Finska Basemark har lanserat prestandatestet Breaking Limit som testar prestandan på hårdvara med ray tracing-stöd. I ett pressmeddelande förklarar bolaget att de vill möta ett växande behov av att pröva grafikkretsar och annan hårdvara för just ray tracing då det börjar bli en allt vanligare funktion.

Medan ray tracing fortsätter att få momentum i samtliga hårdvarukategorier blev det ett naturligt beslut att utveckla en benchmark som återspeglar det samtida och framtida landskapet för tekniken. – Mircea Cristea, produktägare på Basemark.

Breaking Limit är gratis att ladda ner och kan köras på ett flertal olika operativsystem, däribland Windows och Linux. Programmet är heller inte begränsat till att testa ray tracing-prestandan på grafikkort, utan kan även testa mobiltelefoner, surfplattor och laptops med stöd för tekniken.

Du kan använda Breaking Limit med två olika arbetsbelastningar: Breaking Limit och Breaking Limit Ultra. Enligt Basemark är vanliga Breaking Limit-läget optimalt för att jämföra mobiltelefoner, surfplattor och laptops vars grafikkretsar har ray tracing-stöd.

Breaking Limit Ultra å andra sidan är specifikt ämnad för att pröva de kraftfullaste grafikkretsarna för stationära datorer. Ultra-läget har dessutom förmågan att mäta prestanda vid uppskalning via teknikerna DLSS och FSR.

– Det är väldigt spännande och vi ser fram emot att se hur prestandatesten går. Vi har några planer för att utveckla på Breaking Limit, men det är kanske för tidigt att säga, säger Mircea Cristea.

Några av Baselines planer är att Breaking Limit ska få stöd för att testa grafikkretsar som kör frame generation samt Intels uppskalare XeSS

Pretandatestet finns att ladda ned direkt från Basemarks webbplats i versioner för Windows 11, Linux, Android och IOS.