Jag vet inte riktigt vad du ville göra. Men CTRL+F5 laddar om den sidan man är på utan hänsyn till cachen.
Om du vill ta bort sidor från firefox cache eller "historik" så kan du som göra jag beskrev.

Japp

Hmm... intressant teori! Men enligt webbsidan som jag länkade till ovan, MOZILLA FIREFOX CHEAT SHEET, så har CTRL+F5 den egenskapen att den fräschar upp (refresh) webbsidan som man för tillfället visar OCH cache minnet. Jag vet inte dock om det är cache minnet för just den webbsidan man visar eller hela cache minnet som uppdateras.

Citat:

Refresh Page & Cache Ctrl + F5

Så det stämmer nog inte riktigt det sista om att ingen hänsyn tas till cache minnet.

Byt plats på "som" och "göra"!

Att placera markören i adressen i adressfältet och trycka på SHIFT+DEL eller CTRL+H har ingen särskild effekt utöver det normala.

Vad är då det normala?...

Det normala är att CTRL+H visar Historik (History) sidofältet (side panel) på vänstra sidan i programfönstret, medan SHIFT+DEL är detsamma som att trycka bara på DEL ensamt utan SHIFT i vilket textfält som helst och resulterar i att tecken efter markören (eller till höger om den) raderas i textfältet (den motsatta funktionen till Backspace).

Jag ser därför inte CTRL+H och SHIFT+DEL som något magiskt trick som utför det jag frågade om. Speciellt inte SHIFT+DEL... aldrig hört eller sett någon använda denna kombination i något program över huvudtaget. Det enda jag vet där SHIFT+DEL flitigt används av bl.a. mig själv är i Windows Explorer där den gör att man blir tillfrågad om man vill radera filen eller filerna permanent istället för att flyttas till papperskorgen när man markerar några filer och eller mappar i Windows Explorer och trycker på SHIFT+DEL. Annat än det vet jag inte...

Så av dessa två så är CTRL+H den enda tangentbindningen som faktiskt fungerar och finns förprogrammerad i Firefox. Jag känner till den också. Men man måste ju inte ens klicka på adressfältet för att få den att fungera vilket du eller ni verkar tro. Det räcker med att trycka på CTRL+H nu när jag skriver det här inlägget så kommer Historik sidofältet att visa sig. Ni verkar ha missförstått det kortkommandot om ni tror att man måste befinna sig i adressfältet för att den ska ha en verkan. Det är ett globalt kortkommando i Firefox som går att trycka precis när som helst. Förutsatt att man inte är inne i Inställningarna i Firefox och att Firefox fönstret är fokuserat/aktivt eller "öppet" men det är ju en självklarhet.

Några ord till om Historik då... som sagt, Historik sidofältet kan öppnas med kortkommandot CTRL+H. Det kan också öppnas från menyn Visa (View), Sidofält, Historik. Men om man inte vill visa historiken som ett sidofält så går det utmärkt att klicka på menyn Historik direkt i programfönstret för att få direkt insyn i historiken utan att några sidofält visas, om man vill det. I den menyn kan man också välja "Visa all historik" eller trycka på CTRL+SHIFT+H vilket gör att historiken visas i ett separat programfönster som heter Biblioteket om man vill se utförlig information om all lagrad historik i programmet.

Vad är historik och eller "Historik" då?... det verkar som att ni har gått bett där för ni verkar tro att det är det som är cache minnet. Det är inte cache minnet! Historiken är länkar som visar vilka webbsidor man har besökt tidigare. I vissa webbläsare kallar det "Tidigare" istället för "Historik", en av dessa är Internet Explorer. Men det är ju inte cache minnet!

Cache minnet är egentligen kopior av filer och annat innehåll som har sparats från en eller flera webbplatser och webbsidor lokalt på en förutbestämd plats på datorn. Det snabbar upp webbsurfandet genom att webbläsaren inte måste ladda in t.ex. en stor bild eller flera små bilder från en webbsida som man besöker ofta för varje gång man besöker den. Cache minnet gör alltså att det känns som att Webb-surfandet går snabbt!

Det var detta minne som jag ville rensa, dvs. radera de lokala filerna från datorn! Ibland behövs det när en webbsida inte vill öppnas normalt, eller när man t.ex. besöker samma webbsida som tidigare men där en bild har uppdaterats mot en nyare version - man ser inte den nya versionen av bilden utan den som finns lagrad eller "cachad" på datorn sedan tidigare.

Så! Kort sagt...

CTRL+H bort! Inte relevant!

SHIFT+DEL bort! Fungerar inte OCH är inte relevant!

ABOUT:CACHE är bra! Den visar var cache filerna lagras på datorn så att man kan radera dem själv manuellt.

CTRL+F5 finns! Men frågan är hur väl det egentligen fungerar och om cache minnet för en viss webbsida verkligen uppdateras om man använder det. Ännu har jag inte verifierat detta.

Av ElectroGeeza

Jag vet att F5 uppdaterar sidan man är inne på. Står det dokumenterat någonstans vad CTRL+F5 gör? Hur ska jag veta att cachen är rensad för sidan när jag trycker CTRL+F5 och att det inte är bara en vanlig F5 uppdatering jag har gjort?

Är inte det fusk egentligen?

MOZILLA FIREFOX CHEAT SHEET

Citat:

Ursprungligen inskrivet av omega
Det där är ju ospecifikt.

Om du vill ta bort valfria sidor ur kan du skriva in namet eller en del av namnet i adressrutan, och tryck shift-delete. Du kan även trycka CTRL-H och söka upp de sidorna du vill ta bort.
Jag gissar på att när du gör detta så försvinner även tillhörande cookies/cache.

about:cache

Menar du att CTRL+F5 är ospecifikt? Vad gör den, rensar den cachen för alla webbsidor alltså?

Du menar alltså att jag t.ex. kan skriva http://www.sweclockers.com/forum/ i adressfältet, placera markören mellan .com/ och forum/ och sedan trycka Shift+Del, alternativt CTRL+H?

Av ElectroGeeza

Hej!

Har du registrerat dig idag här på forumet? Anledningen till att jag frågar det är för att det verkar som att du har missat att läsa reglerna. Det är egentligen bara 11 regler eller paragrafer vi har. Så det är inte mycket som du måste läsa. Paragraf 7 handlar om piratkopiering. Vi brukar nämligen inte diskutera piratkopiering och närliggande ämnen på det här forumet. Det är rent av förbjudet (emot reglerna). Men man kan nog diskutera piratkopiering till en viss grad, så länge man inte t.ex. sprider länkar till piratkopierat material och på annat sätt hjälper till att begå brott mot upphovsrättslagen. Då har man liksom gått över gränsen. För att se den exakta texten, se paragraf 7. Det kan vara bra att känna till så att man inte får onödiga varningar eller blir avstängd i värsta fall.

Med det sagt, och eftersom du inte frågar om hjälp med att kringgå skyddet för spelet som du har laddat ner, så ska jag försöka hjälpa dig.

Är det första gången du använder uTorrent? Din förklaring är lite luddig, och det verkar som att du inte vet hur man använder uTorrent på rätt sätt. Kanske har du till och med konfigurerat den eller Windows på ett felaktigt sätt.

Jag vill förstås först och främst försöka förstå ditt problem, hur datorn är konfigurerad, och vad du gjorde innan problemet uppstod. Därför tänker jag ställa några frågor först.

  1. Vilket operativsystem används på datorn?

  2. Om Windows, vilken version av Windows?

  3. Vilken webbläsare används på datorn?

  4. Har du laddat ner uTorrent från dess officiella webbplats (http://utorrent.com/)?

  5. Hade du uTorrent installerad innan du valde att ladda ner spelet?

  6. Har du startat uTorrent någon gång innan du laddade ner spelet?

  7. Om du startade uTorrent innan du laddade ner spelet, har du gjort några ändringar i inställningarna?

  8. När du valde att ladda ner spelet, valde du att spara filen eller att öppna den vid förfrågan av webbläsaren?

  9. Om du har valt att spara filen, vet du var på datorn den har sparats?

  10. Om du har valt att spara filen, har du dubbelklickat på den efter att ha sparat den?

  11. Om du har dubbelklickat på filen, vad hände då?

    Det som bör hända är att uTorrent startas och frågar om var man vill ladda ner själva innehållet som Torrent filen pekar mot (ett spel i det här fallet), och efter ett klick på OK så bör nedladdningen ha påbörjats.

  12. Om du efter att i webbläsaren ha valt att ladda ner spelet har valt att öppna filen istället för att spara den så bör även då uTorrent ha startats och förfrågan om var du vill ladda ner själva innehållet från Torrent filen bör ha visats.

  13. Stämmer någon av beskrivningarna ovan in på din situation?

  14. Om inte, vad menar du med att du skulle "fixa ett spel via uTorrent"? Menar du att du skulle ladda ner en Torrent fil (med filändelsen Torrent (Exempel.Torrent))?

    Du måste förstå att Torrent filer inte innehåller det önskade datamaterialet. De pekar endast mot platser (datorer) där innehållet finns, precis som en Internetgenväg inte är en webbsida utan en fil som pekar mot webbsidan. För att öppna en Internetgenväg behöver man en webbläsare, liksom man behöver en Torrent klientprogram för att öppna en Torrent fil (uTorrent är ett exempel på ett sådant program).

  15. Var exakt skulle du välja ett program?

  16. Exakt vilka alternativ kom det fram?

  17. Vad menar du med att alla filer på datorn blev uTorrent filer? Menar du att de har en grön ikon med mikro (µ) tecknet? Eller menar du att de alla har fått filändelsen Torrent (Exempel.Torrent)?

  18. Vad menar du med att du tog bort uTorrent? Menar du att du avinstallerade den?

  19. Vad menar du med att alla filer blev tomma istället när du tog bort eller avinstallerade uTorrent? Menar du att de har en helvit ikon eller ikon med ett illustrerat programfönster i?

Försök att med en mening beskriva vad som är problemet egentligen, till att börja med. Beskriv sedan punktligt vad du har gjort innan problemet uppstod. Kom ihåg att du inte får skriva länkar till webbplatser med piratkopierat material.

När du säger att du skulle välja ett program och att det kom några alternativ och att du där valde att öppna med uTorrent så låter det som att du pratar om "Följande fil kan inte öppnas" dialogrutan som kan visas ibland i Windows. Denna dialogruta visas när en viss filändelse inte har associerats med något program på datorn. Det är helt normalt beteende. 99% av alla filer på din dator har garanterat en filändelse.

Filändelsen är bokstäverna (oftast tre eller fyra) som står bakom sista punkten i ett filnamn. Filändelse heter File extention på engelska, eller suffix (både engelska och svenska). Du har väl hört talas om prefix, suffix och infix? Ett Microsoft Word dokument har t.ex. filändelsen eller suffixet .DOC som i Document. Av det följer att filen kan heta t.ex. Lista.doc men alla Windows konfigurationer är inte inställda på att visa filändelser för kända filtyper och då står det bara Lista. Detta går att ändra på om man går in på Mappalternativ.

Filändelser används för att associera en viss filtyp med ett visst program. Man bokstavligen talar om liksom för datorn att "när en fils namn slutar på DOC och jag dubbelklickar på den filen så ska du försöka öppna den filen i Microsoft Word". Då förefaller det väl naturligt att datorn frågar dig vad du vill att den ska göra eller med vilket program du vill att den ska försöka öppna en viss fil, om den filens filnamn slutar på något som datorn inte känner igen sedan tidigare, dvs. som den inte har instruerats för vad den ska göra med en sån fil innan du dubbelklickade på en sån för första gången. Men det ska inte vara något problem om du först installerar ett program som hanterar den typen av filer för då skapar installationsprogrammet för det programmet man installerar en s.k. filassociation för just den typen av filer, dvs. den specifika filändelsen associeras till just det programmet. När du i nästa skede dubbelklickar på en fil med den filändelsen så startas det program som har associerats med den filändelsen, dvs. det nyinstallerade programmet som hanterar den filtypen öppnar den filen.

Med andra ord... du har misslyckats bedrövligt med att först installera uTorrent och SEDAN dubbelklicka på Torrent filen för spelet som du har laddat ner. Men det går att göra i efterhand också men då gäller att veta med vilket program som filtypen kan öppnas, dvs. med uTorrent i det här fallet, eller så spelar man bingo och gissar sig fram. Men sedan är det ju självklart att ett textprogram inte kan spela musik t.ex. det är ju därför det heter applikationsprogram, för att det är skapat för en specifik applikation dvs. för att skriva text och inte spela musik. Lika självklart är det då att den fil du försökte öppna i uTorrent returnerar ett Error eftersom det inte är en filtyp som uTorrent kan hantera eller är skapat för att hantera, dvs. det är inte en Torrent fil med filändelsen Torrent.

Här följer lite bilder på hur det kan se ut eventuellt. De första två bilderna har jag själv skapat i Windows Vista, medan den sista visar på motsvarande exempel från Windows XP (från PC Hemma magasinet).

http://img13.imageshack.us/img13/3234/exempelnadaga2.jpg

http://img11.imageshack.us/img11/1571/exempelnada2ud7.jpg

http://www.pchemma.se/multimedia/archive/00258/st_ng_06_258982a....

Det låter som att du har gjort något helgalet med filassociationer alltså. Det låter som att du har associerat alla filtyper du har på datorn med uTorrent, dvs. att de ska öppnas med uTorrent. Det är naturligtvis fel, förutsatt att alla dina filer INTE är Torrent filer.

Att filerna är "tomma" efter att du har avinstallerat uTorrent kan inte hända! Har de en storlek? Ja, då är de inte alls tomma! De är bara inte associerade med något program, då visas de som "tomma" dvs. som helvita ikoner eller ikon med ett illustrerat programfönster i beroende på vilken version av Windows man har.

Jag vet inte hur omfattande det hela är eftersom du inte kan förklara eller ens förstår vad du har gjort, så jag kan inte säga om det går att rätta till på ett enkelt sätt. Om inte, så får du väl installera om Windows och eller de program som du använder. Lycka till!

Av ElectroGeeza

Firefox 3: rensa cache minnet för en specifik sida

Hej!

Är det någon som vet hur jag kan rensa cache minnet och eller kakor (cookies) för en specifik webbsida eller webbplats?

Jag använder Firefox 3.0.6 under Windows Vista 64-bit.

Tack på förhand!

Av ElectroGeeza

Hehe, nej det blir väl inga "riktiga" ettor och nollor på det här sättet eller hur? Det är egentligen nollor (0) och ettor (1) skrivna i ASCII (ty de skrivs ju ut på skärmen och är läsliga för oss människor) med vars sekvenser eller kombinationer man låter ett program gissa dess motsvarighet enligt ASCII tabellen för att försöka hitta de rätta tecknen.

Jag menar alltså att om man skriver 01001000 01100001 01110010 (= Har) så är ju ändå inte det de riktiga nollor och ettor som datorn ser. Dessa ettor och nollor som du nu tittar på är egentligen tecken som är kodade i ASCII eller annan teckenkodning. En nolla (0) t.ex. representeras egentligen av 011 0000 i det binära talsystemet enligt ASCII. Så att det blir ju liksom som att ASCII blir självmedvetet och avslöjar sina tecken. Det låter lite knäppt faktiskt! Jag är inte helt hemma på det här, så rätta mig gärna om jag har fel.

Vad gäller ICONV, så har jag precis installerat GnuWin32 med ICONV. Det kom fram en jättestor Gnu som sa

Citat:

Welcome to the LibIconv Setup Wizard

This will install LibIconv-1.9.2 (convert between character encodings; Complete package, except sources) on your computer.

Det stämmer nog att den använder Libiconv biblioteket, jag hittade just libiconv.lib filen i dess katalog.

Visserligen har jag Windows Vista 64-bit, men den gick ändå att köra. Jag har dock inte testat den. Som du sa så kan den nog inte göra riktigt det jag vill. Enda gången den gissar tecken är vid "transliteration" då den ersätter ett visst tecken det inte kan konvertera med närmast liknande. Men man själv bör väl kunna gissa, t.ex. skapa en textfil med nollorna och ettorna med en viss teckenkodning och sedan i programmet ange från vilken teckenkodning till vilken man vill konvertera. Blir det rätt första gången så ser man direkt de rätta tecknen, annars gör man kanske inte det. Gör man inte det så provar man väl en gång till men väljer en annan typ av konvertering.

Ja, se så mycket skoj man kan ha med tecken.

Av ElectroGeeza
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Leedow
Googlade på "Binary to ascii"

http://www.roubaixinteractive.com/PlayGround/Binary_Conversio...

Testa din sträng med ettor och nollor eller googla vidare.

Perfekt! Tack så mycket!

För den som är intresserad så ser "källkoden" ut enligt nedan.

Citat:

01001000 01100001 01110010 00100000 01100100 01110101 00100000 01110100 01110010 10000110 01101011 01101001 01100111 01110100 00111111 00100000 00111010 00101001

Resultatet vid konvertering till ASCII blev enligt nedan (utan blanksteg efter &).

Citat:

Har du tr& #8224;kigt?

Hehe, ja det har jag faktiskt!

Som jag trodde så är det skrivet på svenska. Det var faktiskt någon av våra medlemmar här som skrev det där.

Varför blev det pannkaka av Å för?

Av ElectroGeeza
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Psionicist
Bibliotek för teckenkodkonvertering brukar kunna gissa (detta fungerar inte alltid bra dock). Kolla in iconv.

Vad avser du med "bibliotek för teckenkodkonvertering"? Menar du folkbiblioteket här i stan eller pratar du "programbibliotek"? Även om det är mer troligt att du menar det senare så är det ändå oklart vad för programbibliotek du syftar på... nej, jag förstår inte...

Jag kan väl inte använda ICONV om jag inte kör GNU Linux? Sidan som du länkade till beskriver bara hur man använder ICONV i en Linux terminal. Inget jag har alltså, speciellt inte om jag sitter vid en Windows dator. Sidan länkar heller inte till någon plats där jag kan ladda ner ICONV. Har den där ICONV något grafiskt gränssnitt och kan man köra den på Windows eller bara Linux?

Tack för svaret i alla fall!

Av ElectroGeeza

Teckenavkodning?...

Hej!

Jag har en enkel fråga: hur avkodar man teckenkodning, eller hur omvandlar man binära ettor och nollor till läsbar text? Vilken teckenkodning som har används vet jag inte, jag har bara en massa ettor och nollor som jag tror är text. Finns det alltså något program eller webbplats/webbapplikation som kan gissa vilka bokstäver som ettorna och nollorna föreställer?... jag tänkte söka på Google men vet inte riktigt vad jag ska skriva för att få relevanta träffar.

Jag tror att texten innehåller svenska bokstäver. Vilken teckenkodning kan man då ha använt?... Unicode?... ASCII har väl inte stöd för alla svenska bokstäver?...

Av ElectroGeeza

BIN/CUE till ISO

Hej!

Jag har ett program med image-filformatet BIN/CUE. Finns det något sätt att konvertera den till ISO istället? (Alternativt IMG kanske?)

Anledningen till att jag vill konvertera den till ISO istället är främst för att ISO kräver endast en fil, medan BIN/CUE formatet kräver två filer - en BIN och en CUE fil. En enda ISO fil gör också att jag slipper ha en separat mapp för BIN/CUE filerna.

Jag brukar använda Img Burn för att bränna och skapa image filer. Men det verkar inte som att den klarar av att konvertera mellan de olika image-filformaten, annat än att man först bränner ut käll-imagefilen, för att sedan skapa en ny image fil utifrån den. Men det är ju helt absurt om man ska behöva gå den vägen, men visst borde det funka så också.

Någon hjälp kanske?...

Tack på förhand!

Av ElectroGeeza

Introducera e-book readers på svenska marknaden!

Hej!

Någon som vet var man kan köpa en e-book reader i Sverige? Jag vet inte ens en gång vad saken heter på svenska... e-bokläsare skulle jag kalla den i alla falla om jag fick välja. Varför är det så ovanligt med sådana i Sverige?... för liten marknad?... för litet intresse eller efterfråga?... man läser för lite i Sverige?... är det ett alldeles för nytt koncept för svenska läsare så att man inte har vant sig ännu?...

I stort sett alla svenska folkbibliotek erbjuder ju idag E-böcker i någon omfattning. Elib är ett exempel på ett sådant samarbete mellan biblioteken i Östergötland. På deras webbplats presenteras olika läsarprogram. Allt detta tyder ju på att det finns intresse för e-böcker i Sverige. Så jag har svårt att förstå varför det inte redan finns dedicerad hårdvara på den svenska marknaden för läsning av e-böcker. Det finns ju hur många jävla MP3 spelare och annat digitalt skräp som helst, men ingen apparat som kan läsa E-böcker. (Jag säger skräp för att det finns så många olika MP3-spelar-modeller som inte håller någon hög kvalitet.)

Jag gör den här jämförelsen mellan MP3 spelare och E-book readers för att jag tycker att det är minst lika självklart att det finns speciella apparater som kan läsa E-böcker, som att det finns speciella apparater som läser MP3 filer. Så kom inte och säg att jag borde använda ett sketet Windows program till att läsa E-böcker på min stationära eller bärbara dator! Det är detsamma som att säga att en musik-fanatiker borde hålla sig hemma och lyssna på sin MP3 musik på datorn istället för att ströva runt på stan med utväxter ur öronen eller sina fula Skull Candy hörlurar! Det är helt två olika svärer, helt två olika världar att ta del av det digitala innehållet på datorn och på en dedicerad apparat för det! Att läsa en E-bok på en E-bokläsare har flera fördelar, men den främsta som jag ser det är att man kommer närmare verkligheten då apparaten både liknar och fungerar mer som en riktig bok.

Det finns flera bra hårdavobaserade E-bokläsare på marknaden och det kommer flera år 2009. Men jag har inte hittat en enda i någon av de stora svenska datorbutikerna på nätet. Som det ser ut just nu så blir jag tvungen att beställa en från utlandet. Innan jag gör det så tipsa mig gärna om var jag kan köpa dessa apparater i Sverige. Tack på förhand!

Av ElectroGeeza

Hej!

Den nya datorn är en fabriksdator? Det är alltså inte datordelar eller "dator i delar" eller "uppgraderingspaket" som du har köpt? Om det är en fabriksdator så ska du inte behöva göra något alls! Det är bara att packa upp den, placera den där du vill ha den och plugga in el-kontakten.

Idag måste man tyvärr förklara för folk vad en fabriksdator är eftersom så många idag "bygger" egna datorer utan att ens förstå vad de håller på med riktigt eller vad de gett sig in på. Det förekom även tidigare på 80 talet att man satte ihop sin egen s.k. "Intel compatible" eller "IBM compatible" PC dator, men då var det mest för att processorerna och andra komponenter och tillhörande mjukvara inte var så billiga som de är idag. Den bästa PC dator man kunde ha var en original IBM PC med Intel processor. Men den som ville komma undan billigt satte ihop en egen maskin som var kompatibel med IBM PC. Och det var absolut inga noviser som ägnade sig åt detta.

Idag är det så mycket enklare att sätta ihop eller "bygga" som det populärt kallas sin egen dator tack var det i mångt och mycket standardiserad hårdvara, men fenomenet är så stort idag att fabriksdatorn knappt existerar. Det tycker jag är ganska synd. Det är bra att det är enklare idag att sätta ihop sitt eget system, men det är fortfarande inte något som en novis hemmanvändare borde ägna sig åt. Det kräver fortfarande åtminstone grundläggande kunskaper om persondatorer.

Först ska man planera sitt bygge noggrant, och utifrån det välja ut komponenter med omsorg och försiktighet. Det gäller att inte förhasta sig vid valet av komponenter. Två komponenter som följer samma standard betyder inte alltid att de passar bra ihop eller fungerar optimalt ihop. Därför säljer vissa butiker "dator i delar" och "uppgraderingspaket" där de själva redan har tagit hand om detta och valt ut passande komponenter... tror de i alla fall, för även dessa brukar strula ibland och ibland inte fungera alls. När man till sist lyckats sätta ihop ett fungerande system så kommer frågan, var hittar jag drivrutiner?... hur installerar jag dessa?... hade man varit smart så hade man köpt en fabriksdator istället.

När man köper en fabriksdator så slipper man all denna trassel både vad gäller kompatibilitet mellan datorkomponenter, letandet efter passande drivrutiner, installation, avinstallation av drivrutiner, m.m. På köpet får man dessutom en partner som man alltid kan vända sig till vid frågor och det är tillverkaren eller fabrikanten. Vem vänder man sig till när en dator som man själv byggt strular?... till tillverkaren!... vem är tillverkaren?... du själv!... ja, just så var det. Även när man har problem med Windows och ber Microsoft om hjälp så hänvisar de oftast till datortillverkaren för teknisk support lite beroende på vilken typ av licens man har och om man är avtalskund vilket är knappast troligt om man är en ensam hemmanvändare. Då återstår bara att man vänder sig till en community liksom denna på Sweclockers.

Det är inte fel att man vänder sig till en community som Sweclockers och hoppas på hjälp därifrån, men man ska inte förvänta sig mycket av det, eller ens någon hög kvalitet på den hjälp man får. Man ska vara glad om man ens får ett svar. Jag vet hur det är, jag utgår från mig själv. Poängen är att allt detta hade varit mycket enklare om man hade köpt en fabriksdator från en datortillverkare. Så om det är en fabriksdator du har så ska du kontakta tillverkaren i första hand. Om tillverkaren vägrar ge dig svar på din fråga eller hjälpa dig på annat sätt så kan du skriva här på forumet. Vi har en speciell avdelning här på forumet som är till för allmänna diskussioner kring fabriksdatorer, det är System. Folk vänder sig till Sweclockers och liknande webbplatser idag innan de ens har gett sin datortillverkare en chans att försöka hjälpa dem. Hit vänder man sig i första hand om man har byggt egen dator och behöver i första hand tips och råd, och till sist hjälp.

Alla är välkomna att ställa datorrelaterade frågor på det här forumet, men man bör bära det här i tanken. Man kan få snabbare svar och bättre svar om man kontaktar tillverkaren först.

Med den biten avklarad så ska jag försöka svara på dina funderingar.

Eftersom du säger att du har köpt en dator så kommer jag att utgå från att du har köpt en fabriksdator och inte datordelar, dator i delar, eller uppgraderingspaket. Du säger dock inte vilken tillverkare det är eller vilken modell. Du säger dock att det är Windows Vista 64-bit som används på den. Mig säger det dock mer vilken datormodell det är än vilken Windows version som körs på den, det kan jag ta reda på själv, bland mycket annat.

Om det är en fabriksdator du har och Windows Vista redan är installerad på den, så behöver du som jag har sagt tidigare inte göra så mycket mer än att packa upp datorn och plugga in el-kontakten. Du behöver inte installera några drivrutiner! Om det är en fabriksdator så har tillverkaren redan tagit hand om den biten. Drivrutiner finns redan förinstallerade för alla komponenter i datorn. Så du behöver inte göra något, det är bara att börja använda den.

Däremot så KAN du installera nyare drivrutiner! Men det är en helt annan sak också! Det är en sak att inte ha några drivrutiner installerade för en komponent, och en helt annan sak att ha de senaste drivrutinerna. Om man inte vet hur man avinstallerar eller installerar drivrutiner i Windows dock så bör man nog inte installera några nyare drivrutiner, eller låta någon annan göra det som kan det.

Installation av felaktiga drivrutiner kan göra datorn eller en komponent på den obrukbar eller skada den permanent. Det måste man förstå även när man låter en vän installera drivrutinerna som vet hur man installerar och vet hur man hittar rätt drivrutiner. Man kan inte hålla sin vän ansvarig om något går snett! Eller kan man det?! Om man vill vara på den säkra sidan så låter man ett service företag göra det åt en eftersom man då har en servicegaranti som kan ersätta eventuell skada. Även när man väljer de rätta drivrutinerna så är det mycket som kan gå fel under installationen. Detta gäller speciellt för hårdvaro-BIOS och Firmware! Alltså: installera inte nya drivrutiner, särskilt inte BIOS, eller Firmware om datorn och dess komponenter fungerar normalt och du inte upplever några konkreta problem. Det är en tumregel!

Om du mot all förmodan ändå vill surfa på okänt vatten och installera nyare drivrutiner för moderkortet så se till att INTE "ta alla i varje kategori" på Asus webbplats! Jag skulle rekommendera att du laddar ner bara det mest grundläggande, dvs. det som finns i kategorierna Chipset, AUDIO, LAN, och SATA. Dessa innehåller drivrutiner eller installationsprogram som i sin tur installerar drivrutinerna eller hjälper Windows identifiera komponenterna för att den själv ska kunna installera drivrutinerna för ditt Chipset, Audio chip, LAN chip, och SATA kontrollerchip.

Några BIOS filer ska du alltså inte ladda ner och installera om du inte upplever några problem med moderkortet. BIOS flashing eller BIOS "uppdatering" är en speciell åtgärd vid vilken man skriver över moderkortets inbyggda program som heter BIOS med en nyare version. Mer än så ska jag inte säga om det, för det skulle kräva en egen tråd nästan. Men BIOS uppdatering bör man inte leka med om man inte ens vet vad BIOS är till att börja med, vad det används till eller varför det är viktigt.

Direktlänk till nedladdningssidan hos Asus för P6T Delux:
http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-u...

Från kategorin Chipset laddar du ner och installerar "Intel(R) X58/ICH10R Cipset Software Installation Utility V9.1.0.1007 for Windows 32/64bit XP & 32/64bit Vista.(WHQL) ".

Från kategorin AUDIO laddar du ner och installerar "SoundMAX Audio Driver V6.10.2.6520 for 64bit Windows Vista.(WHQL)". Du kommer att se att flera stycken listas där, även en version för XP. Det är för att de levereras tillsammans i ett paket, men när du startar installationen så identifieras ditt operativsystem och rätt version väljs automatiskt.

Från kategorin LAN laddar du ner och installerar "Marvell Yukon Gigabit Ethernet Driver V10.22.4.3 for Windows XP/64bit XP/ Vista/ 64bit Vista.(WHQL)." samt "Marvell Yukon VCT ApplicATIon v2.16.3.3 Package for Windows XP/ 64bit XP/ Vista/ 64bit Vista." Dessa två är inte olika versioner av samma program eller drivrutin, det är två olika saker och båda kan installeras oberoende av varandra.

Dessa är de allra nödvändigaste nedladdnignarna. Alla övriga nedladdningar är valfria.

Jag såg nu att ditt moderkort är baserat på Intel X58 och Intel sockel 1366 Core i7. Med tanke på att det här är en så ny teknologi så kommer du nog inte hitta några "mycket nyare" versioner av drivrutinerna till detta kort. Det har alltså inte kommit ut några mycket nyare versioner av drivrutinerna än de som kortet levererades med. Om du har köpt en dator i delar med detta moderkort så kan du därför lika gärna använda den medföljande CD skivan till att installera drivrutinerna från.

Om man är riktigt kräsen med att ha de allra senaste versionerna av drivrutinerna så laddar man ner dessa från respektive chip-tillverkare som finns på moderkortet eller som kortet använder sig av (dvs. ej inbyggda komponenter så som processor och grafikkort). Fördelen med det är ju att respektive chip-tillverkare är först ut med att publicera nya versioner av drivrutinerna som på ett löpande band så fort de är färdiga. Så drivrutinerna blir först tillgängliga hos respektive chip-tillverkare, och till sist hos komponenttillverkaren. Därför är det inte lika viktigt eller intressant vem som tillverkar ditt grafikkort t.ex. utan det intressanta är vilken grafikprocessor som används på det eftersom det är hjärtat i ett grafikkort som gör det till vad det är - ett grafikkort utan grafikprocessor är per definition inget grafikkort. Hjärnan i grafikkortet är BIOS. Liksom moderkortet så använder alltså även grafikkorten en egen BIOS som startar igång det och hanterar en massa olika saker på det bl.a. minnet på grafikkortet och hastigheten. Dessa är alltså helt olika "BIOS", man kan inte och får inte installera ett BIOS från ett moderkort till ett grafikkort eller omvänt, det kommer garanterat att förstöra båda komponenterna. BIOS är oftast specifikt och unikt för varje moderkort, och varje grafikkort. Dessa laddas därför alltid ned endast från kortets tillverkares webbplats, eller från datortillverkaren om det är fabriksdator.

Om du vill ladda ner de absolut senaste versionerna av drivrutinerna (av någon anledning) för ditt grafikkort så hittar du dem inte hos grafikkortets tillverkare utan hos grafikprocessortillverkaren. Det är idag i regel ATI och Nvidia som tillverkar grafikprocessorerna på grafikkort riktade till vanliga konsumenter. Båda tillverkare använder idag s.k. "Unified drivers". Det är en enda drivrutin som ger stöd för en stor mängd produkter från samma tillverkare, och som ger stöd för flera olika operativsystem. Det här gör det mycket enklare för användare att hitta passande drivrutin. ATIs programpaket heter ATI Catalyst. Nvidia kallar sin drivrutinsarkitektur för UDA (unified drivers architecture) om jag inte minns fel.

Du hittar ATI drivrutiner på: http://ati.amd.com/support/driver.HTML

Du hittar Nvidia drivrutiner på: http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

När du ska hitta, ladda ner och installera drivrutiner för olika chip på ditt moderkort så gäller det att först identifiera ditt moderkort och hitta information om vilka chip som används på moderkortet. Det viktigaste är att ta reda på vilken Chipset det är, samt vilken grafikchip (om inbyggd grafik) det är, och vilken ljudchipp det är. Du hittar detaljerad information om ditt moderkort på: http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=179&l3=815&l4=0&mod...

Där ser man att Intel® X58 / ICH10R är chipsetet.

Marvell 88SE6320, och Marvell 88SE6111 används för datalagring.

Två stycken Marvell88E8056 används för nätverkskommunikation (LAN).

Ljudchippet är ADI® AD2000B.

Firewire kontrollerchippet är VIA® VT6308.

Liksom ATI och Nvidia så använder också Intel unified drivers eller universiella drivrutiner (eller vad man nu vill kalla det på svenska) för sina chipsets. Du kan ladda ner Intel Chipset Software Installation Utility från Intel Download Center. Den kommer att installera rätt drivrutiner för ditt chipset.

Rätt och senaste drivrutiner för Marvell chippen ovan hittar du på deras webbplats på http://www.marvell.com/drivers/search.do

ADI står för Analog Devices Incorported (tror jag). Samma här, så kan du besöka Analog Devices webbplats för att försöka hitta rätt drivrutin till ditt ljudchipp som du kan ladda ner och installera direkt från deras webbplats. Jag har dock ingen erfarenhet av AD, jag har alltid haft Realtek ljudchipp på mina moderkort. En gång försökte jag ladda ner drivrutiner för exakt samma AD ljudchip som du har för en kompis som hade ett Asus P5Q3 Deluxe, men jag hittade inte några. Från deras webbplats hänvisar de till datortillverkaren eller moderkortets tillverkare istället. Det kanske är enda sättet att ladda ner drivrutiner för AD ljudchipp. Men för Realtek ljudchipp kan man ladda ner senaste drivrutiner direkt från Realteks webbplats.

Jag vågar inte gissa var du hittar drivrutiner för VIA VT6308 chippet. Jag skulle nog börja med att besöka VIA Arena eller fråga på deras forum om jag inte skulle hitta drivrutinen.

Det är bra att ha drivrutiner till sin hårdvara lagrade på datorn så att man alltid kan installera dessa, även när man inte har tillgång till Internet. Så det är också en bra regel, att arkivera fungerande drivrutiner för datorn så att man alltid har dessa.

Jag hoppas att du lärde dig något av mitt långa svar så att du i fortsättningen ska kunna vara mer oberoende av andras hjälp och assistans. Det är något som oftast kräver kunskap, både teoretisk och praktisk kunskap. Om egna datorbyggen är något nytt för dig så är Internet en utmärkt plats att börja forska i ämnet. Det underlättar om man förstår engelska eftersom engelska är det mest använda språket på Internet efter att ha gått om kinesiskan, samtidigt som engelska är teknikens språk. Det finns många fler forum likt det här där man skriver på engelska. Lycka till!