Reflexer, vinklar och ljusstyrka

Vårt exemplar av Benq BL2710T visar inte upp några problem med kantblödningar eller clouding och ljusstyrkan i hörnen skiljer mindre än 15 procent från mitten. Mätbart, men inte någonting du kan se med blotta ögat.

Testexemplaret har däremot en svag färgskiftning mot högra kanten. Det gick att observera mot en vit bakgrund, men var överlag inget som slog igenom som ett störande problem. Men det kan vara värt att ha i åtanke ifall du söker en skärm som är helt uniform.

AHVA-panelen har en förträfflig betraktningsvinkel och det finns inga som helst problem med att demonstrera något för personer som står upp och lite vid sidan av skärmen. Förändringarna finns, de kan mätas och även ses när vinklarna kliver över 45 grader. Det är dock inga problem vid realistisk användning.

BenQ_BL2710PT-produkt_ingang.jpg

Reflexfiltret består av en medelhård och matt yta med stor effekt mot omgivningsljus. Vita väggar och tak är inga som helst problem och ett finger-i-vinden-mått på reflexfiltrets effektivitet är att även i ljust rum vill man hålla nere ljusstyrkan på skärmen till en behaglig nivå. Med ett sämre reflexfilter vill man gärna göra tvärtom och dra på mer ljus för att konkurrera med reflexer vilket i det långa loppet kan ge tröttare ögon. Här är BL2710PT rätt och slätt väldigt behaglig som arbetsskärm.

Avskyr du matta filter för att de har en smörpapperseffekt? Att de lägger sig så att säga som en spräcklig eller rent av glittrig hinna över bilden? Då är detta inget som helst problem med BL2710PT. Det är fortfarande inte samma sak som en helt blank yta, men för att vara ett matt reflexfilter är inverkan på bilden väldigt diskret. Detta är också någonting som ytterligare bidrar till en att det subjektivt upplevs som just en "behaglig skärm".

Ljusstark med sensorstyrning

Som högst går panelen i 330 cd/m2 med ett kontrastförhållande på 1100:1. Flera bildlägen är dock dämpade och ger i onödan ett lägre kontrastförhållande innan de justeras rätt, till exempel Standard-läget där kontrastreglaget bör ställas från 50 till 72 för att ge rätt kontrastförhållande och utnyttja panelens fulla dynamik.

Innan du gör detta ligger panelkontrasten på runt 750:1 eftersom panelen fortfarande blockerar en del ljus och ger kring 230 d/m2 med Ljusstyrka-reglaget på max. Bilden är alltså något strypt från början.

Detta är från en korrekt signalkälla och du bör (och ska) ställa kontrast-reglaget efter testbilder som visar täckning i de ljusaste nyanserna.

Du ska kunna öka kontrastreglaget tills att du fortfarande kan urskilja #254 som en svagt gråare nyans mot den helt vita bakgrunden. Detta ska ske utan en synlig färgskiftning av de allra ljusaste nyanserna. Då behöver du sänka reglaget igen.

När vi satt kontrast-reglaget till 72 och gett oss full dynamik i panelen kan vi reglera bakgrundsbelysningen med Ljusstyrka-reglaget.

  • 100 procent: ger kring 330 cd/m2

  • 49 procent: ger 200 cd/m2

  • 35 procent: ger 160 cd/m2

  • 8 procent: ger 80 cd/m2

  • 0 procent: ger 50 cd/m2

Benq BL2710PT behåller sin tonkurva, färgkvalitet och kontrastförhållande när vi sänker ljusstyrkan. Vi kan spåra en liten förändring i vitbalansen när vi sänker ljusstyrkan genom att nivån av grönt bättre balanserar mot nivån av rött och blått. Vitbalansen hos exemplaret blir alltså något bättre av sänkt ljusstyrkan.