Permalänk
Medlem

Ta betalt för jobb - 180 kr/tim

Det här är antagligen ganska offtopic, men måste
få en känning om jag är ute och cyklar...

Har kodat webbsidor sen -97 och nu i våras tog jag
ut kandidatexamen i mediateknik. Kan XHTML, CSS,
PHP, MySQL, JavaScript med mera och har skapat en
del mindre sidor.

Jag är programmeringskunnig mer än grafiker.

Exempel på mina alster: http://m3.sh.se och http://mt.sh.se och
http://www.ogonblicket.se .

(Menar _inte_ att ni ska betygsätta sidorna, bara
se exempel på min nivå)

Är 180 kr/timmen för mycket i den här branschen?

En vän som är fotograf tycker jag är svinbillig,
men kunderna verkar sätta priserna i halsen...

Gör jag en sida som tar 1 veckas kodning, blir det ju
180 x 168 h = 30 240 kr. Vilket är magstarkt, eller svinbilligt?

Visa signatur

"... ååh ja lättar ja flyger ja svävar fram..."

Permalänk

168 timmar är ganska mycket att jobba på en vecka?

Men jag skulle nog säga att det är svinbilligt, för en konsult får man punga ut lätt 4-500kr/timmen, då ska ju det täcka lön, vinst och alla avgifter osv.

Men har man inte så mycket mer utgifter än till sin egna lön så är det ju en annan sak? Man kan ju rikta in sig på lite mindre kunder som inte har råd att gå till något större företag för att få sidan gjord?

Sen har det kanske att göra med hur snabbt man jobbar, en veckas jobb skulle ju kosta de 7200kr. På 40 timmar borde man väl hinna med rätt mycket om man inte sitter och lär sig/testar sig fram under tiden?

Visa signatur

Nikon D90, Nikon D7000, SB-600, 2xYN-460, Nikkor 18-105mm/3.5-5.6 VR, Nikkor 35mm/1.8, Nikkor 50mm/1.8D, Tamron 70-200/2.8, Tokina 11-16/2.8, Nikon 85/3.5 Macro
Flickr

Permalänk
Medlem

Hänger inte riktigt med i din uträkning där.
Om du gör jobbet på 1 vecka så får du jobba i 24/7.
Om du istället jobbar 8h/dag så blir det 21 dagar.

[edit] Doh...

Visa signatur

Jag är konstig. Är du?
----
http://posera.nu/

Permalänk
Medlem

har du startat ett företag? jag tror att de flesta gärna betalar lite mer om illusionen finns att de köper tjänsten från ett företag än om de bara ska köpa en tjänst från en privatperson. tänk på att du ska skatta på dom pengarna också ;P då kommer du genast ner på jorden igen.

våga ta betalt!

Visa signatur

Var med och vik proteiner med Sweclockers du också!

Permalänk

jag tror dina kunder sätter i halsen för du visar en felaktig kalkyl...

men bortsett från att du har räknat fel...

180 spänn är för lite pengar. det finns inte en möjlighet att du går runt på det.

för det första så får du inte mer än hälften kvar när regeringen skall andra halvan till gåslever å champagne... eller vad dom nu slarvar bort alla pengarna på.

för det andra så kommer inte stekta sparvar att flyga in i munnen på dig. dvs, du måste fixa jobb, ta betalt, bokföra och allt annat sånt som inte du kan debitera kunden för.

för det tredje skall du täcka dina omkostnader. papper, pennor, porto, telefoner, datorer, programvaror, möbler, marknadsföring, lokaler, resor, mm.

i branschen tar man från 500kr exkl moms/tim upp till ett par tusen. du borde alltså kunna lägga dig på 500kr och anse dig vara billig.

om du behöver få upp rutinen och skaffa en portfölj kan du ju hora lite och ge bort din tid eller sälja billigt, men låt inte kunden vänja sig och förklara noga varför han eller hon får det billigt.

Permalänk
Medlem

du bör ta minst runt 350:- för att det ska gå runt och täcka kostnader. dvs att du ska betala skatt och arbetsgivaravgifter själv för de pengar du tjänar. kommer inte ihåg den procentuella delen som är de avgifterna men de rör sig om ca 45% av din "lön"

/ Po

Permalänk
Medlem

Vänd på steken . Hur mkt behöver du tjäna i månden för att det skall funka . Ta den summan & lägg på alla kostnader du har . Då kan du räkna ut hur mkt du MÅSTE ta betalt . Är du sedan duktig & har ett klientel som är villiga att betala så tar du självklart mer betalt .

Permalänk
Medlem

Håller helt med Cosmoz. Räkna från din synvinkel. Oftast är man för snäll när man tar betalt. Sedan måste du göra om kalkylen. Du kan inte få någon att betala en veckas jobb och speca 168h.
Det finns inte en chans i världen att de skulle godkänna det.

Visa signatur
Permalänk

You're crazy out of your mind!!!

180 kr/h är ju slavlön för det jobbet du gör!

Du kan inte ens få hem en vettig hantverkare under 300 spänn i timmen i dagsläget och du ska utföra konsultarbete!
Du ska betala ju av dina CSN-skulder mm

Det du kan göra är att utföra några jobb billigare i början så att du får en schysst portfolio sen när du har mer att visa upp för nya kunder kan du även höja priset.

Folk är alltid beredda att betala lite mer för det bästa.

Fö så jobbar man inte 168 h i veckan, då kan jag lova att du inte jobbar mer än 1 vecka innan du är död :p.

Ett tips om du vill räkna på en månadslön är att du tar din timlön gånger 165 som är ett genomsnittligt antal timmar man jobbar i månaden. Men det förutsätter att du har ett "normalt" jobb med 40 timmars arbetsvecka.
Det du måste tänka på är att som konsult jobbar man inte "heltid" dvs 40 timmar i veckan, varje vecka. Det är mer troligt att det kanske är 60 timmar ena veckan och 0 timmar veckan efter. Därför är det viktigt att ha täckning för eventuella "stillestånd".

Edit: stavfel.

Permalänk
Medlem

Håller med ovanstående... Om du jobbar som egen företagare och fakturerar företaget du gör jobbet år ska du begöra mycket mer.

Är du däremot anställd är det en annan sak. Kolla med ditt fack vad de tycker är rekommenderad ingångslön. De brukar ligga rätt bra till.
Ingångslön för nyutbildad civilingenjör brukar ligga på strax över 26000:- i månaden i snitt, vilket delat på 165h ger ca 158:- i timmen.

Visa signatur

void@qnet
teeworlds, stålverk80, evil schemer, c, c++
Languages shape the way we think, or don't.

Permalänk
Medlem

180:- tar jag rakt ner i fickan för sådana jobb.

Ska du driva eget på den lönen lär du få jobba ihjäl dig!

Permalänk
Medlem

Ska du ha 180 spänn netto så får du ta en femhundring brutto.

Först ska du betala moms (25%):
500 x 0,75 = 400

Sen ska du betala skatt (30%):
400 x 0,7 = 280

Sen ska du betala sociala avgifter (30% kanske):
280 x 0,7 = 196

Ja, i runda slängar. Om man inte betalar sociala avgiften först, kanske, och sen skatt på de pengar du får ut som "lön". Du landar på en knapp tvåhundring för varje femhundring som din kund betalar, iaf.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Tja, du har redan fått de svaren som behövs, 180 spänn? Jösses, då kan du ju lika gärna vända hamburgare på donkan! Det finns en anledning till att företag inte tar webbmakare på allvar, det är för att när vi tar betalt så anses det inte som rumsrent. "5000 spänn? Men jag ska ju bara ha en hemsida?" "En hemsida kan vi vilken idiot som helst göra, varför skulle jag betala så mycket för den?" etc. Se till att de betalar, annars kommer vi aldrig upp ur det hålet.

Permalänk
Medlem

Ypperligt tack för snabba svar!

Jag har verkligen ingen koll på prissättningen

Bor hemma, så det här är mest ett "extraknäck".

Men nu håller jag på att just dra igång ett eget företag,
så då blir det moms osv som ni säger. Måste nog höja
lönen för mig själv då.

Visa signatur

"... ååh ja lättar ja flyger ja svävar fram..."

Permalänk
Medlem

Högskolesidan i Flash var riktigt snygg

Kan ju inflika med att också jag tycker att 180 kr/tim är på tok för lite. Jag som bara gått Gymnasiet tar ut ca 400:- i timmen, minst. Fast som med allt annat så gäller det ju att hitta rätt kunder

Visa signatur

IBM R40

Permalänk
Inaktiv

hehe, en fråga som en som är nybörjare på webbsnickeri och design kanske kan ge lite inblick i. inte för att jag är expert på ekonomi men ett sätt att räkna ut timmpenning är så här:

(önskad vinst per tidsenhet + kostnader per tidsenhet)/arbetstimmar per tidsenhet = bruttopris per timma

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dataper

500 x 0,75 = 400

Men för böfvelen.

Permalänk
Medlem

Om man sitter hemma hos mamma och pappa och gör hemsidor så är ju 500:- i timmen svart löjligt högt. Det är 4000 per dag och 20000 på en vecka.
Iof så beror det väll mycket på hur mycket jobb det är bakom sidan.
Men som ögonblicket ex, med ett par bilder och lite text, det är väll inte som att bygga upp en webshop ifrån grunden direkt.

Ta betalt efter hur mycket jobb det är och så att det går runt.
Men det menar jag inte att du skall ha råd till 1000 liter bensin per månad och en ny 500kbil varje halvår.

Visa signatur

"Problemet med socialism är att till sist tar alla andras pengar slut" - Margaret Thatcher

Permalänk
Hedersmedlem

OT: Jävlar vad mycket skyltar dom hade på sin affär.. Dom har troligen blivit attackerade av en svarm med skyltförsäljare.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Men för böfvelen.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av darkmoon
Tja, du har redan fått de svaren som behövs, 180 spänn? Jösses, då kan du ju lika gärna vända hamburgare på donkan! Det finns en anledning till att företag inte tar webbmakare på allvar, det är för att när vi tar betalt så anses det inte som rumsrent. "5000 spänn? Men jag ska ju bara ha en hemsida?" "En hemsida kan vi vilken idiot som helst göra, varför skulle jag betala så mycket för den?" etc. Se till att de betalar, annars kommer vi aldrig upp ur det hålet.

Jag har faktiskt moraliskt svårt för att ta så mycket betalt för en hemsida. Och när jag ser andra "webföretag"(som i såna bestående av 2-3 ungdomar med gymnasieutbildning) som tar sådär 500 kr för en gästbok blir jag rent av arg.
Jo iaf, jag skulle nog aldrig kunna ta betalt flera tusen för en enkel företagssida, även om det vore bra. Det är för enkelt att göra tycker jag, och jag skulle troligen ha förhållandevis billiga priser om jag bestämmde mig för att starta någon form av webdesignföretag.

Fast det är rätt dumt att inte ta så mycket betalt man kan förstår jag, men det är så jag känner. Men om man verkligen kan få ut så mycket pengar är det väl iofs dumt att inte göra det

Visa signatur

I distrust governments because I’ve studied history. Ask Joe this question: who does most of the killing? Who does most of the theft? Even the body-count of the worst criminals and terrorists pales in comparison to the death toll the average government inflicts on its own people. And it is not criminals who tax away 5/12ths of my income. - Eric S Raymond
http://www.css3.se

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Cyberking
Jag har faktiskt moraliskt svårt för att ta så mycket betalt för en hemsida. Och när jag ser andra "webföretag"(som i såna bestående av 2-3 ungdomar med gymnasieutbildning) som tar sådär 500 kr för en gästbok blir jag rent av arg.
Jo iaf, jag skulle nog aldrig kunna ta betalt flera tusen för en enkel företagssida, även om det vore bra. Det är för enkelt att göra tycker jag, och jag skulle troligen ha förhållandevis billiga priser om jag bestämmde mig för att starta någon form av webdesignföretag.

Bara för att nåt är enkelt betyder inte det att det bör ha låg lön. Man gör inte åt nämnvärt mer energi när man kodar en avancerad enterprise-lösning än när man kodar en hemsida, så kostnaden för att leva är densamma. Man får inte fler timmar per dag för att man gör nåt enkelt, så arbetstiden är detsamma. Det är definitivt inte det roligaste man kan göra att skriva gästböcker, så det är inget man gör på övertid någon längre tid.

Sen att man i det här marknadsekonomiska sanhället låtsas om att folk som gör enkla saker, som att städa golv eller jobba på mcdonalds till exempel, inte har samma behov som de som gör svåra saker, som att jobba som advokat eller civilinjengör till exempel, det är bara myt.

Om det är för enkelt för att betala för, gör det själv i såfall!

Visa signatur

Python-IRC på svenska: #python.se

Permalänk
Medlem

Men nu sitter jag i vad jag förstår är ett lönemässigt dilemma.

Lika bra jag berättar...

Först gjorde jag Ögonblickets hemsida. Den har alla sidorna i databas,
textredigeraren kan själv lägga in material/nya sidor. Publiceringssystem typ.

Att koda fram det i PHP+MySQL tog mig _totalt_ en veckas timtid.

Sen fick jag ett jobb till.

Så jag kopierade ÖB och omvandlade den till den nya sidan.
(Det var önskan från kund)

När alla var nöjda hade jag jobbat 12 timmar.

ÖB är OK, det är efterkommande sidor som är mitt problem.

Jag vill ju inte "ge bort" min ÖB-kod som var grund till dessa sidor.

På en sida sätt har jag "bara" jobbat 12 timmar med en av sidorna.
Men på en annan har jag jobbat 1 vecka + 12 timmar, vilket
är vad jag vill fakturera.

Samtidigt känns det som sagt brutalt att fakturera denna summa,
eftersom den dundrar iväg till 30 papp när jag bara jobbat 12 h.

Försöker förstå mig på formlerna i tråden, måste bevisligen göra om
min arbetstid (som jag räknar) till "standard"-arbetstid. typ nine-to-five...?

Visa signatur

"... ååh ja lättar ja flyger ja svävar fram..."

Permalänk
Medlem

dot: brukar det inte vara så att köparen köper all kod som du skrivit under den tiden du tar betalt? Sitter du en vecka och skriver ett system som du sedan säljer till en kund, som betalar för den veckan, så kan du ju inte sälja koden till en annan kund sen.
Antingen säljer man ett färdigt system eller så låter man kunden betala utvecklingskostnaden, och därmed äger kunden systemet, och inte du.

Visa signatur

Intel Core i7-3770K | NVIDIA Geforce GTX 980 | 16 GB DDR3 | DELL P2415Q | DELL U2711 | DELL U2410

Permalänk

Kan du inte ta ut en fast summa för din öb-kod och sen ta betalt för de timmar som det tar att fylla på nya uppdraggivares bilder och text.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MagnusL
dot: brukar det inte vara så att köparen köper all kod som du skrivit under den tiden du tar betalt? Sitter du en vecka och skriver ett system som du sedan säljer till en kund, som betalar för den veckan, så kan du ju inte sälja koden till en annan kund sen.
Antingen säljer man ett färdigt system eller så låter man kunden betala utvecklingskostnaden, och därmed äger kunden systemet, och inte du.

Eller så säljer man rätten att använda ett specialbyggt system och priset man tar för det är exakt samma kostnad som timpriset gånger utvecklingstiden. Såvitt jag vet finns det inga lagar kring det där, speciellt inte om kunden är nöjd.

Precis så arbetar vi mot en kund, de är bara intresserade av att få ett fungerande system, de vill inte gå ifrån sin kärnverksamhet och börja sälja webbaserade verktyg, men de är i behov av ständig utveckling av systemet, så deras licenskostnad är samma som utvecklings- och underhållningskostnaderna. Vi håller oss på en låg kostnad och får behålla äganderätten för källkoden, det finns sjukt många olika sätt att göra allt sånt på.

Visa signatur

Brass knuckles and a 2x4

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av persson78
Kan du inte ta ut en fast summa för din öb-kod och sen ta betalt för de timmar som det tar att fylla på nya uppdraggivares bilder och text.

Jodå det kan jag.

Men hur får man fram den fasta summan?

Kan man räkna timtid ändå, fast dra ner den grymt mycket?

Typ tiondel av original-tim-priset? (1 vecka = 168 * 0,1 = 3024 kr...)

Det är inte alltid jag kommer köra med ÖB-koden, ibland kanske
det blir från sidor som tagit hälften eller dubbelt så lång tid.

Dumt om alla betalar lika, det förlorar ju både jag och kunderna på?
(Kunderna betalar för mkt för för lite, jag får för lite för mkt...)

Ursäkta om jag är total-nybörjare, jag har bara gjort saker gratis förut

Visa signatur

"... ååh ja lättar ja flyger ja svävar fram..."

Permalänk

Är väl inte så svårt eller. Säg att du tar 5000 kr för själva systemet och sen lägger du på timkostnad för resten du gör? Om du säljer kanske 3 hemsidor så har du fått in 15000 + timlön vilket är rätt hyffsat för en veckas arbete(räknar bara utv.tiden för systemet)

Så skulle jag gjort. Du kan knappast begära 30 000 för systemet som tog dig en vecka att göra men nu när det är klart kan du ju börja sälja det till fler istället.

MVH Agge

Visa signatur

-Jag har visst vart ute idag.
-Vart då?
-Ne, jag öppnade fönstret förut...
www.iampear.com Hakona Matata!

Permalänk
Inaktiv

Gör ett grudsystem som du sedan formar efter kundens behov, enklare än så kan det inte bli.

Sen tar du en fast avgift för själva grudsystemet. Sen tar du betalt/tim för de ändringar du gör för varje kund, typ det grafiska, nya funktioner som just den kunden vill ha osv.

Permalänk
Medlem

Som sagt är en fast kostnad för själva grundsystemet samt ett tillägg för de anpassningstimmar du jobbar skäligt. Hur mycket det sen är är lite svårare att avgöra, men AggeMannen hade väl goda riktlinjer.

Visa signatur

[size="1"]Signatur raderad, max tre rader. Se reglerna. - Vicotnik[/size]