Meta ska införa ansiktsigenkänning som ska att hjälpa få tillbaka hackade eller förlorade konton på Facebook och Instagram. Detta genom att skicka in en "video-selfie" till Meta. Enligt Meta krypteras selfien och lagras säkert, för att sedan raderas efter att verifieringen är slutförd.

nikka.jpg

Karl Emil Nikka

– Användare verkar förvänta sig att Meta ska kunna återställa kapade konton åt dem, något som är omöjligt att göra på ett säkert sätt eftersom kontona skapades utan att användarna legitimerade sig. Att Meta experimenterar med alternativa sätt att verifiera personer som behöver återställa sina konton är därför fullt rimligt, och det är svårt att säga bu eller bä förrän det har testats i praktiken, säger IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka.

Just nu arbetar Meta med lagstiftare och experter för att göra tekniken användarvänlig. Tekniken kommer att rullas ut stegvis under de kommande månaderna, men det kommer att dröja innan funktionen lanseras inom EU. Enligt Engadget pågår fortfarande diskussioner med europeiska lagstiftare. Meta hoppas kunna lansera funktionen globalt nästa år.

Tidigare har Meta använt ansiktsigenkänning för att automatiskt tagga personer i bilder och videor, men denna funktion togs bort 2021 av integritetsrelaterade anledningar.