Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
39

Powercolor Radeon RX 6650 XT Hellhound

Testlabbet rundar av AMD:s uppfräschning av Radeon RX 6000-serien med Powercolors fabriksöverklockade Radeon RX 6650 XT Hellhound.

63

Snabbtest: Fidelity FX Super Resolution 2.0 – stora framsteg i bildkvalitet

AMD:s nya uppskalningsteknik FSR 2.0 är här. Vi tar en titt på prestandan och bildkvalitén hos tekniken i spelet Deathloop.

81

Radeon RX 6950 XT och Radeon RX 6750 XT från Sapphire

AMD fräschar upp sitt Radeon RX 6000-serie med en uppsättning nya modeller. Testlabbet får besök av Sapphires tappning av nykomlingarna Radeon RX 6950 XT och Radeon RX 6750 XT.

174

Nvidia Geforce RTX 3090 Ti – snabbt, dyrt och läskigt effekttörstigt

Testlabbet får besök av Nvidias nya flaggskepp Geforce RTX 3090 Ti, vilket ska erbjuda hisnande prestanda och en prislapp som verkligen inte passar alla plånböcker.

45

Extern grafikdocka till stationär dator – vi undersöker prestandatappet

Kenneth gräver fram redaktionens externa grafikdocka för att se hur mycket prestanda som tappas över Thunderbolt 3-anslutningen.

158

Prestanda i spel med olika kärnantal

Prestandapåverkan av olika mängd processorkärnor i spel är ett ständigt hett ämne. Redaktionen testar hur det ligger till i tolv moderna speltitlar.

154

Nvidia Geforce RTX 3050 – ett GTX 1660 Ti med stöd för DLSS och ray tracing

Nvidias RTX-serie tar ett kliv ner på prisstegen med Geforce RTX 3050 – ett grafikkort som ska erbjuda god spelprestanda vid 1080p med höga inställningar.

202

Gigabyte Radeon RX 6500 XT Gaming OC – en alldeles för nedskalad grafikkrets

Den fjärde grafikkretsen signerad RDNA 2 intar budgetsegmentet, med löften om fullgod spelprestanda i upplösningen 1080p.

115

Snabbtest: Geforce RTX 3080 med 12 GB grafikminne – snabbare och dyrare

Mer grafikminne, högre prestanda och en svidande prislapp. Vi tar en snabbtitt på prestandan hos Asus Geforce RTX 3080 ROG Strix OC med 12 GB VRAM.

98

Asus Geforce RTX 3070 Noctua Edition

Med fläktar i toppklass och ett fyra expansionsplatser stort grafikkort äntrar Noctuas brun-beigea samarbete med Asus testlabbet.

74

XFX Radeon RX 6600 Speedster SWFT 210

Det hitintills minsta grafikkort Radeon RX 6000-serien äntrar testlabbet, med siktet inställt på Nvidias Geforce RTX 3060.

38

Sapphire Radeon RX 6600 XT Pulse

Sapphire besöker testlabbet med Radeon RX 6600 XT Pulse. Samtidigt kompletterar vi det tidigare testet med ray tracing och SAM.

254

AMD Radeon RX 6600 XT – RDNA 2 intar mellanklassen

AMD tar nästa generations grafikkort till mellanklassen i med Radeon RX 6600 XT. Fokus är 1080p med höga bildfrekvenser.

43

Snabbtest: AMD FSR mot Nvidia DLSS i Marvel Avengers

De första titlarna med stöd föruppskalningstekniker från både AMD och Nvidia är här. Vi jämför prestanda och bildkvalitet i Marvel Avengers.

44

Red Dead Redemption 2 får stöd för Nvidia DLSS – SweClockers testar

Rockstar implementerar Nvidias uppskalningsteknik för första gången i en av sina titlar. Vi tar en snabb titt på prestanda och bildkvalitet.