Linkstation Live-serien består av fem modeller med lagringskapaciteter om 250, 320, 500, 750 och 1000 gigabyte. Modellen som levererades till redaktionen har en lagringskapacitet om 500 gigabyte.

Egenskap

Värde

Namn

Linkstation Live 500GB

Antal interna hårddiskar

1

Prestanda hårddisk

SATA, 7200 RPM

Nätverksanslutning

1 st. RJ-45

Nätverk hastighet

1 Gb/sek

USB-portar

2 st. USB 2.0

Hårddisk

Seagate ST3500630AS

Nätverksprotokoll

TCP/IP

Fildelningsprotokoll

SMB, FTP, DLNA

Energiförbrukning

genomsnitt 17 W

Övriga protokoll

HTTP, NTP

Formaterad lagringskapacitet

464 GB

Filsystem

XFS

Vikt

1,8 Kg

Angående elförbrukningen är 17 watt vad tillverkaren specificerat. Vi skall senare i detta test undersöka hur energiförbrukningen ser ut. Förpackningen som enheten levererades i ser ut som följande:

När vi packar upp förpackningen möts vi av följande:

1 st. Linkstation Live 500 GB
1 st. europeisk strömkabel
1 st. flat TP-kabel
1 st. CD-skiva med mjukvara
1 st. manual

När vi först packar upp enheten känns den rätt stor, men den innehåller ju fler funktioner än just bara att vara ett kabinett för en hårddisk. Utseendet är rätt alldagligt och den sticker inte ut och ser inte malplacerad ut på arbetsskrivbordet. Trots att den främst är tillverkad i plast känns den rätt robust och vikten känns också i handen. Den mörkgråa färgen passar dessutom väldigt bra på de flesta skrivbord.

Linkstation Live har fyra små fötter på undersidan och det finns ingen docka som ökar stabiliteten som följer med många liknande hårddiskar. Detta betyder att den är rätt lätt att välta om man råkar stöta till den från sidan men som tur är fäster fötterna rätt bra på de flesta material. Första gången vi startar enheten märker vi att startknappen känns lite sladdrig – den kunde mycket väl ha gjorts lite robustare.

På framsidan hittar vi lysdioder som indikerar om enheten är på eller inte, huruvida information överförs från den samt eventuella fel och övrig information.

Den medföljande nätverkskabeln (TP-kabel) är flat vilket gör att den är enklare att sätta upp snyggt längs lister i lägenheter och hus. Självklart kan man använda en egen kabel, men vill man ha gigabit måste kabeln vara tillverkad enligt CAT 5e-standarden. Manualen är liten men täcker det mesta man behöver veta på många språk, inklusive svenska, norska, finska, tyska och engelska. Den går igenom hur man installerar enheten och har korta förklaringar på problem som kan uppstå. Det är ingen komplett manual, men den räcker långt.