Inom loppet av några dagar har två Reddit-användare [1, 2] rapporterat om samma ovanliga problem med datorhårdvara, skriver Videocardz. Problemet? Att lysdioderna på RGB-bestyckade minnesmoduler brännmärker baksidan av datorns grafikkort.

Båda inläggen gjordes i r/pcmasterrace och gäller Nvidia-kort från MSI, och en tredje användare har också rapporterat ett liknande mönster på ett kort från Gigabyte. Andra användare har teorier om att problemet kan bero på att beläggningen på baksidan av MSI-korten inte alls är ”grafen” som företaget påstår, utan att mer ljuskänsligt material.

En annan teori är att lysdioderna alstrar närultraviolett strålning och inte bara synligt ljus, det vill säga elektromagnetisk strålning med runt 375–400 nanometers våglängd.

En av de drabbade användarna har bytt grafikkort och noterat att samma mönster börjar uppstå även på det nya, precis där ljuset från minnesmodulernas dioder träffar baksidan. Det gör sannolikheten låg att det är något annat som ligger bakom brännmärkena.