Hej där!
Jag menar inte att vara negativ, men jag tror att du eventuellt är lite på djupt vatten här, elektromagnetism är inte det enklaste att leka med och få det resultat du vill. Enkelt förklarat kan vi se det såhär:
1. Utan att gå in närmare så uppstår det magnetiska fältet som du är ute efter då en elektrisk ström går genom en ledare, eller i detta fall en spole.
2. När du helt enkelt "kortsluter" pluspolen med minuspolen och har enbart en spole däremellan skapas ditt magnetfält. Magnetfältets styrka bestäms av antalet varv på spolen och mängden ström som går genom ledaren. Fler varv ger starkare magnetfält. Mer ström ger starkare magnetfält. Detta fås av Amperes lag (https://sv.wikipedia.org/wiki/Amp%C3%A8res_lag)
3. Problem 1 är att spänningsfallet över spolen beror på förändringen/derivatan av magnetfältet enligt faradays lag (https://sv.wikipedia.org/wiki/Faradays_lag)
3. Problem 2 som fås av problem 1 är att kontrollera den ström som "forsar" igenom kabeln efter att spolen "laddats" upp, för att få det magnetfält du önskar. Gör du inte detta kommer ditt magnetfält "laddas upp" för att sedan inte längre skapa ett spänningsfall i spolen och kvar blir enbart ledningens resistans. Detta gör att kretsen är kortsluten.
4. Vill du bara ha ett par watt, absolut, kör på då kabelns resistans antagligen kommer att vara nog utan att den "överhettas" och brinner upp. Var försiktig och använd låga spänningar, börja inte med bilbatterier och lågt antal varv på spolen, då kommer saker smälta/brinna upp/slå gnistor. Använd gärna resistanser för att höja kretsens motstånd. Komihåg att resistanser brinner upp om dom blir för varma.
5. Vill du bygga en ordentlig elektromagnet behöver du ha kontroll över magnetfältet du skapar och dess styrka. Detta kan göras genom strömövervakning, MOSfet för strömreglering och en mikrokontroller som styr det hela. Detta är nog inte metoden som används av dörrstoppen länkad till ovan, men den har antagligen en mer avancerad analog reglering. Den körs antagligen bara på maxstyrka när någon drar i dörren och övrig tid enbart på nog starkt magnetfält för att hålla dörren öppnad.
6. Om du använder emaljerad kabel eller vanlig PVC-beklädd ger ingen större skillnad, utan det är strömmen som är nyckeln för magnetfältet. Kom dock ihåg att det aldrig finns ström utan spänning och tvärtom (ohms lag). Du kan dock få stora skillnader mellan olika kablar, men det beror på resistansen i kabeln och inte vilken typ du använder. Kabelns resistans beror på materialet (alu/koppar), längden på kabeln och kabelarean (https://sv.wikipedia.org/wiki/Resistans).
7. Vill du ha mer ström i din elektromagnet utan att behöva byta kabel eller annat? Parallellkoppla två kablar och linda dom tillsammans runt järnkärnan, kommer inte ge dubbel ström men ökad ström (är du intresserad av varför: https://sv.wikipedia.org/wiki/Parallellkoppling). Minskad längd på kabeln ger även det lägre resistans och mer ström. Ökad kabelarea ger lägre resistans och mer ström. Mer ström ger alltså ett starkare magnetfält.
Nu kanske jag spårat iväg och gått lite djupt (?) men hoppas detta kan ge djupare förståelse. Vill du bara leka är nätaggregat inga problem, men du kommer inte få så starka magneter av det, då du aldrig har "kontroll" över vad du skapar.
Btw ville dela med mej av den absolut coolaste användningen jag sett av en elektromagnet:
http://hackaday.com/2015/10/14/thors-hammer-build-recognizes-...