ASUS är nog ett välkänt varumärke för både nya såväl som inbitna entusiaster inom datorvärlden. Företaget tillverkar allt från moderkort, grafikkort, bärbara datorer och tillbehör såsom tangentbord och datorskärmar. Något som ASUS har blivit lite av en specialist på är förmågan att vara tidigt ute när det kommer till att omfamna det senaste inom teknik och funktioner, för att sedan paketera detta i en premiuminriktad produkt.

Idag ska jag ta en närmare titt på en bärbar ultrabook i ASUS Zen-serien, närmare bestämt ASUS Zenbook 14 OLED. Denna dator är utrustad med en processor från Intel Meteor Lake-serien, där AI-accelerator och Arc-grafikkrets är några av de starka korten, utöver god prestanda per watt. Andra höjdpunkter inkluderar en högupplöst OLED-panel som har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och även har touch-förmåga. Så häll upp en kopp kaffe och följ med när jag tar en närmare titt på denna bärbara dator!

Inledning.jpg

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men läser idag till VA- och miljötekniker. I övrigt besitter han bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och kringutrustning som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

ultrabadge.jpg

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av ASUS och Intel, som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

ASUS Zenbook 14 OLED är ett litet kraftpaket med sina drygt en och en halv centimeters tjocklek och strax över ett kilogram i vikt. Trots sina relativt blygsamma dimensioner hindrar det inte ASUS från att ändå klämma in ett 75 wattimmars batteri och en mängd anslutningsmöjligheter, såsom dubbla Thunderbolt 4-portar över USB Type-C och en fullstor HDMI-anslutning.

ASUS Zenbook 14 OLED UX3405MA

Egenskaper

Färg

Ponder Blue

Processor

Intel Core Ultra-7 155H
6 st. prestandakärnor
8 st. energieffektiva kärnor
22 st. trådar totalt

Grafikkort

Intergrerad krets
8 st. kärnor Intel Arc-grafik

Arbetsminne

32 GB LPDDR5X @ 7 467 MHz

Skärm

14 tum OLED Touch
2 880 × 1 800 pixlar (16:10-format)
120 Hz uppdateringsfrekvens
500 nits HDR
100 % DCI-P3

Lagring

1 TB NVMe PCI-express 4.0 SSD

Högtalare

Stereohögtalare

Fysiska anslutningar

1 st. USB 3.2 Gen 1 Type-A
2 st. Thunderbolt 4 USB Type-C
1 st. HDMI 2.1 TMDS
1 st. 3,5 mm kombinerad ljudutgång

Trådlös anslutning

Wifi 6E (802.11ax)
2×2 Bluetooth 5.3

Batteri och laddning

75 wattimmar
65 watt över USB Type-C

Storlek

31 × 22 × 1,50 centimeter (W × D × H)

Vikt

1,28 kilogram

Pris i testat utförande

18 990 kronor

Utöver ett stort batteri för sin klass och gott om anslutningsmöjligheter, har ASUS Zenbook 14 OLED en högpresterande ultrabook-processor i form av Intel Core Ultra-7 155H. Denna processor erbjuder sex prestandakärnor (P-cores) samt åtta mer energieffektiva kärnor (E-cores) för totalt 22 trådar. Detta kompletteras av en integrerad grafikdel märkt Intel Arc, som utnyttjar åtta av arkitekturens kärnor. Denna processor från Intel inkluderar även en dedikerad NPU-del (Neural Processing Unit), vilket ska underlätta för AI-beräkningar.

Det som jag finner mest intressant när det kommer till specifikationerna är skärmen. Här erbjuds en 14-tums OLED-panel som även har touch-förmåga. Upplösningen är imponerande 2 880 × 1 800 pixlar och den har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilket är trevligt att se även på en dator som främst riktar sig mot arbete och kreativt skapande. Skärmen klarar även av att visa 100 procent av DCI-P3-färgrymden och har en ljusstyrka på 500 nits, vilket möjliggör användning av HDR.

Möt ASUS Zenbook 14 OLED

ASUS Zenbook 14 OLED har på papper väl tilltagna specifikationer, med bland annat en högupplöst OLED-skärm som kan drivas upp till 120 Hz och en processor från Intels Meteor Lake-serie. Jag tänkte nu ta mig själv en liten rundtur av maskinen och samtidigt dela med mig av mitt första intryck till er som läsare.

mot_01.jpg

ASUS Zenbook 14 OLED med tillhörande sleeve-väska.

mot_02.jpg

Datorn är i det stora hela stilren, med mindre dekaler på ovansindan.

mot_03.jpg

På höger sida syns bland annat de dubbla Thunderbolt-anslutningarna och den fullstora HDMI-porten.

mot_04.jpg

Vänster sida erbjuder en ensam USB Type-A-anslutning och lite ventilationshål.

mot_05.jpg

Baksidan är helt blank, detta visar även datorns knappa tjocklek.

Det första som möter mig är hur lätt datorn är. Jag vet vad specifikationsbladet säger, men att faktiskt hålla i enheten är en helt annan upplevelse. Trots sin nätta vikt känns inte datorn billig, utan snarare tvärtom. Jag får intrycket av att det är en produkt av hög kvalitet som jag balanserar i mina händer. Utöver känslan i sig tycker jag att datorn är väldigt snygg. Den är vass men samtidigt subtil med sin mörkblåa färg och ett par reflekterande linjer som sträcker sig över skärmlocket.

På vänster långsida finner jag en ensam USB 3.2 Gen 1 Type-A-anslutning och ett par ventilationshål. När jag vrider runt datorn får jag en närmare blick på de andra anslutningsmöjligheterna, vilket inkluderar bland annat två Thunderbolt 4-portar över USB Type-C och en fullstor HDMI-port. Trots den breda uppsättningen av anslutningsmöjligheter saknar jag ändå en sak; en fullstor SD- eller microSD-kortläsare. Spontant känns detta som en perfekt maskin för kreatörer, men att behöva använda en dongel för något så grundläggande som att sätta in ett SD-kort tar bort en del av dess användarvänlighet.

mot_06.jpg

Skärmen går att vika bak 180 grader, tyvärr inte fullt runt.

mot_07.jpg

Även på batteridrift blir skärmen ljusstark nog att använda i ett normalbelyst rum.

mot_08.jpg

Dock kan det bli problem med reflektioner i vissa vinklar, tyvärr den stora nackdelen med blasbelagda touch-skärmar.

mot_09.jpg

Webbkameran och tillhörande sensorer för Windows-hello går att blockera helt.

Det är dags att öppna upp datorn, och här känns gångjärnen direkt stabila men samtidigt lena nog för att jag enkelt ska kunna öppna skärmen med en hand. Detta blottar den 2 880 × 1 800 pixlar högupplösta OLED-skärmen, vilken för mig är den förmodade höjdpunkten med denna dator. Jag får samma reaktion varje gång jag öppnar och stänger locket - skärmen är lika glansig som den är ljusstark. Dock är detta nästan oundvikligt tack vare att skärmen har touch-funktionalitet.

Personligen gillar jag glansiga skärmar. För mig överväger den upplevda kontrasten eventuella nackdelar i det stora hela. Det bör dock nämnas att jag oftare än sällan spenderar min skärmtid i ljuskontrollerade miljöer och kan undvika oönskade reflektioner på skärmen. Däremot kan jag se att det kan vara ett problem för den som gillar att sitta utomhus och arbeta, eller för dem som inte har full kontroll över sin omgivning och dess ljuskällor.

Mjukvara

Överlag levereras ASUS Zenbook 14 OLED med en smidig installation av Windows 11, där mängden potentiellt onödig förinstallerad programvara hålls på en rimlig nivå. Jag tänker nu gå igenom några av de funktioner som ASUS erbjuder i sin mjukvarusvit – närmare bestämt MyAsus och ASUS GlideX.

myasus_01.png

Landningssidan av programvaran MyAsus.

myasus_02.png

Det går enkelt att justera saker som fläktkurva och ljudinställningar.

myasus_03.png

Det finns gott om inbyggda verktyg för att diagnostisera eventuella problem.

myasus_04.png

Uppdateringscenter för drivrutiner och ASUS-applikationer.

myasus_05.png

Det finns några extra appar, exempelvis ASUS ScreenXpert och GlideX.

Som redan nämnts levereras ASUS Zenbook 14 OLED med ganska få förinstallerade program, men inte helt utan. Ett av de programmen som följer med datorn är MyAsus, vilket kan likställas med ett serviceprogram. Vid uppstart visas en snabb överblick av datorn, där jag kan se batterinivå, belastning och temperatur på processorn, samt använt minne och lagring. Till vänster finns ett navigationsfält som jag använder för att hoppa vidare till enhetsinställningar, där jag bland annat kan aktivera batterisparläget och ändra fläktkurvans profil.

Vidare finns en väl tilltagen uppsättning av diagnostikverktyg för att kontrollera hälsan på enheten. Detta inkluderar allt från enkla sökningar till mer specifika scenarier såsom analys av blåskärmar och felsökning av drivrutiner eller trådlösa nätverk. I MyAsus finns även nedladdningscentret för Zenbook 14 OLED, där jag kan uppdatera drivrutiner specifikt för datorn. Det sista jag väljer att kika närmare på är ASUS app-sektion, där två appar kommer förinstallerade: ASUS ScreenXpert och ASUS GlideX, två hjälpande applikationer för ökad produktivitet.

glidex_01.png

Landningssida för mjukvaran ASUS GlideX.

glidex_02.png

Genom GlideX går det att synka och kontrollera flera ASUS-enheter samtidigt.

glidex_03.png

Genom GlideX går det enkelt att flytta filer mellan enheter på nätverket.

glidex_05.png

GlideX-mjukvaran möjliggör att koppla telefonen till datorn för exempelvis telefonsamtal och SMS.

glidex_04.png

GlideX har en funktion för att låta mobiltelefonen agera webbkamera.

Just ASUS GlideX verkar intressant nog och värt att titta lite närmare på. Landningssidan för denna mjukvara visar grundläggande information såsom enhets- och nätverksnamn. En navigationsmeny återfinns på vänster sida, som jag använder för att hoppa ned till en uppsättning funktioner som hjälper mig att utöka min enhet till flera andra enheter på nätverket om jag så önskar. Detta är ganska coolt, då jag bland annat kan använda exempelvis mobilen som en sekundär display eller synka upp kringutrustningen till en andra dator genom mjukvaran.

Sömlös filöverföring känns därför som ett naturligt tillägg i en tillhörande flik, där synkade enheter enkelt kan överföra exempelvis foton eller dokument över nätverket. Det går även att aktivera en funktion för att tillåta en synkad mobiltelefon att vidarebefordra kommunikation till datorn – kort sagt, det går att hantera samtal och SMS medan mobilen ligger kvar i byxfickan. En sista funktion jag kikar på är förmågan att använda mobiltelefonen som en webbkamera. Detta är något som relativt snart lär tappa sin relevans, då Windows 11 kommer att tillåta detta i våruppdateringen för 2024 direkt i operativsystemet.

Prestanda

ASUS Zenbook 14 OLED är en vacker maskin med gott om anslutningsmöjligheter. Men utseendet är inte allt, utan insidan är minst lika viktig. Därför ska jag nu utföra några syntetiska tester. Testsviten för dagen består av Cinebench 2024 och Geekbench 6, där jag kommer köra både med strömadaptern inkopplad och på batteri. När strömadaptern är inkopplad kommer jag att aktivera prestandaprofilen i Windows och MyAsus-programmet. När det gäller prestandautvärdering på batteri, kommer jag att köra testerna med den balanserade profilen aktiverad.

cinebench.png

10-minuters stresstest med Cinebench 2024 och strömadapter inkopplad.

ASUS Zenbook 14 OLED

Enkeltrådat

Flertrådat

Cinebench 2024 – Strömadapter

98 poäng

685 poäng

Cinebench 2024 – Batteri

73 poäng

640 poäng

Geekbench 6 – Strömadapter

2 319 poäng

12 725 poäng

Geekbench 6 – Batteri

1 566 poäng

9 715 poäng

Med resultaten till hands kan jag inte direkt påstå att Intels Ultra-7 155H är ett prestandamonster, men det erbjuder ändå gott om kraft för en dator i Ultrabook-klassen. Med strömsladden inkopplad får jag nästan 100 poäng i enkeltrådat läge i Cinebench 2024, medan den flertrådade prestandan landar strax under 700 poäng. För Geekbench 6 uppnår jag cirka 2 300 poäng i enkeltrådat scenario, medan flertrådad prestanda når upp till 12 700 poäng.

Jag testar även att köra datorn på batteri för att se vad som kan förväntas när det kommer till prestanda i situationer där ett vägguttag inte är tillgängligt. Jag förväntar mig att prestandan ska vara något lägre utan direkt strömförsörjning från eluttaget. Dock blir jag förvånad över hur liten skillnaden i prestanda är vid batteridrift och med en mer skonsam fläktkurva.

Med datorn endast på batteri, en balanserad energiprofil och en mindre aggressiv fläktkurva, då får jag 73 poäng i Cinebench 2024 för den enkeltrådade delen av testet. För flertrådad prestanda är förlusten betydligt mindre än vad jag först trodde, där prestandan minskar från 685 till 640 poäng. I Geekbench 6 ser vi en minskning från 2 300 till 1 566 poäng för enkeltrådat, medan flertrådad prestanda minskar från 12 700 till 9 715 poäng på batteridrift.

spel_01.jpg

Elder Scrolls Online fungerar utan större problem med en bilduppdateringsfrekvens norr om 30 även i 1800p-upplösning.

ASUS Zenbook 14 OLED är inte en dator som är främst designad för spel, men med den vackra skärmen som erbjuder en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och Intel Arc-grafik är det ändå intressant att se vad maskinen klarar av. Även för användare som främst använder datorn för arbete eller studier kan det vara trevligt att kunna koppla av med lite spel, exempelvis på hotellrummet, under pendelresor eller mellan lektioner och föreläsningar.

För att hålla mig någorlunda realistisk väljer jag några mindre krävande titlar som lämpar sig för spel på språng. Exempelvis testar jag att spela lite Elder Scrolls Online, Anno 1800 och Last Epoch. Utan att gå alltför djupt in på ämnet kan jag meddela att det är fullt möjligt att njuta av dessa typer av spel på ASUS Zenbook 14 OLED. Enda förbehållet är att jag behöver nöja mig med låga till medelinställningar, eller eventuellt sänka upplösningen från de imponerande 2 880 × 1 800 pixlarna som skärmen erbjuder.

Att använda ASUS Zenbook 14 OLED

Oavsett vad specifikationer eller syntetiska tester kan säga är ändå den viktigaste faktorn användarupplevelsen i slutändan. Jag tänkte nu ta er igenom min uppfattning om att använda ASUS Zenbook 14 OLED som den primära datorn för studier och vardagsbruk. Delar av denna testpilot är faktiskt skrivna på ASUS-maskinen själv, som en del av att forma en uppfattning om tangentbordet, batteritiden med mera.

anv_01.jpg

Det bakgrundsbelysta tangentbordet och den stora pekplattan är båda bekväma att använda både kort- och långsiktigt.

Något ni förmodligen redan har förstått är att jag verkligen gillar skärmen. Den höga upplösningen kombinerad med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och OLED-tekniken gör att datorn är en fröjd för ögonen. Detta gäller oavsett vilken arbetsuppgift jag utför, vare sig det är att surfa på internet, skriva textdokument eller utföra bildbehandling. Även tangentbordet har en behaglig taktil känsla, där varje tangent har bra slaglängd och en mjuk återfjädring. Stabiliseringen känns god och jämn över samtliga rader, vilket eliminerar den svampiga känslan som kan finnas på billigare maskiner med onödig flex.

När det kommer till batteritid och verklig prestanda har jag en överlag blandad upplevelse, men den lutar mest åt den positiva sidan. Batteritiden är mer än tillräcklig, och jag kan enkelt få ut 6 timmar eller mer vid vad jag skulle kalla daglig användning. Dock upplever jag en viss ryckighet ibland. Ett exempel är när jag belastar datorn med en större Steam-nedladdning, då kan ljudet och bilden hacka om jag försöker titta på en YouTube-video eller läsa nyheter samtidigt. Detta är dock endast ett problem när jag belastar nätverket, lagringen och processorn samtidigt.

När det kommer till högtalarna är jag positivt överraskad. De inbyggda stereohögtalarna klarar utan problem av att spela med hög volym och levererar en god ljudbild utan att skorra. Basen är kanske inte något att skriva hem om, men för en ultratunn och lätt dator är det helt tillräckligt för film- och medieuppspelning när hörlurar inte är tillgängliga. Om jag kombinerar högtalarna med den inbyggda mikrofonen och webbkameran får jag ett trevligt helhetspaket för videosamtal eller att delta i föreläsningar.

Sammanfatting

Marknaden för ultralätta och ändå kraftfulla datorer har aldrig varit mer attraktiv än idag, och ASUS har inte legat på latsidan när det gäller denna produktkategori. Denna dag har jag tagit mig en närmare titt på ASUS Zenbook 14 OLED, där det precis som namnet antyder handlar om en 14-tums bärbar dator utrustad med en OLED-skärm och andra moderna funktioner.

Samman_05.jpg

Beroende på vinkel av dator och ljuskälla är det fullt möjligt att använda datorn även utomhus med minimalt antal reflektioner i skärmen.

Samman_04.jpg

Att hålla denna dator ren från fingeravtryck är nästan ett heltidsjobb i sig självt.

ASUS Zenbook 14 OLED i dess eleganta mörkblåa design är på papper en imponerande maskin. Testexemplaret är bland annat utrustat med en Intel Core Ultra-7 155H-processor, 32 GB RAM och en integrerad Arc-grafikkrets. För bildvisning har ASUS valt en 14-tums OLED-panel med en upplösning på 2 880 × 1 800 pixlar (i 16:10-format) och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Anslutningsmöjligheterna är omfattande, med bland annat två Thunderbolt 4-portar via USB Type-C samt en fullstor HDMI 2.1 TMDS-anslutning.

ASUS har i samarbete med Intels Meteor Lake-serie av processorer skapat en dator med imponerande teoretisk prestanda. När jag kör Cinebench 2024 och det enkeltrådade testet uppnår jag resultat runt 100 poäng, medan det flertrådade testet ger oss hela 685 poäng. Även om detta inte är en speldator i egentlig mening, är jag glatt överraskad över att den ändå klarar av lättare spelande. Detta kan vara tillfredsställande för den som behöver koppla av i en timme eller två mellan lektioner eller på hotellrummet under en jobbresa.

samman_03.jpg

Bakgrundsbelysning och kort smal Enter-tangent.

samman_01.jpg

ASUS Zenbook 14 OLED är en stilren dator med en skärm i absoluta toppklassen för en ultrabook.

Samman_02.jpg

En sista liten glamour-bild på ASUS Zenbook 14 OLED.

De övergripande intrycken jag har av ASUS-maskinen är mycket positiva. Byggkvaliteten är i toppklass, och enheten levererar det mesta jag personligen skulle önska av en ultrabook. Tangentbordet och annan inbyggd kringutrustning uppfyller åtminstone mina standardkrav och förväntningar för en dator i denna klass. Men det som verkligen imponerar på mig mer än något annat är skärmen. Den är helt enkelt en fröjd att använda – OLED är verkligen något att prisa!

Dock är inte allt perfekt, där jag upplever en viss ryckighet i vardagsanvändningen. Om jag till exempel laddar ner ett större program eller spel via Steam och samtidigt försöker titta på video, så fryser ibland bilden och ljudet hackar. Detta är något jag konsekvent kan återuppleva när jag belastar processorn, nätverket och lagringen samtidigt som jag försöker göra andra uppgifter. Detta drar tyvärr ned helhetsbetyget för mig, och jag hoppas att det är något som kan lösas genom mjukvaruuppdateringar framöver.

Sammantaget är ASUS Zenbook 14 OLED ett imponerande litet kraftpaket. Datorn är lätt, tunn och har en design som passar bra i de flesta situationer. Det är kanske inte en dator för mig personligen, däremot kan jag ändå se hur den kan vara attraktiv för någon som letar efter de egenskaper som denna modell har att erbjuda. Om du är ute efter en modern ultrabook i det övre segmentet och har budgeten för det, då skulle jag absolut rekommendera att du tar ASUS Zenbook 14 OLED i beaktande.

Positivt:

  • Gott om anslutningsmöjligheter

  • Fantastisk OLED-skärm

  • Användbar medföljande mjukvara

  • Genomgående hög kvalitetskänsla

Negativt:

  • Ganska saftigt pris

  • Ingen SD-kortläsare

  • Periodvis ryckig upplevelse vid belastning

ASUS Zenbook 14 OLED finns tillgänglig hos flera svenska återförsäljare till det rekommenderade startpriset om 15 999 kronor inklusive moms. Samt hos i Asus egna butik: här