Permalänk
Medlem

2 eller 4 minnen?

Hej alla kunniga! Vi sitter och diskuterar lite angående minnen.

Ett moderkort som har Dual channel. Blir det någon skillnad om man smäller i låt säga 2 st 32 så det blir totalt 64gb, eller om man sätter i 4 st 16gb så det blir totalt 64. Tycker det ser snyggare ut om alla kanaler är fyllda. Men blir prestandan sämre om man gör så?

Permalänk

ingen skillnad bägge kommer gå i dual channel 2 stickor per kanal om du använder 4.

ska väl tilläggas att 4 stickor kan bråka lite inte helt okörbart men är inte ovanligt att datorn kan vägra boota med XMP/DOHC profilen med 4 stickor om du köpt dem som separata 2 pack stickor.

brukar generellt gå att finetunea manuellt och få att fungera i närheten av profilens inställningar oftast dock.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem

Så vitt jag vet så är det bättre med 2st minnen vid överklockning. Då dom små skillnaderna i hur lång kretsarna är kan spela större roll i stabilitet vid högre överklockning.

Själv så ser jag mest 2 tomma platser som en möjlig enkel uppgraderings framöver.
Om du fyller alla fyra så måste du köpa 4 större nya minnen om du vill uppgradera minnet istället för 2 av samma storlek du redan har.

Permalänk
Medlem

Tack för svar!

Jag tänkte Antingen köra fyra av dessa (som jag skrev att man vill fylla i platserna) https://www.inet.se/produkt/5304946/kingston-32gb-2x16gb-ddr5...

Eller köra 2 st av dessa: https://www.inet.se/produkt/5306101/kingston-64gb-2x32gb-ddr5...

Men kan det strula så kör jag bara på två st i så fall! tänkte mest så man slipper problem. Tror väl att jag klarar mig på 64gb ganska länge hehe

Permalänk
Medlem

Jag har funderat på något liknande men hört att det ska vara problem när det kommer till de nya CPU och DDR5 att det ska bli någon typ belastningsproblem. Men det kanske är helt fel?

Visa signatur

Min blogg: https://tokar86a.top - Mest fokuserad på Pokémon Sleep & Pokémon Go l Hårdvara/server`s information: https://tokar86a.top/hardware-information/

Permalänk
Medlem

Ju fler minnesmoduler man har per minneskanal desto svårare är det att köra med höga frekvenser och låga timings på minnena.
Så är man intresserad av att få ut högsta prestanda ur minnena skall man bara ha en minnesmodul per minneskanal. (På de allra flesta konsumentmoderkort så innebär det max två minnesmoduler totalt.)
Anledningen har att göra med att det är mer "tungdrivet" att skicka elektriska signaler till två moduler samtidigt än till bara en.

Dock så skall man ju komma ihåg att om man använder så mycket minne att systemet behöver swappa ut till disken, då blir det vanligtvis bättre prestanda med mer minne, även om minneshastigheten skulle behöva sänkas något.