Generativ AI på användarnas egna datorer såg ut att vara långt borta när Chat GPT, Dalle, Midjourney och de andra stora modellerna lanserades för mindre än två år sedan. Men tack vara optimeringar av modellerna går det redan relativt bra att till exempel driva en chattbot.

Bildgenerering är en tyngre uppgift än textgeneringen, men även där rör det på sig. De lösningar som hittills har kommit har mestadels varit pilliga och kräver att användaren är relativt kunnig, men nu har AMD lanserat Amuse, ett program som använder Stable Diffusions algoritm för att generera bilder utifrån textbeskrivningar eller skisser.

amuse-2.jpg

AMD Amuse

Programmet är enklare än de flesta ”AI på din egen dator”-lösningar. Användaren behöver inte ladda ned några modeller eller göra några inställningar. Parametrar för genereringen går att ändra precis som på till exempel Stable Diffusions onlineversion, men det är inget måste. När bilderna är färdiga använder programmet XDNA Super Resolution-funktionen för att skala upp dem, så att de går att använda för fler ändamål.

Amuse är optimerat för AMD-hårdvara och till att börja med fungerar det enbart på datorer med grafikkort i Radeon RX 7000-serien, Ryzen AI 300-krets (Strix Point) eller systemkrets i Ryzen 8040-familjen (Hawk Point). RX 6000-serien och Ryzen 7040-familjen når inte upp till kraven, trots att den senare är nästan identisk med Hawk Point.