Inlägg

Inlägg som Stoffelundgren har skrivit i forumet
Av Stoffelundgren

@visten
Tråkigt att ni har råkat ut för detta. Jag hoppas verkligen att det löser sig för er.

Borde man inte kunna spärra alla typer av betaltjänster, även "köp i app"-betalningar, och enbart tillåta de betaltjänster man själv vill att ens barn ska kunna använda?
Det kanske redan finns något liknande.

Av Stoffelundgren

Jordgubbar hör sommaren till. Hittills i sommar har jag ätit ca 5 liter i varierande form, vid vissa tillfällen med glass, andra tillfällen med vispgrädde, vid något tillfälle med mjölk, vid något tillfälle haft i yoghurten till frukost, och häromdagen åt jag en tårta som toppades med jordgubbar. Dessutom gjorde jag för ett tag sedan en jordgubbspaj.
Vid sommarens slut har jag säkert ätit totalt 10 liter jordgubbar,

Av Stoffelundgren
Skrivet av Eqon:

För några år sedan fick jag ett mejl från Telia där det påstods att en betalning hade dragits två gånger. Jag som inte visste att jag var Telia-kund. LOL.

Skämt åsido. Det var uppenbart ett bluff-mejl. Utöver att jag inte är Telia-kund, kräver verken Telia eller andra företag sina kunder att logga in på det viset och lämna ut känslig information via mejl.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Kommenterande 2:

Det verkar rimligt att skurken ska stå för kostnaderna, men skurken går ofta inte att identifiera och även om skurken går att identifiera visar det sig att skurken inte har några utmätbara tillgångar, så någon annan måste ändå stå för kalaset.

Liknelsen med försäkringar verkar rimlig.

Tack för ditt svar, nu är jag något klokare.

Kan dock tilläggas att jag själv alltid använder rekommenderade säkerhetsåtgärder vid exempelvis bank-inloggningar, oavsett om jag gillar det eller inte. Jag vill ju försvåra för bedragarna att komma åt mina små tillgångar.

Av Stoffelundgren

@naplis

Till viss del håller jag med dig. Jag vill inte heller behöva verifiera varje enskilt köp om jag gör många betalningar/transaktioner på väldigt kort tid. Men samtidigt förstår jag varför bankerna gör som de gör, då det handlar om både deras och konsumenternas säkerhet, till exempel att förhindra bedrägeri och annan ekonomisk brottslighet.

I den bästa av världar ska man inte behöva ha en massa säkerhetsåtgärder. Jag ska i princip kunna lämna min mobiltelefon utan uppsikt på stranden, utan att vara rädd för att någon tar den. Men med tanke på att det finns en handfull omoraliska människor, som tjuvar och bedragare, skulle jag aldrig våga göra det.

Däremot önskar jag att människor kan jobba på moralen och ge sig attan i att stjäla och bedra, så att man kan minska med säkerhetsåtgärder, men dock kommer detta aldrig att ske, tyvärr.

Skrivet av Kommenterande 2:

Självklart ska den som inte vill ha säkerhet betala kostnaden för att polisen ska ta emot en anmälan och göra en brottsutredning och i den händelse att det blir en rättegång ska den som inte vill ha säkerhet självklart även stå för domstolens och ett eventuellt fängelses kostnader. Den som inte vill ha säkerhet får helt enkelt ta hela kostnaden för detta.

Jag funderade lite på detta. Det är alltså inga fasta argument, utan mer tankar.

Varför måste den som inte vill ha säkerhet ska stå för hela kalaset? Kan inte dessa omkostnader falla på bedragaren? Dock förutsätter det att man vet vem bedragaren är och att den blir gipen.

Tas inte de flesta omkostnader för polisanmälningar och brottsutredningar samt fängelsevistelser till står del från skatteintäkter? I så fall bör inte dessa omkostnader falla på den som inte vill ha säkerhet.
Eller kan det vara lite som med försäkringar, att om man vet att en bedragen person som visat sig vara oaktsam, per automatik för stå för alla omkostnader?

Av Stoffelundgren
Skrivet av Pan.Pan:

Jag håller med dig, det ska man alltid göra i en supportroll och är ofta något som särskiljer nya vs seniora supportarbetare. Dock vill jag också belysa att människor kan vara extremt grymma när de axlar en frustrerad känsla i rollen som privatperson. Under tiden jag har jobbat med support (annat bolag) så har jag tagit emot allt från mordhot till direkta bombhot, detta över något så trivialt som ett borttappat brev (i det stora hela, jag kan absolut förstå att det borttappade brevet kan ha varit extremt viktigt för personen ur en känslomässig synpunkt).

Detta gör, tyvärr, att många grämer sig om att ge den hela sanningen, detta för att de tror att det hjälper kunden, eller helt enkelt inte vill ta konfrontationen som man så ofta måste ta om något inte är så smidigt som man vill att det ska vara.

Sedan har jag inte fått ta hand om Telias kunder och vet inte om det är speciellt jobbigt där, men jag har svårt att tro att det skulle vara en extrem skillnad.

Med detta sagt; Jag har också fått snacka med underbara personer under åren, men det jag ville belysa var ett stort problem i samhället när det kommer till beteendefiltret när man snackar över internet, mail eller telefon.

Tack så mycket

Jag vet

Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter.

Dock väldigt trist och beklagligt att vissa människor kan vara så hänsynslösa som att mordhota och bombhota support-personal, bara för att det har uppstått ett problem. För att åtminstone visa hänsyn, oavsett frustration över ett försvunnet brev eller missnöje med en tjänst, borde kunden kunna diskutera med supporten på en anständig nivå.
Vid de få tillfällen jag har haft problem med exempelvis en tjänst hos en teleoperatör, har jag pratat lugnt och sansat med supporten, och jag har alltid fått bra hjälp. Dessutom, vill jag få ett trevligt bemötande från supporten, måste jag själv ha ett trevligt bemötande. Det handlar ju om att ge och ta.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Pan.Pan:

Det spelar ingen roll om vad man kommer överrens om. Systemet kräver att kunden pratar direkt med supporten för att supporten ska kunna verifiera med tex personlig kod (som nämndes tidigare av OP)eller bank-id.

Sen finns det en hel del andra sätt att sköta ärenden för människor som inte har, ska ha eller kan ha Bank-id.

Tex:
* God man
* Fullmakt
* anhörigbevis

Kan inte agda från 4000bc hantera ett Bank-id eller inte känner att det är något att ha så finns det alltid andra lösningar. Kan inte din mamma/pappa ta hand om tekniken, då har man väl också en moralisk skyldighet som närstående att faktiskt hjälpa till eller hitta en lösning som fungerar (god man etc)?

Har varit i kontakt med Telias support för mina föräldrar innan dem dog (nyligen) och den fullmakt jag behövde ha kunde jag och farsan lösa på några minuter, kvinnan i luren såg till och med att fullmakten hade kommit in under samma samtal.

Det finns igentligen ingen anledning att klaga på systemet i min mening, men sen så kan jag ju ha missat något, självklart. Jag är ju ingen gud jag heller

Jag är helt med på vad du menar, och förstår till stor del varför systemet är som det är.
Att ha god man, fullmakt eller anhörigbevis, är såklart väldigt smart i detta sammanhang.

Det enda störande är den felaktiga överenskommelsen i samband med den första kontakten med supporten, varvid jag anser att det hade varit bättre att nekat hjälp direkt då och hänvisat till andra lösningar, som de du nämner.

Beklagar dina föräldrars bortgång.

Skrivet av Pan.Pan:

(Btw, menar inte att låta otrevlig har dock en förmåga att låta lite tvär i text).

Ingen fara. Det blir lätt så när man kommunicerar med text, och både tonfall/tonläge och kroppsspråk försvinner.

Av Stoffelundgren
Skrivet av anon309108:

Vissa lyssnar och vissa inte. som vanligt i världen
Jag använder en hel del teknik.. men jag uppskattar att kunna vara offline, då det är bevisat mentalt hälsosamt. Så slipper jag starta datorn o kan göra ett samtal så gör jag hellre det, samt det är alltid trevligt att prata med en människa istället för att lösa det via hemsida

Okej... Då rekommenderar jag serien Jericho https://www.imdb.com/title/tt0805663/ Lite samma tema om vad som kan hända om teknologin försvinner.. Men mer klassisk amerikansk fiction och inte så realistiskt även om serien har en klockren poäng som Nordkorea faktiskt tagit fram som strategi med NEMP, så den är inte så extremt sci-fi aktig då det är teoretiskt möjligt scenario även om det är extreeeemt osannolikt.

Nedsläckt land kanske finns att streama via någon annan sajt kanske.. Det går säkert att maila svt o fråga om den finns
Här är en intressant artikel om scenariot för serien. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/nar-elen-forsvinner-o...
Så det är inte så extrem fiction faktiskt..

precis... diskussion är alltid roligast... se bara på våran, det har genererat film o serie förslag o allt skojigt än bara blodiogt alvar lixom... Det är ju det som är kul att det blir levande o dynamiskt

.

Edit
Jag ber alla nytillkomna i tråden om ursäkt att tråden gått lite offtopic
Men jag tillåter er alla att gå offtopic i tråden, då min första nyfikenhetsfråga blivit besvarad av alla er underbara tråddeltagare

Själv är jag gärna offline större delen av somrarna, och tillbringar istället mer tid utomhus, och jag vet att jag mår bättre mentalt av att vara offline i perioder. För vissa typer av ärenden föredrar jag också ett telefonsamtal, och ibland löses ärenden mycket snabbare via telefon än att man ska maila och det kan vara längre svarstider.

Tack för tipset om serien Jericho. Det låter spännande, så den ska jag leta fram.

Angående Nedsläckt land ska jag göra lite research och se om det går att se den någonstans, eller kontakta SVT. Om den är bortplockad, kan det bero på upphovsrättsregler. Artikeln du länkade till var intressant.

Jag håller med. Våran diskussion har varit givande med allt roligt och intressant som den har genererat till.

Av Stoffelundgren
Skrivet av anon309108:

Det med att bevara analoga tekniken parallellt med digitala är jag mest på företag om.. Men jag brukar även ta upp det på forum ibland då många rycks med i det digitala och inte tänker på att det finns de som inte kan det digitala lösningarna av hundrafemtioelva orsaker som existerar.

Jag är lite förtjust i disaster filmer o serier, så därför har jag koll på de där blackout filmerna Det med Nedsläkt land kikade jag på när det gick på svt bara för att se vad de kunde åstadkomma.. dock hade jag lite åsikter om hur trovärdigt det var stundtals.. Men garanterat lärorikt för många om hur sårbar vår kära IT värld är.

Den sidan kanske är så gammal.. Jag minns inte riktigt.. det är några år sedan jag höll på med temat. Då tog jag fram en ganska omfattande lista på nyttiga länkar osv.. samt jag var o högg lite på MSB på lite saker.. Det var lärorik research och summering.

Njae.. bloggar är inte min grej.. det är något man ska hålla levande... Hemsidor har jag haft flera genom åren, men aldrig skrivit om sådana här saker. Det är mer givande att ha en levande diskussion än att bara skriva en lång text.. Jag tror fler finner en diskussion intressant där man kan fråga och ifrågasätta saker..
Men det krävs intresse för sådant från fler än två personer hihi

Hoppas att företagen lyssnar på dig när du påpekar vikten av att bevara det analoga. Även om jag personligen använder en del digital teknik, tänker jag på alla andra som av olika anledningar inte kan lämna det analoga, så därför är den frågan väldigt viktig för mig.

Själv har jag knappt sett några disaster-filmer och serier, men jag ska försöka se blackout-filmerna vid något tillfälle. Oavsett trovärdigheten i Nedsläckt land, verkar den vara intressant, då jag gillar lärorika produktioner vad gäller film och serier.

Om sidan är gammal är det inte så konstigt att programmet inte går att se längre, men tråkigt för egen del då jag hade velat sett det. Det där med att påpeka för företag och myndigheter när de brister i exempelvis information eller utförande, leder ju förhoppningsvis till ett bra resultat. Eller som jag brukar tänka, men aldrig vågat eller kunnat säga: gör om, gör rätt.

Jag förstår ditt resonemang kring hemsidor och bloggar, och du har säkert rätt. Det är nog sant att diskussioner på forum är mer givande än långa texter på en hemsida.

Skrivet av krEJZi:

Har typ inga smarta hem prylar. Kanske mobilen och TV.. Har dock en dum katt.

Skaffa smarta prylar till katten vet jag. Hihihi.

Skrivet av dust79:

Om någon tvivlar på nyttan av smarthem:
Jag har precis fixat så att jag kan slå på espressomaskinenn från sängen, så när jag väl snoozat klart är maskinen redo att pumpa ut kaffe.

Om jag nu var mer intresserad av att konfigurera ett smart hem (utöver mina Google-högtalare), skulle det här med att kunna slå på en espressomaskin från sängen vara riktigt bekvämt. Däremot har min vanliga kaffebryggare en timer så jag kan göra en laddning på kvällen innan så att kaffet är färdigbryggt lagom tills jag vaknar på morgonen.

Av Stoffelundgren
Skrivet av anon309108:

Det är just därför jag är nyfiken för att höra andras synvinklar för att själv kunna bilda mig en lite mer objektiv bedömning istället för att bara säga usch o fy o bläa åt allt nytt som jag inte själv vill ha
Kunskap får man ju genom att vara frågvis... frågar man aldrig, så får man aldrig någonting veta sägs det ju

Japp jag håller med om att kraven skulle vara högre på marknaden när det gäller framtagande av ny teknik.. Många seriösa bolag lägger ju mängder av tid på det och de anlitar it-säkerhets företag osv. Men det gäller inte alla.. Vi lever i en värld som styrs av ekonomi... ingen blir rik av att vara sist ut på marknaden med en produkt.. därför hastas saker oftast fram.
Sedan är det konsumenten som styr utvecklingen oxå... Ingen vill sitta med tvåstegslösningar eller trestegslösningar för att logga in på banken eller betala i kassan i affären.. De vill ha det så enkelt som möjligt.. blippa på distans med kortet i fickan o bara luta sig mot kassan.. händerna fria lösning... många skulle älska att använda ansiktsigenkänning så de bara behöver titta in i kameran o godkänna köpet.. Folk är lata hahaha och tyvärr är det det som då är fokus på användarvänlighet.

Japp jag har påpekat det på flera forum o säkert här inne oxå.. analoga lösningar måste finnas parallellt med att det digitala kommer.. så att den dagen dagens ungdomar är pensionärer, då är samhället redo för den digitala världen.. Innan dess måste det analoga vara kvar
Detta att man inte får betala med pengar på många ställen är egentligen ett brott mot lagen, då det står något i grundlagen i stil med att svensk valuta är godtagbart betalmedel överallt.. Jag orkar inte googla fram exakta orden nu... Men de har kommit runt det med att lägga till vissa undantag.. dessa undantagen har sedan fler o fler passat på att nyttja.
Det absolut komiska i detta är att MSB går ut med att folk ska ha kontanter hemma, så de kan handla om det blir längre störningar i betalningssystemet. Ena säger det ena och den andra det andra... Det är kul att se hur samhället motar sig själv. hahahaha

Det finns en annan som heter american blackout från 2013 oxå... Men den är lite mer extrem och passar inte i sammanhanget med denna diskussionen.. det är mer överlevnadsgrej än hur ett samhälle påverkas vid exempelvis ett långvarigt strömavbrott.
SVT gjorde även en miniserie Nedsläckt land https://www.svtplay.se/nedslackt-land
Denna serien är faktiskt framtagen i samband/efterhand med att MSB började lansera 72timmarskampanjen i tv, radio och på kommun nivå.. även då kom www.krisinformation.se Denna sajten pushades hårt när pandemin bröt ut här i landet.

Som jag sa, jag skulle kunna skriva en lång avhandling på ämnet. ;D hihihi

Att vara nyfiken och bilda sig en mer objektiv bedömning oavsett ämne, tycker jag är en bra egenskap. Med den inställningen blir det också betydligt lättare att diskutera och förstå andras åsikter, även om man nödvändigtvis inte alltid håller med.
frågar man aldrig, så får man aldrig någonting veta stämmer ju väldigt bra.

Bra att i alla fall seriösa bolag verkar ta säkerheten på stort allvar när de anlitar IT-säkerhetsföretag, men en brist att alla bolag inte gör det. Tråkigt att ekonomin är så avgörande, men på ett sätt kan jag förstå att det ser ut så utifrån hur ekonomiskt beroende samhället har blivit.
Idén med att blippa på distans med kortet i fickan eller att godkänna köp med ansiktsigenkänning låter lite häftigt. Dock anser jag att dessa betalmetoder inte är särskilt säkra, då jag antar att det både är sårbart och kan utnyttjas av bedragare.
Men är det verkligen så många konsumenter som vill ha sådana enkla lösningar? Och hur har konsumenterna kunnat pådriva utvecklingen i så hög grad? Jag märker själv att jag inte är insatt, hahaha.
Att blippa kortet i butiker vet jag däremot har blivit vanligt, likaså mobila betallösningar som Google Pay och Apple Pay. Dock har jag ingen egen erfarenhet av dessa.

Hoppas att det ger en positiv effekt av att du har påpekat på olika forum om det här med att analoga lösningar måste finnas kvar parallellt med att det digitala kommer. Detta borde även politiken få ta del av.
Att uteslutandet av kontantbetalning räknas som ett brott mot lagen visste jag inte. Teoretiskt låter det som en bra lag, men i praktiken är det uppenbarligen inte så. Intressant att få reda på detta i alla fall. Men fult att det finns undantag som många utnyttjar. Dessutom känns det som att MSB inte har tänkt efter hur det ser ut med kontanthantering i praktiken.

American blackout har jag inte hört talats om, men även om den inte passar i sammanhanget med denna diskussion kan den ändå vara värd att se, så tack för tipset!
Jag har aldrig sett Nedsläckt land, men efter lite research verkar den vara väldigt intressant. Men tyvärr verkar den inte längre gå att se på SVT Play. Angående MSB visste jag inte att www.krisinformation.se var så gammal (de startades 2008 enligt Wikipedia), utan trodde att den startades bara något år före pandemin.

Varför inte starta en egen hemsida eller blogg där du kan skriva en uppsats om det här, hihihi.

Av Stoffelundgren
Skrivet av anon309108:

Största problemet jag ser är att utvecklingen går för fort... De är så ivriga att pytsa ut saker på marknaden att säkerhet kommer i andra hand..
Grundregeln är att användarvänlighet och säkerhet är två motpoler.. Precis som i en bil... Man kan inte både få komfort och sedan väghållning för banracing. Man är tvungen att kompromissa på vilket som är viktigast.
Allt som är uppkopplat är en säkerhetsrisk.. Den som säger emot det lever i falsk trygghet.
Sedan att såååå många är villiga att kompromissa på personlig integritet med Google, Amazon och Apple som ständigt hämtar info.... sedan har samma skara mage att gnälla över att polisen ska få avlyssna samma sorts trafik... dubbelmoral så det heter duga.
Sedan implementeras tekniken för fort och det analoga försvinner lika fort. äldre o pensionärer hänger inte alltid med.. o ändå ska saker bokas via appar o hemsidor osv.. men går knappt inte göra via en telefon längre... När man tar fram saker så måste det överlappa varandra under lång tid, så att när det analoga väl försvinner, så ska inte den analoga generationen vara vid liv längre.. så att det är de som växt upp med datorn i handen o smartphonen som då blir generationen som blir digitaliserad.

Det är ofta man ser nyheter om brister där saker läcker ur it system.. sist var Avanza eller vad de hette.. Detta är tydligt bevis på att de stressar fram funktioner och tummar på säkerheten.. Innan dess var det en kamera app där folk fått tillgång till andras videofeed... och innan dess Karna.. Sedan för länge sedan då var det några IoT leksaker för barn som hade kamera o mick och det flödet gick iväg oxå någonstans som det inte var tänkt..

Produkter stressas fram så de inte är driftsäkra.. Jag har läst här inne på forumet om folk som har problem med att styrenheten tappar kontakten med smartenheterna.. Vad beror det på.. inte är det för att det är robusta framtagna lösningar.

Så det är ett väldigt kortfattat utdrag av varför jag är lite anti mot IoT och online lösningar
Tanken bakom tekniken är bra och kan göra nytta för mängder av människor.. Men jag ger dem totalt underkänt i praktik och utförande
Så varje gång jag läser att DNS system gått ner, Molnlösningar gått ner o lamslagit stora delar av samhället... Dataintrång på infrastrukturen.. Dataläckor om folks så kallade integritetskydd från de Fem stora IT-jättarna. osv osv.....Så får jag bara mer vatten på kvarnen för att jag har inte fel...
IoT och online lösningar är bara skit... tanken är god.. utförandet.. nej
De glömmer hela tiden att ett system kan användas på två sätt... de goda för gott och de onda för ont. När de lärde sig att klyva atomen så var inte atombomben avsikten utan det var energi.
Så jag hoppas IT-världen hinner att anpassa sig innan vi på riktigt får uppleva den brittiska fiction dokumentären Blackout 2013 som gick på TV för några år sedan. hahaha.

Intressanta tankar och analys. För mig, som inte har någon kunskap kring IT-säkerhet, har ditt inlägg gett mig en del nya insikter och perspektiv.

Det är såklart allvarligt när utvecklingen går för fort, att den ger upphov till allvarliga säkerhetsbrister, Att produkter stressas fram, utan att vara driftsäkra, och att IT-system är för sårbara för läckor och intrång, kan naturligtvis leda till allvarliga konsekvenser. Här borde det finnas lagstiftning som tvingar företag att sätta säkerheten i första hand och göra sina produkter driftsäkra, medan funktionalitet och användarvänlighet får komma i andra hand. Dessutom borde parallella system tillämpas på olika produkter, då en uppkopplad produkt även ska vara analog/offline så den fortfarande fungerar när anslutningen bryts.

Däremot har jag sedan länge varit negativ till att tekniken implementeras för fort och att det analoga försvinner lika fort. Det är inte bara äldre och pensionärer som drabbas, utan även personer med intellektuell funktionsnedsättning, eller andra svårigheter som gör att de inte kan/får använda smartphones, betalappar, ha egen dator med internetuppkoppling osv. Jag återger här nedan ett exempel:

När två personer från ett gruppboende skulle åka en åkattraktion på Furuvik, och det enda betalsättet som erbjöds var att köpa biljetter online medan man stod i kön, kunde de inte åka, eftersom de verken hade bank-app heller Mobilt bank-ID på sina smartphones.

Ytterligare ett led i fel riktning har skett under pandemin. För att minska fysisk kontakt, och därmed minska/bromsa smittspridningen, har många butiker tagit bort kontanthantering, och vilka är det då som drabbas? Jo, de äldre och alla andra som inte har bankkort och smartphone med t.ex. Swish. Många i nämnda grupper vill eller kan inte ens använda kontokort, utan vill fortfarande använda kontanter.

Här borde samhället ta ett steg tillbaka, eller åtminstone ha parallella system. Jag personligen har ingenting emot att göra bokningar via hemsidor eller appar, men då är kravet att företag ska återge befolkningen möjligheten till att boka via telefon.

Vad gäller att kompromissa på personlig integritet med Google, Amazon och Apple, känner jag personligen ingen oro, men å andra sidan har jag inte heller någonting emot att polisen kan avlyssna mig. För mig kan polisavlyssning till och med kännas som en trygghet.
Däremot förstår jag andras oro, och säkerhetsbristerna, med att dessa företag hämtar data.

Intressant koppling till den brittiska fiction dokumentären Blackout 2013. Jag har dock aldrig sett den, men ska nog ta mig en titt.

Tack igen för att du delade med dig!

Av Stoffelundgren
Skrivet av improwise:

Det är lite olika saker som blandas samman här, det ena tar inte nödvändigtvis ut det andra. Man kan inte lova vad som helst i sin marknadsföring och sen bara hänvisa till att villkoren som säger något helt annat (åtminstone så länge man vänder sig till konsumenter). Om det sen är applicerbart i just detta fall är mer oklart liksom så klart om säljare följer gällande lagar och regler.

Men tyvärr är det så jag upplever att det har gått till. Först lovar de att de inte ska höja priset för ursprungliga kunder, men sedan höjer priset ändå, och hänvisar till avtalet som kunderna säkert inte har lusläst.

Överlag har jag svårt för avtal då de både kan vara krångliga att förstå och ge företag rätt att friskriva sig från saker som blir till nackdel för kunderna.

Av Stoffelundgren
Skrivet av anon309108:

Jag är oxå nyfiken på just hur olika vi människor är.. Det var ju min nyfikenhet som gjorde att jag starta denna tråden.. Jag själv är anti mot IoT och integritetsproblematiken som IT-utvecklingen skapat för att folk inte från början skrek rakt ut när det vart känt att google o apple börja med hamstring av data... och nu är det försent för alla är beroende av de fem problembarnen.

Men bara för att jag är anti mot det, så är jag ändå intresserad av utvecklingen.. och då jag inte får egna erfarenheter så älskar jag att få alla era synvinklar och åsikter för det ger mig kunskap och insikt
Jag skulle likt dig kunna skriva en uppsats då jag har mängder med tankar, idéer, lösningar och åsikter..
Men jag struntar i det då så många tycker tvärt om och inte bryr sig nämnvärt över IT-samhällets utveckling.. så det är bara slöseri med tid att skiva en C-uppsats

Men jag älskar att få ett brett perspektiv så jag får chansen att se utanför boxen
Så jag vill verkligen tacka er alla som svarat på mina nyfikna frågor och berättat masssssor saker

Tack för ett givande svar! Du får ett stort plus i kanten för att du ändå är så nyfiken och intresserad av utvecklingen, och vill skaffa dig kunskap och insikt, trots att du är anti mot IoT, smarta hem med mera. Det är en väldigt positiv och fin egenskap, vilket jag värdesätter högt. Det gör det enklare att kunna diskutera med personer som är av en annan åsikt, och att man kan diskutera sakfrågor, istället för att göra personliga påhopp.

Dock har jag mött skeptiker som är så anti att de blir arga eller gnälliga och anser att utvecklingen är ”skit”, vilket bara skapar negativ energi. Den typen av negativitet, är en sådan sak som jag skulle ha kunnat skriva i en C-uppsats, hihihi.

Det där med att skriva en uppsats om sina tankar, idéer, lösningar och åsikter, verkar vara en gemensam nämnare för oss båda, då även jag är nyfiken av mig. Men även för mig finns det en massa anledningar till att jag aldrig skulle göra det.

Varsågod, jag delar gärna med mig av mina synpunkter.

Av Stoffelundgren
Skrivet av improwise:

Detta är faktiskt en intressant juridisk synvinkel, att man valt att betala mer än man kanske hade behövt för att Viaplay lovat att aldrig höja priset om man fortsatte vara kund. Det är väl för övrigt just det senare som är den juridiska frågan överlag, att Viaplay lovat att aldrig höja priset för vissa kunder men sen ändå gjort det, snarare än deras rätt att göra det för kunder i största allmänhet.

Precis det här är en av anledningarna till varför jag avskyr sådana här avtal, även om de juridiskt är helt giltiga. Med en viss livserfarenhet har jag blivit alltmer nitisk till den här typen av erbjudanden, eftersom jag vet att det står i avtalet att företaget kan ändra tjänsten hursomhelst, trots att de säger i erbjudandet att de aldrig kommer att göra det.
Utifrån hur sådana avtal är skrivna, har @Petterk rätt, och jag kommer absolut inte att argumentera emot det, men rent moraliskt tycker jag det är fel av ett företag att utforma erbjudandet som ett löfte om att lova någonting som de ändå inte kan lova.

Skrivet av Forsgren:

Breven de skickat ut där det står att de lovar att aldrig höja det? Det känns ju som ett tydligt bevis.

Håller med. Det är en bra idé och värt ett försök. Dock får man ta risken att Viaplay inte går med på det, då de kan hänvisa till avtalet.

Av Stoffelundgren
Skrivet av Penguin:

Kan du förtydliga vad du menar är i gråzonen?

Lagen är tydlig med att så fort avlämnandet skett till transportören så övergår ansvaret till köparen. Har du som säljare fått ett inlämningskvitto så kan du tydligt visa att varan är avlämnad.

Att lagen är tydlig rent juridiskt, håller jag absolut med dig om. Dock kan jag som medborgare ifrågasätta lagen rent moraliskt, och ur ett rättviseperspektiv.

Det jag menar är i gråzon är vems ansvaret bör vara under transporten (och inte vems ansvaret är enligt lag), då jag anser att det verken bör vara säljarens eller köparens, utan transportörens. Gråzonen i ansvarsbördan ligger således under transporten.
Jag tycker det är fel att ansvaret ligger hos köparen redan när säljaren har lämnat in försändelsen hos ombud, Verken säljaren eller köparen kan ju påverka postgången/posthanteringen, med undantag för hur säljaren har packat försändelsen.
Frågan är dock varifrån transportören ska ta pengar för att ersätta skadade eller försvunna försändelser.

Jag har läst tidigare inlägg i tråden om att DB Schenker redan erbjuder en försäkring, men den tycks vara rätt begränsad, enligt nedanstående citat.

Citat:

Undantag

Varuförsäkringen omfattar inte och ersätter ej skada, förlust eller kostnad som direkt eller indirekt har orsakats av eller kan hänföras till:

Mobiltelefoner, surfplattor, spelkonsoler, datorer och liknande elektroniska konsumentprodukter

Av Stoffelundgren
Skrivet av Benq123456789:

Läst lite om Köplagen och verkar som att det är köparen som står för risken efter att jag överlämnat paketet till ombudet?

13 § Risken går över på köparen, när varan avlämnas enligt avtalet eller enligt 6 eller 7 §.

7 § Om varan i annat fall skall transporteras till köparen och annat inte följer av en leveransklausul eller av avtalet i övrigt, sker avlämnandet när varan överlämnas till den transportör som har åtagit sig transporten från avsändningsorten. Om säljaren själv utför transporten, sker avlämnandet först när varan överlämnas till köparen.

Sen skriver tradera följande om schenker men det kanske är så som du skriver att grafikkort då inte gäller ;/
http://www.bilddump.se/bilder/20210608141324-83.248.113.173.jpeg

Jag köper att det är säljarens ansvar tills försändelsen har lämnats till transportören, och köparens ansvar vid mottagandet av försändelsen. Dock finns en gråzon, vilket leder till huvudproblemet och frågan om vems ansvaret är under frakten, eftersom det med nuvarande lagstiftning blir ord mot ord mellan säljare och köpare om försändelsen kommer bort.

Jag anser att ansvaret per automatik bör ligga på transportören från att säljaren har lämnat in försändelsen tills dess att köparen har mottagit den, åtminstone när det gäller spårbart. Och om försändelsen faktiskt inte har nått mottagaren inom rimlig tid, borde den part som har legat ute med pengar kunna få ersättning från transportören. För att underlätta vid en sådan situation, skulle säljaren och köparen kunna gå ihop, och skicka viktiga upplysningar till transportören som styrker att säljaren har lämnat in försändelsen utan att köparen har mottagit den.

Skrivet av xSean145:

Schenkers varuförsäkring täcker i princip ingenting. Deras lista på exkluderade föremål är längre än min grabbs julklapps önskelista. Rena bluffen.

Sjukt att det ska vara så. Men varför inte göra tvärtom, att lista de enda sakerna som Schenkers varuförsäkring täcker Det känns som att Schenkers bara vill tjäna en massa pengar.

Av Stoffelundgren
Skrivet av anon309108:

Jag slutade med det för de tyckte jag var så jädra dryg av mig. *hahaha*

om du inte är anti mot smarta saker, så ska du ju satsa på det som passar in med din vanliga livsstil
Det syns ju tydligt i denna tråden hur bekvämt de tycker sakerna är ju

Jag förstår vad du menar, och har också slutat med vissa skämt för att folk har blivit trötta på mig.*hahaha*.

Precis, jag är inte anti mot smarta saker, men kör väldigt nedbantat och det utgör en väldigt liten del av min livsstil. Andra i tråden kör med betydligt fler smarta saker, men har då det som en livsstil eller hobby / intresse.

Summa summarum skulle jag ge det här med smarta hem en tumme mittemellan, om det fanns, det vill säga verken en tumme upp eller tumme ner.
Man behöver alltså inte vara anti mot något specifikt bara för att man inte är jätteintresserad, vilket jag upplever att människor överlag har svårt att förstå. Allt tycks vara så definitivt - svart eller vitt - kompromisslöst. Likaså att folk ska ha åsikter från höger till vänster, även om de i vissa sammanhang kan vara intressanta.

Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om det här, eftersom jag är intresserad av hur människor fungerar och beter sig, hur man bemöter andra människor, varför människor har så olika åsikter fast de lever så nära varandra, och så vidare. Men jag är inte den bästa på att skriva, så jag låter nog bli. hihihi

Av Stoffelundgren
Skrivet av Petterk:

Det är inget som har med nationell politik att göra, det är nytt från Världspostunionen och inget en enskild medlem kan påverka.

EU har dessutom redan möjliggjort det för säljare från utanför EU att registrera sig här så att det momsas och man slipper privatimportinförseln där mottagaren står för allt. Sedan tidigare har säljare kunnat använda alternativ där säljaren står för alla avgifter och skatter och betalar allt i förväg utöver att de också kan ha egen verksamhet eller ta hjälp av någon annan att föra in varorna i EU och sköta importen åt kunden. Köper man något av någon som inte säljer varor hit kan man använda paketförmedlare och skicka med alla avgifter och skatter förbetalt från paketförmedlaren.

Skrivet av Kommenterande 2:

Styrt via politiken. Krav från Donald Trump (alltså USA:s motsvarighet till det gula du pratade om) för att USA inte skulle lämna Världspostföreningen och därför instoppat i det nya postavtalet. Sedan är det upp till posten i varje land att avgöra om man vill returnera eller leverera försändelser som saknar tull-EDI. Hur just Postnord gör med den saken vet jag inte.Detta möjliggörs först från och med 1 juli 2021. Du kanske har tittat på någon gammal sida där det stod ett tidigare datum. EU beslutade sig för att skjuta upp det i ett halvår på grund av coronaviruset.

Tack till er för era informativa och lärorika inlägg/svar. Nu blev jag faktiskt lite klokare!

Av Stoffelundgren
Skrivet av giplet:

Väntar själv på ett paket. Hoppas jag slipper detta.

Hoppas också att du slipper detta.

Själv har jag bara beställt ett enda paket frånutlandet, och det var för minst tio år sedan, så mycket har hänt med till och mons sedan dess.

Av Stoffelundgren
Skrivet av mrqaffe:

Googlehögtalarna låter inte så roligt men de är en utmärkt signalkälla till Ikea Eneby 30 som låter bra för sitt pris så vill du ha bättre ljud så para den med en eller ett stereopar så får du ett "smartljudsystem" som ger svårslaget ljud för totalt 2000 kr i nypris för en stereo- uppsättning.

Det har du ju rätt i, så tack för tipset!
Jag har visserligen en JBL Boombox-högtalare, så kanske kan koppla den till Google-högtalarna via Bluetooth. Utöver högtalarna är jag inte intresserad av att utöka mitt "smarta hem", men det är ju häftigt och smart för de som vill ha smarta hem.