LG OLED 42C2 är en 42-tums TV som kan användas som en bildskärm. Stort men inte för stort för ett skrivbord. Här existerar sedan flera år en nisch för bildskärmar runt 40 tum avsedda för just skrivbordet. En storlek många kan uppleva som en sweet-spot för 4K UHD med 3 840 × 2 160 pixlar då det inte kräver lika mycket skalning i gränssnittet. Fast du lär vilja skala ändå eftersom det finns en del negativa sidoeffekter när man kör en WOLED som skärm för datorn.

42C2_frilagg_intro.png

Med tanke på prisnivån, spelegenskaperna och inte minst bildkvaliteten är LG 42C2 därför på många sätt intressantare än dessa skärmar. Egenskaperna gör även LG 42C2 till ett större alternativ till utbudet av högpresterande LCD-baserade 4K-spelskärmar i storlekarna runt 27–32 tum. Där även prisnivån i det långa loppet kan tala för 42C2:s fördel eftersom det är en TV och de sjunker alltid i pris till höst och vinter.

Om prisnivån på LG OLED 42C2

När artikeln skrivs i juni kostar 42C2 kring 15 500 kr och är nyligen lanserad. Baserad på OLED 48C1 som är den mest snarlika föregångaren har den gått från ca 16 000 kr i juni 2021 till ca 10 000 kr under höstens reor. Vi kan förvänta oss att OLED 42C2 följer en snarlik prisförändring.
Lägsta pris:

 

Nu är 42C2 är fortfarande en TV. Skärmegenskaperna är mer av följdeffekt och modellen är egentligen inte konstruerad för att fungera som en bildskärm i traditionell betydelse. Något som blivit uppenbar när vi testat den på skrivbordet i tre veckor. Artikeln kommer att berätta när, var och hur det fungerar inklusive lägen där LG 42C2 inte riktigt fungerar som vi vill. Testet och guiden kommer att ta upp följande ämnen:

42C2:s tilltalande förutsättningar

  • Kontrastförhållande och dynamiskt omfång med en bildkvalitet som traditionella bildskärmar med LCD inte alls kan möta. Särskilt vid HDR

  • WOLED-panel med ”total svärta” pixel för pixel

  • Spelläget ”Speloptimeraren” med omfattande inställningar för just spel

  • 4K/120 Hz via HDMI med VRR/Adaptiv synk certifierad av både Nvidia och AMD

  • Prisnivån hänger på den enorma volymmarknaden för TV-apparater snarare än lilla marknaden för nischade high-end-spelskärmar

42C2:s ogynnsamma förutsättningar

  • Ständigt varierande ljusnivåer baserat på energireglering och inbränningsskydd

  • WOLED använder en ovanlig subpixelstruktur vilket påverkar text och grafik

  • Komplex och svåröverskådlig apparat

  • Kan vara svårt att finna de mest lämpade inställningarna för PC (...därav att artikeln är till 90 procent guidande och till 10 procent testomdömen)

  • En TV använder inte Displayport och du behöver helst en modern GPU med 48 Gbps-kapabel HDMI

  • Rädslan för och risken för inbränningar

Som bekant är en modern TV ett annat sorts väsen än en bildskärm. Där en bildskärm fungerar mer som en enkel – rentav simpel – bildvisare åt en dator är en TV en helt fristående enhet med eget operativsystem, appar, smarta hem-integration med en komplexitet som fyller hundratals menyer långt på djupet. Du möts med 42C2 av en delvis påfrestande interaktion som sträcker sig långt bortom behovet att enbart visa bild från datorn. Tre veckor är inte nog för att greppa allt som 42C2 kan erbjuda i funktioner och finesser.

Avgränsningen: 42C2 testas som bildskärm, ej som TV

Det här testet och guiden kommer att fokusera enbart på användningen av 42C2 som en bildskärm till datorn. Artikeln kommer inte beröra andra användningsområden typiska för en TV. Den typen av tester och recensioner finns det annars redan gott om. Ifall du nu funderar så är 42C2 en utmärkt TV i en storleksklass där det sällan existerar kvalitetsprodukter.

Komplex pryl kräver komplexa forumdiskussioner

► Forumet är annars utmärkt för att vidare diskutera 42C2 både som bildskärm och som TV. Utöver tråden till detta test finns också en specifik tråd om LG:s 2022-OLED-modeller.

Mer läsning i ämnet

Guiden till HDMI 2.1 och det du behöver veta om kablar och annat
TV-guiden med genomgång av TV-utbudet för 2021
TV-guiden del 2, fokus på källorna: konsol och PC