Det är inte ofta ett helt nytt grafikkort ser dagens ljus. Alltså inte en ny modell eller ny arkitektur från någon av de etablerade tillverkarna, utan ett kort från någon annan, med helt ny teknik och nya drivrutiner.

Nya Fury GPU är dessutom närmast unikt då kortet har öppen design och öppen källkod. Nu handlar det inte om någon utmanare till Geforce, Radeon och Arc utan betydligt mer blygsam hårdvara. Men det är ett fullfjädrat grafikkort med hårdvaruaccelererad rendering, på ett PCI-Expresskort och med drivrutin för Windows.

Fury GPU är utvecklat mer eller mindre i smyg av spelutvecklaren Dylan Barrie, skriver Tom's Hardware. Han har tillbringat en stor del av sin tid de senaste fyra åren med utvecklingen, och säger att drivrutinen har varit det svåraste. Själva grafikkretsen bygger på en Xilinx FPGA-design och sitter på ett nydesignat PCI-Expresskort.

Dylan Barrie blev på vägen tvungen att lära sig tekniker som Systemverilog och KICAD EDA. Designen av kretslayouten på kortet tog lång tid trots att FPGA-kretsen är en ”system-på-en-krets”-design där de flesta funktioner redan ingår.

Resultatet efter allt hårt arbete är ett grafikkort som fungerar med moderna Windowsprogram och kan spela Quake (originalet) med 60 bilder per sekund. Kortet liknar 1990-talsgrafikkort men har Displayport och HDMI istället för VGA och DVI.