Om du känner att det inte räcker med att vara topp 1 procent har Asus lösningen för dig: Geforce RTX 4090 ROG Matrix Platinum. Ett grafikkort med prestanda och överklockning i fokus för dig som inte vill bygga en custom-loop för vätskekylning.

4090-matrix-platinum-23.jpg

Påkostad, tung och lyxig.

Ett Geforce RTX 4090 med en generös fabriksöverklockning med gott om utrymme för mer, en specialbyggd AIO-kylare monterad på kortet och kylpasta som bytts ut mot flytande metall. Därtill är prislappen strax under det dubbla rekommenderade priset för Nvidia Geforce RTX 4090, så håll i hatten när vi tar oss en närmare titt på odjuret.

Påkostat paket

Då detta är ett grafikkort med fokus på att kräma ur så mycket prestanda som möjligt ur grafikkretsen AD102 direkt ur kartong är bjässen bestyckad med en vätskekylare. Inte helt oväntat är strömbudgeten uppskruvad från Nvidias referensvärde på 450 W till 500 W. Därtill är boost-klockfrekvensen angiven till 2 700 MHz vilket är något högre än referensvärdet på 2 520 MHz på Founders Edition. Grafikminnet står dock direkt ur kartong kvar på samma 21 200 MHz som Founders Edition.

Matrix platinum.jpg

Kopparblocket täcker de mest värmealstrande komponenterna.

För att hålla hela paketet kylt har Asus designat ett nytt vattenblock som täcker en större del av grafikkortet än tidigare grafikkort med integrerad AIO-kylare som vi har sett. Enligt Asus täcker kopparplattan inte enbart grafikkretsen utan även grafikminnet samt strömförsörjning. Vidare har Asus valt att använda flytande metall i kontakten mellan grafikkretsen och kylblocket för att maximera värmeöverföringen.

4090-matrix-platinum-12.jpg

Tjock radiator för att vara en AIO-kylare.

Själva radiatorn är ungefär 35 mm tjock och kommer bestyckad med tre stycken 25 mm-tjocka fläktar med Asus ROG-märkning. Fläktarna är seriekopplade via magneter och ett proprietärt gränsnitt som sedan terminerar i en enkel kontakt som sedan via slangarna går hela vägen till kretskortet. Därav slipper användaren tänka på att lösa kabeldragning eller dylikt.

4090-matrix-platinum-16.jpg

12VHPWR är det som gäller.

Strömförsörjning görs inte helt oväntat via en enkel 12HPWR-kontakt där det rekommenderas att det används en 600 W-kabel i ett nätaggregat på minst 1000 W.

gpu-tweak-iii.jpg

GPU Tweak III erbjuder bra koll på temperatur, spänning och fläkthastighet.

Vidare kommer modellen med stöd för att lättare visualisera temperaturer på grafikminne och strömförsörjning genom mjukvaran GPU Tweak III. Som mervärde får köparen dessutom en kod som kan lösas in mot en ROG Matrix Platinum NFT för Metaverse. Exakt hur det fungerar vet jag inte och jag har ej heller något intresse i att ta reda på det.

Prestandatest

Det har blivit dags för att se vad dyrgripen verkligen går för i ett prestandatest. Grundbulten för testerna är vår sedvanliga testrigg för grafikkort. Testerna jag har utsatt kortet för är de tre syntetiska delarna Speed Way, Portal Royal och Time Spy Extreme i 3DMark-sviten. Därtill har kortet utsatts för benchmarkdelen i Cyberpunk 2077 med Path Tracing.

4090-matrix-platinum-4.jpg

Matrix Platinum i testriggen.

För att få några jämförande siffror har vi först och främst testat Nvidias Geforce RTX 4090 Founders edition. Asus Geforce RTX 4090 ROG Matrix Platinum har testats i med sitt fördefinierade OC-BIOS som standard. Därefter har det testats med den automatiska överklockningen via funktion OC Scan, slutligen har jag även manuellt överklockat kortat.

Klockfrekvens och Board Power loggas via GPU Z och HWInfo64, FPS mäts med CapframeX. Överklockningen är genomförd genom Asus GPU Tweak III.

Börjar vi med testet Speed Way är det ett klart lyft direkt ur kartong för Matrix Platinum-kortet. Poängen kliver upp till 10 465 och en ökning på lite drygt 4 procent. För att det verkligen ska börja hända saker behöver vi dock manuellt överklocka kortet. Med en skjuts uppåt på minnet med ungefär 1800 MHz och en målfrekvens på grafikkretsen ökad med 160 MHz når vi 11 430 poäng. Det blir en ökning på ungefär 13 procent ställt mot Founders Edition.

Ovan loggar jag även den maximala klockfrekvensen jag kan mäta på kortet under testet samt den maximala Board Power som rapporteras. Inte helt oväntat går det med relativt kort handpåläggning att få Matrix Platinum att klara av Speed Way med en klockfrekvens över 3 000 MHz. Därtill går att minnet att skruva upp en bra bit.

Med det kommer givetvis ett ökat effektuttag och kortet rapporterar att Board Power ökar till över 500 W under Speed Way-testet. Detta sker vid en spänning som är uppskruvad så högt som standard OC-BIOS tillåter och är runt 1 070 mV.

Tittar vi vidare på Port Royale är det en lite lägre maximal ökning vi lyckas uppnå med manuell överklockning. Total stiger poängen med 11 procent ställt mot Founders Edition. Port Royale utsätter grafikkretsen för en arbetslast som sållar agnarna från vetet och får generellt en instabil överklockning att kollapsa. Här får jag därmed sänka målfrekvensen en smula till +150 MHz medan minnet kan stå kvar på +1800 MHz.

Där Port Royale är känslig är den gamle trotjänaren Time Spy desto mer generös och låter mig vrida upp målfrekvensen till hela +195 MHz. Detta resulterar i att totalpoängen ökar med lite drygt 12 procent.

Slutligen är det dags att titta på lite spelprestanda i Cyberpunk 2077 med det väldigt krävande Ray Tracing Overdrive-läget. Här blir det återigen ett potentiellt högt lyft med lite drygt 11 procent ställt mot Founders Edition varianten av RTX 4090. Likt Port Royale kan Cyberpunk 2077 straffa en för optimistisk målfrekvens med spelkrascher så vi får skruva tillbaka denna något. Till slut klarar den benchmarktestet stabilt med +160 MHz på reglaget.

4090-matrix-platinum-11.jpg

ROG-loggan syns till lite varstans.

Sammanfattningsvis kan vi säga att kortet har en del extra prestanda att hämta med en manuell handpåläggning. Du som användare behöver inte heller nämnvärt bry dig om värmeutveckling heller då kylaren har fungerat ypperligt. I många fall tar det nästan en hel benchmark-runda innan fläktarna börjar snurra, därtill hamnade temperaturen sällan över 55 °C.

Sammanfattande tankar
Kortet är inte riktat mot de stora massorna. Med ett pris på lite drygt 40 000 kronor är det nästan det dubbla ställt mot många RTX 4090-modeller på marknaden. Det är inte alla som vill lägga den summan som ett Geforce RTX 4090 kostar till att börja med och därmed ännu färre som är beredda att slanta upp för det här kortet. Det är kortfattat det absolut mesta som Asus har kunnat trycka ur Geforce RTX 4090 – inom rimliga gränser.

4090-matrix-platinum-1.jpg

Lådan med innehåll blir din för lite drygt 40 000 kronor.

Jag misstänker att det finns begränsningar från Nvidia som hindrar Asus från att ta ut svängarna allt för mycket vad gäller tillexempel spänningsmatning på kortet. Jag är fullständigt övertygad om att det går att kräma på ordentligt med modifikationer men för den som inte vill slå rekord finns det prestanda så det räcker och blir över.

4090-matrix-platinum-6.jpg

AIO:n sitter där den sitter och går inte att byta ut.

Nästa lilla detalj jag hade önskat hade varit om det på ett enkelt sätt hade gått att koppla loss AIO-kylaren och enkelt ansluta egen utrustning. Förslagsvis hade kortet kunnat utrustas med standardiserade G1/4-gängor för ändamålet.

4090-matrix-platinum-21.jpg

Matrix Platinum i full majestät.

Därför blir det en entusiastprodukt för entusiaster som vill köpa en färdig lösning från hyllan utan att pilla för mycket med hårdvaran själv. Den som köper Matrix Platinum-versionen av Geforce RTX 4090 utan att överklocka den kastar dock sina pengar i sjön vill jag dock bestämt påstå.

4090-matrix-platinum-26.jpg

Stiligt hölje.

Är Asus Geforce RTX 4090 ROG Matrix Platinum jättedyrt och onödigt? Ja. Är det väldigt häftigt? Också ja.