Pixlar, bilder per sekund, paneltyp, HDR, DLSS och vass kringutrustning är alla viktiga aspekter när det ska spelas. I mina tidigare dagar var det jakten på stabil, inte hög, FPS som var A och O för en trevlig upplevelse, vilket betydde att andra saker fick nedprioriteras. Nu är det andra tider och det finns oändligt med val och möjligheter, men vad är egentligen viktigt för mig?

adde.jpg

André Stray är redaktionschef på SweClockers och ser till att redaktionella arbetet flyter på som smör. Innan SweClocker har han tillbringat ett decennium med att skriva om prylar, teknik och andra hårda varor på ställen som M3 och Feber.

I Calle och Jonas snabbtest av Asus nya värsting-OLED rundas texten av med att skärmen levererar en av de bästa spelupplevelserna som idag går att finna. Det fick köttklumpen bakom pannbenet att spinna vidare och tankarna gick till vad som egentligen är viktigt för min spelupplevelse.

Vad som är en bra spelupplevelser skiljer nog sig rätt drastiskt mellan dig och mig och det finns ingen ultimat universallösning som passar alla. Visst, mycket går att lösa med ren råkraft som RTX 4090 och Intel Core i9 14900KS ackompanjerat med fet OLED-skärm, men kostnaden skjuter i höjden. Med denna setup är det svårt att vara missnöjd, men för mig ligger nöjd-gränsen betydligt lägre.

software_playing_stardew.jpg

Steam Deck OLED med Stardew Valley kanske duger?

I dagsläget sitter jag på en acceptabel gaminglaptop kopplad till en 4K-skärm, båda med ett gäng år på nacken. Sedan OLED-TV och PS5 i vardagsrummet. Behöver jag mer? Nä, egentligen inte. Kanske något mer kraftfullt för att kunna köra full upplösning i fler spel på skärmen, men Stardew Valley kräver inte mycket och Satisfactory flyter på helt ok. Men behovet att uppgradera dator med fläskigare hårdvara är otroligt lågt. En kraftfull dator är sekundärt. En svinbra skärmm är viktigare.

Min hårdvaruvariant av Maslows behovstrappa är helt enkelt välfylld från topp till botten och mer hade varit överflödigt. Det faktum att jag är rätt säker på vad mina behovsgränser går handlar dock om arbetet som gör mig lyckligt lottad och bortskämd, då jag på daglig basis har möjlighet att uppleva hur det är att leka med datorer med komponenter i toppskiktet. Det är möjligt att detta stillar min hunger, men jag känner mer att det handlar om att jag får ständigt uppleva hur grönt gräset egentligen är på andra sidan, och det känns bara som overkill.

Hyte-Y70-Touch-52.jpg

Overkill-dator är ju onekligen fett, men behövs det?

Så, vad är det egentligen som stillar min hunger på hemmaplan? Vad är det i mina ägor som är viktigaste mojängen som lyfter nöjdhetsfaktorn? Ju mer jag funderar på det, desto mindre viktig känner jag att själva datorn är och fokus skiftar mer till skärm, kringutrustning och vad jag sitter i. Svinkraftfull dator är sekundärt.

Det beror på

I slutändan går ens behov att sammanfatta med min kollega Calles favoritutryck: ”Det beror på”. Vad vill du spela? Hur viktigt är perfekt svärta för dig? Är maximal mängd pixlar på skärmen viktigare än bilder per sekund? Eller är det tvärt om? Vill du helst sitta bekvämt med sköna hörlurar? Jakten på den perfekta spelupplevelsen kanske inte är så svår, egentligen. Det gäller bara att ta reda på vad man egentligen behöver, inte känna köphets och lägga vantarna på allt som är svinfett och kraftfullt just nu.

Så var har jag landat i med allt detta reflekterande? Ge mig en OLED-skärm i valfri storlek, så är jag nöjd. Grönskan i Stardew Valley måste ju poppa.

Hur ser din ultimata spelupplevelse ut?